Det farliga glutennätet.

sebastien Läs och kommentera gärna! 32 Comments

Kommer mina barn att få äta bröd utan att bli skadade när de bli stora?
 
Jag har en fråga till bröd och mjölindustrin: Varför tror ni att gluten allergi är bland de allergier som växer snabbast i Sverige just nu? Vad tror ni orsakar det? 
Jag har en teori som jag skulle vilja dela med er. Den är baserat på min erfarenhet som bagare med 1000-tals dagliga bröd kunder, undersökningar bland bekanta gluten allergiker men framförallt ifrån det jag känner djupt in i mig själv! Jag vet att det inte kan vara relevant med magkänslor men jag måste säga att de har varit ganska korrekta de senaste åren.
 
Jag tror att glutenallergin växer och växer på grund av allt tillsatsgluten som stoppas i det vi äter, men framförallt i brödet. Gluten, om man är allergisk eller inte ska inte hamna i våra tarmar. Det är otroligt viktigt att tugga sin mat ordentligt, det sa mormor när jag var liten och tyvärr som barn bryr man sig inte så mycket över vad sin mormor säger… Men kloka mormor hade naturligtvis rätt, som vanligt! 
Det finns tyvärr en relation mellan de bröd som innehåller mest tillsatsgluten och hur lätta de är att tugga. Korvbröd, hamburgerbröd och industripåsbröd är laddade med extra gluten och bara ”glider ner” i matstrupen som på en ruschkana!
Det är mest barn som äter den typ av bröd och det gör mig orolig! Brödinstitutet rekommenderar att vi ska äta 6-7 skivor bröd om dagen… Javisst, men vilket bröd? Och bakat på vilket mjöl?
Länge var mjöl med tillsatsgluten en renodlad industri råvara från industri till industri. Köpte man sitt bröd på ett bra bageri eller bakade själv kunde man komma undan, men tyvärr har nu denna typ av mjöl kommit även på den vanliga marknaden och idag används det dagligen av många yrkesbagare och hemma bagare. Sen finns det rena glutenet man köper separat och tillsätta själv i degen! Jag har sett visa bagare som stoppar 1 KILO vetegluten i en sats 15 liter vetedeg! Är det kriminellt: JA Vet de om det: NEJ tyvärr! 
Skulle det kunna vara så att själva bagaren gör sina egna kunder allergiska mot det han gör? Hur bisarrt är inte det!?
Till och med du som bakar ditt eget surdegsbröd med Manitoba Cream, Polstjärna special, eller något annan industri mjöl kanske skadar din familj utan att veta det! Det spelar ingen roll om du jäser på surdeg eller stoppar mycket kärlek i brödet!
Världens bästa korvbröd!
 
Jag vet redan att den första anonyma kommentaren kommer att påpeka att gluten är helt naturligt och det går att få fram den med att knåda mjöl under rinnande vatten… Det vet jag redan och det är inte det som är frågan idag. Gluten är naturligt men jag tror att det kan skada i onaturliga mängder!
Frågan är: Är det klokt att tillsätta gluten i mjölet? Vi vet att naturen är välgjord, varför kan vi inte behålla den naturliga balansen i mjölet, den naturen har bestämt för oss, den som har fungerat under flera tusen år? Varför måste vi krångla till det hela tiden och lägga oss i allt, till och med det som fungerar alldeles utmärkt?
sebastienDet farliga glutennätet.

Comments 32

 1. Jessica

  Jag tror du har helt rätt. Både vad gäller gluten och vad gäller jäst. Jag tror inte det är bröd som är farligt, men däremot dagens bröd.

  Tyvärr får jag ändå inte ihop det. Bra bröd kostar runt 40-50 kr här. Det räcker 1-2 dagar, max. Det blir helt enkelt vansinnigt dyrt att köpa det brödet.

  Jag vill baka själv, men jag jobbar ju. Hur får man en rutin där man kan baka jästfritt surdegsbröd när den enda tid man har är någon timme var kväll? Är det ens möjligt?

  Jag önskar att jag bara kunde gå till bageriet och köpa bra bröd, eller att jag hann baka själv och vända degen på morgonen och allt sådant, men det går bara inte.

  Har du några råd?

