En sirapslimpa som jag inte skulle sitta på!

sebastien recept bröd 32 Comments

Jag är inte uppväxt  med det men så här ser ut min version…bakat på riktiga råvaror, mjölk och smör, jäst på surdeg så klart!
Jag gjorde halva den recept! Den ger 4 fina limpor.
Tips: Se till att din surdeg är i rumstemperatur, mår bra och bubblar ordentligt!
Ta ut mjölken från kylen några timmar innan du börjar (eller värm upp den lite innan du stoppa den in i degen)
Jag har precis varit på Gotland och hade med mig lite mjöl från Labans kvarn. Både vete och råg är suveräna! Men recepten går bra med vilket tillsatsfri mjöl som helst!
Jag gillar inte sirap… Istället hade jag “cane syrap” Alltså melasse. Helt naturligt och mycket godare 🙂
Jag hade fått tag på super smör från Ovikensost då bakade jag med den! Deras smör är saltat med oraffinerade Guérande havssalt då drog jag ner 10 g på det totala saltmängd.
Min stora son Antoine (15) blandade alla ingredienser (utan smöret som kommer senare) i en stort skål.
Jag knådade lätt degen under några minuter efter en 2 timmars lång autolys.
Jag inkorporerade det goda smöret.
Gud vad skönt det är att knåda rumstempererat smör i en deg 🙂 Man känner sig som ett barn igen!
Nu är degen klart! Jag låt den vila en stund innan jag ska dela och forma den till limpor.
Jag delade degen i 4 och formade de till limpor. Efter 8 timmar i min avstängda och fuktiga ugn såg de ut så här! Ungefär dubbel storlek 🙂 De blev alldeles för stora och nära varandra… Som ni vet, jag tycker inta att bröd ska pussas i ugnen då flyttade jag på 2 limpor till en anna plåt som jag bakade direkt efter de 2 första.
 Efter 40 minuter på 225 °C var mina 2 första sirapslimpor färdiga 🙂 Jag penslade de med lite smält smör och låt de svalna på ett galler.
Et voila! Lagom till en kvällsmacka 🙂
sebastienEn sirapslimpa som jag inte skulle sitta på!

Comments 32

 1. Saltistjejen

  Ser fantastiskt gott ut!! 🙂 Men måste fråga dig om sirapen. Alltså jag trodde att sirapen i Sverige VAR “molasses”. Jag bor ju i USA och här är ju sirap inte samma som svensk sirap (vilket man här säger är molasses) medan den nordamerikanska sirapen ju är baserad på “lönnsirap” vilket är något helt annat. Men kanske är jag bara helt förvirrad och kanske finns det flera olika sorters svensk sirap också??
  Hoppas du kan svara på min “korkade” fråga.
  Tack återigen för din underbara entusiasm och ditt kunnande som du så generöst bjuder på!
  🙂

 2. Monica O Kolkman

  Har just satt min första surdeg. Vet inte om jag kommer att lyckas.
  Jag har problem med ingredienserna.

  Var hittar jag mjöl utan tillsatser om jag inte bor nära en bra kvarn? Det går inte att köpa ekologiskt mjöl från ICA förstår jag och jag är bara här på sommarsemester (kan inte beställa via post).
  Nu har jag ändå köpt vanligt ekologiskt mjöl och testar ändå.

  Och vad är det för fel på sirap? Om jag vill köpa “molass” vad hittar jag det?
  Skulle så gärna vilja testa att baka en sirapslimpa.

 3. Marre

  Var ser det gott ut,var kan jag köpa “cane syrap” Alltså melasse?Det vill jag gärna prova,då jag inta tycker så mycket om vanlig “söt”sirap.
  Hur mycket salt står där i din recept?
  Trevligt med ny recept:)
  Knådar du “bara” för handen?
  Och hur länge då?
  Chorizo bröd,har du recepten på det här:)

 4. Anonymous

  Skivan på sista bilden visar en tendens till degrand. Brödet på första bilden (den svartvita, som är den enda andra bild där man ser inkråmet) ser inte ut att ha det problemet, även om jag tror att det är samma bröd, bara det att du har sågat en skiva till för sista bilden. Är orsaken att du flyttade brödet (före avbakning), eller att du var lite ivrig att skära i det när det fortfarande var varmt, eller kan man förvänta sig att man kanske får det problemet med det här receptet — att det är lite på gränsen, liksom. Det är ganska mycket smör i, tänker jag. Behöver man se upp med hur degen känns, kanske jäsa i korg för att vara på säkra sidan?

