Idag tänkte jag dela med mig av mitt bästa hemma-surdegskanelbulle-recept.
Det är enkelt, otroligt bra och bullarna jäser bara på flytande surdeg(med både råg och vete mjöl) under 24 timmar (liggtid och jästid) .
Om du vill ha fina, nybakta bullar till frukosten måste du blanda degen dagen innan och knyta bullarna på kvällen.
Så här gjorde jag:
Kl 08 blandade degen utan smör.
Kl 08.30 knådade degen med smöret i.
Kl 18 stoppade i kanelsmöret och knöt bullarna (se film nedan).
Kl 08 Penslade bullarna med vatten och ströade över pärlsocker.
Baka på 200 °C i ungefär 12 minuter.
Pensla med sockerlag DIREKT när de kommer ut från ugnen. Bullarna ska sjunga för dig och din familj 🙂
Låt de svalna i 30 minuter.
Recept:
Degen:
700 g vetemjöl, gärna ekologiskt och utan tillsatser
3,5 dl mjölk
100 g cassonadesocker (råsocker)
1 ägg
10 g salt
10 g grovkrossade kardemummakärnor
40 till 80g aktivt flytande surdeg
-Blanda ihop i en stor skål och låt degen vila i 30 minuter täckt av en duk.
100 g osaltat smör
-Slå på det kylskåpskalla smöret med en kavel för att bryta ner den. Smöret ska vara mjukt och kallt.
-Inkorporera smöret i kanelbulledegen och knåda några minuter tills degen blir len och elastisk (knådningsmetod finns här).
-Låt degen vila lite grann och förbered fyllningen och sockerlagen under tiden.
Fyllningen:
250 g rumstempererat osaltat smör
100 g strösocker
25 g kanelpulver
-Blanda alla ingredienserna i en skål med en träslev.
Sockerlag:
2dl vatten
220g cassonadesocker (råsocker)
-Koka i en kastrull (Sockerlagen kommer behövas dagen efter direkt efter bakningen)
Dags att forma bullarna!
Se filmen nedan: