Älskade Petite France, älskade Stockholm!

sebastien 10 Comments

Fredag morgon. Johanna kommer till jobbet kl 04 med DN i handen!

Sidan 16 i På Stan börjar så här med stor titel: Stockholm är Petite France! 
Läser snabbt och förstår: Petite France är i Stockholm… Super kul att vi är med DN igen.
Haaaaaa! Dumma mig! 

Ugnen tappar sin tålamod, piper och piper, det är fredag morgon..Massor att göra, jag måste lämna tidningen och fortsätta jobbar!

Att sköta min Bongard ugn är ingen lek, allt är timmat på sekunden! 
60 croissants längs upp, 250 chouquetter i ugnen under, 45 baguetter under, 30 pains au levain, 30 Pavé och alldeles längs ner, 4 stora rostfria kantiner proppfulla med oxkind som ska serveras på brunchtallriken under helgen och som sakta, sakta, konfiteras i ank fett! 
Croissanterna börjar blir klara och baguetterna med! Dags att förbereda nästa laddning… 
Det där kommer jag aldrig att tröttna på, det är så kul! 
Bakning handlar mycket om att just baka. 
För mig är det ett extremt viktigt moment, allt kan gå till helvete om man inte gör rätt! De flesta recept lämnar alltid otroligt mycket plats för hur man gör en deg eller en smet, och på slutet av recepten blir några ord och siffror som: Baka 12 minuter på 210 °C och voila, det är klart!
Baknings konsten är det svåraste att lära sig för att den handlar väldigt mycket om känslor. 
Utan den tekniska biten, att lära sig sköta ugnen tar lång tid! Så är det, finns ingen genväg! 
Klockan är 8, ugnen har lugnat sig, butiken har precis öppnat,  tillbaka till min DN tidning, och läser resten av artikel.
Fjärilar i magen hade jag inte fått på länge, men fredag morgon var de där! 
Med hjälp av bara 43 väl valda ord kunde de placera mitt livsverk på Stockholms karta. 
Jag är stolt över vad vi har gjort på John Ericssonsgatan 6, stolt över Petite France som har vuxit inåt och utan kompromiss. 
Stolt över mig, visst, men framför allt stolt över alla, omkring mig, som jobbar hårt och tillåter mig att leva ut mina drömmar.
sebastienÄlskade Petite France, älskade Stockholm!

Comments 10

  1. Louise

    Hej,
    jag följer troget din härliga blogg och besöker caféet så ofta jag har vägarna förbi. Verkligen något att längta till!

    har dock funderat över om du någonsin är ledig(förutom på måndagarna då)? När bloggar du, Sitter du bland mjölpåsar och bubblande surdegar och bloggar?

    Trevlig helg!

  2. sebastien Boudet

    Hej Louise.
    Som jag brukar säga, jag lever mitt liv utan att räkna på fri tid eller jobb tid.
    Det här är mitt liv och visst det är mycket Petite France i det!
    Bloggen tar inte så mycket tid, det är som ett rutin man följer. Jag tycker att det är kul att dela med mig av mina dagar och visar vad jag gör på Petite France.
    Däremot fotar precis som du säger… bland mjölpåsar och bubblande surdegar:-)
    Trevlig helg du med.

  3. Tom

    Idag åt jag det godaste jag ätit på mycket länge, kanske det godaste någonsin. Bouillabaissen håller verkligen världsklass, minst lika gott som på Le Charlot i Paris. Helt perfekt, skulle inte ändra på någonting. Underbar mustig buljong, härlig färsk fisk som smälter i munnen, en rouille som är väl avvägd, men helt rätt mängd vitlök i och det bästa brödet i det här landet. Skulle betalt “top money” på vilken restaurang som helst för den där rätten. Ett stort tack till Sebastien och alla andra som arbetar på Petite France. Ni är värda alla utmärkelser och all framgång.

    Kramar
    Thomas

  4. Anonymous

    Hur lång kön än är och hur stressigt det än är så är du och din personal alltid så glada och trevliga. Det sätter en tjock gukdkant på livet att fika och äta hos er.

  5. Anonymous

    Grattis, mycket välförtjänt!
    Underbart att du och dina närmaste får den uppskattning som ni förtjänar.
    Bättre än i Frankrike…
    Hälsar hemlig stamgäst.
    A trés bientôt!

    / Mr P.

  6. sebastien Boudet

    Tack Thomas, det var snällt sagt!

    Anonym: Som jag har redan sagt förut, redigera recepter är inte min starka sida… Men jag jobbar på det!

    Tack så mycket Anna!
    Grattis blir félicitations på franska.

    Tack Mr.P … Blir lite nyfiken på vem du kan vara?!?! ‘

    Det är lungt med länkande.. Tack för att du gillar min blogg och lycka till med din! Ska går in och kika!

Leave a Reply