 2. cat

  Det där att bröd skulle vara dyrt. Men man kan vända på det all jädrans skräpmat, chips, läsk etc…. folk slänger ned i sin kundvagn. Det om något kostar pengar. Så tänk på vad ni lägger ned i eran kundvagn så finns de pengar över till fint smaskigt bröd.

 3. Bigitta

  Mycket bra sagt , tror precis som du om det här.Det finns så himla mycket bröd i affärerna och det mesta är skräp!Jag bakar surdegsbröd på helgerna och skivar det innan jag fryser så det är lätt att ta fram bara det man äter varje dag.Det är såklart godast nybakat, men det här funkar också så har man bra bröd alla dagar .

 4. sebastien Boudet

  Jessica: Med vilja kommer man långt! Det billigaste alternativ om du vill ha gott bröd är så klart att baka själva. Det ta inte så mycket tid som man tror och det är framförallt riktigt roligt! Jag räknade att ett sats surdegsbröd tog mig 12 minuter allt tillsammans utdelade i 48 timmar. På 12 minuter hinner jag baka 2 stora surdegslimpor på 1200g var. Är du ledig på helgerna och kanske har lite mera tid då?

  Cat: Jag håller med dig:) Jag förstår inte vad det kommer ifrån det där med att bra bröd kan inte kosta lite! Det är hantverk ju. Man är ok att betala 1000 kr i månaden för sin iphone men vägrar betala 50 kr för 1 kg bröd…

  Birgitta: Tack och kul att flera tycker som jag! Jag gör oxå som dig med att skiva en limpa, frysa den i en plast påse och rosta en eller två i taget till frukosten!

 5. Lasse G

  A propå att frysa bröd; när jag fryser surdegsbröd och sen tinar det lossnar oftast stora delar av skorpan. Det händer aldrig när jag bakar enbart med jäst (gula paketen).
  Har någon haft samma problem och dessutom löst det?

 6. sebastien Boudet

  Lasse G: Skorpan som lossnar har ingen att se med vilken jäsnings metod du använder. Oftast är det pga att den har varit i frysen för länge och att brödet inte var väl plastade och blev frysskadade. Testa att stoppa ditt bröd i en plast påse och suga bort allt luft i påsen… Som en vakuum maskin 🙂
  Jag skulle kunna tänka mig att det kan oxå komma från blandningen och hur snabbt man blanda degen…

 7. Erica P.

  Jag tar inte ståndpunkt i vad det är som ökat mängden glutenintolerantta människor (om jag måste gissa skulle jag tro att det beror på att en högre procent av de som insjuknat blir diagnostiserade), men som biolog kunde jag inte låta bli att kommentera angående några saker.

  Det som utsöndras i salivet är amylas. Amylas bryter ner stärkelse och kolhydrater och när amylasen når magsäcken förstörs det av magsyrorna. En till dos amylas utsöndras igen i tunntarmen där kolhydraterna fortsätter spjälkas. Gluten är ett protein och bryts ner av pepsin som utsöndras i magsäcken, inte i salivet. Pepsinets funktion fortsätter delvis också i tunntarmen men det mesta sker i magsäcken.

  Så hur mycket man tuggar och ökad utsöndring av saliv påverkar inte nedbrytningen av gluten. Bara maten är tillräckligt finfördelad har det ingen skillnad om det krävts mera tuggande eller ej. Visst kan det vara att glutenet inte hinner brytas ner i magsäcken, men eftersom det är rätt så små mängder protein i jämförelse med att äta t.ex. en nötbiff eller en kycklingfilé skulle jag inte tro det.

 8. Sebastian

  Hej Sebastien,

  intressant inlägg. dock så kommer min komentar vara lite of topic. Jag är relativt färsk på att baka surdegsbröd (alltså 100% surdeg & ingen industriellt framställd grådassig “ler-jäst”). problemen jag har med mina bröd är att dom ofta spricker runt om & att dom kan ha en “död” rand i sig. vad beror detta på?

  mvh: Sebastian

 9. cuisinevitamin

  Jag tror verkligen att det är något i det du säger!
  Sen har jag hört att det också kan bero på att vi äter aldeles för mycket raffinerad vitt mjöl, – något man vet med säkerhet får immunförsvaret att överreagera och gör kroppen mer mottaglig för inflammation. Och när man då använder fullkorn hoppar man över att förarbeta kornet som för i tiden (som i surdeg, där man ved blötläggning i något syrligt nedbryter innehållet av phytinsyra i mjölet – ett stoff som är hämmande för näringsupptaget) – det vet man också irriterar immunförsvaret. Till slut reagerar immunförsvaret ved at ‘avvisa’ gluten med en allergisk reaktion. Jag tror att det kan vara alla dessa ting som gör det. Och jag tycker som du, att om man bara äter maten som den är utan alla konstigheter, har man nog större chans att undvika till exempel glutenallergi eller intolerans.

