Så här började jag 2013!
Den 1 st januari var jag redan på gång kl 05 och efter bara några timmar sömn var jag på Tv4 för att steka några pannkakor! Jag gjorde både vanliga ”crèpes” och ”galette”. Den första görs på vetemjöl, ägg, mjölk, socker, salt, smör och självklart en liten click surdeg medans den andra görs på bara bovetemjöl vatten och lite salt.
I min familj brukar vi alltid börja middagen (eller lunchen) med några bovetemjöl ”galette” med ost, skinka och ägg och sen äta crèpes till dessert.
Det man förstår i det avsnittet är att Per vill att jag ska blanda min smet… Tyvärr är jag inte riktigt redo för det 🙂
Har ni inte hört min pannkakorslängtansteorin… Då är det dags att göra det nu :)))
Och sista inlägget med en hyllning till platsflaska chokladsås!!
RECEPT TILL UNGEFÄR 20 PANNKAKOR
400 g vetemjöl
2 nypor havssalt
50 g strösocker
en liten klick surdeg för smakens skull (tänk på att det korta på hållbarheten till en dag bara)
50 g ljus öl (1⁄2 dl)
frön från 1 vaniljstång
eller 1⁄2 dl rom
eller några droppar apelsinblomsvatten
200 g ägg (ca 4 stycken)
400 g mjölk (4 dl)
150 g vatten (1 1⁄2 dl)
100 g smält smör + smör till stekning
DAG 1
1. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt surdeg, öl och eventuellt frön från vaniljstången. (Om du väljer att smaksätta med rom eller apelsinblomvatten ska detta blandas i först dag 2.)
2. Blanda ner äggen och häll sedan i vattnet, lite i taget. Rör tills du får en slät smet.
3. Häll i mjölken och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret. Vispa ordentligt.
4. Täck bunken med en bakduk och låt smeten vila i kylen under natten (egentligen räcker med bara några timmar :)).
DAG 2
1. Smeten har förmodligen tjocknat något. Kontrollera konsistensen, den ska vara ganska lös. Om den är för tjock kan du tillsätta lite extra mjölk.
2. Rör ner rom eller apelsinblomsvatten om du vill göra en sötare variant. Uteslut annars smaksättningen.
3. Slå på pannkaksautopiloten och grädda dina crêpes med en liten klick smör i pannan.
Här hittar ni en liten film som visar hur jag gör min smet steg för steg och hur jag gör en crèpe Suzette!
Det har varit riktigt roligt att vara med på Nyhetsmorgon under hösten/vinter 2012/13 och kan med stor glädje berätta att jag kommer att fortsätta att medverka framåt till och med våren. Nästa gång är söndagen den 13 januari och jag kommer att ta tag i en riktigt stort svensk klassiker… En liten ledtråd: Lingon…
Vi ses!