Dagens djur: Le petit coq…

sebastien Läs och kommentera gärna! 71 Comments

Jag? Stolt som en tupp?
Bra fråga! Tuppen är ju Frankrikes symbol! Jag brukar på skoj, fråga folk om de vet varför det är så här att tuppen symboliserar Frankrike. Svaret är: För att det är det enda djur som vågar sjunga högt och stolt trots att han står i sitt eget skit 🙂
Bra egenskap men personligen gillar jag inte så mycket om tuppar. De ligger med alla som befinner sig inom räckvidd, inte så smarta och framförallt attackerar alltid när man vänder ryggen till.
Varför pratar jag om fega djur som attackerar bakifrån? Ja, jag fick ett brev den 12 juli…
Ursäkta den dåliga bilden men jag orkade inte göra bättre än så… Detta är troligtvis det fulaste jag har fotograferat någon gång!
Jag gör några genvägar så ni kan se själva vad det hela handlar om. Måste påpeka att den som skrev brevet gjorde stavning, datumfel och inte ens citerade mig rätt… I och för sig de kanske gjorde felstav av ren artighet mot mig och för att försäkra sig om att jag skulle förstå 🙂
Jag behöver inte säga mycket mer egentligen… Brevet säger allt tycker jag!
Jag ringde Jan Hedh för att höra det från honom att detta inte var något dåligt skämt men tyvärr var det inte det.. Jag försökte förklara tför honom att när man är en offentlig person och dessutom säljer sin bild och namn för att marknadsföra ett skitmjöl måste man vara beredd att få lite konstruktiv kritik. I Sverige får man det faktiskt.
Han vill att jag ska ta bort mina inlägg och i stort sett allt som nämner hans namn från min blogg! Aldrig i livet sa jag till honom! Det skulle vara för mig som att radera en dag i mitt liv och det kommer jag ALDRIG göra!
Ge mig en rättegång! Då kan jag försvara mina åsikter och bevisa att han ljuger när han påstår att mjölet Manitoba Cream är hemligheten bakom alla yrkesbagares fina bröd och att det inte är laddat med tillsatser!
Ge mig böter! Jag skulle stolt betala dem!
Ge mig samhällstjänst! Ja, gärna i en skola där det serveras industriellt bake-off bröd!
Sätt mig i fängelse… Ha ha ha, nu överdriver jag 🙂
Men tvinga mig att ta bort mina inlägg då kan jag lova att flera tusen andra kommer att ta över och sprida det som egentligen var bara en enkel kritik (som by the way på en HELT ÖPPEN blogg alltså där man kan kommentera och försvara sig utan censur) åt en “i tjänst” bagare som vågar prata för alla bagare i en helt land och avslöja sk “yrkeshemligheter” till det Svenska folket!
Jan, nu när jag vet att du läser Brödpassion.se, känn dig fri att kommentera! Det är ett öppet forum där alla kan uttrycka sig fritt, kritisera (även mig!) och få sina idéer att spridas!
sebastienDagens djur: Le petit coq…

Comments 71

 1. Anonymous

  -Att dom törs utmana dig som sitter inne med så mycket kunskap! Du behövs i Sverige…Tack för att du lär oss som har varit ovetande om lurendrejeriet! Heja-Heja!

 2. Anonymous

  Ett tecken på när man träffat rätt i ett inlägg på en blogg är när något tar till advokathot. Fortsätt såhär Sebastien. Får dom för sig att ge dig böter så startar vi en insamling.. Tror säkert det finns sisådär 2-300 personer som mer än gärna bidrar till att folk får veta alla lögner. Jan Hed borde kanske baka lite mer bröd istället för att hänga med advokater och sälja sig så skulle han kanske oxå bli mer omtyckt och en bättre bagare 🙂

 3. Anders

  Hej,
  Jan Hedh har betytt mycket för svensk bak och brödkultur och det skall han ha kredit för. Men det här utspelet är ju bara pinsamt!
  Istället för att kommentera direkt i din blogg och lägga fram sina synpunkter och åsikter gör han på detta sätt. Fegt och inte så lite “grumpy old man”. Så stå på dig, och du vet ju att vi är många som står bakom dig.

