Le croissant au beurre 2.0

sebastien 22 Comments

Nya versionen! 
Croissant filmen var min första med brister och oklarhet… 
Istället för att putsa den gamla filmen jag gjorde ett nytt video som blev snyggare och tydligare! 
I receptet har jag lagt några gram jäst för de som har ingen frisk o bubblande surdeg och som vill försäkra sig att det kommer att jäsa.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
sebastienLe croissant au beurre 2.0

Comments 22

 1. matelina

  Det här är väldigt intressant och spännande och jag ska pröva detta. Jag har några frågor, du gör allt för hand, blandar du bara runt det nu eller blandar du och knådar en viss tid? När du slår degen mot bordet efter att allt blandats, hur länge gör du det? Och varför gör du det för hand?

  Mvh
  Elina Andersson
  sottsaltochsurdeg.blogspot.com

 2. Anonymous

  Jättefin film. Synd att jag inte bor närmare så att jag kan smaka på Croissanterna också.
  Jag undrar vad Du använder för socker? Det ser inte ut att vara vanligt strösocker.

  //Danijela

 3. sebastien Boudet

  Mia: Snabbak 🙂 definitivt inte!

  Danijela: I croissant har jag Cassonade socker som är ett rå socker från Antillerna. Den är oraffinerat men ändå ganska smaklös. Det går bra att ha vanligt strö socker i receptet.

 4. Cupcakesfluffan

  Måste verkligen våga mig på att göra Croissanter, just smördegsbakverk är något jag drar mig för att prova på då det verkar lite krångligt :-), men nu är det allt dags att testa på det känner jag, fast idag fick det bli lite härligt rosa macarons istället :-), gott det med

 5. Anonymous

  Ser hur smarrigt ut som helst, lite frågor bara.
  När du skriver jäst inom parentes är det istället för surdeg eller menar du att man kan ta i 2g bara för att få lite extra skjuts på degen, för jag tycker 2g låter lite lite om man bara använder jäst? dessutom, är det 2g färsk jäst eller torkad?
  Vidare så undrar jag om sista jäsningen behöver vara övertäckt då den är i avstängd ugn?

  Mvh
  Robin

 6. sebastien Boudet

  Linda! Du borde verkligen testa! Rosa croissanter kanske 😉

  Helt sant Annika!

  Robin: 2 g jäst är ett komplement. Om du vill baka utan surdeg då är det 10-15 g jäst som gäller!
  I ugnen, behöver du inte övertäcka plåten, däremot det är bra att spraya lite vatten så det är fuktigt i ugnen!

 7. Mårten

  Bakade efter den gamla filmen imorse – det blev superbra på första försöket!
  Men degen var lite svår att få ut tunn – kan det bero på att den var för mycket knådad, den drog ihop sig rätt mycket?
  Ska man sätta av på baksten om man har en eller är det bättre med långsammare gräddning direkt på den kalla plåten som man stoppar in i ugnen?

 8. Pierre

  Bakade de här croissanterna med 15g jäst och ingen surdeg då jag precis gjort mig av med den jag hade kvar. Behövdes dock inte lika mycket mjöl som i receptet (ca 100 g mindre användes). Resultatet blev verkligen toppen och uppskattat av vänner som kom över på frukost.
  Du häller i nånting 0:29 in i filmen som inte ser ut att vara mjölk är det nånting annat eller är det bara min syn som sviker mig?
  Tack för en toppenblogg, nu ska jag baka några chouquettes.
  Joyeuses Pâques!

 9. Fredrik

  Hej Sebastien,

  Jag var med på din kurs för ett tag sen och du nämnde då att ni jämfört näringsinnehållet i en croissant mot en lingongrova med leverpastej på – och där då croissanten visade sig ha bättre värden på det mesta. Har du de siffrorna? Jag gillar det här med näringslära och kan man både baka något som är så gott och även någorlunda nyttigt är det ju inte fel 🙂

 10. Anonymous

  Äggulan är det något som bör vara med eller kan man skippa den och ta något annat istället? Har en dotter med äggallergi… /staffan

 11. sebastien Boudet

  Robert: Svårt att säga! Mjöl är fuktigt och innehåller vatten. Jag kan tänka mig att en gammalt paket som har varit öppet länge är lite torrare. Croissant deg ska vara ganska seg men om du tycker att det blir för hårt kan du lägga till 1 dl mjölk extra i receptet.
  Lycka till!

 12. Robert

  Ja när jag tittar på filmen som du gjort så blandar du för hand och degen ser väldigt mjuk och fin ut när du knådar. Den jag gjorde blev så hård att jag inte ens kunde knåda den som vi lärde oss på kursen hos dig. Och sen undrar jag när du blandar lägger du i saltet på en gång vid kanelbullar och croissant eller vid knådning som med bröden?

 13. Anonymous

  Hej Sebastien.

  Jag undrar om du använder vetemjöl special (eller liknande mjöl med hög proteinhalt) till bakverk också, eller använder du olika för bröd och för bakverk.

  Mvh.

  /Anders

Leave a Reply