Abstinensen som leder till bröd lycka!

sebastien 10 Comments

Min pain de seigle. 
Rågbaguetter. 
Och några poolish baguetter. 
Jag smyg bakade på PF igår och kunde inte låta blir att inte dela med mig av dessa fina bröd! 
sebastienAbstinensen som leder till bröd lycka!

Comments 10

 1. Ninni

  Hej Sébastien!

  Hittade din blogg för bara någon vecka sedan och älskar den redan! Har precis testat dina surdegcroissanter som blev supergoda!

  Har också en fråga om Levainbröd, har försökt länge att få till det (har lyckats få till bröd på bara surdeg innan men levainen krånglar) Har nu lyckats få till 2 omgångar med hyfsat resultat, men de blir platta. När jag ska lägga upp dem på brödspade och in på stenplattan flyter de ut, även om de denna gången hade jäst upp jättefint! Har du några bra tips på hur man får till ett perfekt Levain?

 2. Teresia

  Brödporr! Underbara bilder. Satte ett par bröd igår. DE förvisades ut till den något svalare snickarboden imorse, eftersom de såg ut att försöka ta sig ur sina korgar. Har en föraning om att jag kan mötas surdegar som försöker att ta sig ut genom dörren till kvällen. Det får nog bli en omformning innan utbakning ikväll. Efter en något svårstartad deg så tog den mer fart än väntat.

 3. Maud

  Äntligen har jag fått till en surdeg som bubblar och doftar gott! Min ICA hade äntligen fått hem vetemjöl utan tillsatser. Rågmjölet var dock det vanliga. Hur som, tänkte jag pröva baka utan jäst och jäsa degen i plastlåda i rumstemp i 12 timmar. Allt såg ut att gå bra, degen såg fin ut och verkade jäsa på fint. När det var dags att baka ut degen kändes den inte bra. Bakade ut bröden iaf och gräddade. Fy det är det värsta sämsta bröd jag bakat någonsin!Det var så syyyrligt att jag vet inte vad. Där jag bor finns inga bagerier så jag kan bara trösta mig med denna blogg .:)

 4. sebastien Boudet

  Hej Ninni!
  Vad kul att du hittade hit!
  Det är jätte svårt att säga så här vad kan ha gått fel… Maila mig en bild på brödet både inkråm och skorpan och jag kommer att göra min bästa för att hjälpa dig!

  Tack Tarik

  Tack Anonym! Har en gammal kniv.. Inget speciellt
  Kolla här: http://www.brodpassion.se/2011/05/la-lame-de-rasoir.html

  Tack Luiza 🙂

  Ha ha Teresia! Surdegar som springer omkring i snickarboden…

  Var bor du Maud? Samma här! Skicka några bilder på mitt mail och jag ska försöka hjälpa dig 🙂

 5. Robert

  Hej!
  Gick din kurs i somras och har bakat massor sen dess, men jag undrar vad skillnaden på en väl matad surdeg och en poolish. Hur ska man tänka när man gör med poolish ska man köra med lika mycke som med surdegen?

 6. Thommy

  Riktigt fina bröd!

  Jag undrar också hur man går till väga för att baka med poolish.. Ska man göra på samma vis som du lärde ut på din surdegsbrödkurs och bara ersätta surdegen med poolish istället, där poolishen bara är mjöl, vatten och en liten gnutta jäst som fått jäsa ganska många timmar?

  Många frågor var det här! 🙂 Tack för en intressant blogg i alla fall!

 7. sebastien Boudet

  Robert, Thommy: I Poolish metoden använder man den lilla gram jäst som en snöboll. Det är det som gör den metoden så speciell! Skulle man starta med surdeg då skulle det inte vara samma sak, tyvärr. Det är en 300 år gammalt metod som visar sig vara grymt bra för vissa bröd som fougasse, baguette eller luftiga italienska bröd med olivolja i.
  Tips: Använd den ekologiska jästen…

Leave a Reply