GGrrrrrr!

När jag var barn fanns en tigerkaka att köpa i mataffärerna som heter Savane. Den kaka hade jag hört var jätte god men tyvärr, av mina föräldrar fick jag aldrig smaka på den. Hemma hos oss fanns det inte plats för färdigköpt… Det är roligt för att det är en historia som jag hört jätte ofta: ”Mamma bakade allt bröd hemma och det var så gott när man fick köptbröd hos en kompis”. Så är det… Gräset är alltid, tror man i alla fall, grönare på andra sidan staketet!
Hur som helst, för några år sedan, när jag var i Frankrike med familjen, stannade i affären framför den heliga kakan! Nu kunde jag välja själv och bestämde mig för att köpa den 🙂 Det blev så klart ett besvikelse… Ett gigantiskt besvikelse till och med!
Så det är dags att ta fram min recept på tigerkakan… Sockerkakans konung!

Le gateau Tigré: Recept för en kaka.
Tips: Man gör en smet i taget och då kan åter använda allt utrustning och behöver inte plocka in ingredienserna som finns i både smeterna.

Recept är delat i två olika smet. Den vita/gula (vanilj) och den svarta (choklad).

Första smet: 
-120g äggula
-200g cassonade socker
-120g ekologisk creme fraiche (34%)
-1 liten nypa havssalt
-1 vaniljstång
-175g vetemjöl (utan tillsatser gärna… Ni vet ju)
-3g bakpulver
-80g smält osaltatsmör

1-Vispa cassonade sockret med äggulorna tills det blir fluffigt och tydligt ljusare.
2-Öppna i 2 vaniljstången och skrapa alla frö. Stoppa fröna i äggsmeten och spara vaniljskalet som blir över till att till ex koka vaniljkräm, vaniljsås eller kanske smaksätta en fruktsallad.
3-Blanda in creme fraichen och nypa saltet.
4-Sikta över mjölet och bakpulvret tillsammans och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
5-Häll över det smälta smöret och blanda försiktigt.

Andra smeten: 
-80g äggula
-100g cassonade socker
-75g ekologiskt creme fraiche (34%)
-1 liten nypa havssalt
-75g vetemjöl
-2g bakpulver
-150g mörkchoklad 70%
-25g Hasselnötolja (kan ersättas med valnötolja eller bara osaltatsmör… Men varmt rekommenderar att testa med hasselnötoljan!)

1-Vispa cassonade sockret med äggulorna tills det blir fluffigt och tydligt ljusare.
2-Blanda in creme fraichen och nypa saltet.
3-Sikta över mjölet och bakpulvret tillsammans och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
4-Smällt chokladen i en vattenbad eller i mikro tillsammans med oljan.

5-Häll över det smälta chokladen/oljan och blanda försiktigt.
Det är viktigt att vispa ordentligt cassonade sockret med äggulorna annars ”bränns” gulorna.
 Nästan klart… Man se fortfarande några socker prickar!
Jag hade vanilj från Bora Bora men det går bra med vilket vanilj som helst.
 Jag tycker inte om att kakan fastnar i formen… Då klä jag min sockerkaksform med smörpapper och brukar åter använda den flera gånger.
Redo för att spritsa min smet i formen.
Första lager med en tredje del av den ljusa smeten. ..
 Andra lager med en tredje del av choklad smeten.
 Andra tredje del av den ljusa smeten… Och sen fortsätter man på samma sätt.
Och ”Le grand final” och hemligheten bakom en superb tigerkaka…
In i ugnen…

Och del 2…

 1 bra timme och lite till i ugnen på 165°C och kakan är klart!
Det är bra att plocka ut den från formen direkt och lägger den på sidan så den håller sig rakt.