Skandal i lingonskogen!

sebastien 46 Comments

Förra torsdagen satte jag mig på en Skogaholmslimpa, framför 100-tal journalister, mitt på en presskonferens… 
Det blev skandal så klart och min mailbox blev ganska direkt laddat med upprörda reaktioner! Jag har svarat till alla och, med tanke med att ingen av de som hade mailat svarat tillbaka, konkluderar jag att de var nöjda med mitt svar! 
Det vanligaste kommentar var: Hur kan man behandla mat på det sättet?  
Först vill jag lugna ner allihopa genom att berätta att efter jag satt 30 minuter på limpan tog det ungefär 10 sekunder för den att återfå sitt befintliga form! Så inga skador alltså! 
Sen har jag hört att några fina barn som var på tillställningen vid Sverige Radio var kloka nog att, istället för att äta detta hemska industri påsebröd, gick de till det närmaste vatten och mattade några ankor med det (som tur kan jag tänka mig att dessa “parkankor” kommer aldrig att hamnar i någons tallrik, så igen… Ingen skador!).
L’objet du crime! 
Jag hoppas att alla förstår att jag inte satt på ett Svenskt bröd utan ett industribröd och att, ja, det blev en Skogaholmslimpa men att det hade lika mycket kunna blivit en Pågen, Fazer, Schulstad, La Casita, Vivels, Europabagarn…(listan är lång) eller Deli-France, United Bakery limpa… Och då hade jag suttit lika bekvämt under presskonferensen! 
Konstigt nog är det ju att de flesta Svenskar är rätt kära i dessa bröd. Det är inte alls sällan att jag hör om gamla minnen på hur fantastiskt gott det var att doppa i ett glass varmchoklad en skriva Skogaholmslimpa (förlåt men nu får det vara de igen…) toppade med smör (läs margarin) och leverpastej eller bara ost.
Mitt bästa råd är: Testa igen nu, när du har blivit vuxen och känn om det är fortfarande lika gott som det var då! Jag lovar att de som gör det kommer att få en riktigt överraskning. Ungefär som jag när jag tittade igen efter 26 år filmen “la soupe au chou” med Louis De Funès, och fick en riktigt smäll över hur dåligt den egentligen är! Fast i min minne som 10-årig var den en mästerverk! 
Ja, jag har en scoop: Alla sådana bröd bakas inte på samma sätt idag än de gjordes för 20 år sedan! Allt har förändrat: Inte samma råvaror, inte samma metoder och definitivt inte samma intresse i att göra gott bröd för det goda brödet skuld! Idag handlar om produktivitet, marknadsanpassning, logistik, etc… Men framförallt, LÖNSAMHET! 
Vad är man inte bered att göra idag för pengar alltså?? Förgifta sakta men säkert det fina Svenska folket och förstöra ett livsmedel som har varit fondationen av vår kost under mer än 2000 år?

En liten film om hur det bakas med kärlek i en fabrik!

Pågen tydligen tog bort filmen ovan… Här kommer en annan film!

