Fromage, tartines et confitures….Le petit frukost!

sebastien 10 Comments

Vad är en Tartine?

Tartine är en bit baguette eller en skiva bröd man brer med smör (gärna riktigt smör) och ett tjockt lager confiture (sylt). 
Ingen gurka, skinka eller kaviar 🙂 Bara smör o sylt! 
På bilden ville jag ha morgon solen, det fick jag…Skönt! 

En croissant “à la confiture de Mûres”

Nej, Fransmän brukar inte ha sylt i croissanterna! Det brukar mer Engelsmän göra. Skit samma säger jag, en bra croissant och en bra sylt fungerar alltid bra tillsammans! 

Pain de Seigle, Neufchatel au lait cru och min Havtorn/apelsin sylt.

Ja, jag är otroligt nöjd med min havtorn sylt, alltså OTROLIGT nöjd 🙂 
Som tur, satt jag ner när jag stoppade tartinen i mun.. Hade lika bra kunnat svimma, av lycka! 
sebastienFromage, tartines et confitures….Le petit frukost!

Comments 10

 1. Emil O.

  Jag älskar björnbär och jag älskar dina croissanter, det där blev man inte lite sugen på.

  En fråga också. Jag har en vetesurdeg som jag undrar varför den blivit lite underlig, den tar bara någon timma på sig att börja bubbla lite efter matning. Dock så börjar den vattna sig någon timma till efter det, skikta sig så att vattnet hamnar som ett lager ovanpå den. Vad är det med den?
  Har den blivit översur i kylskåpet där jag förvarar grunden?
  Bör jag mata den några gånger i rad och försöka få fason på den innan jag lägger in den i kylen igen?
  Tacksam för tips.

 2. sebastien Boudet

  Emil: Jag förvara min flyttande surdeg på rums t°… så jag vet inte om jag kan hjälpa dig! Om du blir osäkert, tycker jag att du ska starta ett nytt surdeg från grunden. Köp en påse stenmald rågmjöl från Orgakvarn och det kommer att ta max 3 dagar att få ett bra surdeg som du kan baka med! Har du speciella känslor för den “sjuka” surdegen du förvara i kylen, då är det bara att stoppar i den nya, en klick gamla och det borde går bra tror jag!
  Lycka till!

 3. Cupcakesfluffan

  Vilka härliga bilder, det där skulle sitta fint till frukost imorgon :-)croissanter har jag inte testat på att baka ännu, det måste jag ta och göra, får nog ta och se om jag kan köpa lite smarrig sylt matmässan imorgon, Passion för mat som är i Göteborg nu i helgen

 4. Alexandra

  Åh, hemkokt sylt är ju så gott! Det är nog nästan tur för mig att jag inte bor i Stockholm …

  Har jag rätt om jag tror att osten på den sista bilden är gjord på råmjölk? Det lät så i min öron i alla fall … Måste vara speciellt!

 5. sebastien Boudet

  Linda: Ja frukosten är viktigt! Att baka croissant är inte så svårt, det tar lite tid visst, men lite tid i olika omgångar. Du vet att det finns en lite film om det på bloggen (min första faktist)
  Kul med mässa i Göteborg. Hörde att teman var smak i år, spännande!

  Alexandra: Jag skulle säga, vad synd att du inte bor i Stockholm 🙂
  Ja Neufchatel är speciellt. Det är en av de äldsta Fransk ost, AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) sedan 1969, gör med råmjölk och brukar vara hjärtformade 🙂 Kärlek!

 6. Lovisa

  Ja TUR att du satt 🙂 Frukosten är dagens flying high, 7 marmelader i mitt hjärta (+kylskåp*) just nu: varje dag ingefära (och så jordnötssmör.. men det är en annan 5:a)

  * ingefära björnbär citron jordgubbar & rabarber fikon aronia morot
  Dock ingen hemlagad.

 7. Emil O.

  Jo rågsurdegen klarar sig alltid fint, kanske ska testa en blandsur. Aldrig tänkt på.

  När min ekonomi pekar lite uppåt igen så ska jag testa de mjöler som årstiderna levererar. Tror vägen till ett gott vetebröd kan vara genom ett gott mjöl. Brukar annars tycka dom är tråkiga så använder oftast andra mjöler som smaksättning.

Leave a Reply