Vad är surdegsbröd?

sebastien 13 Comments

Surdegsbröd!
Jag är jätteglad att det svenska bageriförbundet inte längre är delägare i Jästbolaget… 
Det är helt otroligt att de ens har funnits ett sådant förhållande i brödbranschen och det förklarar varför det har gått så sakta med utvecklingen av surdegsbakandet i Sverige!
Nu är det riktigt bra fart och det växer nya bagerier hela tiden runt hela landet. Och när jag säger bageri, menar jag surdegsbageri! Bara det är en stor seger. 
Det finns ingen framtid för sirap-margarin-mix bröd längre.
Jästbolaget reagerar!
Vad dåligt av de att använda ordet “surdegsbröd” på denna produkt! 
Här kommer lite innehållsförteckning:
Vetemjöl, salt, surdeg av durummjöl, maltpulver, torrkronjäst för matbröd, surdeg av råg, gluten, surdeg av vete, emulgeringsmedel E472e, sammalt rågmjöl, rapsolja, askorbinsyra E300, enzymer. 
De har missat en viktig grej. Surdeg är ett blandning av mjöl och vatten. Inget annat!
Vi måste skydda ordet surdeg!
Surdegsbröd ska jäsa bara på surdeg annars är det bara bröd med surdegs smak!
Ett surdegsbröd som jäser över 12 timmar är smakrikt, nyttigt och håller länge. 
GI nivån går ner kraftigt, Fytinsyran försvinner nästan helt och smaken är djup och bred.
Surdegsbröd utan jäst är garantin för att du köper ett bra produkt som håller vad den lovar, så var inte rädd att fråga din bagare om de har Jäst i sitt surdegsbröd! Och, snälla, köp inte kronjäst fusk surdegs i pulver! Har du bråttom… använd åtminstonne färsk jäst i stället! 
sebastienVad är surdegsbröd?

Comments 13

 1. Blessie

  Jag håller med dig! kanske borde det vara namnskyddat som Camembert och Champagne? I alla fall om man är yrkesbagare och gör surdeg… Det är många bagare som tar sig an surdegstrenden och kan säga att de gör surdegsbröd för att öka försäljningen, men hur kan jag som konsument vara helt säker på att de INTE använder såna här pulvermixar…? Det är skrämmande!

 2. Anonymous

  Vad är skillnaden på levain och surdegsbröd? Är det ingen skillnad? Jag bakar på surdeg, ekologiskt mjöl, vatten och salt, och jäser degen och de formade bröden före bakning i kyl. Vad är det jag gör då?
  //P

 3. Martin Jonsson

  Många som bakar på fritiden tror att det blir surdegsbröd om det jäser över natten eller i kylskåp, även om det inte är någon surdeg i receptet.

  Jag tror inte det är så många bagerier som inte använder jäst i sina “surdegsbröd.” Mest är det nog pga okunskap.

 4. Anonymous

  Självklart har du rätt angående surdeg Sébastien, och kunskapen om surdeg är väldigt varierande. Många tycker det är svårt, krångligt och bökigt. Okunskapen är väldigt stor. Surdegen som jästbolaget har i sin produkt är bara en smaksättare, inte levande surdeg. Jästbolaget har tagit fram denna produkt för att det ska underlätta för hemmabagaren/konsumenten att baka ett bröd med surdegskaraktär. Det är som det står på förpackningen, en mix.

  MVH
  Ronny
  Teknisk Produktchef Jästbolaget

 5. Blessie

  Så om jag går till ett bageri och betalar det dubbla priset för ett bröd (minst!), i tron om att det är gjort på endast mjöl, vatten och salt, så kan det alltså innehålla både kommersiell jäst och “surdegssmak/arom”? Och detta får de säga är surdegsbröd?

 6. sebastien Boudet

  Martin: Okunskåp kanske men mest dåligt självförtroende! Jag har flera kurser inbokat för proffs bagare i samarbete med Bageriprodukter innan jul, men jag behöver hjälp. De andra grossister borde oxå lägga lite av sina enorma resurser i utbildningar!
  Kåkå, Kobia…….. Jag väntar!
  Jag säger det en gång till: Surdegsbröd ska inte innehålla jäst. Och med hjälp av surdeg är de flesta bak tillsatser onödigt!

 7. sebastien Boudet

  Tack Ronny att du våga skriva här! C’est couillu som vi brukar säga på Franska!
  Jag förstår att det är en mix men man blir förvirrad för att det står “surdegsbröd” stort på paketet!
  Svårt och krångligt är det inte… Bara om man läser Martin Johansson nya bröd bok förstår man att det är ganska lätt.
  Som jag har sagt förut, man måste skudda ordet “surdegsbröd” annars blir det bara pannkaka!
  Jäst kommer alltid behövas… Ska ni håller på med surdeg då kan ni försöka skapa äkta surdegs pulver utan konstigheter och torr jäst i.
  Ha det bra och tveka inte kontakta mig om du behöver hjälp av en surdegs bagare.

 8. Clara

  Jag kanske är lite sent ute, nu ca ett halvår efter att den här kommentarstråden var aktiv, men jag kan inte låta bli att skriva nåt, angående meningen: “var inte rädd att fråga din bagare om de har Jäst i sitt surdegsbröd”.
  Jag gjorde just det, när jag skulle köpa bröd häromsistens (på ett bageri som jag trodde var okej). Jag fick svaret: “Surdeg ÄR jäst”. “Jamen… (sa jag)… okej, surdeg jäser degen, men det är ju inte jäst för det?” “Det är ingen skillnad, det är jästsvampar båda två”, blev svaret. “Jamen… (sa jag och försökte förtydliga min fråga) är det INDUSTRIJÄST i brödet, eller har brödet jäst med hjälp av den sortens jästsvamp som finns i det som brukar kallas surdeg?” Varpå bagaren blev sur och inte svarade. Jag förmodar att det var jästbröd med surdegssmak, helt enkelt…

Leave a Reply