Bonde/mjölnare, mjölnare/bagare eller ingenting alls?

Sébastien Boudet Brödmanifest, Läs och kommentera gärna! 7 Comments

Le_bakbok_kvarn

Hur ser ut framtiden av hantverksbröd? Det är en bra fråga, eller hur? Det pågår en hel del diskussioner just nu där livsmedelsindustri tar ledningen och påverka politiska beslut mot ett håll som jag tror är inte så himla bra! Senaste rapport från bland annat Lantmännen påpekar att till exempel ekologiskt lantbruk släpper ut mera koldioxid i luften än konventionell… Eller att jättestora lantbruk är, förutom att dem är mer kostnadseffektiva, oxå bättre för miljö… Man har oxå fått besked att industrimassproducerat bröd skulle vara bättre för miljö… Detta låter inte klokt och när jag vet hur lätt det är att tolka/böja/manipulera siffror och forskning känner jag att detta kan inte stämma! Sådana uttalande kan ha dramatiska konsekvenser för hur vi odlar fram våra spannmål!

Desto mer jag tänker och försöker att projektera mig i framtiden desto mer jag tror att i framtiden kommer ekolantbrukarna mala sina egna ekospannmål till ekomjöl och sälja ekomjölet vidare till ekobagarna eller ekoprivatpersoner och att ekobagarna kommer att köpa ekospannmålet direkt från ekolantbrukarna och mala det till ekomjöl i ekobageriet för både eget ekobak eller ekoförsäljning. På så sätt tar man bort flera kostsamma led i produktionen av ekobröd och till slutet, tror jag att detta upplåg skulle leda till godare, hälsosammare och mer hållbara ekobröd för slutkonsumenten. Att ha tillgång till giftfri spannmål som framställningsmetoden inte förgifta jorden borde ju vara en allemansrätt! Vad säger ni om det?

 

Sébastien BoudetBonde/mjölnare, mjölnare/bagare eller ingenting alls?

Comments 7

 1. Jimmy Lundberg

  Den industriella revolutionen var ingenting annat än ett lysande sätt att förvandla människor från autonoma individer till kontrollerbara konsumenter, när nu äntligen vissa människor efter ca 150 år har fått upp ögonen för vilka konsekvenser detta sätt att leva har på både oss människor och vår planet så blir ju effekten lite som att öppna Pandoras ask.

  Industrin och politikerna sitter ju i samma båt och kommer ju med alla tillåtna (och otillåtna )metoder att försöka förvränga verkligheten så det passar deras egen agenda,att försöka resonera om miljö ,hantverk och samtidigt sälja in dessa på fördelen med att ge människor möjligheten att kunna välja bort hela det”system”som skapar och upprätthåller deras positioner tror jag minst sagt kommer att ha….uhm…begränsad framgång..
  Vi måste syna den här gigantiska bluffen och själva ta makten och ett sätt vi kan rösta på är med våra plånböcker.

  Jag håller till fullo med dig om att den enda vägen framåt för lantbruket som helhet i Sverige är att dom själva tar makten över sina produkter och i så stor mån som möjligt både förädlar och säljer direkt till kund,den pågående mjölkkrisen visar väl om något på konsekvenserna av att sitta i händerna på industrin och politiker .Vi kunder finns ju bevisligen och jag funderar ofta på hur vi skulle kunna göra för att uppmuntra och få lantbrukare att våga ta steget utanför boxen och bryta sig ur fängelset.

  Den dagen vi ger upp hantverk så har vi gett upp oss själva,då finns inte längre något mänskligt värde kvar….vi är lika mycket en produkt i ledet som elvispen vi köper!!!

  Du är en inspirerande person i all din enkelhet Sebastien (en liten revolutionär på sätt och vis) som står upp för vad du tycker är rätt och delar med dig till världen den mest värdefulla gåvorna en månniska kan ge kan ge…ditt hantverk,din kunskap och din PASSION!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Jimmy och tack för att du dela med dig av dina kloka ord!
   Håller till 100% med dig om att vi ge upp oss själva om vi ger upp hantverket! Därför gör jag det jag gör och ger allt jag kan för att sprida detta budskap. Jag vill kunna se mina barn i ögonen om 20-30 år och inte känna att jag har bara surfat på en våg… En surdegsvåg! Jag vill göra mitt liv meningsfull och inte bara till och för min egen skull, men också för alla andra som kanske inte tänker så mycket eller som kanske är lite för upptagna att lösa sina vardagslivsgåtor… Jag har valt att se och tro på att det finns klokhet i mänskligheten och vill tro att, tillsammans, vi kan göra skillnad och vända det hela!

  1. Post
   Author
 2. Inga-Lena Lööv

  Ska baka vörtbrödet i morgon för första gången. Fått köpa vört av ett litet bageri i Uppsala, Triller och mjöl från Orga kvarn nere i Linköpingstrakten. Tänket blanda i surdeg och lite ekologiskt jäst (svårt att få tag i jästen i en så stor stad som Uppsala). Tänker jäsa det i minst 24 timmar i kylen. Ska bli spännande.

 3. Mauritz Johansson

  Hej! Ja bröd har människor ätit under tusentals år utan att behöva den produktion man gör i stora företag. Jag är besviken på mycket av det mjöl man har i affärerna. Jag har rekommenderat att de skulle ta in mjöl från små kvarnar med eko-produktion. Men de vill inte, eller kanske inte får av de som levererar. Jag växte upp i södra Lappland där mina föräldrar producerade kornmjöl. De bakade bröd och jag fick kornmjölsgröt de flesta dagarna. Jag gillar den fortfarande. Men det kornmjöl jag köper i affären ger inte samma gröt och den smakar inte som tidigare. Nästan inte alls. Min svärmor ville bjuda oss på kams (en norrländsk nationalrätt) men klagade alltid på det kornmjöl som kunde köpas i affären. Det ville inte bli någon god kams. Jag fick så tag på eko-odlat kornmjöl från Ramsele. Nu fungerade allt igen. Det såg ut som jag var van och maten smakade igen. Detta är ingen vetenskaplig studie. Men vet att våra sinnen är mycket känsligare än de flesta mätinstrument. Jag köper nu mjöl utanför Sala när jag besöker mina barnbarn, men det blir ju inte så flexibelt. Vi borde bilda en mjölgerilla och vara mer aktiva. Det är ju inte bara den yttre miljön som är viktig. Hur vi mår och hur vi trivs är också en betydelsefull hälsofaktor. Fortsätt ditt/ert arbete med mjöl och bröd.

 4. Jacob

  Hej Sebastien! Jag tänkte tipsa om ett mjöl som jag har hittat som odlas här i stockholm, på Ekerö. När jag köpte mjölk på Ekerö Prästgård senast testade mjölet som de säljer. Det är ett vetemjöl som de odlar själva. Det verkar vara väldigt mycket protein eftersom man kan knåda det i en evighet utan att det händer något. Jag har använt mjöl från kullens kvar tidigare och det bildade glutentrådar bara man tittade på det men det här får man jobba mycket med. Har du använt det här mjölet?

  Tack för all inspiration!

  mvh,
  Jacob

Leave a Reply