 4. Peloteando pingüinos

  A les enfants, de la patrie! Stå på dig, Seabastien! Ner med “Heliga Kor”!, man är inte bättre än sina handlingar! Fy vad låg, Jan Hedh! Skäms Jan! Du kommer att brinna i en tilsatserhelvetesugn! Ta emot kritik, vet jag! Surdegs (utan tillsatser) åt folket!
  Bloggen är fantastik, tak Sebastien!

 5. Anonymous

  Verkar som att du träffade en öm punkt hos Jan. Insamlingen lär inte behövas då det är mycket svårt att fälla någon för förtal. Stå på dig om du har rätt!! /Hälsningar Oscar

 6. Magnus

  Där förlorade Jan Hedh respekt. Riktigt fånigt. Jag hoppas att du känner att du har stöd om du skulle behöva, så stå på dig Sebastien!

 7. Nathalie

  Stå på dej Sebastien, håller med ovan stående talare..Det är fegt och pinsamt det innebär bara att de/han känner sig hotad att du tagit hans plats och det helt utan att du sålt dej själv!! Det är riktigt grymt jobbat…Fortsätt du har mitt och många flers stöd…

  // Nathalie

 8. Anonymous

  Det hela handlar mest troligt om att skitmjölen börjar sälja väldigt dåligt. Sebastien har fått ögonen att öppnas på många bakglada människor. Tänk att bröd är politik. Det är en fullständig skandal att en människa/bagare/Sebastien inte ska kunna få berätta sanningen utan att få en stämning på halsen.RUTTET! Men Sebastien du har så många vänner för du är Bäst! Kram!
  Och du ska ha eloge för att du gör dig besvär att svarar oss som är osäkra på det ena och det andra när det gäller surdegar och bakning. Jag blir alltid lika glad när du gör det, för hur många proffs bryr sig om oss “vanliga” det viktiga brukar vara att man köper böckerna och prylarna- inte att man ska lyckas. Men du verkar innerligt vilja alla som har intresse att lyckas.
  All heder! och Lycka till dig Sebastien!!

 9. cat

  Åh vad bra sebastien så härligt med folk som säger vad de tycker. Hedh är bara avundsjuk. Han vet att du har rätt. Inom kockbranschen får man tycka och tänka fritt men när de gäller bageri och konditori så ska allt behandlas med silkesvantar. Helt sjukt. Stå på dig.

 10. Marre

  Hej,helt otroligt vad folk brukar tid på,lite pinsamt för Jan Hedn tycker jag.

  Har du recepten på: Le pain au levain feuilleté

  Dom ser bara så himla goda ut:)

 11. Anonymous

  Vive la révolution! Vive Sebastien! En del människor är inte ärliga och säljer sitt namn till industrin, Jan Hedh är tyvärr en sådan person. I slut ändan tar girigheten över (tyvärr en vanlig mänsklig egenskap….). Jan Hedh är en duktig bagare, men nu tycker jag han sjönk väl lågt genom dessa hot… Mycket bra att du publicerade hot-brevet, något som jag tror de inte hade räknat med. Du brukar säga att du inte är rädd för tillsatserna, men för vad de döljer, dvs ett dåligt mjöl. Jag vill gå ett steg längre och faktiskt hävda att vissa tillsatser kan vara rent skadliga i längden (tex onaturligt höga gluten-halter i vissa industibröd och mjöl). Du har mångas stöd för dessa frågor, stå på dig och fortsätt vara stolt som en tupp!

  Mvh Magnus

 12. Anonymous

  Senaste nyheten. Hörde precis att Restaurangakademin skulle byta namn på Jan Hedh:s kurs “En doft av bröd” till “En doft av tillsatser” he he :=)

 13. sebastien Boudet

  Det känns tryggt att ha er alla i ryggen! Tack för allt stöd och era fina ord!
  Per: Vad bra att du fick tag på detta “pärla”! Den passade tillfället som en handske.
  Nu har Jan Hedh hittat ett sätt att försvara sig genom ett meddelande skickat på Brödpassion FB sidan… Tydligen har han inte förstått skillnad mellan en FB sida och en blogg och att forumet egentligen ligger här… Jag ska smälta lite och inte svara på en gång utan låta natten ge mig råd och lust.

  Återingen TACK FÖR ATT NI FINNS!

