Mûr de briques och Manitoba illusionen!

sebastien 14 Comments

För de som inte vet vad en “mûr de briques” så varsågod, det är det! 
Just nu åker jag lite Sveriges runt i koppling med bokreleasen. Jag signera böcker och håller föredrag om allt jag brinner för! Tiden räcker inte vid varje tillfället… Det är helt omöjligt att kondensera allt jag vill berätta på bara några timmar! Igår fick de avbryta mig för att maten höll på att bli kallt, och jag som hade bara kommit igång 🙂 
Efter föredraget igår bjöd vi på en god boeuf Bourguignon och bröd. Just det BRÖD!!!
Manitovad??
Här är brödet de hade tänkt servera till oss med maten! Jag fick bemöta en trevlig servitör som, glad och stolt annonsera till mig att vi kommer att ha den stora äran att äta deras hemmagjorda MANITOBA baguetter!! Jag visste inte om jag skulle skratta, gråta eller slå honom mellan benen…Nej, det blev inget av de 3 alternativ jag valde utan tog ett djupt andetag och berättade för honom och kocken hur de hade blivit grundlurad att tro att det mjölet var bra…Vilket bra jobb Jan Hedh har gjort att få alla kockar runt om landet (för att inte nämna alla stackars yrkesbagare och hemabagare) att tro att det mjölet var sååå bra! 
Här skrev jag tidigare om det och varför jag är så j*****a sur på Monsieur Hedh… 
Och då kom dagens hjälte! I alla fall min 🙂 
Några Facebook meddelande senare kom min bagar-hjälte och räddade mig från de där hemska Manitoba baguetter eller en boeuf Bourguignon utan bröd! (som är nästa lika hemskt!) 
Hannes Ekblad som driver den fina Kungsgårds stenugnsbageri i Dalby nära Lund kom med en stort påse super fint bröd och räddade kvällen! STORT TACK! 
sebastienMûr de briques och Manitoba illusionen!

Comments 14

 1. Philip

  De där Manitoba baguetterna ser extremt konstiga ut!
  Undrar hur dem har lyckats få till dem så? knölar överallt! Ser heller inte så aptitliga ut. Men äter ju med ögonen också 😉

 2. Nathalie

  Haha oj tycker ju nästan lite synd men bara nästan om den stackars servitrisen som intet ont anande skulle servera dej deras “fina” egen gjorda baguetter…om han bara vetat…haha…Tur att det finns de som har vet att baka med äkta känslor iaf och att din middag blev räddad;)

  vad är det för föredrag du håller är det i slutna sällskap eller är det även större?? Blir det någon tur till götet??

  Håller just nu förfult på att läsa din bok, den är verkligen vacker och ett så sjungande språk som är lätt att förstå…
  Skön läsning och samtidigt lärande…kan inte bli bättre:)

  Ha en fin helg // Nathalie

 3. cat

  I nya numret av baka, blir så ledsen när jag läser brödreportaget. “På restaurangakademin i sthlm har man varje dag i mer än 20 år, bakat sitt berömda bröd på det starka vetemjölet manitoba cream. för mig är det självklart att alla som bakar hemma också ska kunna köpa det” Säger J.H.

 4. Kumpanen

  Samme Mäster Hedh som kombinerar sin roll som affischpojke för Manitoba med att vara delägare och ansikte utåt för ett bageri som “bakar på naturliga råvaror utan tillsatser”.

 5. sebastien Boudet

  Ja Philip och ändå kände de sig stolta…

  Cat: Tack så hemskt så mycket! Det är så kul att du känner det!

  Robert: Bra där.. Samtidigt se inte hur man skulle kunna tycker annorlunda!

  Nathalie: Ja, det var ett slutet sällskap i samband med ett event som har att se med mat/språk/ungdomar…
  Jag kommer tillbaka till Göteborg om 2 veckor men då blir det ingen föredrag, bara några möte på olika skolor… Ska försöka sätta ihop några bok signeringar oxå!
  Kul att du gillar boken 🙂

 6. sebastien Boudet

  Cat: Blir bara spyfärdig när jag läser din citat!

