Petite France goes on!

sebastien 37 Comments

Nu kommer det…  inlägget som jag trodde jag inte skulle behöva skriva, någonsin.
Mitt älskade Petite France är sålt. Det är inte mitt längre!

Om ni bara visste hur mycket jag skulle vilja fortsätta driva mitt lilla franska bageri som jag har gjort de senaste 3 åren.

Många undrar säkert varför jag säljer ett av mina barn.
Det finns många varför, för vissa är det relevant och för vissa inte (läs mer HÄR). Det största varför kan jag försöka förklara så här: Ibland älskar man något/någon så mycket att man inte känner sig tillräcklig… Det är precis så jag känner mig just nu!

Jag har många drömmar, Petite France var en av de. En av de som har blivit förverkligad.

Idag känner jag mig halv. Halva mig lämnar jag på Petite France och andra halvan är mer än redo för nya utmaningar 🙂 Ni som trodde att ni skulle slippa mig, glöm det!

Från den 30 maj kommer Peter och Stefan från NK bageriet att ta över efter mig. Jag önskar de lycka till och hoppas att de får känna samma glädje som jag har gjort under dessa år!

sebastienPetite France goes on!

Comments 37

 1. nina

  Vilken chockartad nyhet! Jag hoppas verkligen att att Petite France-känslan består och att de inte kommer ändra recepten. Citronmacarongerna är det i särklass godaste jag ngnsin ätit. Frukosten är den bästa frukosten jag ätit.

  Lycka till!

  <3

 2. Frederik

  Salut Sebastien!

  Tråkigt att höra, men jag är säker på att du gör rätt. Hoppas nu att Peter och Stefan gör något riktigt bra och att vi får se, höra och smaka av dig inom kort.

  Frederik

 3. matgiken

  Jag är oerhört glad att jag hann besöka Petite France medan du ägde det. Det var en upplevelse! Jag hoppas, som övriga kommenterare, att de nya ägarna kommer att ta väl hand om ditt barn. Men ännu mer önskar jag dig lycka till med det du har framför dig!

 4. Cupcakesfluffan

  Så tråkigt,läste det förra veckan på nätet, kommer tyvärr inte hinna besöka dit bageri, men har ju ändå hunnit smaka på dina Macarong, vilken tur 🙂

  Och din bok den kommer jag garanterat köpa, kommer köpa den så fort den är klar och är till försäljning 🙂

  Bara du fortsätter med din blogg, annars blir jag lite ledsen i ögat 🙁

 5. Alexandra

  Håller med ovanstående – men vad kul att du nu får tid till att göra allt annat som du vill! Bok? Låter perfekt!
  Något som är säkert är i alla fall att sådana som du behövs i livsmedelsdebatten – lycka till!

 6. Rebecka Thurfjell

  Det kommer bli skitbra Sebastien! Peter är skön och duktig! Blev lite småchockad när jag hörde om allt, men du vet vad du gör! Får dyka in snart och säga hej tror jag!

 7. Magnus

  Jag tror inte att du blir så anonym i framtiden 🙂
  Tack för allt du gjort med att bjuda på mumsiga grejer på Petite France!!
  Var där senast idag 🙂

  Kör hårt med dina nya uppdrag!

  Mvh

  M

 8. Nathalie

  vad händer nu?? Ja som hoppas ja skulle få chans att träffa dej när ja tänkt mej upp till stockholm under sommaren…Men du kommer väl fortsätta din kamp och fortsätta blogga, det är ju tackvare den som jag håller hoppet upp och får mig att vilja fortsätta med mitt yrkesval och inte ge upp…Vad är det för bok de pratar om??

  Lycka till med dina nya utmaningar som jag hoppas få höra om 🙂

  Många varma hälsningar Nathalie

 9. Nathalie

  aa kunde ju läst artikeln före ja skrev första inlägget så fick ja ju lite svar:) men blev så förvånad att jag bara skrev utan att kolla alla fakta först… upps:)
  som sagt lycka till med alla nya utmaningar, så hoppas jag en dag att jag ska korsa din väg igen…

  // Nathalie

 10. Johan Thörnblom

  Sebastian!

  Boende i närområdet har vi i dryga tre års tid haft världens bästa bageri, någon motsvarighet finns inte i hela stan och du har fått upp mångas ögon för att bröd kan vara fantastiskt och långt ifrån de fabriksbakade som säljs i lite här och där (typ Fabriq).