 14. Saltistjejen

  Heja heja heja!!! Håller på dig Sébastien! Verkligen. Att kritisera att vad “offentliga” personer säger i offentligheten (reklam ingår här tycker jag) kan jag inte se som förtal. Alls. Som du säger har alla samma rätt att kommentera och göra sin röst hörd. Eller varför inte starta en egen blogg…?!? 😉
  Stå På Dig!!!
  🙂

 15. Adam

  Jan Hedh erkänner ju i sitt brev att Finax Manitoba Cream är till för bagare som inte har kunskapen eller vill lägga ner tiden det tar att använda mjöl utan tillsatser. Jag fattar inte hur han kan kalla kritiken för förtal när allt är sant. Riktigt pinsamt hur han slår sig själv för bröstet och samtidigt försvarar det dåliga industribrödet. Inte en chans att jag köper någon av Hedhs böcker nu…

 16. Anonymous

  Kör på! Grymt att det finns personer som är villiga att kämpa för det rätta! Om Sverige ser en ändring i sin brödkultur kommer ändringen väl småningom även till Finland. Vi här på andra sidan av viken skulle behöva en eldsjäl som du! Tack för jobbet du gör för din djupa passion!!

  Mvh Finska tjejen 🙂

 17. Baking news to you

  Du är helt otrolig och fantastisk! Tack för allt du gör och all inspiration. Du är en sann förebild. Tänk att farbror JH inte kan stå för det han gjort… Vet ju själv hur häpen jag blev när jag första gången såg hans foto på mjölpåsen i butikshyllan. Trodde då att det måste vara ett bra mjöl eftersom jag alltid sett JH som en förebild. Men se hur fel jag hade vid närmare undersökning över innehållet i påsen och hur besviken blev jag inte på farbror JH… Det skall bli spännande att följa detta! Önskar dig lycka till, fast det behövs nog inte. Det är väldigt självklart tycker jag.

 18. Lisa

  Ööööh… För det första så känns det helt osannolikt att någon skulle kunna få en fällande dom i ett sånt här “förtalsmål”. Det handlar om en MEDVETET OFFENTLIG PERSON, som öppet gör reklam genom att sälja sig själv. Att man då får tåla lite kritik (berättigad som oberättigad) eller spe är liksom självklart. Annars skulle varenda politiker och artist kunna stämma varenda dagstidning och skvallerblaska. Är man med i leken får man leken tåla. Löjligt, överkänsligt och omoget, skulle jag vilja säga! Och varför skulle man inte kunna kritisera, bedöma och rekommendera eller avråda från tillvägagångssätt eller produkter inom just denna bransch? Skulle han hota med att stämma exempelvis en recensent på en tidning som sågade hans verk? De kan ju bli rätt vassa i sina bedömningar! Bra att du sprider brevet – han framstår som en löjlig gnällspik!

 19. Philip

  Kan jag som hemmabagare baka ett fantastisk bröd med mjöl utan tillsatser, så ska väl också en yrkesbagare kunna baka bröd på sådant mjöl. Jag tror det handlar om lathet och okunskap. Går jag in på ett bageri så vill jag inte ha köpa ett dyrt bröd som är bakat på samma industrimjöl som pås-bröden i butik. Jag betalar för bra råvaror, hantverket, kunskapen och kärleken till yrket. Och det ska speglas i det man säljer. Oavsett vad man säljer.

  “Vi bakar för hand med naturliga råvaror utan tillsatser i vedeldad stenugn” står det på Olof Viktors hemsida som Jan Hedh är delägare i och då också representerar. Varför då sätta sitt namn och bild på ett mjöl MED tillsatser då?? Går inte ihop.

 20. Anonymous

  Jan Hedh, lägg pengarna på rätt rådgivare. En kommunikationsexpert hade rått dig hur vända saken med rätt kommunikation till din fördel.
  Lycka till för du har just stärkt Sebastiens varumärke.

  /Magdalena

 21. Anonymous

  Oj, oj, oj! Vad pinsamt av Hedh! Han är ordentligt trampad på tårna. Att han väljer att skita ner sej så! Han kunde väl ta debatt med dej istället. Men han tror givetvis på sina egna ord. Känner han sej hotad av dej så är han fel ute.