Bakat med kärlek eller hur!
Finns säkert några här som samtidigt som de läser mina ord håller i sitt hand som nattmacka en skriva av det berömda lingongrova från Pågen… Brödet som “bakas med kärlek” och som gör det helt utan hjälp av en människa (jag undrar förresten hur det går till)… Ni som gör det borde veta att i ett helt bröd på 1/2 kg finns det inte mer än 7.5 gram lingon! Verkligen inte värt att det kallas för lingonbröd eftersom de 4 stora lingon som är illustrerade på förpackningen är ju de endaste som finns i hela brödet. Och nej, det är inte färska nyplockade lingon från det fina smaålandska skogen (som vår kära lantbrukminister Eskil säger) som strös fint över degen men någon slags lingon “massa” som inkorporeras av en maskin under det intensifierade knådningen på hög hastighet och under skyddat atmosfär. Hemsk eller hur? Men tydligen går det bra för de ändå! 
De finaste lingon! De där plockades i skogen! 
Vad har hänt av den tiden när “köpebröd” var fortfarande synonymt med gott o bra bröd? Varför måste vi krångla till så mycket med naturen? Varför är man bered för vad som helst för att lura konsumenterna? Varför har man förstört vår lantbruk på det sättet?
Istället för att försöka förstår och analysera dessa frågor, gjorde jag ett val för länge länge sen. Ett val som gjorde mig till det jag är idag: En stolt surdegsbagare som blanda bra mjöl med havssalt och det finaste vatten, gör det på ett helt naturligt sätt och förvandla det till en underbar deg som i sin tur, med hjälp av surdegen kommer göra det godaste och hälsosammaste bröd. En surdegsbagare som bakar med äkta kärlek och inte sådana “låsas” kärlek som trycks av en maskin på en plastpåse. En surdegsbagare som bryr sig om naturens regler, de reglerna som tog flera miljoner år att skrivas. En surdegsbagare som kommer aldrig att ge upp för det han tror och som kommer aldrig att sälja sin själ! 
JA, Jag satt på en limpa bara, inte två eller tre… Bara en och jag hoppas att det hederliga stackars limpa som satt så fint under min bagarrumpa kommer att få några att öppna ögonen och inse att vi kan inte fortsätta så här och såga granen vi sitter på.

Vive la revolution, vive le pain! 

Ps: Ska sätta igång en tävling om just lingongrova och sirapslimpa… Stay tuned! 
sebastienSkandal i lingonskogen!

Comments 46

 1. Jasper

  Väl skrivet som alltid! ‘Skogaholmsmanifestationen’ har gått mig helt förbi, klockrent! 🙂

  Vore intressant i sammanhanget med din version av en RIKTIG lingongrova eller liknande, men det kanske är den tävlingen du menar?

 2. Teresia

  Lysande! På tal om det så har barnen efterlyst lite nybakad sirapslimpa, så det får nog bli till att sätta en deg snart. Planen är att försöka baka en sådan, men med surdeg, och se hur det blir. Har en känsla av att sirapen kan strula till det lite.

 3. Zita

  Härligt Sebastien!

  På dem bara! Visst är det så med det industribakade brödet; och inte ens samma som i svenska konsumenters barndom.
  med en utländsk mamma och ett osvenskt kök i barndomen, så fick vi aldrig sånt bröd. Om det inte fanns bröd från hallen, så serverades hårt.

  Och, ja, FM håller med, Du är ett PR-geni!

 4. Anonymous

  Dear Mr Boudet. I’m from Czech republic and I read your blog every day. I thing, that you’re right. But I work in small bakery and we can´t make superior bread. Because standard price for 1 kilogram bread is 1 Euro in Czech republic. Make sourdough bread is very difficult and very expensive. Your fan from Czech.

 5. Bagarn

  Ett inlägg man har gått och väntat på det är så sant. Så här ska bröd inte få göras. Det dröjer väl inte länge till sötlimpa görs på riktigt på dom små bagerierna i sverige. Med skållning och surdeg och lite söt säkert hoppas jag på lite goda brödkryddor i.

  keep up the good work Sebastien

 6. Anonymous

  Hade missat att du suttit på en Skogaholmslimpa, men jag håller med ovanstående kommentatorer att det var ett smart PR-drag. Själv har jag ljuva minnen av just denna limpa från tonåren, exakt som du beskriver, men jag har aldrig vågat “gå tillbaka” och nu är jag glad för det. Trodde bara att det var min smak som utvecklats och att jag därför skulle tycka att den smakar tvättsvamp, men nu fick jag dessutom reda på att den bakas på ett annat sätt. Mycket intressant! Tack för ett roligt och angeläget inlägg.
  Maria

 7. Jocke

  På 60-talet var Skogaholmslimpan ett hantverk… Nu har de “utvecklat” produktionen till den milda grad att de har förstört själen. Säga vad man vill, men sirapslimpa är gott… Synd bara att det inte finns något liknande längre 🙁

