Hemma bäst!

sebastien 18 Comments

Vad ska jag göra med dig lilla fina surdeg när jag är borta?

Som ni redan vet tycker jag att det är riktigt löjligt med att det “öppnades” ett surdegshotell i Stockholm. Tanken kanske verkar fin att de stackars surdegarna skulle ha någonstans att bo medans man ligger på stranden och kopplar av från årets stress. 
Jag gjorde ett liten enkät bland mina läsare för några veckor sedan och resultatet blev enligt följande: 
37% tycker att det är fånigt.
23% löjligt.
14% puckat.
31% onödigt. 
Och de sista 24% som faktiskt tycker att det är bra med ett surdegshotell. 
För er som vill slippa åka genom stan med en burk surdeg och se ut som ett pucko kommer jag med ett tips på hur ni kan hålla era surdegar vid liv under semestern, utan att behöva spendera 200 kr per vecka.
Töm hela bubblande surdegen i ett skål och häll i vetemjöl och rågmjöl. 
Blanda ordentligt. 
 Det ska kännas som ett riktigt kompakt och torrt deg.
 Forma degen: Korv 
 Eller hjärta 🙂 Your choise!
 Dela degen i små bitar. 
 Forma de i små bollar. 
 Och lägg de ute i solen eller någonstans varmt och torrt. INTE I UGNEN! Över 50 °C och surdegen dööööörrrr 🙁
 Efter några timmar borde de ser ut så här! 
 När surdegen har blivit helt torrt, krossar man den i mindre smulor 
Och sedan i pulver med hjälp av en mortel. 
Voila, nu kan jag åka på semester i lugn och ro. Surdegen ligger säkert, hemma och grattis:) 
sebastienHemma bäst!

Comments 18

 1. Per

  grymt schysst blogg du har….handlar väl som vanligt tyvärr mest om marknadsföring och det har de ju lyckats med, alla medier har ju hakat på det där, suck! men de hade ju inte haft en enda ” gäst ” när de var som mest pådrag….

 2. Paulo

  Jag brukar lämna den i kylen. Vet att det kommer att utvecklas för mycket ättik syra, men jag vet också att om jag matar den några gånger då blir den bra igen (i min åsikt i alla fall)!

 3. Fredrik

  är det inte fel att kalla flytande surdeg för “surdeg” när det i alla andra länder (sà gott som) benämns som `Surdegs startare`? 🙂 Hoppas fà lite klarhet i detta!

 4. Brain stretching

  Jag har semesteråkt runt i Finland och i norra Sverige i tre veckor. Med mig på resan har jag haft med en barnmatsburk med surdeg i. Många bröd har det blivit på vägen. Och degen har fått mat hela tiden.

  Hemmavid har sonen matat ‘Albert’ (=den stora surdegen) tillsammans med vattningen.

  Något hotell för min Albert behövs verkligen inte.

 5. sebastien Boudet

  Tack ni Jeanette, Milla o Pernilla!

  Du är så välkommen Magnus till kurs… Håller på spika nya datum

  Per: Tack så mycket! Ja, det handlade om marknadsföring och de lyckades verkligen med det. Samtidigt låter det lite sorgligt med ett tomt hotell!

  Paulo: Det är sant och det fungerar jätte bra att göra så. Problemet är att man förändra hela strukturen på sitt surdeg efter 2-3 veckor i kylen och det tar några veckor innan den hittade tillbaka sitt “balans”. Med min metod kan man i stort sätt baka dagen efter man kommer tillbaka från semester 🙂
  Det är oxå bra om man vill resa med sin surdeg och ta med den i en liten påse… Jag avråda alla som tänker stoppa en burk surdeg i resväskan: Det kan ju explodera vid 10 000 m pga lågtrycket 🙂 Surdegsbombbb!

 6. sebastien Boudet

  Fredrik: Det är fel att kalla flyttande surdeg för levain men inte flyttande surdeg för surdeg… En startare är ju en surdeg, en flytande starter som få ett jäsning att koma igång.
  I vilka länder har du hört att flyttande surdeg inte var ett surdeg?

  Brain: Roligt med hur du håller ditt surdeg i god form 🙂 Det är bra, din “Albert” har fått semester med! Matade du din surdeg med samma mjöl som vanligt eller med olika andra mjöl du hittade på väggen? Smakade dina bröd olika?

 7. Anonymous

  Hej,
  När jag trycker på “återuppliva surdegen” kommer jag till samma sida som “ta semester”. Är det bara jag, eller har du inte hunnit få upp den än? 🙂

  / Nicklas

 8. Anonymous

  Hej Sébastien,
  Vad händer med en surdegskultur om den blir stående under väldigt- väldigt lång tid i kylen? jag fann den stackarn allra längst in i kylen bakom ostar o salami 🙂 bortglömd och förbisedd då matte haft för många bollar i luften och inte hunnit med att baka eget bröd, kan det bildas gifter? eller är det bara att köra på med återupplivningsförsök, tänker dock inte prova m m m metoden :)provar nog istället med mat 🙂

Leave a Reply