  Eva

 22. Anonymous

  Hemskt vad många ja-sägare? Säger bara en sak: ska man klanka på något måste man vara oantastlig själv. Citat:

  ”Måste påpeka att den som skrev brevet gjorde stavfel, datumfel och inte ens citerade mig rätt… I för sig de kanske gjorde felstav av ren artighet mot mig och för att försäkra sig om att jag skulle förstå :)”

  För det första: det heter ”i och för sig”. Sen kan man inte göra ”felstav”. Möjligtvis ”stava fel” eller ”göra en felstavning”.

  Vidare en strid ström av stavfel i inlägget:

  Inte: tuppen symbolisera Frankrike
  Utan: tuppen symboliserar Frankrike

  Inte: den endaste djur
  Utan: det endaste djur

  Inte: som våga sjunga
  Utan: som vågar sjunga

  Inte: men personligt
  Utan: men personligen

  Inte: attackera alltid
  Utan: attackerar alltid

  Inte: som attackera bakifrån
  Utan: som attackerar bakifrån

  Inte: försökte förklara till honom
  Utan: försökte förklara för honom

  Inte: måste vara beredd
  Utan: måste man vara beredd på

  Inte: Jag skulle stolt betala de!
  Utan: Jag skulle stolt betala dem!

  Inte: som våga prata
  Utan: som vågar prata

  Inte: i en hel land
  Utan: i ett helt land

  Karma bits.

 23. Anonymous

  Har hört från andra bagare i branchen att Jan Hedh är en dryg typ som inte är världens trevligaste eller ödmjukaste man. Självklart har jag flera av hans böcker som jag dock tycker håller en bra nivå.
  Läste på aftonbladet att konflikten handlar om gluten o askorbinsyra inte ska vara bra; jag har jobbat med ekologiska produkter hela mitt liv o jag kan bara konstatera att gluten o askorbinsyra är ett måste för att bröden ska bli av absolut top kvalite. Vad franska bagare gör är inte imponerande då vi har starka svenska traditioner som klart är av högre kvalite; eller ska vi ta bort tunnbröd, limpa, hönökaka m.m.

  Tycker att det är löjligt av Jan Hedh att kritisera en blogg då det är fritt att diskutera på nätet vad man än vill. I annat fall skulle alla bagare sitta i fängelse för vi har så olika åsikter.

 24. Rickard

  Jag skulle hävda att det är mycket mer än 90% av allt mjöl i bageribranschen som innehåller tillsatser såsom askorbinsyra, enzymer (amylas) och gluten. Jag har arbetat som bagare i 15 år, men de senaste 7 åren har jag blivit mer och mer besviken på svensk brödkultur, så jag har “hoppat av” och är just nu i en fas att byta yrke helt.

  Min uppskattning är att 80% av allt bröd inhandlas i matbutik och snabbköp, där uppåt 25% är så kallat bake-of bröd. Gemensamt med nära nog 100% “butiksbröd” är att de är massproducerade i stora industribagerier som, om inte mjölet redan har tillräckligt med tillsatser – själva tillsätter såväl enzymer som gluten för att få ett lämpligt flöde med önskat resultat i brödlinjerna.

  De allt färre bagerier/konditori som finns köper säckvis med mjölmixer som är färdigblandade med ett välbalanserat innehåll av tillsatser för enkel produktion.

  Jag vet att man i de stora städerna som stockholm, göteborg och malmö har satsat mer på traditionell bakning med surdeg och uteslutet allehanda bakhjälpmedel, men i största delen av vårt avlånga land får vi leva med de massproducerade brödet som smakar exakt likadant vart än man kommer.

  Så – skitmjöl eller ej, yrkesbagarna struntar i vilket, bara de kan baka så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt 🙁

  Hälsningar fd yrkesbagare, numera hobbybagare ocg elektriker.
  /Rickard.

 25. Christer Scherloff

  Inte bara Jan Hedh gör bort sig genom det här brevet, utan även den advokatfirma som företräder honom. Jag har arbetat många år som skadereglerare på olika försäkringbolag och har fått uppleva hur en del advokater och jurister verkligen skämmer ut sig. I stället för att meddela den som vill bli deras klient att ett ärende är utsiktslös att försöka driva tar de sig girigt an ärendet i fråga trots att de i enlighet med god advokatsed borde ha avstått.

