Ställ dig upp, stå upp.. Stand up for your right!

sebastien 33 Comments

En stor o fett bröd för en stor o fett dag! 
6 kilo av ren kärlek för mitt yrke! Undrar ni hur den smakar? 
Grattis till alla mina landsmän! Det är Frankrikes national dag! 

Idag firar vi den franska révolutionen, idag firar vi hur viktigt BRÖDET egentligen är i samhället och hur en handfull fransmän med en idealiskt dröm satte igång en revolution som förändrade allt! 
När fängelset “La Bastille” togs av Parisfolket den 14 juli 1789, friades alla som satt inne. De flesta hade bara fått fängelse straff för vad som kallaste för “crimes de lettres” alltså bokstavsbrott… 
Innan révolutionen fick man inte skriva eller säga vad man ville och alla som hade tillräckligt med stake för att kritisera monarkin eller det goda kungen hamnade på fängelset La Bastille!
Hur är det idag? Får man vara kritiskt över ett system om man har den där idealistiska drömmen? Kan man stå för sina åsikter utan att hamna i fängelse? 

Vems testiklar kommer jag att käka på idag kan du lyssna på P1 kl 13.00… Det är min sommar. Min röst kommer att spridas över hela landet idag med en blandning av kärlek, mjöl, vatten, havssalt och så klart en liten klick med surdeg! 

Heja surdegsbrödet! Heja revolutionen! Heja demokratin! 

Ni som inte ha en FM radio kan ni lyssna på programmet med hjälp av SR appen som fungerar grymt bra eller genom Itunes (skriv på sökrutan: Podcast p1 sommar och där kan du prenumerera gratis på allas sommar). 
sebastienStäll dig upp, stå upp.. Stand up for your right!

Comments 33

 1. Nathalie

  Så otroligt Vackert bröd!!! Ska bli spännande att höra på ditt sommar program, dessvärre får jag vänta tills imorgon då jag idag har besök av min käre bror och hans flickvän…:) men den som väntar på nåt gott väntar ….
  Ha en fin fin fransknationaldagsdag!!!

 2. Mia S Burghard

  Tack för ett av de bästa sommarprogrammen hittills i år! Jag ska fortsätta att baka mitt surdegsbröd till min lilla familj! /Mia SB

 3. Jonas

  Kanonbra sommarprat! Fast alla tyckte inte ditt bröd var för hårt och surt i början. Jag älskade det från första dagen. Trodde knappt det var sant när vi fick ett sådant fint bageri tvärs över gatan.

  -Jonas

 4. sebastien Boudet

  Nathalie: Hoppas att du kommer att gilla programmet… Vi hörs med feed back 🙂

  Oskar: Några kloka ord där 🙂 Tack!

  Mia: Stort tack! SUrdegsbröd är kärlek <3

  Rickard: Du med! Du kämpar du med på ditt sätt där uppe i Östersund!

  Tack Jonas: För surt och hårt var det i 2003 när jag startade på Essingen inte när jag öppnade PF på Kungsholmen i 2008!

 5. Anonymous

  Félicitations-grattis till det du gav i radio idag- för en stor frankofil i Norrland var det en upplyftande strimma av fransk esprit- charmerande:)
  Maria N

 6. Cicki

  Jag njöt av att lyssna på dig idag. Det gjorde att jag hittade hit. Jag kan tycka att det är häftigt när jag bakar med surdeg att tänka på att de bakade på samma sätt för flera tusen år sedan. Fast idag tog jag hjälp av jäst. Det blev linfröbullar med en massa nyttigheter i……:-)

 7. Sigrid

  Tack för dagens program, du förklarade så bra skillnaden mellan industri och äkta vara.
  Jag har surdegsbrödsbageri och gårdsbutik, kände mig extra stolt idag över mitt hantverk!
  Tack vare att “Äkta Vara” meddelade via facebook om ditt program idag så har jag hittat hit