 8. Alexandra

  Det jag mer reagerade på med skogaholmslimpan var inte trashandet av den i sig ( och du har rätt, jag fick det hemma hos en kompis för några år sedan och det smakade kan inte ens säga äckligt, snarare ingenting, ungefär som sodhexomaten på sjukhusen ). Det som jag vänder mig mot just när det gäller diskussionen industribröd/icke industribröd ( jag är för bra råvaror och tycker att man ska göra så mycket från scratch som möjligt och är en mat och brödsnobb enligt mina nära och kära och nej, bake-off och annat snusk når inte mitt bord) är att alla kanske inte har tid eller råd med bra bröd eller bra råvaror ( borde vara en rättighet för alla). En ensamstående mamma som har ett underbetalt skitjobb (nu pratar jag om min mamma när jag växte upp) som går hemifrån sex på morgonen och är hemma sex på kvällen. Hennes första tanke när hon kommer hem är nog inte “japp, nu ska det bakas bröd ” utan prioriteringen på den lediga tiden ligger troligen i att umgås med sina barn ( och baka bullar då och då) . Ekonomin tillåter heller inte fint bageribröd utan tillsatser och annat snusk då man prioriterar kläder till barnen. Det är det, tyvärr är bra mat och bra bröd en klassfråga i dagens samhälle och även om man som mamma skulle kunna göra allt för sina barn så kan det finnas begränsningar i tid och pengar som gör att man väljer ett sämre billigare alternativ. Vilket är synd, för som sagt, alla förtjänar bra råvaror, och även om jag tror på den fria viljan så har man kanske inte alltid den tiden eller de ekonomiska resurser som krävs för detta.

 9. sebastien Boudet

  Tack ni alla för fina och snälla kommentarer 🙂 Det balanseras lite med allt skit jag fick på mig under helgen! Tack!
  Som sagt är jag på gång med en tävling med just tema sirapslimpa och lingongrova… Så stay tuned för att snart kommer en hel del recept!

 10. sebastien Boudet

  Anonym from Czech: First av all, thank you for following Breadpassion blog! In my world, god bread doesn’t have to be expensive. It is just flour salt and water… and of course handcraft! God handcraft start with knowledge and will. Make it a try and do not change the recepes but the metods instead…
  Kneed slowly, give an hour autolys to your dought and use sour dought… You will already feel the difference! Good luck

 11. Anonymous

  Vad är prisskillnaden?
  Vad kostar brödet på bageriet (petit F) jämfört med affären?

  Jag köper ekologisk mjölk, osaltat smör och bakar vårt bröd.
  Men jag kan lugnt säga att jag är ensam på min arbetsplats (40 medarbetare) som gör det.

  Numera “ska” man jobba heltid för att jaga pengar till Thailandsresan eller amortera huset som man inte hade råd med. Då har man inte tiden till att baka själv för man tror det är komplicerat.
  Sedan måste man ju “spara” för att steka sitt fläsk på stranden.

  Det är ju ingen som tittar in i ditt kök och säger wooow har du köpt bröd från Petit France. Men däremot så är det ju många som ser när du parkerar din nya flashiga BMW eller Audi. Bukfylla, prioritering och ignorance.