  Så är det ju i det här fallet också, så pinsamt för advokatfirmans del. Deras agerande i den här lilla “ankdammshistorien” visar ju bara på att de inte är några kunniga och erfarna jurister.

  Vad gäller Jan Hedhs eget agerande så håller jag med dig, att som professionell bagare och konditor gå ut och göra reklam för Finaxmjöl är att prostituera sig, i den bemärkelsen att han säljer sig och sitt tidigare så välrenommerade namn för pengar. Pinsamt, pinsamt Jan Hedh…

 26. Christer Scherloff

  PS Glömde att skriva att vad gäller stavfel så bör du nog själv ändra på bloggsidan där du skrivit “Filmade recepter”. Ordet recept heter recept även i pluralis, inte recepter. DS

 27. sebastien Boudet

  Ja, det är många JA-sägare som har kommenterat, Anonym… Här är det ju mitt forum och jag är orört tacksamt och glad att få så mycket stöd!
  Jättesnällt att du rättade mina felstavningar.. Ska omgående korrigera i min inlägg!
  Det finns inga ursäkt att jag skriver så dåligt Svenska men det finns däremot en förklaring. Jag kom till Sverige som en 25-åring och tyvärr har aldrig fått möjligheten att få sitta på en skolbänk… Vi har haft diskussionen tidigare på bloggen (http://www.brodpassion.se/2011/12/tack-for-i-ar-del-1-januari-2011-till.html) och vi kom på, alla tillsammans att det var ju helt ok i mitt fall och att vikten av mina ord och tankar var viktigare än några konstiga fraseringar och felstavning!
  Det är samtidigt ganska “svagt” att rätta mig för det där… Du är dock säkert inte varit läsare av Brödpassion bloggen för länge och isf förstår jag din poäng och är förlåten!

  Annan Anonym: Jan Hedh är absolut inte dryg eller otrevlig. Jag har träffat honom många gånger och upplevt honom som ödmjukt och trevlig! Din kommentar är bland det konstigaste jag har någonsin läst här… Påstår du att ascorbinsyra och gluten hör till Svenska traditionen?? Din idé´av vad “top kvalité” är också riktigt konstig!
  Och nej, konflikten handlar inte om ascorbinsyra eller gluten utan om jag fick ett brev i mitt hem som mer eller mindre be mig att radera saker jag hade skrivit på bloggen! Hade Jan Hedh låtit bli och bara tagit emot kritik på ett konstruktiv sätt hade inte hänt mer än så! Jag ringde till och med honom och be snällt att ta tillbaka brevet och att vi låter bli… Mina inlägg får vara kvar och vi gör ingen stort historia av det där! Det tackade han nej till, så…

  Christer: Har rättat felstavningen 🙂 Tack för det!

  Vill också påpeka att detta handlar inte om varumärke. Det är jag som blev attackerade! Jag bara försvara mig! Jag fick ett brev i mitt hem som mer eller mindre frågar mig att håller käften och låta en offentlig bagare ljuga till hela Svenska folket! Jag är ledsen men ingen kommer att håller mig tyst, inte Monsieur Hedh eller någon annan! Som jag har sagt det tidigare, sover jag jätte gott på nätterna och kan titta på mina barn i ögonen och känner att jag gör ngting som kommer att påverka deras framtid!

 28. Anonymous

  Ha ha! Oerhört roligt och underhållande att man tydligen kan bråka om mjöl!! Jag tycker att ni borde träffas och göra upp!!! Du, Jan Hedh och hans advokat. Ni borde ha en mjölduell!! Alltså, ni ställer er rygg mot rygg och går några steg, sedan kastar ni mjöl på varandra!! Det är nog bäst att ni tar med många mjölpåsar så att ni kan göra upp det här en gång för alla!!

 29. Yasmin

  Sälja sin själ för pengar…ja det är många som gör det. Ibland blir de tvungna att plocka bort produkterna från hyllan på grund av att deras reklampelare dopat sig. Tycker nog att denna diskussion är ganska barnslig. SB attackerar för att få publicitet, men vill ge sken av indignation. Texten på mjölpaketet borde avslutats med – SB undantaget – han använder annat mjöl. Förresten vilket mjöl använder du? J H borde naturligtvis inte nappat på detta och framförallt inte skickat advokatbrev. Tycker att JH är en mycket sympatisk person som är väldigt generös med att dela med sig av sin enorma erfarenhet inom yrket. Är säker på att SB också är en sympatisk person.

