Ett grovt bröd med lingon bakat med kärlek…

sebastien recept bröd 32 Comments

Min lingon bröd…Alldeles nyfödd!
Kampen mot brödindustri fortsätter! Jag skulle verkligen vilja att man skulle ge tillbaka sitt status till det goda svenska brödet. Och nu jag menar det riktiga svenska brödet, inte plastpåse/industriellt/laddat med tillsatser bröd så klart! Jag menar det goda grova brödet med massor med rågkärnor, skogsplockade bär, melasse, smör och som jäser på surdeg! Jag blir så irriterade när jag pratar med svenskar som säger att Sverige inte ha ngt brödkultur… Det är faktiskt inte sant! Det som är sant däremot är att det Svenska bröd kulturen har verkligen fått ett smäll de närmaste decennier…Tack till bröd industrin!
Ja, industrin har fått genom åren yrkesbagarna att baka precis som de för att fortsättningsvis kunna säga att de bakar precis som yrkesbagarna! Snyggt alltså!
Idag ska jag ta en riktigt klassiker: Pågens lingon grova!
Det är min första provbak och jag är jätte nöjd med resultaten faktiskt. Jag försökte inte kopiera Pågen och matcha deras smak, utseende och recept men istället försökte fokusera på “lingon” och “grova” och så klart “kärlek” eftersom de, på Pågen påstår att kärleken finns i deras bröd, var det extra viktigt att jag själv skulle inte missa den 🙂
Så mycket kärlek kommer det att blir, jag lovar!
Ett bra lingon bröd börjar med fina lingon!
Jag gjorde en skållning med Orgakvarns fina krossade rågkärnor och efter det, blandade i mina fina lingon.
Här är recept till min grovt bröd med lingon och kärlek: 
 
-375g krossade kärnor (jag hade Orgas men det funkar bra med andra sorter)
-2,5 dl kokande vatten
-Jag skållade kärnorna med vattnet och låt det hela jobba under ungefär 30 minuter.
-Jag blandade 500g fina lingon, 75g havssalt och 100g moscovado socker.
-Rörde lite med en träslev.
-Jag kontrollerade att temperaturen på min mix var inte över 45°C (Ja, man vet ju att surdegens fina mikroorganismer dör om t°C överstiger 50 °C) och blandade i runt 300-500g friskt och bubbligt surdeg.
-1 liter ljummet rödmjölk (samma regel här… Inte över 45°C)
-500g stenmald rågmjöl
-1000g vetemjöl
-Jag gjorde en deg av det hela och låt det vila i 30 minuter (kort autolys)
-Knådade degen 30-40 varv och sen låt det vila i en låda tills den blev dubbelt så stort. För mig tog det runt 3 timmar.
-Jag delade min deg i 3 jämna bitar, formade dem och bäddade dem i tre rottingkorgar.
-Jag stoppade mina 3 bröd i en Matröjska låda (fd babuska :)) och låt dem jäsa under natten.
-Jag snittade de…
-Bakade de direkt på stenen på 235°C under 50 minuter.
Et voila!
Vad gott det blev! Lite smör och lagrad ost på det där!! KÄRLEK!!
Jag tycker att ni alla som tycker om bröd och bakar hemma ska vissa Industrin hur man bakar bröd med bra råvaror, kunskaper och kärlek för att jag tror att de har glömt hur man gör!
sebastienEtt grovt bröd med lingon bakat med kärlek…

Comments 32

 1. MonkeyFence

  Jag reagerade också på saltmängden, är det verkligen riktigt?

  Jag vägde och mätte i höstas upp vad som fanns i en skiva “lingongrova” och det var ca 2 lingon och troligen lika många vinbär. De har ändrat lite på receptet nu så jag har för mig att det snarare handlar om 2,3 av varje idag. Sockermängden är ungefär en sockerbit per skiva, alldeles för mycket.

  Jag försöker med jämna mellanrum visa mina kollegor på jobbet, genom att baka till dem, vad som är bra. Det är uppskattat.

  Heja på Sebastien, med din kamp för bättre bröd!

 2. Per Boussard

  Lars och MonkeyFence —

  Jag håller med om att saltmängden verkar lite högt uppskruvad, men om jag skattar mängden torrvara (räknar lingonen som blöta) så blir det 375(kross)+250(från surdegen)+500(råg)+1000(vete) som blir 2125. Normalt ligger saltmängden på 3% av torrvaran (här blir det 64 gram) när man gör bröd på vatten och mjöl, men något högre om det är extra sötat matbröd, så det handlar om runt 70-80 gram salt som verkar “rimligt”, så det är klart att 100 gram låter mycket, men det är inte superhögt över normen. Här är dessutom 100 gram muskovadosocker och 500 gram lingon “delvis torra”, så upp till 10 gram extra för lingonen är inte orimligt. Dessutom finns det en risk att ett sånt här bröd (skållningen och de syrliga prickarna från lingonen) får en lite “genomskinlig” smak om man faller av för mycket i saltmängd.