  -Gråben

 5. Ana Paula Geisler

  Jag kommer att grädda imorgon till frukost min första “pavé” efter ditt recept. Hela familjen är engagerad… Den har jäst fint hittills… Vi får se! Önska oss lycka till!

 6. Marcus

  “cane syrup” är inte tekniskt sett melass. Dett är en sirap gjord på socker som inte är helt raffinerat. Melass är restprodukten när man raffinerar sockerrör till det vita sockret. Alla näringsämnen som överlever kokningarna hamnar i melassen. Det finns lite olika varianter av melass så som “blackstrap molasses” och “treacle”. vad jag vet så finns några sorter att köpa på The English shop i stockholm. Min personliga favorit är annars Meridians blackstrap molasses som dessutom är ekologiska (om jag ska äta ett koncentrat vill jag inte att det ska vara koncentrerade bekämpningsmedel!). Melass innehåller massor med mineraler, en tesked innehåller t.ex. lika mycket järn som ett ägg. Är lite av en nybörjare på detta med surdegsbakning men ska nog prova att baka med melassen.

  För övrigt, jättebra blogg! Läser den flitigt och försöker luska ut dina hemligheter ur dina inlägg, Sébastien 🙂 innan jag får din bok som är på väg förstås.

 7. sebastien Boudet

  Så klart Alex att du ska testa 🙂

  Saltistjejen: För mig är skillnad mellan sirap och molasse att sirap är en restprodukt från raffineringen av socker från sockerbetor när molasse är detsamma av sockerrör. Nu, det verkar som att det blandas en hel del med ord och framställningsmetoder.. Jag gillar inte så mycket den där sirap som säljs för att baka med för att man inte vet hur den framställs… Jag är särskilt skeptisk mot de ljusa samt de mörka sirap eftersom de är inget riktigt “restprodukt” från raffineringen av sockret. Hur som helst, från det jag vet, känns det bättre (och godare) att baka med rörsirap (cane syrap)
  Jag kan tänka mig att receptet fungerar jätte bra med lönsirap med!
  Lycka till!

  Monica! Kul med att du vill testa 🙂 Och bra att du fick tag på ingredienserna!

  Sara: :))

  Marre: Det ska vara 50g salt om man gör som jag, alltså halva recept! Knådade något 5 minuter lite mjukt!
  Chorizo bröd ska jag baka igen snart och lovar att publicera receptet på bloggen!

 8. sebastien Boudet

  Gråben: Det stämmer att mina 2 första limpor hade en degrand… Det var mest på grund att ugnen var lite för varmt och limporna började få lite för mycket färg och jag tog de ur ugnen lite för tidigt! De 2 sista blev perfekta men tyvärr är det som du säger att jag ville skicka iväg min inlägg och kunde inte vänta tills de 2 sista limpor skulle vara klara, kalla och färdiga att skiva 🙂
  Jag vet att det är mycket smör i receptet! Fortfarande mindre än i en brioche 🙂

 9. sebastien Boudet

  Ana Paula: Hoppas att det gick bra 🙂

  Alexandra: Fett är gott särskilt när det är ekologiskt gårdsmör 🙂 Man kan minska mängden så klart!