 30. predrag

  Sebastien!
  Skriv ett brev till Janne och tacka honom för den reklam som han givit dig!
  Varför inte en tjock och fet baguette á la Boudet med en rosett på!?
  You go Sebastien!

 31. predrag

  Upprop!
  Finns det någon möjlighet och vilja att stämma Jan Hedh, d v s alla vi som blivit lurade och vilseledda genom den reklam och de böcker Jan Hedh skrivit om mjöl?
  Jag känner mig totalt lurad och bortkollrad av Janne!

 32. Nathalie

  Nu börjar det gå lite överstyr här?? stavfel hit och stavfel dit hallå, inget bättre att komma med…Tycker Sebastien har ett riktigt bra svensktspråk i både text och tal för att inte ha det som modersmål…och detta år en blogg..ganska stor skillnad på blogg och ett juridiskt brev…Kan vi inte bara hålla oss till vad det egentligen handlade om…
  Och kasta inte bara en massa skit… Jag tycker det var underligt av en så Stor profil som Jan Hedh att låta skicka detta brev…Han är ett stort namn med mycket kunskap som få besitter och det får ej glömmas…Sedan kan jag inte riktigt förstå hans dubbla budskap ena säger han att det skall bakas med tillsatsfria och bra produkter och samtidigt sätter han sitt namn på en Mjölpåse som är långt där ifrån…Ge i stället kunskap hur man gör fina bra bröd med bra mjöl, visa dina knep som du har i rockärmen för det måste var många efter alla dina år branschen …Gör som Sebastien han delar med sig och vill att alla ska förstå villa att alla som vill ska kunna baka fina goda bröd av bästa produkterna….

  //Nathalie

 33. Blessie

  Tänk att något så enkelt som MJÖL kan skapa så mycket dramatik?!

  Det är synd att Jan Hed med så lång erfarenhet och kunskaper sitter inlåst i sin lilla bubbla och vägrar möta folket och bagarnas bröddebatt!

 34. Anders Villumsen

  Alltså Jan Hedh är en av de som höjt matkulturen i Sverige, som länge varit ett gastronomiskt uland. När man kom från Danmark på 70-talet var det som att hamna i en öken av plastad skogaholmslimpa. Hans “Bröd” inspirerade mig att börja surdegsbaka lååångt innan det blev hippt på Söder. Att börja kasta hans böcker i återvinningen, som någon skrev ovan, för detta är omoget och dumt.

  Är det bara jag som tänker på The Clash här? När deras musik användes i reklam blev de betraktade som “sell outs” av många punkare. Skulle de ha stämt alla recensenter som kritiserade dem då? Kan en biltillverkare stämma ett motortv-program som sågar deras senaste bil som plastig och bullrig? Nej, man får ta att alla gillar inte allt man gör eller säljer. Är produkten tillräckligt bra överlever den ändå. I detta fall blev jag inte så imponerad. Märkte ingen större skillnad från vanligt vetemjöl special.

  Transportargumentet är lite ihåligt. Vi transporterar gladeligen båtlass med sojabönor till djurfoder över Atlanten. Några containrar “nördmjöl” skulle inte göra mycket om man istället slutar äta odlad norsk lax som käkat sydamerikanska småfisk och åkt till Kina för att packas. Annars får man sälja sitt mjöl “med manitobakaraktär” som äppeldryck med “ciderkaraktär”.

  Nä dags att sätta en deg på nyväckta surdegen efter 7 v semester. En kultur som startade i vintras från en liten gul burk. Jäser utan bagerijäst. Det är kul med nörderi, men man får inte ta det för allvarligt.

 35. Anonymous

  Nathalie! Du skrev precis mina tankar, så Sebastien jag upprepar mig inte. Men du skulle inte ha rättat stavfelet, Recepter låter mycket bättre!!Kramar! och stå på dig!

