Bästa pannkakor jag har gjort i mitt liv!

Sébastien Boudet Recept sött 9 Comments

IMG_6608 (1)

 

Recept till ugnefär 20 pannkakor

400 g enkornsmjöl (fullkorn och stenmalet)
8g  havssalt
100 g socker

300 g ägg (ca 6 stycken)
400 g mjölk eller havremjölk  (4 dl)
150 g vatten (1 1⁄2 dl)

100 g smält smör

Kanske en vaniljstång om man vill och har det hemma annars går det bra utan.

Gör så:

1. Blanda enkornsmjöl, salt och socker i en bunke.

2. Gör ett grupp med mjölet och knäck ner äggen. Häll sedan i mjölken, lite i taget samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du får en slät smet.

3. Häll i vattnet och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret. Vispa ordentligt.

4. Täck bunken med en bakduk och låt smeten vila i kylen under natten eller i rumstemperatur i 4-5 timmar om man har brottom.

5. Efter villan har smeten förmodligen tjocknat något. Kontrollera konsistensen, den ska vara ganska lös. Om den är för tjock kan du tillsätta lite extra vatten.

6.Ställ din stekpanna på mellanhög värme med en liten click smör (eller smaklös olja) och stek pannkakorna ordentligt på både sidorna!

Texturen på pannkakorna är helt fantastiskt och dem bara smälter i munnen. Jag vet att det är svårt att få tag på enkorn och som tur för mig har jag en säck med hela kornen som jag maler lite “on demand”. För er som inte har enkorn kan ni ersätta den med vit eller svart emmer, dinkel eller varför inte svedjeråg. Bara ni ser till att mjölet är riktigt finmalt och inte för grovt då blir det inte så bra för att göra pannkakor!

Även om alla mjöler har sina egna bakegenskaper baserat på sorten, odlingsmetoden, odlingsområde, malning metod och grad… Är det ett stort fördel med pannkakssmet eftersom det funkar med i stort sätt alla, bara dem är finmalda. Så klara, färdiga? GÅÅÅÅ! Och ta er till pannkakshimmelen! Lycka till!

Sébastien BoudetBästa pannkakor jag har gjort i mitt liv!

Comments 9

  1. Post
   Author
 1. Lina & Marie

  Nu är vi trötta på hotell och saknar köket sååå mycket! När turnén är slut i nästa vecka ska det lagas så mycket mat och bakas så mycket bröd – och framför allt ska det nu göras PANNKAKOR. Ser alldeles underbara ut. Som alltid, tack för inspirationen – kram, Lina & Marie

  1. Post
   Author
 2. Fredrick

  Hei! Takk for kanonbra kurs i Oslo i forrige uke. Hvis man vil bruke surdeig i disse pannekakene – tilsetter man bare litt surdeig sammen med resten av ingrediensene? Fredrick

  1. Post
   Author
 3. Boel Sjöberg

  Tack för en trevlig blogg! Jag är ofta i Frankrike och lagar mycket mat med inspiration därifrån. Jag blir inspirerad av ditt sätt att skriva om din bakning. I lördags letade jag efter ett recept på tarte Tatin och hittade inslaget från Nyhetsmorgon där du gör en sådan. Min blev väldigt god! Hälsningar Boel Sjöberg

 4. Picsou de la vallée verte

  Texturen på pannkakorna är helt fantastiskt och dem bara smälter i munnen.

  Une faute, mon cher.

  Ici, vous devez écrire “de” au lieu de “dem”. “De” est un pronom personnel qui correspond à “ils” ou à “elles”. De (c.à.d “les crêpes”) smälter i munnen = Elles fondent dans la bouche.

  … tandis que ..
  Jag kastar dem = Je les jette.

  … car “dem”, dans ce cas, ne correspond pas au pronom personnel “elles”.

Leave a Reply