 10. Lars

  Och är laktosintolerans en följd av mjölkkornas högst tvivelaktiga livssituation och mejeriernas industriella behandling av det de producerar? Listan på matindustrins skadeverkningar kan göras oändligt lång är jag rädd…

  Jag gjorde förresten croissanter och följde ditt recept på youtube. Det blev helt fantastiskt, nästan godare än de jag köper nere på petit france 😉

 11. Logi

  Nu kommer bagarmäster bli arg men “vår kokbok” innehåller vad dom kallar för surdegsbröd som jag brukar göra. Processen är som följer med assistent.

  Onsdag: 25gram jäst, 3dl vatten och 3dl rågsikt kör assistenten i 2minuter.
  Torsdag: Släng i 0,5dl rågsikt Kör assistenten i 1min.
  Fredag: 7dl vatten, 1msk salt, 0,5dl olja,1,4kg mjöl + ev. brödkryddor och frön.
  Kör assistenten 4minuter.
  Jäs 1h övertäckt i assistenten.
  Sätt ugnen på 250grader
  Ta ut och forma 2st bröd, jäs 30min.
  Sänk ugnen till 225grader
  Snitta och in i ugnen i 40-50min.

  Jag fixar det efter att vi ätit på dagarna.

  Troligen kan man ersätta jästen med surdeg eller vad säger bagarmäster? (även om jag rekommenderar nybörjaren jästvarianten eftersom det är lättast och det är dumt att tappa sugen för en trilskandes surdeg.

 12. sebastien Boudet

  Erica P: Knowledge is the key! Men magkänslor är inte så tokiga eller! Jag förstår din reaktion och är taksamt att du tog tid att dela av dina kunskaper med oss vanliga! Det vi diskutera här baserat på känslor men ändå några fakta. I USA till exempel redovisas att glutenallergi är 1 fall per 7000 personer när i Sverige det är 1 fall per 100 personer. Jag har jobbat och bakat i USA och där använder man nästan ingen tillsatser i mjöl eftersom de odlar på väldigt stora ytor och enligt mig på ett mycket naturligt sätt (Om de inte använder OMG så klart)
  I Frankrike är det 3 per 1000 personer. Om jag har förstått rätt är gluten allergi är konsekvenserna av ett immunförsvar som inte fungerar som det ska och jag är säkert att det är på grund av den maten vi äter. Kolla vad som har hänt med AZOfärgämnerna… Först tillåtet och nu kommer man på att de är farliga och måste tas bort från våran mat!

  Sebastian: Hoj.. Det kan bero på mycket olika. Framförallt se till att surdegen är igång och börja bubbla igen efter max 2 timmar efter att du har matat den. Se till oxå att blandnings vattnet inte är för kallt. Börja med det! Hoppas att det hjälper!

  Cuisinvitamin: Jag tror oxå på det du säger… Vi blir vad vi äter så är det bara!

  Lars: Vad kul med Youtube croissant:) Jag brukar säga att en ok eget är alltid godare än en bra från någon annan :))) Det är så kul när man lyckas!

 13. sebastien Boudet

  Logi: Nej nej, jag blir inte arg men så klart lite irriterad när jag se sådana där recept som kallas för surdegsbröd! Receptet du beskriver är säkert ett bra bröd recept men eftersom du börjar det hela med en 25 gram jäst med 300 g vatten kan det inte kallas för surdegsbröd… Testa att hoppa över onsdags momentet och ersätta jästen men en click frisk surdeg istället du spara en dag och på så sätt behöver du inte byta namn på denna brödrecept i din kokbok:)

 14. Paulo

  Hej,

  Kan inte riktig förklara varför är det så med tillsatser och i det här fallet gluten. Jag tycker mest att problemet kom när bröd blev en industri. Kanske tillsätter man mer gluten för att kunna tolerera den våldsam behandling en deg får hos Pågen eller de andra stora? Kan det vara också att med mer gluten man kan ha mer vatten i degen? Håller med dig. Det har fungerade sedan 800 BC, varför har vi börjat någonstans i 1900-tal fucka upp med naturen? Beats me.