 12. sebastien Boudet

  Alex: Jag förstår din poäng! Det är jätte bra att du dela med dig av din egen erfarenhet. Jag tycker att alla har rätt till att få bra bröd på sitt bord oavsett hur bra de har det ekonomiskt! Många köper skit bröd i plast påsar idag inte för att de inte har råd till ngt bättre men framförallt för att de tror att detta bröd är ju bra- Eftersom det är det som vissas på tv och att den finns där, på hyllan!
  Bröd är ju bara mjöl salt och vatten och för mig handlar det hela mer om prioritering än ekonomi. Det är svårt att jämföra nu med för 20 år sedan om nu vi ska tillbaka till din egen uppväxt, men jag kan bevisa när som helst och till vem som helst att man kan baka grymt god och hälsosamt (och som man blir till o med mätt av) för mycket billigare än industri köpebröd! 1 lite vatten kostar ingenting, 1,5 kg bra mjöl kostar 10 kr och 45 g havssalt kostar runt 1 kr. Man tilläga några kronor ström till ugnen och det är det… Godaste bröd till 5.5 kr /kg!
  Tid: För mig som är rutinerat ta det inte mer än 12 minuter för att baka från början till slutet 2 limpor surdegsbröd på 1.2 kg som räcker till min familj en hel vecka. 12 minuter under 48 timmar! Man behöver alltså inte sitta och titta på limpan medan den jäser eller bakas, eller hur? Vem inte har, vi säger 20 minuter nu, för att baka bröd en gång i veckan? Livet var säkert mycket tuffare för din mamma då, särskild som ensamstående, men nu är det annorlunda, alla har 20 minuter i veckan att lägga på något viktigt, bara man tycker att det är viktigt.
  Jag stanna vid bröd hyllorna på ICA eller Konsum ibland och titta på folk som handlar sitt bröd. Testa och gör det någon gång får du se! Du kommer få en riktigt överraskning för att de flesta som köper “dåligt” bröd har fina märkes kläder, dyra smartphone, fina barnvagnar och tydligen har de det helt ok ekonomiskt… Sen när det gäller tid verka de ofta inte särskild stressade mellan hyllorna och med hälften av den tiden dom spendera på att spåna på skit bröd hade jag redan fått ihop en deg!
  Och jag säger det igen Alex: Jag satt på ett industribröd på presskonferensen inte för att förolämpa de som har det svårt att få ihop till vare 25-an men för att öppna ögonen för de att industri ljuger till de och få de att tro på riktigt att de där bröd är billiga, bra och nyttiga, för att detta är ett lögn! De är dyra (för vad de är alltså: Skit) inte så goda ocg definitivt inte nyttiga!

 13. sebastien Boudet

  Anonym: Du har helt rätt att göra som du gör! Jag gör precis likadant!
  Tråkigt att höra med dina arbetskamrater men revolutionen har bara börjat 🙂
  Du har oxå rätt med att många tror att det är komplicerat. Industri gör allt i sin makt för att krångla till det och göra surdegsbröd till ngt slags hajp!
  Hajp som jag måste påpeka har hållit på i över 2000 år!
  Jag hellre kör min gamla lastbil och har bra bröd på mitt bord. Det är så jag säger till min familj att jag älskar de <3

 14. Ensamstående, fattig mamma med surdegsbröd på bordet

  “Jag hellre kör min gamla lastbil och har bra bröd på mitt bord. Det är så jag säger till min familj att jag älskar de <3”
  Underbart. Kunde inte sägas bättre. Det ska jag tänka nästa gång jag avundas de familjer som åker utomlands och har fina hus! Tack för allt, Sebastien, fortsätt kämpa!

 15. Nathalie

  att man ens får säga att bröd är bakat med kärlek när det bara är maskiner som kommer i kontakt med degen och färdigt bröd vad jag vet har inte de de minsta av känslor…

 16. Anonymous

  Dog lite grann när jag såg filmen om limporna. Hur kan dom tycka att det är ett bra bröd? Hör dom inte själva hur motsägelsefulla dom är?! Snacka om dubbelmoral. Dom pratar om kärlek och passion för brödet men låter stolta när dom säger att inte en endaste människa rört brödet. Hmmmm… hör inte ihop, tycker jag.

  Fortsätt kämpa, Sebastien!

  //Heidi

 17. Gotländskan

  Bravo, Sébastien!
  Allez, allez, allez!
  Et bonne chance avec l’emission de radio en 14 juillet!
  (Ursäkta min dåliga franska!)

  Alexandra:
  Bara ett tips till stressade, lågavlönade mamman:
  Baka eget bröd tillsammans med barnen, så blir det både samvaro och bröd på samma gång.