  Nu lämnar du Petit France och vår sorg är stor, större än du någonsin anar. Alla vi tusentals personer som haft er i vårt hjärta har nu en stor sorg, ett stort svart hål i vårt hjärta.

  Hur kan du göra så här? Vi är beredda på att betala mer eller vad som helst bara vi får ha dig kvar.

  En NK-filial här blir säkert bra, men då blir det ett konditori.

  Var kommer vi kunna köpa ditt fantastiska olika franska bröd? Dina bullar eller din semla? Vår hund som hittar till er…

  Vi är så ledsna, du har skämt bort oss och nu tänker du bara sticka, på mindre än 1 vecka. Hur mycket bröd kan frysen rymma undrar jag…

  Sebastian, självklart kan vi inte kräva att du ska stanna, men sorgen är just nu enorm. Hoppas du verkligen är säker på ditt beslut.

  (Och hela Kungsholmens trendiga framtoning har helt plötsligt halverats).

 11. sebastien Boudet

  Jag vet inte vad jag ska säga… Att sälja Petite France var ett tufft beslut men jag är säkert att det kommer att vissa sig efter allt som ett bra beslut. Som sagt kommer jag att göra allt min bästa för att hjälpa de nya ägare att komma igång och är det att baka bröd eller diska som gäller då kommer jag så klart göra det. Jag är säkert att de nya ägare kommer att sköta det fint och bevara det som görde Petite France till ett unikt stället i Stockholm.
  Jag är ohört tacksamt för de där tre år och kommer verkligen sakna er alla ni som kom genom min dörr 1 gång då och då eller 3 gånger om dag!

  Tack Johan, mycket fint sagt! Sorg känner jag också men försöker trösta mig med att tänka på alla fina saker jag kommer snart ha tid att göra. Jag lämnar bakom mig ett helt gäng duktiga bagare, konditorer, kockar och sist men inte minst butikspersonal som kommer att se till att allt smakar och ser ut det brukade göra.

  Nathalie: På tisdag/onsdag/torsdag är jag i Göteborg och ska hålla kurs på Burgården
  utbildnings centrum. Kom förbi då om du har tid 🙂

 12. Marina

  Vilken tur att jag hann besöka petite france och träffa dig när du fortfarande ägde det 🙂
  Lycka till med alla dina drömmar! Och jag ser fram emot din bok 🙂
  Mvh
  Marina

 13. Anonymous

  Tråkigt, nu kommer det att bli en ny Gateau-konkurrerande kedja utan Sebastiens hjärta.

  Lycka till i fortsättningen. Och, fortsätt på att blogga. Din fransksvenska är fantastisk att läsa.

  //Jon

 14. annamironova

  Hej Sebastien! Jag har varit på två kurser för hemmabagare hos dig, och är en trogen kund av La Petite France i alla dess år.Idag känns det som ett rätt tillfälle att ge min (och min familjs) kärleksförklaring till det du har skapat. Vårt varje besök på LPF blir speciellt! Varje gång kan barnen knappt vänta tills de får gå in “hos Sebastien” och titta och prova på alla uderbara bakverk. Varje gång går vi hem glada av hela upplevelsen, och med massor av goda saker i handen. Till LPF har vi tagit alla våra gäster från olika länder – vi blir stolta att Stockholm har ett ställe där förutom de underbara mat, bröd och bakverk, lever kärleken för det man gör och folk man möter! Tack för att vi fick uppleva detta!
  Tack för dina underbara kurser och din blogg: nu kan jag själv skapa bröd, eclair, surdegsbullar, gateau basque, mm. och glädja och inspirera andra.
  Visst, känns det lite tråkigt att LPF är nu adopterad bort men du har mycket att ge, och världen omkring, absolut behöver detta! Go get them, tiger 🙂
  Lycka till i dina planer och drömmar. Hoppas att våra vägar korsas nån gång.
  Med mycket kärlek, Anna, Daniel, och våra flickor.

 15. Anonymous

  Nej, så tråkigt men lycka till ändå. Hoppas du fortsätter att blogga. Men hur blir det med Pear Charlotte som du lovade att visa?

 16. Henrik

  Det blir nog bra att du kan satsa på att hjälpa brödbranschen till att bli lika passionerad och kompromisslös som du är.