  Cool att du nämner att USA det har ändrats mycket. Från alla mina läsningar får man idé att i USA var det riktig dåligt med mjöl förut med mjöl blekning och massa tillsatser. Å andra sidan, finns nu flera fina artisan bakeries i USA och det kommer mer och mer. Hoppas att samma händer i Sverige!

  Det är upp til oss att göra rätt val. Jag fattar inte när folk säger “jo, men det är ju 40kr per limpa och finns den här pågen limpa som kostar 10kr!!!”. Wtf? Mat är ju någonting vi stoppar in oss.. vi borde fundera lite mer på vad vi köper. Den billigaste är inte alltid bättre.

 15. Elin

  Hej Sebastien!

  Surdegsbröd är lättare för oss människor att smälta. Det är själva metoden i sig som bidrar.

  Alla fröer innehåller växtgifter som skydd för att inte bli uppätna och säd är inget undantag.

  Problemen i säd är bl.a. fytinsyra (främst fullkornsmjöl), lektiner och gluten.

  Den låga jästiden som används vid surdegsbakning gör att det sker enzymatiska processer som bryter ner fytinsyran, lektinerna och glutenet till viss del. Resultat ett nyttigare bröd som inte irriterar tarmen och hindrar järnupptaget lika mycket.

  /Elin

 16. Logi

  @sebastien Boudet
  Menar du att ha en klick surdeg + 3dl vatten + 3dl rågsikt som får stå ett dygn?

  Räcker verkligen jästiderna efter att man har haft i den stora mängden rågsikt och vatten sista dagen? I alla surdegs recept jag läst så skall det jäsa i ganska många timmar.
  Eller menar du att allt skall i dag ett och sedan jäsa till dag 2?

 17. sebastien Boudet

  Paulo! Kan bara håller med dig!

  Elin: Jag visste inte om växt gifter i frö! Eller kanske lite för vissa som linfrö till ex.
  Bra oxå att du tar upp fytinsyran! Många inte vet alls vad det är. Det kommer en inlägg om det snart.

 18. sebastien Boudet

  Pennelina och Cristoffer: Bra att vi är fler som känner likadant!

  Logi: Jag skulle testa med att blanda ALLA ingredienser dag 1 och blanda i assistenten i 10 minuter och låta degen jäsa under ett par timmar i rum t°C och när den har kommit igång, forma limporna och låta de jäsa 12 till 16 timmar i en låda i kylskåpet.

 19. alvar och ivar surdegsbageri

  Sebastien, det är galet ofta som du sätter ord på mina tankar. Tack för det!
  Själv blev jag rädd när jag för ett antal år sedan började jobba i ett helt vanligt bageri och såg vilka råvaror (egentligen fel ord här, kanske produkter passar bättre?) och tillsatser som användes. Så klart ska man inte tillsätta extra gluten till en bröddeg, det är helt sjukt, men tyvärr väldigt vanligt.

  Jag blir så ledsen när jag tänker på alla människor som köper dålig mat utan att veta, bröd är ju en till synes väldigt oskuldsfull vara, men det är så lätt att bli lurad. Innan jag började jobba i branschen hade jag inte en tanke på att bröd kunde innehålla tillsatser, bröd är ju bröd…!

  Fanny

 20. Nathalie

  Som vanligt många fina kloka ord som alla borde få del av..Det är så viktigt, klart att våra kroppar kommer säga stop tillslut hur mkt skit som helst kommer den inte ta..och det är bara vårt eget fel att det blivit så här…okunskapen och som Fanny skriver många som står utanför branschen har ingen aning vad som stopas i..de tror de köper nyttiga och bra produkter, men som industrin tyvärr mer än mycket pumpat i en massa extra grejer… och oftast bara av en anledning att få ut mer på kortare tid…Jag kan säga att jag har dej Sebastien mkt att tacka för hade du inte besökt skolan när ja gick där hade jag trott att mkt av dessa tillsatser krävdes för att få bra bröd..För det används till och med i skolan