 8. Marie Lydecker

  Vilken dag Sebastien, Frankrikes nationaldag och du har sommarpratat, bättre sommardagar får man leta efter. Jag stod och knådade min pavedeg samtidigt som jag lyssnade på dig idag, mina tårar bara föll och jag log igenom dessa ljuvliga två timmar som du kämpat med. Du har förändrat mitt och min familjs liv sedan jag gick på din surdegskurs, tack och åerigen tack. NU MÅSTE ALLA BAGAERISKOLOR; BAGERIFÖRBUNDET och BAGERIER VAKNA, för nu har du lättat på ditt hjärta och dom borde ta åt sig och kyssa dina händer som är gjorda av guld och massera ditt huvud som kommer att hjälpa dom till en bättre framtid med ÄKTA MJÖL UTAN TILLSATSER, BRA råvaror och alla dina underbara tips som du delar med dig så generöst. Sebastien Boudet hjälper alla, både små företagare till stora kända bagerier i Sverige, han har det lilla EXTRA som ingen annan bagare HAR. Det är ju självklart att han fick vara den första bagaren som fick sommarprata i P1 <3 Tack finaste Sebastien för all tid du har lagt ner för dessa två timmar, jag hoppas att alla andra som lyssnade njöt lika mycket som jag gjorde och beundrar denna hårt arbetande MAN som lever sitt liv med ÄKTA kärlek till sina bröd och lägger ner all sin tid och själ på att baka bra och GOTT Bröd! Jag ser upp till dig Sebastien och jag vet att ditt namn kommer att stå i våra historieböcker. Tack för ditt engagemang, du är den allra bästa av dom bästa bagarna! Din historia som du berättade idag om din fina familj berörde mig otroligt mycket och din kärlek till dina föräldrar är så vacker att jag darrar. Underbart med kärleksfulla människor som lyfter upp sina föräldrar med så mycket kärlek och värme. Tack Sebastien, jag tror på dig! Massa kärlek från en av dina största FANS <3 <3 <3

 9. Anonymous

  Hej!
  Jag hörde ditt sommarprogram och gick sedan till din blogg. Det var första gången jag hörde talas om dig. Ditt program var jättebra! Bröd är viktig mat och om man kan både äta och skapa det med kärlek är det ju underbart. Kan vi få bättre mjöl? jag hoppas det. I alla fall, hur får jag tag på din bok? Tack igen för dina filmer, när du knådar degen kommer jag att tänka på Picasso när han målar. Hoppas jag inte tar i för mycket nu. Många hälsningar från Janna

 10. Anonymous

  Ett fantastiskt sommarprogram! Jag var redan surdegsfrälst och har nu också förstått varför – förutom att det är gott förstås! Tack för att du håller både äkta matkultur-fanan och tricoloren högt!
  /Ann-Charlotte, Spånga

 11. Anonymous

  Tack för fint sommarprogram! Fantastiskt att lyssna på dina berättelser om mjöl och bröd med sådan kunskap och passion! Lyssnade även på reprisen. Lycka till!
  /klara

 12. Lars

  Härligt sommarprogram som jag hoppas lockar fler från brödhyllan till surdegens magiska land! Men det bästa var kanske att du spelade Blackened 🙂 Mina surdegsbröd får alltid lyssna på hårdrock innan de åker in i ugnen!

 13. Kåre S

  Du lät lika engagerad i radion som du är i verkligheten. Det kan inte ha varit lätt att klippa ned tio timmars inspelning till 90 minuter.Tack för ett bra program och din kamp för en bättre brödkultur.

 14. sebastien Boudet

  Tusen Tusen Tusen TACK för era underbara kommentarer! Det värmer otroligt mycket!
  Allt skit jag har fått käka senaste åren känns så obefintligt helt plötsligt! Ni är underbara och är tacksamt för evigt!
  Kärlek till er alla där ute!