  Marcus: TAck för din kommentar! Du verkar veta en hel del om sirap 🙂 Vet du hur den framställs vit sirap och svartsirap? Finns det andra ingredienser än bara sockerbetor i dem? Det känns lite som tillverkningen av jäst och att man vet inte så mycket som konsument över hur de tillverkas och vilka andra ingredienser som ingår i det slutliga produkten! Jäst är jäst och sirap är ju sirap…. Det stör mig lite faktiskt!
  Tack för att du följer min blogg… Kul att du försöker att lista ut “mina hemligheter” :)) Min största hemlighet är att det finns inget hemligheter 🙂

 10. Marcus

  Som alltid när man börjar läsa om det här blir man ju lite rädd…
  För det första innehåller i alla fall DanSukkers sirap SALT(alla! även cane sirup). Då troligen med det där förhatliga klumpförebyggande medlet.

  Man framställer socker ur rörsocker och sockerbeter på samma sätt: Man delar eller maler ner växten och lägger den i vatten så sockret löses i vattnet. sedan blandar man i kalciumhydroxid för att hjälpa separeringen av sockret från vattnet. (kalciumhydroxid är tydligen rätt vanligt och är inte farligt i rätt mängder, det är bara kalk egentligen och det finns ju i det mesta dricksvattnet osv. Jag undrar dock lite hur det påverkar men om det finns rester finns det i all sirap av sockerrör.) Sedan kokas eller värms den resulterande sirapen (vatten och socker) i olika omgångar för att reducera vattnet och koncentrera sockret. Sockret skiljs sedan ut genom t.ex. centrifugering. Restprodukter gör att sockret och sirapen av sockerrör får den brunaktiga färgen medans sockret av sockerbetor inte får det. oftast raffineras sockret av sockerrören yttligare för att det ska bli vitt. Färgen av sirap beror på hur ren sirapen är från restprodukter, dvs näringsämnen (och möjligen annat)från sockerröret. Blackstrap molasses är den mest koncentrerade formen av sockerblandningen och är resultatet efter tre kokningar och avskiljningar av socker. Andra typer av sirap och melass eller treacle är jag lite osäker på hur koncentrerade de är.

  Annan sirap så som lönnsirap är resultatet av upphettningen av saven från lönnträd så man reducerar vattenmängden och sedan filtrerar den kvarvarande sirapen för att få en ren produkt.

  ————

  Hemligheter? nja kanske inte då, förutom rent mjöl, rena ingredienser, en levande surdeg och att dunka degen med lite extra kärlek i bordet så den blir elastisk och fin 🙂

 11. Marcus

  En annan lite mer bakvänd process för att framställa sirap är att ta socker som är raffinerat till kristaller (alltså det vi känner till som socker) och blanda det med vatten och ett enzym som bryter ner sockret till en blanding av glukos, sackaros och fruktos som tillsammans blir trögflytande – Voilá! Sirap…
  Kallas invertering av socker.

 12. sebastien Boudet

  Tack Marcus för din expertis!
  Jag testade att koka ihop 1000g av moscovado socker och 400g vatten till 102 °C och använda det istället för sirap… Och det fungerar jätte bra:)
  När man ändå prata om invertsocker är det bra att veta att det finns en som är helt naturlig: Honung! Det går att ersätta invertsocker med honung i alla recept jag känner till med god resultat.

 13. Anonymous

  Hej Sebastien!
  Förlåt en okunnig! men fuktig ugn, ställer du in en plåt varmt vatten i ugnen? eller….? Sedan undrar jag om det är för att det är en söt deg som du inte låter degen jäsa i kylen? går inte det då? Tack för en fantastiskt rolig och intessant blogg och en jättebra bok som jag har bakat en hel del ur.

 14. Ana Paula

  Sebastién!
  Pavén blev härligt! Det blir ännu godare nästa gång när jag har åtgärdat små fel från första försöket! Nu har jag en levain och en ny pavén på gång! Tack för inspirationen!
  Ana Paula

 15. DCP

  Blir också nyfiken på varför jäsningen är så “kort”och inte i kylen. Har det med sirapen att göra? Antar att den inte åker in i kylen för att den inte skall jäsa så länge? Testar en annan variant av jäsning – i korg som sedan placeras i en något större plastlåda tillsammans med en kopp varmt vatten. Vi får se i kväll hur resultatet blir 🙂