  Så kommer jag då åter igen tillbaka till det jag ofta kommenterar alla stakars praktikanter som kommer ut till bagerier/konditorier som anses vara bra men där det sker så mkt fusk och där du ser och lär dig att det ska vara en rad olika pulver utöver mjöl, salt och vatten…det handlar om fryspuler extra gluten och ja vet inte vad allt…. Det blir sanningen som egentligen är en stor lögn…

  //Nathalie

 21. sebastien Boudet

  Tack själv Fanny! Jag säger högt det många bara tänker bara! Jag blir oxå ledsen när jag stor handlar och se vad alla stoppar i sina kundvagnar…
  Tiderna förändras samtidigt och jag tror att fler och fler börja förstår det som pågår. Det är fler och fler som läser brödpassion bloggen och tillsammans gör vi skillnad! Jag vet!

  Nathalie: Jag sitter på ledningsgruppen för konditori/bageri utbildning på Burgården i Göteborg nu. Vi kommer att ha vårt första möte om 3 veckor… Jag är super laddat! Att förändra hur det undervisas konditori/bageri yrke är en prio ett för mig! Du är bland den första som fick höra sanningen, redan i skolmiljön. Jag har jobbat väldigt aktivt de senaste månaderna och jag lovar att det kommer att märkas snart för de som ska komma in en konditori/bageri utbildning!
  Kram

 22. Logi

  Tackar för tipset, tyvärr bor jag i hyresrätt med en liten kyl så att jäsa i kylskåpet är inte ett alternativ. Vilket också är orsaken till att det inte blir så mycket surdeg i mitt hushåll.
  Så här års kan man ju chansa och jäsa det i en låda på balkongen men det känns ju inte som en lösning man kan köra året runt.

  Men man kanske skulle testa att klä en kartong med tidningar och jäsa i under vintern? Hur reagerar surdegsbröd om dom blir frysta mellan jäsning och bak? Fungerar det skulle det ju underlätta oerhört eftersom man skulle kunna förvara bröd i frysen som man sedan tinade och bakade.

 23. sebastien Boudet

  Jag förstår Logi! Du har helt rätt med att det skulle fungerar men en kartong och tidningspapper som isolering.
  Att frysa mellan jäsning och bak tror jag inte på så mycket… När brödet är ändå jäst varför inte baka den på en gång och då, frysa den.
  Det går jätte bra att jäsa i rums t°C. Det gäller bara att ha ett riktigt friskt surdeg, använda lite kallare vatten vid blandnigen av degen och äga en tätt låda som kan stapplas i en annan lite större.
  Lycka till

 24. Jenny

  Jag hålle helt med dig om råvarona och den bluff och lurendrejei det innebär mot kunderna. Där är magkänslan helt riktig!

  Däremot ä kanske magkänslan undrordnad vetenskapen när det kommer till ren biologi som vad som ä ett protein och hur gluten spjälkas. Jag är forskare och doktor i medicin och jag har läst mycket immunologi. Då har vi naturligtvis havft ett flertal föreläsningar om gluten. Det enklaste sätett att inducera gluten allergi är att plötsligt ge stora mängder gluten till et litet barn. Det kan naturligtvis ske genom att man går direkt från modersmjölk till industribröd med tillsatt gluten, men det är det nog inte många spädbarn som gör. Men anledningen att gluten allergi är så vanligt just i Sverige heter “välling”! När man ammar ett spädbarn i ca 6 månader och sedan under relativt kort tidsrymd ersätter bröstmjölken med välling, som är mjölbaserat, ger man stora mängder gluten till ett tarmsystem som inte hunnit utveckla det som kallas för oral tolerans mot gluten. Det är ett väldigt effetktivt sätt att inducera en glutenallergi, och det är anledningen till at sverige har så mycket högre antal glutenallergiker än tex frankrike och usa. Som tur är börjar BVC uppmäsksamma detta och rekomenderar numera att välling introducerad långsamt under flera månaders tid och i skydd av ammningen. Då hinne barnet utveckla oral tolerans, dvs magens immunförsvar förstår att det inte ska reagera på tarmens innehåll av gluten, och man slipper glutenallergi.