 18. Alexandra

  Jag vet, det är det som kallas bra marknadsföring och tyvärr är det de stora jättarna som har pengarna att sätta reklam mitt framför svenska folket. Och jag brukar vara en riktig plåga och berätta om allt som är snuskigt i industribrödet (kollegan jag berättade om hade inga problem att Saltå hade tillsatser i brödet, hade ett långt samtal om det också med honom). Min mamma gjorde grymt bröd när hon hade tid och framför allt så brukade vi köpa riktigt bra bröd när vi var i Lettland (där surdeg inte är så exotiskt som det fortfarande verkar vara i Sverige) som vi tog hem kilovis och frös ner. Men, som du säger, varför ska vissa bagerier ta ut hutlösa priser för bröden om det nu bara är mjöl, salt, vatten och surdeg. Visst hantverk kostar och jag förstår att även lokaler kostar men hur kan ett helt vanlig surdegsbröd säljas för över 100 kronor. Det är bisarrt!
  Ska göra det nästa gång, brukar alltid gå förbi de hyllorna väldigt fort, eller jag brukar stanna till vid kakhyllan, läsa innehållsförteckningen och sen känna att jag inte är så sugen på något sött längre.
  Jag brukar själv säga att kvalité kostar och ibland kanske det är godare att ta den där bageribakade croiassanten (om man inte orkat baka själv) än att köpa den där skitläskiga saken på burk. Höll på att dö av äckel när en f.d. kollega berättade om att det fanns. Hellre en god än sex stycken äckliga.
  Så jag håller med dig, men ja, det var lite annorlunda för 20 år sen och idag har hon råd att handla sjysst bröd (tänkte skriva att hon har en bra syn på mat men det har hon alltid haft, hemlagat varje dag under uppväxttiden) eller så har hon en dotter som brukar tvinga på henne bra bröd.

 19. Alexandra

  Gotländskan: Om jag någon gång befinner mig i samma sits som min mamma så är det något jag definitivt kommer att göra. Men när vi (jag och min storebror) var små så tänkte man inte alls på samma sätt kring brödet. Men det är ett jättetrevligt sätt att umgås på och mina egna bästa barndomsminnen är när jag bakade bullar ihop med mormor 🙂

 20. Anonymous

  Det är intressant också att höra hur man i filmen påpekar att man bakar bröd precis som man gör hemma. Förutom att man påstår det så är det inte mycket som påminner om hur det går till hemma. Fast, det är ju sant, det är ungefär samma mjöl som man använder hemma, med bland annat tillsats av amylas för att påskynda mognaden så att mjölets stärkelse bryts ner snabbare, och man kan göra bröd på ett fåtal timmar istället för några tiotal timmar, och i samma steg offras möjligheten att locka fram komplexa aromer ur mjölet, eftersom mjöler med tillsatt amylas inte tål lika långa jästider.

  Ja, vad är de bra för, de där tillsatserna i mjölet? Jo, de är bra för industribagerier som måste pressa ut många bröd till lågt pris på kort tid, men för den som vill baka bröd hemma i lugn takt och locka fram smaken ur mjölet med en försiktig jäsning är det inte alls till någon nytta, tvärtom. Dessutom är det ganska svårt att hitta mjöl utan tillsatser i butik.

  Så den som bakar hemma är ofta hänvisad till att baka som man gör i en brödfabrik, med industijäst och mjöl med amylas och askorbinsyra. Som en slags bisarr bonus kan då industribagerier ge ut propagandamaterial där man säger att här på vår fabrik bakar vi precis som du gör hemma.

  Nej, leta upp mjöl utan tillsatser, sätt en surdeg, och ge dig ut på upptäcktsfärd.

  Själv gillar jag skogaholmslimpa med leverpastej och bostongurka, eller rättare sagt — det var min favorit när jag var liten, nu går det inte att äta sk*ten.

  //E

 21. sebastien Boudet

  Ensamstående, fattig mamman med surdegsbröd på bordet: Många har svårt att ha ett bra begrepp över vad man ska göra för att vara en bra mamma eller pappa… Alla har sina prioriteringar och jag hoppas bara på att brödet få tillbaka sitt plats längs upp på listan! Du är en underbart mamma som har förstått det!

  Nathalie: Jag vill inte att mina barn ska växa upp med uppfattningen att kärlek som ngt man kan bara trycka på en plast påse! Kärlek är det finaste, vi människor har i oss! Man ska inte offentligt kränka ner det!

 22. sebastien Boudet

  Heidi: Dubbelmoral hela vägen! Tack för din kommentar!

  Tack Sofie och Tarik 🙂

  Ha ha ha Gotlanskan 🙂 Fin franska!
  Bra tips som fungerar bra med för de som inte är ensamföräldrar! Baka med dina barn, det kommer de att komma ihåg i hela livet!

