La beauté superficielle…

sebastien 9 Comments

Är det bara utsidan som räknas? 
Bra fråga tycker jag! Jag är en av de som tycker att utseende av ett bröd är jätte viktigt men det för att jag vet att mina bröd är framförallt otroligt vackra på insidan först. Jag vill att utsidan ska spegla insidan och gör allt mitt bästa för att varje bröd ska stämma: Inre/yttre! 
Hur gör man ett bröd vackert på insidan? 
Det är ganska enkelt och handlar om hur man blandar sitt mjöl, salt, vatten men framförallt hur bra de är… Nu menar jag kvalitén på de! 
Jag har träffat ett helt gäng bagare och kockar de närmaste veckor och jag kom på att de flesta har absolut ingen koll på de råvarorna de gör vår/sitt dagliga bröd med! 
Konstigt nog, behöver jag aldrig förklara till en kock att, om den kycklingen eller kosan han laga sina mat rätter med har haft ett bra liv utan stress, bra och naturlig mat, har blivit slaktat med respekt och på ett human sätt: Den smakar mycket bättre! 
Däremot måste jag förklara till honom/henne att det är precis samma sak med mjöl…Jag blir så frustrerad när jag känner deras otroligt skeptiskt blick på mig… Det är dags att vakna mina vänner! 
Inte längre till kommer jag betala 1000 kr för en middag om jag känner att omsorgen är bara riktad mot maten, servisen och vinpaketet! 
Det känns hemsk att behöva skriva dessa rader och ännu hemskare behöva säga att bröd är viktigt vid matbordet! Men nu är det gjort och det känns bra! 
Nu ska jag åka till London under helgen och hälsa på några bagarkompissar. 
Trevlig helg till er! 
sebastienLa beauté superficielle…

Comments 9

 1. Jonas

  Lite nyfiken dock på varför du inte använder ekologiskt mjöl? Jag antog att Orgamjölet var ekologiskt, men så är ju inte fallet. Håller helt med om att alla tillsatser ska bort, men är inte ekologisk odling minst lika viktigt för ett bra mjöl? Ser fram emot en Londonrapport.

 2. Anonymous

  Jag är väldigt glad över din blogg. Du ger mig inspiration till att baka och laga mat! Och allt ska få ta ännu mera tid nu!! Merci beaucoup! Je t’adore ;)Ann Kristin

 3. Anonymous

  Hej, jag var inne på Petit France igår förmiddag, du var där också, men det hör inte hit 🙂 hursomhelst så satt jag och min son och åt vad som verkade vara en croissant med aprikos och vaniljkräm, jag kommer bara inte ihåg vad den hette, det var något i stil med couchette eller något? Den var helt vansinnigt god och jag skulle gärna vilja veta namnet på den.

  Btw. Din bok är svinbra 🙂

 4. sebastien Boudet

  Tack tack tack Ann Kristin!

  anonym: Ja, jag var på Petite France igår för att många som hade köpt boken ville ha den signerat… Aprikos croissant heter Chouette som betyder uggla 🙂
  Kul att du gillar min bok, tack!

 5. sebastien Boudet

  Tack tack tack Ann Kristin!

  anonym: Ja, jag var på Petite France igår för att många som hade köpt boken ville ha den signerat… Aprikos croissant heter Chouette som betyder uggla 🙂
  Kul att du gillar min bok, tack!

 6. Elin

  Hej!

  Jag har köpt din bok och älskar att sen utbildar! Tidigare har jag alltid låtit min det vila innan jag knådat den, som det stått i recepten, men inte fattat varför. Nu vet jag lite mer om själva processen – underbart?

  Men, får jag ställa en fråga? Varför sjunker alltid min deg ut när jag lägger den på plåten? Alltid! Brödet blir gott men sååå tråkigt med en låg blaffa till limpa. Vad gör jag för fel??? (Jag bakar alltså surdeg efter konstens alla regler, använder Ica Loves Eco eller Garants eko-mjöl och om det föreskrivs någon annan mjölsort i receptet.)

  1. Sébastien Boudet

   Hej ELin,
   Vad kul att förstår nu varför det är bra att låta degen vila innan du knådar den 🙂 Att förstå varför man gör saker är, tycker jag, ohört viktigt! För att lösa problemet med dina plata degar borde du testa att baka de i en gjutjärngrytta… Värm upp den först bara och baka med locket på!

Leave a Reply