 25. sebastien Boudet

  Tack Jenny för din expertis! Mycket intressant att läsa! Jag inse att jag saknar kunskaper kring det “vetenskapliga” därför är det bra att ni som kan dela med er av det ni vet med hos “vanliga”! Brödpassion bloggen är bara en forum och mitt mål är så klart inte att sprida falska fakta men däremot öppna diskussioner kring den maten och den brödet vi bakar och äter.
  Jag har 3 barn och ingen har någonsin rekommenderat oss att börja progressivt med vällingen… Vad bra att BVC har förändrat sitt sätt att rådgiva hur man ska göra för att lämna amningen. En gång igen se man att naturen är väl gjort och att det börja går sned så fort man försöker förändra det som tog miljoner med år att byggas.

 26. Logi

  Har en liten hemma och kan intyga att BVC INTE, nämde något om att det fanns risker med att inte introducera vällingen progressivt för 6månader sedan. Just industri vällingen och gröt är tvärt om (på goda grunder förvisso) två saker som man får till sig att det är den viktigaste maten efter att amningen avslutats, helt enkelt för att det säkerställer att barnet får i sig dom vitaminer och mineraler det behöver, men inte ett ord om att börja progressivt.

  Fast min erfarenhet av BVC är att dom främst försöker få en att känna sig trygg, då genom att säga att så länge det känns rätt för dig så är det bra för barnet. Fullkomligt omöjligt att få ur dom klara svar på frågor vilket gett mig intrycket att dom helst skulle vilka sitta i en ring med föräldrarna, röka hash och sjunga “we shall overcome…”

 27. lena a.

  tack Jenny att du nämner vällingen, läste och läste och funderade när det äntligen kommer upp, samma gäller ju burk-barnmaten som det är för mycket skit i!! jag har aldrig förstått mig på vanlig välling, känns som om man skulle mata sina barn en maizena-blandning, usch.. det finns dock en bättre varjant och det är skrädmjöl, rostad havremjöl!
  jag har själv en sambo med glutenintolerans och diabetes (inte den roligaste kombinationen) och för mig som ‘ren’ mat är liksom livets röda tråd är det kämpigt ibland för har man en gång fått diagnosen gluten får man liksom tillsatserna med på köpet!
  jag förstår mig inte riktig på svensk gastronomi och matrekommendationer, jag tror det finns inget land med så många allergier, bantningsprogram och olika specialprodukter för just ‘rätt’ matlagning/bakning. lite småirriterad blir man ju dessutom när en guru som Jan Hedh så stolt ler mot en från var enda Manitoba Cream mjölpåse, grr…
  men tänk också hur mycket mjöl en italienare får i sig på ett år och dom är varken fet eller har så stora problem med gluten! under hela min uppväxt har jag bodd hemma i Schweiz och ätid massvis med gott bröd från mammas ugn, levd på riktig smör och äkta grädde och olivoljan hade vi på dunk i skafferiet men när jag flyttade till Sverige, tittar folk snet på en när man ställer fram mjölkpaketet med helmjölk till kaffet (ett tag fanns det även gammaldags mjölk på affären men det var väl bara jag som köpte för den finns inte mer i lilla Jokkmokk)
  samtidig kan jag vara rätt fascinerade över att folk kan tycka bröd är dyrt, jag tror jag har int en enda gång i mitt liv tittat på en prislapp för bröd – det är ju för tusan livets föda, vad är mer symolisk för livet än bröd!
  excusez-moi, nu blev det kanske lite grötigt men gröt är ju så himlens mycket bättre än välling! hej hopp!

 28. lena a.

  oj, först nu läser jag om dig och Jan Hedh.. blev det knasig nu? men vi delar åsikten i alla fall! då hade det ju inte heller gjort nå om jag hade skrivit några rrrrrr till där bakom… *lol*

 29. Cicci

  Det där var väldigt klokt resonerat! Jag är också förbannad över att man ska manipulera även de “naturliga” råvarorna! Det kommer komma till en vändning, men frågan är bara hur många som ska lida som försökskaniner innan någon sätter stopp!

 30. veronica

  Gluten proteinet i mjölet är ingen fel på. Tvärtom,på gamla tider har detta varit en av viktiga proteinkällor och vitamin B6. Så länge mjölet tillverkas på rätt sätt dvs. i en kvarn med stenvalsar. I sverige fins numera bara Järna kvarn som producerar mjölet på det sättet. Nya kvarnar med stålvalsar slår sönder proteinet på så sätt att det inte går att bearbeta av kroppen. Så… Den dåliga nyheten år att det är nästan omöjligt att skippa tillsatsgluten och tro att problemet är löst.

Leave a Reply