 15. Monica O Kolkman

  Tack för ett härligt sommarprat!

  Jag älskar att baka, helst bröd.

  Jag bor sedan många år utomlands, och sedan 6 år i Holland. Holländarna kan tyvärr inte baka bröd. Jag vet ingen som gör det och gör de det så är det i en bakmaskin. Eller sk. bakeoff bröd, eller från en färdig mix. Tråkigt. Det går inte att köpa färsk jäst här.

  Tyvärr förstår jag att de går lite däråt med Sverige också. Fullt med brödmixar och kakmixar i ICAs hyllor.

  Jag hoppas även lära mig baka med surdeg.

  Kul att hitta den här bloggen. Jag kommer att lära mig en hel del.

  MVH Monica

 16. Anonymous

  TACK tack tack tack för ditt fantastiska sommarprogram! Trodde inte man kunde gråta över bröd!
  Mina brödminnen från somrarna på gotland, när vi åkte till bykvarnen med eget spannmål, tittade på när det maldes i ett par olika utmalningar och sen åkte hem och bakade gotlandsbullar med gårdens egen mjölk som degspad, kom tillbaka med full kraft..
  Och misstankarna som ingen lyssnat på, att dagens mjöl inte smakar något och inte “lever”, fick bekräftan i ditt program.
  Tack igen!

  Och..jag kan marseljäsen, och sjunger den rätt ofta..

 17. Alexandra

  Nu har jag hunnit lyssna på programmet, jättebra och inspirerande och jag hoppas även att alla köpare av Skogaholmslimpa och dylikt som hörde ditt program fick sig en tankeställare. Hoppas att brödrevolutionen tar fart nu! Och att människor i allmänhet börjar ifrågasätta vad som finns i maten som de stoppar i sig. Har redan röstat på dig så att du får bli vinterpratare också, viktiga budskap måste tyvärr bankas in i folk om och om igen

 18. Tina Goldmann

  Jag är alldeles salig!!!! Här låg jag på kökssoffan och började med lite gott fika (te och bröd från Klövsjö. Tänkte att jag skulle lyssna till ditt program, jag var inställd på att du är bra. Men fan, du är ju helt suverän!!! När du pratar om mjöl, känslor,kärlek,mjölnare, listan kan göras lite längre, det gick rysningar genom min kropp.
  När du har tid och lust- kom upp till Jämtland- så kan vi ha mjölprovning. Jag har två vetesorter i kvarnen som har olika smaknyanser.
  Än en gång- tack för ditt program!
  Mvh Tina Goldmann

 19. Eva

  Lyssnade på ditt program idag & direkt det slutade gick jag och köpte mjöl och startade sedan igång min surdeg 🙂 ser fram emot att prova många olika sorter 🙂 tack för ett grymt sommarprat fyllt av inspiration & kärlek!

 20. Patrik

  Har under gårdagen lyssnat på ditt program och kan bara säga att det var lika givande som din kurs!
  Stå på dig och här pågår bakandet för fullt, kör dina baguetter men med surdeg som vanliga limpor istället, fungerar kanon!

  /Patrik kurs 51

 21. Flavien B

  Super “programme d’été”, tu es un sacré ambassadeur de la gastronomie française! Sans compter une jolie playlist avec des beaux titres français qu’on n’entend pas tous les jours à la radio suédoise…

 22. Anonymous

  Tack för ett fantastiskt sommarprogram – jag kunde inte slita mig från radion 🙂 You rock! Allé Sébastien!

  Hälsn. från Stina som bakar med industrijäst men väldigt mycket tid och kärlek.

 23. Lilla M

  Sebastien, tack för ett fantastiskt Sommar! Lyssnar för tredje gången nu – du är en verklig inspiratör och jag njuter av att höra ditt budskap. Nu ska jag på jakt efter levande mjöl! Hoppas på dig som Vinterpratare också. Trevlig fortsatt sommar, hälsningar Malin

Leave a Reply