 36. sebastien Boudet

  Anonym: Mjölduelen… Ha ha ha 🙂

  Yasmin: Ja, tyvärr är det så! Man få sälja sin själ om man vill… Helt ok! I det fallet sålde han alla bagares själ i hela landet genom att avslöja en sk “yrkes hemlighet” Hade han inte pratat i namnet av alla bagare (inkl jag då) hade jag inte bryr mig mer än så! Eller ja, kanske för att han reser oxå runt om landet och undervisar i skolor, restauranger och bagerier med det sk “skitmjölet”.
  PS: Jag attackera inte, helt tvärt om! Försvara mig och mina åsikter… Sverige är ju en fri land!
  PS: Jag håller med dig att vi är både två sympatiska:)

  Predrag: Jag tackar för ingenting… Det hela är ganska sorgligt tycker jag!

 37. sebastien Boudet

  Nathalie: Tack för dina fina ord! Jag håller med dig hela vägen! Sprid kunskaper och dessa skit mjöl kommer att försvinna av sig själva!

  Blessie: Ja! Helt sjukt men ganska förväntat ändå! Mjöl är inte vilket livsmedel som helst! Det är viktiga grejer som debatteras här och nu!! Hedh är inte öppet för debatt, synd!

  Anders Villumsen: Du har rätt och det har aldrig varit vad diskussionen handlar om! Hed har gjort otroligt mycket för yrket och man ska inte överdriva och bränna hans böcker… Samtidigt förstår jag att många blir besvikna på hans attityd och det där dubbelt spel med “skit mjöl åt folket” på en sidan och “på mitt bageri bakar vi med bästa ingredienserna”…
  Slå mig fan i ansiktet den dag du ser mig på en mix paket eller en färdig att grädda croissant! Min själ och det jag tror på är inte till salu!

  Anonym: Då tackar jag dig med för dina fina ord (som du inte behövde skriva :)) Nu är stavfelet fixat… Det är för sent! Gud vad jag drömmer om att kunna skriva utan de 🙂 Men skit samma, jag skriver ändå 🙂 Kram!

 38. Camilla

  Hej Sebastien
  Bakning är min passion och stora intresse. Måste säga att jag håller med Anders Villumsen. Jan Hedh är en fantastisk bagare och sitter på en enorm kundskap. Det bör respekteras. Har flertalet av hans böcker och har varit och besökt Olof Viktors i Glemmingebor som är ett helt underbart bageri.
  Däremot hade jag innan jag lyssnade på ditt sommarprogram inte hört om att det är så mycket tillsatser i mjölen. Det var för mig främmande. Särskilt när det gäller de ekologiska alternativen. Har också många gånger bakat med Manitoba cream och lovordat det, men känner nu att det inte längre har en given plats i mitt skafferi.
  Var kan man köpa dessa “riktiga” mjöl? Bor söder om Växjö. Där har vi en liten kvarn som endast gör grovt rågmjöl. Finns det att köpa på nätet?
  Vill också passa på att tacka för en underbar blogg med många inspirerande filmer. Nu kommer jag att baka både Jan Hedhs och dina recept i framtiden.

 39. justine

  om man är en offentlig person bör man tåla kritik.

  gamla erkännanden är inte ett argument för att man har rätt i allt man gör, är skyddad från ifrågasättande och kräver respekt. det låter gammeldags auktoritärt. jag mår illa.

  självklart är det en massa ja-sägare här. vi följer sébastien för att vi gillar vad han säger och står för och så klart hans inspirerande bakverk och recept.

  jag har sett rättstavningsfröken dyka upp då och då. kanske du ska följa en annan blogg i stället? jimmy åkesson? du känns bitter och har ett konstigt fokus.