  Det jag oroar mig för att de som driver vidare släpper in lite jäst i surdegsbröden och mjöl som innehåller ascorbinsyra.

  Lycka till!

 17. Alexandra

  Henrik: Kunskap är makt! Fråga efter det du vill ha; fråga vad de stoppar i, samt be att få se. Efterfrågan är det som styr utbudet. Kräsna kunder är det som ger kvaliteten – inte sant?

 18. sebastien Boudet

  Alexandra! Det där skulle man kunna skriva med guld bostav på en marmor skiva :)) Så sant!

  Tack finaste Anna! Så klart kommer våra vägar att korsas igen. Jag ska ingenstans…
  Hälsa familjen och tack för alla fina ord.

 19. Henrik

  Hej igen!

  Visst är det så att vi konsumenter kan och ska påverka vad vi sätter i oss.

  Petite France är i en klass för sig och jag hoppas att den fortsätter så. : )

  Sébastien, när jag läser om detta verkar det som du kommer att jobba kvar på deltid. Kommer du det eller är det bara i början?

  Återkommer om Finax svar om Manitoba Cream. Däremot en fråga. Har kollat in dina mjölpåsar när jag är vid Petite France. Där står det Bagerimjöl på dina vetemjölpåsar. Skiljer sig det mjölet från deras 2kg:s påsar? Har de bättre vete i Bagerimjöl.

  Fortsätt vara du och brinna för att få till en brödrevloution.

  //Henrik

 20. Fredrik

  Hej Sebastien, jag har antagit platsen som chefsbagare på ‘With’ bageri i Tönsberg, ca 10 mil söder om Oslo i Norge. Jag kommer att sträva emot samma höga kvalitets bröd som du lärde ut under min tid på Petite France och hoppas att kunna visa norrmännen hur man bakar utan fusk! 😀

  Vi får se när vi kommit i ordning så får du komma och hälsa på.

  Önskar dig all lycka med alla projekt som du har på gång (jag vet att dem säkert inte går att räkna på en hand!)

  Live long and prosper! 😉

 21. Lisa

  Hej Sebastien, jag var ledsen att läsa att du har sålt la Petite France eftersom jag bor i Eskilstuna och har aldrig hunnit dit… Men jag hoppas verkligen att du lyckas förändra bagar- och konditor-utbildningen i Sverige. Själv skulle jag vilja lämna mitt administrativt jobb på ett stort företag och utbilda mig till konditor men ekonomiskt är det svårt att återvända till Paris för att gå en riktig utbildning när man har fyra barn hemma. Jag ser fram emot att en dag hitta en kvalitetsutbildning i Sverige.

  Lycka till!

 22. claudia

  sebastien! vad fint skrivet blev alldelens tårögd. du är helt underbar allt du har gjort för dessa människor :’) jag är så himla glad att jag hann besöka petite france när jag var i stockholm och äta dina fantastiska verk! och träffa le petite france trevliga personal en sista gång jag önskar dig all lycka till och hoppas att jag får se och höra mer av dig!

 23. sebastien Boudet

  Henrik: Jag hoppas också att Petite France kommer att fortsätta sitt framgång. Nej, det är inte tänkt att jag skulle jobba deltid efter. Inte ens det inner jag med…
  Som sagt är allt personal kvar och Peter har lovat mig att han skulle ta hand väl av mitt barn!
  Mjölet som står i de stora 25 kg säckar är speciellt mald till mig… Vi testar olika målnings metoder och grad. I de 2 kg påsar är det standard vetemjöl… Ingen konstigheter och absolut ingen tillsatser!
  Ser fram emot att höra vad du fick för förklaring angående Manitoba sk…., förlåt jag menar mjölet 🙂

 24. sebastien Boudet

  Merci Ulf!

  Lycka till med nya jobbet i Norge Fredrik! Jag har aldrig varit i Norge och kommer gärna så klart när du har kommit i ordning.

  Lisa: Petite France finns kvar så det är bara att komma förbi när du har vägarna förbi Stockhom!
  Utbildningar kommer att vara min prio number 1… Hoppas att det kommer någon vettigt snart för alla som vill hitta ett nytt mening i sitt arbetsliv och sadla om till bagare eller konditor!

  Tack snälla Claudia! Det är alla dessa människor som är helt underbara. Gud vad jag kommer att saknar det där…

Leave a Reply