Vem ska man lita på?

sebastien Uncategorized 17 Comments

Gud vad alla snackar om Manitoba Cream mjölet! 
Jag har ALDRIG kallat det för supermjölet, det kan jag lova!
Vad kan man göra för pengar?
Den riktiga Manitoba mjölet görs av ett speciellt sorts vete från Manitoba provinsen i Canada. 
Med naturligt extra mycket protein, detta mjöl är underbart att baka med. 
Den Svenska versionen är någon helt annan: Låg kvalitet vetemjöl med extra mycket ascorbinsyra, alfa amylaser och gluten. Och jag kan lova att den kommer inte från Canada! 
Det kallas för FUSK! 
Finns bagare som bakar med Manitoba Cream är ute ? Jag är bara nyfiken!
Yrkeshemlighet??
sebastienVem ska man lita på?

Comments 17

 1. Johan Ekfeldt

  Ett vanligt förekommande fenomen i livsmedelsindustrin, ta ett välaktat begrepp som har hög status men som ingen vet bakgrunden till, skicka det till marknadsavdelningen på det mindre nogräknade globala livsmedelsföretaget och gör det så lockande som möjligt och så billigt som det bara går. Vips så har du Manitoba, mjölets anabola. Massor med tillsatser måhända men med snabbt resultat.

 2. anna

  Men det är väl samma sak m dinkel? För att få den smak, de vitamimer och de nyttigheter som det pratas om med dinkel-mjöl, krävs ju att jorden har samma förutsättningar som man hade då Dinkel odlades fram? Och de förutsättningarna finns inte i dag. Däremot finns tydligen förutsättningarna för att folk ska betala några kronor extra för dinkelmjöl/dinkelbröd!

 3. Karin Selåker

  Bra inlägg! Jag tycker Sverige alltid gör lyxgrejer av saker, men ingen funderar på hur de kan vara så pass billiga. Det är som svenskar glömt grejen med att god design, bra råvaror, hantverkskicklighet och sådant ska kosta, eftersom det är just bra och välgjort. Trist.

  Fin header förresten!

 4. sebastien Boudet

  Dolly: Så ren så möjligt. Se för ascorbinsyra, brukar betyder att mjölets kvalitet är dåligt från början.
  Saltås råg mjöl är fantastisk, Labanskvarn vete oxå.
  Testa dig fram och hitta den mjölet som passar dig bäst.

  Anna: Jag har smakat på dinkel bröd och det kändes inte så mycket skillnad, kanske vad det fel sort eller inte vet jag… Ska testa i sommar mer och kommer med mera åsikt då.

 5. sebastien Boudet

  Hej Karin, kul att du gillar min header…Man se att jag är först och främst bagare och inte web designer!

  Idag är alla beredda att betala några xtra kronor för kvalitén. Det är fantastiskt, men problemet är att, som konsument, får man inte veta allt.
  Samma tårta kan vara gjort från grunden med ägg och mjölk eller med halv fabrikat med 20 E-produkter i. De ser likadana ut, och kostar lika mycket. Bara smaken och innehållet är olika.
  Sverige behöver nya lagar när det gäller livsmedel som bröd och desserter. Annars köper man som idag, surdegsbröd med jäst i, eller prinsessa Victoria bröllopstårta, designat av 4 av de bästa konditor i Sverige bakat på pulver mousse och färdig tårtbotten!

 6. Robert

  Hej sebastien mycket trevlig blogg,denna, Pain de martin är två bloggar som betytt mycket för min tillväxt som hemma bagare, kan du rekomendera ett bra vetemjöl som går att få tag i på vanlig affär(skåne,helsingborg) som är bra, kör på vetemjöl special för tillfället, har provat manitouba creme men tyckte inte det gjorde någon större skillnad, tacksam för svar.
  Den glade bagaren från skåne

 7. Blessie

  Stenmalet och ekologiskt mjöl tycker jag funkar bäst! Om man orkar så kan man googla efter lokala kvarngårdar där de framställer sånt mjöl. Eller söka på http://www.smaklust.se/kartboken/

  Många av dessa brukar även distrubera ut för försäljning i mataffären, annars kan man ju alltid fråga om de skulle kunna köpa in =)

  Saltå Kvarn är nog den största producenten och brukar finnas i de flesta matbutikerna. Lycka till med allt brödskapande!

 8. Sofia

  Hej! Tråkigt med allt fuffens. Tråkigt om kända personer som Hedh förespråkar det också….

  Men det låter så konstigt, jag har Jan Hedhs böcker och där skriver han hela tiden om att han bara vill ha äkta mjöl utan tillsatser osv. Det är inte det äkta manitoba (som ni skrev om ovan) han gör reklam för? Annars är jag väldigt besviken på om han har “sålt” sig för det dåliga…

 9. c

  precis som att det hade varit bättre att skeppa kanadensiskt vete hit bara för att kalla det manitoba-mjöl. Nej tvärt om så ser jag en fördel med att mjölet i manitoba cream odlas lokalt i skåne. närhet, spårbarhet, kvalite och stödja svensk jordbruk.

Leave a Reply