  Anonym: Visst är det gott med financiers! Testa att göra de på pistache eller pecannöt, oxå super gott!

  Kumpanen: Ja du, om alla som säger att de “bakar på naturliga råvaror utan tillsatser” skulle göra det på riktigt skulle världen vara en mycket bättre plats för alla! Det kallas för dubbelmoral kopplat med girighet och jag är så trött på det!
  Jag undrar om de bakar på Manitoba cream på Olof Viktor… Måste åka ditt o dubbel kolla!

 7. Hannes Ekblad

  Jag vet att Kåkå levererar till dom men jag har inte koll på om Olof Viktor tar allt från Kåkå.

  I Sverige har vi otroliga tillgångar, använd dom. Jag skulle aldrig få för mig att köpa något annat än svenskt mjöl. Jag måste även säga att jag hatar Nordmils. Hatar må vara starkt men jag menar det.

 8. Anonymous

  Franchement Sebastien, je suis ton blog de temps en temps et je ne peux plus manger du pain acheté en magasin (ni le manitoba de Jan Hedh d’ailleurs)depuis que je refais mon propre pain, mais de manipuler les photos de cet article, c’est nulle, franchement. La différence entre ces deux photos est le mélange de rouge, vert et bleu “r,g,b” et n’a rien à voir avec la farine. Ceci dit, c’est très possible que le dit manitoba ne soit pas bon.

 9. sebastien Boudet

  Hannes: Det fins tyvärr rätt mycket/många tillsatser i den svenska mjölet… Som sagt, ska kolla! Nordmils har jag aldrig jobbat eller bakat med då kan jag inte säga om jag håller med dig eller inte… Hur blev det så för dig?

  Anonym: Jag svarar på Svenska om det är ok!
  Du anklaga mig att jag har “manipulera” bilderna och det är därför Manitoba baguetterna ser inte så fina ut :))
  Ha ha ha… Det måste vara ett skämt eller hur 🙂 1 st april :)) Skit kul!!

 10. Anonymous

  Hej S ! Tror du kommer få problem om du sågar allt och alla som inte bakar utan jäst och på mjöl från mindre kvarnar. Något som du borde lära av tex Jan Hedh är att inspirera utan att irritera . Du rider nu just nu på en våg syns och hörs överallt se till att vågen leder till något bra och inte översköljer ditt syfte att höja bagaryrket mvh Björn

 11. sebastien Boudet

  Hej Björn!
  Jag “sågar” inte alla som inte bakar utan jäst men de som bakar surdegsbröd med massor med jäst i.
  Jag “sågar” inte alla som inte köper mjöl från mindre kvarnar men de som kallar sig för hantverksbagare och säger att de använder sig av de bästa råvarorna och bakar på industri mjöl.
  Något som jag skulle absolut inte lära mig någonting av är just Jan Hedh! Han inspirera inte mig men istället irritera med att säga massor med bullshit runt omkring landet och sprida dåliga råvaror in på skolor och hos privata personer.
  Nu finns det större kvarnar som har börjat producera mjöl utan tillsatser och det är troligtvis inte tack till Monsieur Hedh! Jag gör vad jag gör som jag tror att det är bäst för min bransch. Jag sover gott de få timmar jag sover på nätterna och om jag få problem då får det vara så!
  Jag rider på ingenting! Man ska sluta på prata om surdegsbagare som de var ngt slags surfare som rider ngt våg! Det låter inte klokt i mina öron!
  Du vet ju väl Björn att jag har ingenting att sälja till någon och att det jag säger är bara info för alla: Bagare som vill hitta tillbaka till det underbara yrke och börja baka med bra råvaror och konsumenterna som inte vill bli lurad med simsalabim mjöl och vill äta gott bröd som är gott på riktigt!

Leave a Reply