  Alex: Ja, dåliga surdegsbröd bakat på industrimjöl för 100 kr är oxå en skandal… Men det få komma i en annan inlägg! Croissant i burk vill inte ens prata om! Tack för dina kommentarer 🙂

 23. sebastien Boudet

  E: Underbart kommentar!! Du låter som jag fast utan felstavning och mycket renare språk! Det du skriver har jag påpekat i år nu och det verkar som att det äntligen börja komma hem hos alla!! Det gör mig så glad!
  “Leta upp mjöl utan tillsatser, sätt en surdeg, och ge dig ut på upptäcktsfärd” Så bra sagt!

  Och “Själv gillar jag skogaholmslimpa med leverpastej och bostongurka, eller rättare sagt — det var min favorit när jag var liten, nu går det inte att äta sk*ten.” var jag tvungen att citera dig på min facebook sida!
  Tack!

 24. Kim

  Sista veckan i gymnasiet så skulle vi ut i landet och besöka olika bagerier. Syftet med resan var att vi skulle få se hur det fungerar på en eventuellt framtida arbetsplats. Första stoppet var Fazer. Jag har aldrig haft sådan ångest i hela mitt liv. Krampen i magen och klumpen i halsen bara växte för varje minut. Vilken bubbla jag hade levt i. Vart var passionen? Omtanken? Hantverket? Långa
  transportband och dyster personal så långt ögat
  kunde nå. Det jag inte förstod då var att det är
  precis så det ser ut på dom flesta bagerier, även de mindre lokala. Jag uppmanar alla att verkligen kolla upp vad bröden innehåller, även om det känns genuint så behöver det inte vara så. Idag jobbar på ett ekologiskt surdegsbageri. Det enda i hela Västerås. Det är en helt fantastisk känsla att uppleva hela processen. Från bra råvaror till underbart bröd. Att sedan få sälja det till kunder utan att känna att man lurar dom (för det är faktigst så det har känts på andra ställen jag jobbat) är helt obeskrivlig. Jag önskar att alla fick uppleva den känslan.

 25. Nathalie

  Kim: Du har så rätt och det är så hemskt, finns inget värre än känslan av att man lurar kunden, jag har ont i hjärtat var och varanan dag då jag ser och gör saker som jag inte alls kan stå för..Finns ingen passion och ingen glädje det enda det går ut på är att det ska gå så forts so möjligt..ex här om dagen skulle de ha en “ny” sommarbulle med rabarber.. jag utbrister Ja men då kan vi koka sylt av de rabarberna vi har i frysen(ja vet frysta är inte heller kul) men oj vilken protest det blev usch och nej vad jobbigt det tar för mkt tid.. nä det går köpa rabarberpulvermousse sagt och gjort dagen efter fanns det rabarberpulvermousse (luktade kemiskt och definitivt inte rabarber)pulvretblandades med vatten och någon mandelremons (på hink)och det bakades Bullar…Bullen såg fin ut men att kalla den rabarberbulle jo ja tackar ja…
  Jag är verkligen glad för att du funnit ett bra bageri där du kan känna stålthet i det du gör!!!

  1. Kim

   Skönt att höra att jag inte är ensam om den frustrationen. Ibland funderar jag på om folk verkligen inser hur illa det är. Och att stå och försvara det gör en illamående! Hoppas även du får möjligheten att vara stolt för det du säljer en dag. Den känslan är obetalbar!

 26. Jesper

  Det är ju givet att sitta på en limpa under konferensen, det heter ju ändå, presskonferens! 😉
  Härligt Sebastien, fortsätt röra om i grytan!

 27. Kajsa Bergman Fällén

  Jag minns när Skogaholmslimporna var goda, de smakade faktiskt helt annorlunda då och det är nog inte bara åldern som gjort skillnaden. Hur jag på morgonen när ICA öppnade gick dit och köpte en limpa, den var fortfarande lite lite varm (!). Sen cyklade jag och syrran hem och åt upp den. Nu har jag testat nån gång men maken till torrt, tråkigt och smaklöst bröd är svårt att hitta.