  Jag tror att om man vill prova och är rädd för att 100 gram är för mycket salt, så ska man i vilket fall som helst inte gå under 75 gram.

  Jag tror att Sebastien kan dubbelkolla och bekräfta att 100 gram verkligen är rätt. Jag tror trots allt att det är så han har bakat.

  //P

 3. sebastien Boudet

  Tydligen var jag lite trött i natt när jag skickade recept för att i det brödet som finns på bilden var det 50g salt och 50 g moscovado socker… Jag tror att Per har en poäng och jag ska testa nästa gång jag bakar att öka lite på salt och socker lite gran! Men som sagt blev det grymt gott bara så där 🙂

 4. Kåre Sjöholm

  Bara en koll: Med “rödmjölk” menar du väl standardmjölk, 3 procent? (Här i Skåne är Skånemejeriers lättmjölk “röd”. standardmjölk är “orange”.

 5. Nathalie

  Just nu är min frys full proppad med Rabarber och bröd (bakar lite mer än jag orkar äta just nu haha vet inte riktigt hur jag ska få plats med allt jag vill och tänker leta rätt på i Skog och mark…haha Får nog skaffa mej en extrabox…:)

 6. Anonymous

  Bäste Sebastien!
  Jag tänkte försöka mig på den fina jordgubbstårtan du gjorde för tidningen Gourmet. Men hur stor är bakringen du använde? Den ser stor ut på bild, 26 eller 28cm? Är det extra höga kanter? Hur höga? Tänkte försöka få till den på ditt fina vis och då känns det så surt om det faller på formens storlek och höjd. Jag tror inte det funkar med den jag har så inköp måste göras:)
  Tack för en bra blogg!

 7. Teresia

  Igårkväll testade jag ditt fina recept.Jag testade att ha i 4-kross från Saltå, det innehåller krossade kärnor av vete, råg, korn och havre. Det blev autolys i 45 minuter, sedan fick degen ligga i sin låda i närmare 4 timmar. Degen blev vackert rosa, doftade gott och var otroligt kladdig. Många kraftuttryck hördes från köket när jag brottades med den både tunga och kladdiga degen. Kanske borde jag haft i mer mjöl. Sedan lades det hela i tre jäskorgar i lådor (och bunkar) för att tillbringa natten utomhus. Imorse plockade jag in dem och parkerade dem i kylskåpet. Nu ligger tre lingongrova och jäser hemma i kylen. Det ska bli spännande att se hur de ser ut när jag kommer hem.

 8. Teresia

  Brödet blev supergott. Dock kan jag återknyta till kommentaren från Per Boussard vad gäller socker och salt. Äldsta dottern tyckte att lingonens beska smak tog över efter några tuggor. Med lite mer socker och salt tror jag att det blir ännu bättre, det är ju trots allt 500 g beska lingon som ingår.

 9. sebastien Boudet

  Teresia: Jag håller med dig och Per…Nästa gång ska jag ha lite mer salt och moscovado! Jag tror att jag ska blanda oxå lingon med socker dagen innan… Det borde lösa problemet med beska lingon 🙂

  Maria: Det är en smak sak och en textur sak… Du får gärna sänka mängden till 200-300g, det jäser bra ändå!

  Linnea: Det blev säkert ändå 100 gånger mer än i originalet 🙂

 10. Malin`s Diner

  Har nu kollat runt på din blogg en bra stund och längtar nu hem från semestern till mitt kök. Vill hem och sätta surdeg! Ska börja med att rensa bland mjölsorterna, då jag vet att många gjort sitt. Vilket är ditt bästa tips till mig, nybörjarsurdegaren?

  Kram Malin

 11. Jacob

  Spännande recept! Testade precis i veckan men använde röda vinbär och dinkelflingor istället eftersom det var det som jag hade hemma. Minskade sockret lite också.
  Det blev väldigt bra men väldigt svårknådat. Jag tycker inte riktigt att jag fick en elastisk deg vilket också visade sig när brödet var klart. Jag saknade segheten som jag annars har i brödet. Men jag antar att det är den stora andelen dinkelflingorna som gör det mindre segt men mer saftigt? Jag är nöjd med resultat iaf och kommer säkert att testa det igen.

  Tack för receptet Sebastien!

  Mvh,
  Jacob

 12. Karima (nybörjare)

  Hejsan allihopa
  Underbart recept kollat in det 100 gånger men ska nu våga mig på att prova. Ätit lingongrova nu i ett år o lessnat på dess tråkiga existens! Vill göra egen lingongrova med kärlek ♡!

  Sebastian har du inget jäst lr bakpulver i? Går det bra med frysta lingon? Ska men koka kärnorna i vattnet eller bara lägga dom i det varma vattnet och låta dom ligga i 30min.
  Tackar för ett bra recept och ett gott skratt ang limpkudden.
  Mvh Karima

Leave a Reply