Grilltips från en surdegsbare…

sebastien 13 Comments

Lite ormbunke och höggräs nyplockade i skogen… 
 En stor och fet fläskkarré. Jag grillade alla sidorna på högvärme. 
 Salt, peppar, timjan och rosmarin och sen rullade jag köttet in i gräset. 
 Till ett litet paket! 
 Ormbunke stoppade jag direkt på glöden… 
 Och sen den inpackade köttet…
 Sen är det bara att vänta! 
Jag hade en kött termometer i karrén och det tog nästan 2,5 timmar för att komma upp till 70°C men det var verkligen värt att vänta 🙂 
Köttet blev så möööörrrttt och saftigt med en härlig rökig smak! 
 Glad sommar till er alla! 
sebastienGrilltips från en surdegsbare…

Comments 13

 1. Alexandra

  Alexandra: Skäms nästan lite när du säger så … hade jag faktiskt ingen koll på alls! Men jag äter ju så lite och inte särskilt ofta … Den ål jag äter är lokal; från Blomlöfs rökeri här i Smålands-trakten.

  Sebastién: Eller hur! Inget slår nyrökt flundra! Har haft förmånen att få äta lokalfångade som min morfar rökt hemma på landet på Öland. (Likså egenrökt ål!) Nam! 🙂

 2. staffan

  Jag går i tankar om att köpa köksmaskin. Jag vill ha en köksmaskin som jag kan laga mat med enkelt men att den ska orka med att knåda en deg också. Hört att kitchen aid inte är så bra. har du någon aning vad man ska satsa på?

 3. Alexandra

  Alexandra: det är många fina restauranger och fiskhandlare som inte heller har koll på det. Sen så kan jag tycka att den röda listan inte är helt korrekt och framför allt så tycks den inte alls ta hänsyn till om det är hållbart fiske ( exempelvis om man fiskar i mindre skala) än om man bottentrålar. En djungel det där 🙂

 4. sebastien Boudet

  Alex och Alex…. Jag håller med att rödlistan är krångligt och inte stämmer alltid…
  Ska testa böckling med :))

  Tack Daniel! Hoppas verkligen att du blir nöjd…

  Staffan: Helt rätt att kitchen aid är inte bra… Kroken är för small och skär degen istället för att knåda och det lägsta hastighet är alldeles för snabb!
  För föredra händerna för deg och handvisp för smet 🙂

 5. Maria

  Hej Sebastien!

  Nu kommer ett gäng nördiga frågor som jag skulle bli enormt glad om du kunde svara på:

  Jag har för första gången startat en surdeg och det gick jättebra, men när den då var redo att baka med ville jag inte baka, utan några dagar senare. Du skriver i din bok att man häller bort en del av den och matar den dagen innan man vill baka, men vad gör man då med den de dagar man inte bakar? Kan den bara stå i sin burk? Ska man dagligen röra om i vilket fall, annars verkar min skikta sig tillslut…?

  Vaniljkräm: Du har två olika recept där ett är med hela ägg+gulor och ett annat med bara gulor (i din bok). Vad är fördelen med det ena eller andra?

  Gjorde en kräm igår på bara gulor som blev för lös och dessutom rätt seg (?). Tror jag hade lite för lite gula och dessutom inte lät den koka upp ordentligt. Jag gjorde om med receptet med hela ägg+gulor, lät den verkligen koka upp då blev den super. Du får den så himla tjock, skall man se till att den verkligen kokar upp eller kan den inte klumpa sig/skära sig då?

  Du har iaf gjort en väldigt fin bok, härligt omslag, fantastiska bilder och jättekul att du tog med några matrecept också, gjorde fisksoppan igår och det blev succee 🙂

  Tack på förhand, önskar dig en härlig sommar!

 6. Staffan

  Hej Sebastien
  fler dumma frågor 😉
  Jag har problem med att baka rostbröd med alu.formar, vet inte riktigt ska man låta brödet gå upp till 94grader eller ska man låta brödet släppa från kanterna?

  Staffan

 7. sebastien Boudet

  Maria: Jag ska göra min bästa med att svara på dina frågor! Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar 🙂

  Helt rätt att man ska mata surdegen innan man ska baka. Efter bakningen finns det bara lite surdeg kvar i burken. Sätt på locket och mata inte så länge du inte baka…
  För vaniljkräm: Hela ägget eller äggulor… Det är en smak fråga. Båda är goda med så klart den med bara äggula är lite finare.

  Det är viktigt att väga ingredienserna. Krämen blir aldrig bra om du har för lite ägg och om du dessutom inte koka den ordentligt! Hur tjock den blir handlar mycket om mängden stärkelse man har i recpet.

  Lycka till med din bakning Maria!

  Staffan: Vad menar du med alu formar? Vad upplever du för problem exakt?

Leave a Reply