 40. Dino

  Det bästa med Manitoba är att man lyckas alltid med degen. :):). Varför??????
  Jag har träffat både Janne och dig Sebastian. Ni är två olika individer. Visst Janne är lite seg gubbe, hans recepter är ofta ojämna, han dramatiserar lite och hittar konstiga ord i onödan. Jag har försökt diskutera med honom men han är gamla skolan. ( påminner mycket om min pappa)
  Du är på andra sidan en frisk fläkt med en miljard idéer :):)
  Jag tror personligen att Manitoba är överskattad mjöl och tror också att det finns så många mjölsorter i onödan.
  Jag har bakat goa småbröd med extra vete och fantastiska bröd limpor med kärnvete mjöl.
  Visst Janne ska ta en diskussion med dig men vi får inte smutskasta honom.
  Ni är båda två på sitt sätt ikoner för vår bransch.
  Lycka till Sebastien och hoppas att vi ses snart på Ester

 41. Alexandra

  Nu har jag i inte läst bloggen på några dagar men håller med flera av föregående skrivare, att man orkar klanka ner på stavfel. Och anonym som ens orkar engagera dig i att räkna upp alla stavfel är du lika dryg mot folk ned dyslexi, talfel eller invandrare i allmänhet? Min mormor kom till Sverige i samma ålder som Sebastien och fick heller aldrig till det riktigt utan sa 50 år senare fortfarande “salt och pippar”. En stor del av bloggens charm är också skriftspråket. Och en sista sak, om du nu har åsikter så våga åtminstone stå för dem och göm dig inte bakom signaturen anonym.

  Och dom Justine säger så klart att vi försvarar Sebastien eftersom vi tror på hans brödrevolution,. Jag gillar Jan Hedh jättemycket och tycker han är jättetrevlig men den här stämningen är ett skämt och om han nu själv propagerar för stenmalet mjöl, varför sätta sitt namn på manitoba cream påsen?

 42. Maria

  Hej!

  Jag har läst din blogg sedan en tid tillbaka och jag har precis lyssnat på ditt sommarprat. Jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb, och jag är glad att du med ditt kunnande kan nå ut till så många människor och påverka allas vår framtid till det bättre 😉

 43. Magnus

  Pinsamt av Jan Hedh att anlita en advokatbyrå för det här…låter som en grinig gammal gubbe som inte har fått ligga på länge. Man skulle kunna kalla honom för en Dinosaur.

  Skulle va kul om han skrev ett svar här inne på bloggen!

 44. sebastien Boudet

  Camilla: Tack för din kommentar! Jag håller med dig att man ska ska visa respekt till Jan Hedh och att han sitter på massor med kompetenser och kunskaper inom branschen. Samtidigt håller jag oxå med Justine: “gamla erkännanden är inte ett argument för att man har rätt i allt man gör”
  Det finns massor med bra mjöl att köpa om du vill baka utan tillsatser.

  Orga tackar så mycket Philip… Säkert 🙂

  Tack Justine … Några vassa ord igen… Håller med dig hela vägen förutom engående felstavning … Han heter Patrik, inte Jimmy 🙂

  Tack för din expertis Dino! Hoppas jag med att vi ses snart på Ester!

  Christian: Tycker du det? Vad bra:) Då betyder att jag har rätt!

 45. sebastien Boudet

  Tack Alexandra! Det var snällt sagt! Bra fråga du ställer! Vad fan gör han på en manitoba cream mjölpaket när han förespråka ekologiskt stenmald??

  Maria: Tack så hemskt så mycket 🙂

  Magnus: Lika pinsamt för mig att behöva försvara mig på sådana banor… Han skrev ju ett svar här på bloggen… Via FB. Du hittar den bland kommentarerna.

 46. Anonymous

  Jag tycker att de som framför kritik mot Sébastiens språkhantering då han kritiserat advokatens brev har en mycket konstig uppfattning. Att en invandrad bagare som kom hit som vuxen och nte har ett yrke där språket är i centrum skriver så bra som Sébastien gör är fantastiskt. Det är också kul att felen står kvar i bloggen och att inte allting är genomgått av språkexperter/PR-folk.

  Att en advokat gör sådana fel i ett brev är verkligen oroväckande. Det kan leda till att man undrar om han kan ha den noggranhet som yrket kräver? Jag tycker att det inte är för mycket begärt att kräva att en advokat skriver felfritt och med fulländade formuleringar. Det är just därför man anlitar fackmän…

  /juristen som skriver i all hast

 47. sebastien Boudet

  Juristen: Tackar och bockar för din kommentar! Hoppas att advokaterna som skickade brevet läser och ta en djupt fundering om hur de vill praktisera juridik. Hoppas också att anonymt som påpekade mina felstavningar tänker om och förstår varför jag väljer att inte bli korrigera/granskat innan publiceringen på bloggen!

Leave a Reply