 28. Fredrik Olsson

  Tjenare Seb! Har haft en surdeg i gàng i lite mer än ett halvàr och nu var jag sjuk drygt en vecka och inte orkat baka nàgot. surdegen blev stàende pà bänken i drygt 8 dagar och jag trodde den var död. tvättade ur burken med vatten, la i en matsked av den gamla surdegen plus nytt vatten och ràg mjöl. 12 timmar senare hade den kommit igàng igen. drygt 25 grader i luften här men jag fattar endà inte att den var i liv igen!

 29. Ultimate Cake

  Ja! Äntligen något skrivit om äckligt köpebröd. Hellre inget bröd än sådant köpebröd.

  Jag bakar alltid alltid allting från grunden, men bröd är jag inte haj på – tackar gudarna att vi har Boulangeriet hä i Malmö!

 30. Per

  Jamenvisst, när jag för några år sedan var bagerichef på ett annat skånskt bageri som vi kan kalla Ett Annat Skånskt Surdegsbageri så blev vi faktiskt stämningshotade av Pågens trevliga företagsjurister. Vårt brott? Intrång på P*gens fina varumärke – en av tjejerna i butiken hade, gud förbjude, råkat skriva på skylten att vi bakade på “surdeg och kärlek”. Det får man alltså inte i Sverige; att baka med kärlek är förbehållet P*gen och P*gen allena och försvaras gentemot småbagerierna med näbbar och klor.

  Nuförtiden är vi försiktiga, vi är till exempel mycket noggranna med att poängtera att vårt lingonkavring är en lingonkavring oavsett vad kunderna kallar den. Och den innehåller 300 stycken lingon. Ge eller ta några stycken.

  Alltid med dig mot industrijättarna.

  Med de allra vänligaste
  Per

 31. sebastien Boudet

  Ha ha, tack Jesper!

  Ja Kajsa… Den tiden skogaholmslimpan kom nybakat på affären är över…

  Fredrick: Det bästa sätt att döda en surdeg är genom att kissa i den… Annars är det odödligt!

  Ultimate cake: Bra att du bakar själv dina tårtor och bakverk! Boulangeriet har jag inte så bra koll på… Jag har hört lite både och från olika läsare… Hörde att de skulle öppna snart i Stockholm och Kristianstad men att planen gick åt skogen.

  Änglaspis: Jag kallar inte mig för ekologiska bagare men jag förstår vad du menar! Gott bröd till folket säger jag med!

  Alex: Recept finns på recept.nu 🙂 Tack! Jag gjorde mitt bästa tanken på förutsättningarna…

  Per: Hoppas att du skojar nu, eller hur?? Kärlek är ju universellt och ägs av alla och ingen! Det finns inte en chans att du inte skulle kunna skriva ett skylt med att du bakar med kärlek i din butik! Det är som typ bröd bakat på stenmald rågmjöl alltså! Om det är sant borde du ha lämnat de stämma dig och jag lovar att alla medier hade älskar det och tagit ett ställning för det riktiga kärleken du stoppa i ditt bröd!!

 32. Per Söderberg

  Dagsens sanning!

  Det var inte min fight att ta, och jag vet inte ens om jag i nuläget skulle ha energi att ta en tvist med en skjutglad industrijätte om varumärkesrätt.

  Nuförtiden bakar jag alltid med Hjärta och oftast med Känsla som ingredienser. Stillsammast så. Och handen på hjärtat, inte vill man väl förknippas med matindustrin, om ens så bara för att man använder samma ord.

  För kärlekens skull
  Per

 33. Micaela

  Jag avskyr det svenska brödet. Det är så sött och smakar sliskigt. Jag bodde ett år i Norge och skillnaden är oerhört stor. När jag var där senaste och hälsade på så tog jag med mig en påse med vetekakor. Mina norska vänner sa att det smakade som efterrätt för att det var så sött i munnen. Det fick mig att tänka ännu mer.

  Jag gillar att du använder dig av ordet brödrevolution! Vilken tur att jag bor i Sthlm.. Så att jag kan testa ditt La Petite France. Jag ser framemot det och jag har höga förväntningar som den kräsne kund jag är.

