La paella Sueca de Mayo!

sebastien 8 Comments

En fransk/svensk paella!

Det blev olika fiskar och skaldjur istället för kött.
Marinerade tomater ska stoppas i ugnen i ett par timmar. 

I går var det Paellafest i Kungsträdgården och jag blev lite inspirerad.
Som jag kanske redan har berättat förut har jag bott några år i södra Spanien. Det är viktiga år i mitt liv för jag tror att det är där jag blev riktigt kär i den enkla maten som smakar.
Efter en lång arbetsdag, kunde man gå några 100 meter till stranden och hitta en gubbe med en halv oljetank till grill och få de mest smakrika grillade fiskar på ett spett. Det var det godaste som fanns, i all sin enkelhet.
I samma hus där jag borde fanns också ett litet tapas-hak som på helgerna lagade bland den godaste Paellan jag har ätit. De fick färska räkor som fortfarande hoppade i friggolitlådan från kusin Juan. De gjorde egna chorizo, plockade solmogna tomater på väg till jobbet och styckade kaninen och kyckligen à la minute på bakgården!
Många tycker att detta är fruktansvärt men så är det, det är matkultur på högsta nivå och jag lovar att det smakade som inget annat… Gud vad jag saknar det!
Jag gjorde en Paella här om dagen. Jag blev tvungen att anpassa receptet lite efter säsongen och för att den skulle kunna avnjutas av alla mina gäster.
En hel del av gästerna åt inte kött och det gjorde att jag strök både chorizon och kaninen från min ingredientslista.
Maj tomaterna gjorde också sitt… Så långt ifrån mina Spanska solmogna tomater man kan komma! Jag marinerade de med citron zest, torkade chili, timjan, fleur de sel, lite olivolja
och stoppade de i ugnen i 2 timmar på 90 °C. Det koncentrerar smakerna och gjorde ganska stor skillnad, än om jag bara hade stoppat de i paellapannan råa.
Istället för köttet hade jag pilgrimsmusslor, hälleflundra panerat i stenmalt rågmjöl och tiger räkor.

sebastienLa paella Sueca de Mayo!

Comments 8

 1. Fredrik

  Ser jättefin ut för de som inte har traditionen men jag tror många Spanjorer hade hängt dig vid ett träd för att kalla detta ‘Paella’! 😀

 2. sebastien Boudet

  Fredrik: Jag tror faktiskt inte att någon skulle hänga mig för att den var gjord precis som den ska förutom fisk/skaldjur valet. Skulle man behöva hänga fransmän som laga paella utan kött då skulle vara en hel del pizzerior, tapas restauranger, grekiska grillar och sushi restauranger som skulle behöva bombas innan! Att laga mat handlar om att göra gästerna lyckliga.
  Det finns ingen poäng att laga mat för sig själv!
  Jag hade kunnat göra min paella som jag gillar den men ingen hade ätit/gillat den.
  Alla var lyckliga runt bordet och det är det som är viktigt…
  Men på någon sätt har du rätt ändå… Jag kanske hade inte behövt blogga om den…

 3. sebastien Boudet

  Jag vet Cristoffer, jag hade gillat bättre vanliga räkor med huvudet och allt men min fru tycker att de där spröterna som hamnar i riset är jobbiga… Nästa gång klipper jag de istället och inte behöver använda utrotningshotade räkor.

 4. Fredrik

  Inget illa menat självklart, det är alltid känsligt att laga en ‘national rätt’. Paella är annorlunda i Spaniens alla hörnen så det finns egentligen inget rätt eller fel förrutom: Skaldjuren och fisk och ris.

  I Katalonien gör dem på enbart olika sorters musslor, bläckfisk (sepia) och räkor (medelhavs räkor självklart)

  Och om du åker bara lite söderut till Valencia så lägger dem genast till kyckling i Paellan. (Som by the way uttalas ‘Paeya’, som vi svenskar har ganska svårt att uttala!

  Visste inte om att det fanns med kanin i, antar att det är Andalusiens version.

 5. Janne

  Min goda vän Adela, som bor söder om Valencia har säkert ett dussion olika paella-recept. Med fläsk, kanin, kyckling, fisk, vegetariskt. Den med kronärtsskockor är fantstiskt god.

Leave a Reply