  /Anders

 16. sebastien Boudet

  Anonym: Du behöver absolut inte säga förlåt!
  Jag kokade lite vatten i en kastrull och stoppade den i min ugn en halvtimme innan jag skulle ha i brödet- Då blev ugnen varm och fuktig :))

  Anders och anonym: Varför inte jäsa längre?? Först lämnade jag den häsloaspekten lite på sidan eftersom det är så mycket socker och smör i brödet… Bryta ner fytinsyran känns lite överkurs i det fallet… Jag behövde brödet till att göra en “kvällens mack” till mina barn som hade spelat fotboll till ganska sent den dagen.
  Men det hade fungerat jätte bra oxå som du säger Anders. Sirapen stör visst lite gran surdegens arbetet men jag har gjort det förut med god resultat och en tydligare surdegston i brödet.

 17. surstubben

  OK. Jag har precis bakat bröden – även om de fick pussas i ugnen 🙂 Ökade rågmängden 100 gr på vetemjölets bekostnad, minskade cane syrup till 150 gr och tillsatte 100 gr vtn extra. Tillsatte 1 msk brödkummin, 1 msk fänkål och 1/2 msk anis (mätt i hela korn som jag sedan malde). Betyg: Inte visste jag att en sirapslimpa kunde smaka SÅ gott. Häng på alla goa teoretiker: Baka Sebastiens GODA sirapslimpa! Det är den värd!
  http://www.flickr.com/photos/surstubben/7772129084/

 18. Linda

  Vilken härlig blogg du har! Jag har precis hittat hit och vet knappt i vilken ände jag ska börja… Jag har bakat bröd och bullar och kakor nästan jämt, och min äldsta dotter som är tretton säger att hon ska öppna konditori när hon blir stor, så generna har förts vidare… 😉

  Jag har en fråga: Vi bor i Frankrike sedan ett par år tillbaka och jag har inte hittat något här som kan ersätta svensk sirap i bakning, så varje gång vi är i Sverige köper jag med mig några flaskor hem.
  (Nu har jag läst lite hemska saker här i kommentarerna om sirap, så jag får väl omvärdera min användning av det…)
  Jag undrar om du som är fransman har något bra förslag på vad jag kan använda istället? Vi måste ju ha knäck till jul… 😉 Och sirapslimpa…

 19. Dennis

  Först och främst tack för en helt underbar blogg!

  Har precis börjat experimentera med surdeg. Har en surdeg på rågmjöl som jag satte i november förra året som jag arbetar med. Har fram tills för ca 1 vecka sedan bara jobbat med surdeg tillsammans med jäst, aldrig surdegen på egen hand. Men nu har jag tack vare din blogg och en annan (Pain de Martin) fått upp ögonen för enbart surdeg i bröden.

  Har precis gjort denna sirapslimpa och ställt in limporna i ugnen. Så nu är det bara att hålla tummarna att dom jäst i morgon bitti.

  En fråga: Degen med dessa proportioner som är på receptet blev helt galet kladdig! Tillsätter du mer mjöl vid knådningen? Det blev jag tvungen att göra för inte en chans att jag skulle få någon fason på degen annars. 🙂

  Åter igen, tack för inspirationen och alla fina recept! Din bok står på önskelistan om några veckor!

 20. Asa

  WOW! Vad gott det blev! Tack! Jag gjorde mina limpor med sk moderdeg, en fast variant av den flytande surdegen, och andrade doserna lite, lade till anis och fankal som jag sag att nagra andra gjort och jag ar BLOWN AWAY!

  Hmm.. Stoppade degen i kylskapet for att jasa under natten, och det kunde jag ha hoppat over… Blev som pepparkaksdeg, alldeles hard, fastan den anda jast litegrann men liksom sidvartes… Men pa morgonen formade jag om de litegrann, och de fick jasa i rumstemperatur och magiskt kom de till liv igen och blev nar jag sedan graddade dem enorma!

  Grazie mille!

  Asa i ITalien

Leave a Reply