  Mvh
  Micaela

 34. David

  Hej Sebastien! Har nyss hittat till din blogg när min mamma lånade hem din bok “Den Franske Bagaren” från biblioteket. Croissantdegen ligger redan och vilar över natten och är redo att bakas ut imorgon!

  Jag beundrar dig oerhört och är så himla glad att jag har “hittat” dig. Till skillnad från många andra bagare (som verkar ha blivit ett modernt “inne”yrke) håller du en toppklass vad det gäller presentation och även kunskap inom området. Dessutom visar du att du behärskar elementär gastronomi genom att laga (vad jag tror) fantastisk mat!

  Jag är själv 20 år och mycket matintresserad. Däremot måste jag poängtera att man kan vara gourmet samtidigt som man gillar de dåliga sakerna! Undantagsvis om man är uppvuxen på enbart Michelin-mat. Jag delar “Skogaholmsminnet” som du beskriver med många – en skogaholmslimpa med prickikorv doppad i varm choklad en kall vinterdag ÄR för mig bland det bästa som finns! Jag är väl medveten om att det knappt finns något som helst naturligt i dessa tre komponenter men det skiter jag i. Tanken äcklar mig, men ärligt talat inte smaken. På samma sätt finns det de dagar, även om de är få, som jag är rejält sugen på en McDonald’s hamburgare.

  Det är viktigt på att skilja på smak, tycke och kunskap. Jag tycker att ALLA ska ha möjligheten att smaka ett handknådat surdegsbröd, en perfekt ugnsbakad piggvarfilé, en hemgjord hamburgare eller varför inte hemgjorda torskköttbullar. Jag tvivlar på att väldigt få människor på riktigt tror att Pågen plockar sina lingon för hand och att deras bröd är bakade utan några som helst konserveringsmedel. Alla har tyvärr inte förmånen att äta surdegsbröd varje dag, färsk fisk varje dag (vilket tyvärr är en av nackdelarna om man bor i Stockholm!) – musslor och ostron skulle jag aldrig köpa i Stockholm! Jag tycker inte heller att man ska överdriva vikten i att äta lokalt producerad mat eller egetbakat bröd. Jag tror snarare att det tvärtom kan avskräcka folk från att våga prova baka sitt eget bröd, om man vet att det ska jäsa i totalt 36 timmar! Jag tycker att folk ska känna till att bra mat tar tid att tillreda, men samtidigt tycker jag att det är fel att förbjuda dem från att förtära det. Mat för mig består till stora delar av kärlek, minnen, upplevelser och även spontanitet och det tycker jag försvinner om man t.ex. inte kan unna sina barn pannkakor till middag även om smeten inte har vilat (som du t.ex. nämner i boken). Tanken är såklart intressant, men i praktiken tycker jag att idén om mat inte blir tydlig. Du tycker nog annorlunda – men det har också att göra med att vi har olika bakgrund.

  Att tillaga riktigt god och bra mat tar tid och det krävs bra råvaror och mycket kärlek. Förvånansvärt nog är det få människor som inte förstår att en fiskbuljongstärning inte är detsamma som hemkokt fiskfond. Tyvärr finns inte intresset hos alla och jag är glad att du bidrar till att skapa det intresset!

  Sedan har jag två frågor:
  1. Är vanlig gul Kronjäst verkligen så dålig? För mig är jäst och surdeg två olika jäsmetoder – inte en förenklig av den andra. Bakar jag t.ex. vetebullar (semla eller kanelbullar) älskar jag det djupt jästa, brödiga smaken som jag inte uppnår med surdeg, medan om jag bakar lussebullar är en jäst smak i kombination med saffran vidrig. Där föredrar jag surdeg. Finns det inget läge där DU föredrar jäst?

  2. Jag har funderat på att ha lite ägg i min vetedeg när jag gör kanelbullar. Dels för emulsionen, att lättare kunna inkorporera mer smör i degen, men också för maillard reaktionen. Jag känner på mig att ägg ger en finare färg, skorpa och en godare bakad smak på bullen. Vad tror du?

  Med vänliga hälsningar,
  David

Leave a Reply