Le début de la faim!

sebastien 7 Comments

Så såg ut min första asiatiska surdegsbröd.
I går morse bakade jag första brödet från min asiatiska surdeg. 
Den blev ganska bra med tanke på att allt är annorlunda här. Det tog ungefär 14 timmar att jäsa för att jag hade bara 100g surdeg för 1 liter vatten.
Ute temperaturen ligger runt 35°C och luften är otroligt fuktig. Hade jag haft mera surdeg då hade brödet jäst på bara några timmar. Jag föredrar minst 12 timmar jäsningstid helst mer, för det är då den goda smaken börjar komma fram.
På hotellet vi bor, är alla kockar och servis personal helt insatta i min bakning. 
Nu har jag bakat 3 satser och varje gång är det mera folk som vill vara med. Till och med i går kväll kom några bagare från en annan stad för att vara med och baka lite bröd med mig.
Jag har lärt mig hotellets pizza ugn och jag tycker att resultatet blev över förväntat.
Det är ganska roligt att visa hur det fungerar med surdeg inför folk som aldrig hade tänkt att det gick att baka bröd utan jäst. De tror inte på mig när jag berättar att det är vanligt att bakar bröd hemma i Sverige 🙂
I Asien har industri brödet kommit och spridit sig i stort sätt överallt och jag tror inte att surdegsbrödet har ett lysande framtid här. Lokal befolkningen äter nästan inget bröd och det mesta som bakas här är för turisterna. 
Det ska vara så billigt så möjligt och det enda bra mjöl man hittar kommer från New Zealand eller Australien och är ganska dyrt.
Hur som helst, har jag lämnat min surdeg och några recept till hotellets bagar chef. Han lovade att fortsätta hålla den vid liv och baka mera gånger… Vi får se hur det går för honom. 
Vilken skillnad det var i morse med en riktigt bra limpa på bordet! Man förstår hur viktigt brödet är till frukosten. Allt pålägg blev helt plötsligt så mycket godare och grann bordet som också fick några skivor blev helt lyriska…

sebastienLe début de la faim!

Comments 7

 1. Kinga

  Nytt försök (om det blir dubbla kommentarer så är det pga nån bugg): Tog du mindre mängd surdeg till din vanliga degmängd? Kan du säga nåt om proportioner? Jag tänkte dra igång mitt livs första surdegsbak i Buenos Aires, också 30-35 grader och fuktigt.

 2. veronika schopper

  Något skumt är det med surdegsbrödet. Innan surdegsbröd blivit så otroligt populärt, hette allt grovt bröd “fullkornsbröd” Allt! sådant, utom det som var vitt, kallades “fullkorn”. Jag föreställde mig att bagarna på de jättestora bagerierna sprang förbi stora baktråg med en näve vetekli och en näve frön av något slag. Hokuspokus! Så var det “Fullkorn”. Nu heter allt! “surdeg”. Gör man egen surdeg måste den bo på “hotell” om man reser bort! Min morsa bakade ett underbart surdegsbröd en gång i veckan. Efter varje bak sparade hon en degklump stor som en fralla, övertäckt i en liten skål i hörnet av ved pannan.
  Det brödet tänker jag på minst en gång om dagen.

  1. Sébastien Boudet

   Ja Veronika, det är många stora (och små) bagerier som bara “surfa” på vågen och luras… Att baka bröd på surdeg är inget nytt. Det är så man har bakat bröd i flera tusen år och världen över. Hoppas att du testa dig fram och försöker återskapa den brödet du fick när du var barn 🙂

Leave a Reply