Gelée på röda vinbär

Sébastien Boudet filmer, Recept sött 10 Comments

IMG_6175

Vad jag älskar röda vinbär! Jag tittade i buskarna i morse och blev så himla sugen på att göra en “gelés de groseilles” Alltså rödavinbärsgelé.

Jag plockade ungefär 3 kg röda vinbär och rensade bort alla blad, små sniglar och andra kryp först. Bästa sättet är egentligen att låta alla små insekter dra på egen hand genom att låta bären stå sådär på bordet i solen i 30 minuter.

Recept för 8-10 burkar 

3kg röda vinbär

1400-1700g rörsocker

2 citroner

Utrustning: 

1 koppar kastrull som rymmer minst 10 liter och eftersom koppar inte fungerar på en induktionshäll tog jag fram min gamla paella gasspis. Det är viktigt att kastrullen är just i koppar. Koppar har en effekt på det naturliga pektinen som finns i frukten och på så sätt behöver jag inte tillsätta ngn extra pektin.

1 slowpress för att pressa ut saften på bären. Har man inte en sådan kan man använda en vanlig sil/chinois och en slickepot.

1 slev

Glasburkar med tätt lock.

Gör så: 

Först måste man få alla små bär att spricka och det gör man genom att hälla alla rensade bär i koppargrytan tillsammans med 5 dl vatten och köra på full värme. Rör hela tiden lite försiktigt och när bären börja spricka då är det steget klart. Det tar generellt 5-8 minuter beroende på hur stark spis man har.

Sedan pressar jag det hela i min slowpress (om du inte vet vad det är är det bara att googla). Jag föredrar slow press före en vanlig sil för att man får så mycket mera saft och fruktkött samtidigt som bären inte blir oxiderad av processen. När alla bär är pressade skär jag bort skalet på 2 citroner, delar dem på 4 och sedan pressar jag dem också i slow pressen. Allt det “torra” som kommer ut ifrån pressen använder jag sedan i min musli.

Jag väger saften och för mig idag blev det 2300g. Jag kommer att ha 700g socker per kilo saft så det är bara att ta fram mini räknaren 🙂

2,3X700= 1610g socker blir det.

IMG_6211

Häll tillbaka saften i kopparkastrullen och sätt spisen på högvärme. När det börja att koka, börja strö över sockret sakta samtidigt som du rör med sleven. När allt socker är i då är det bara att låta det hela komma upp till kokpunkten igen. Det bildas en massa med vitt skum och den måste bort. Det är delvis “smuts” från både frukterna och sockret. Använd sleven enligt det lilla inbäddade filmen.

Gud vad det luktar gott!

Låt saften koka försiktigt i ungefär 8-10 minuter. Man kan kontrollera med termometer (då vill man ha 103-104°C) eller göra en kulprov genom att hälla lite saft på en kallsked och efter någon minute känna hur texturen på gelén är.

Sista steg är att stoppa gelén i glasburkar och det gör man direkt! Väntar man då blir den för kallt och man kommer inte att få den långa hållbarhet i rumstemperaturen som är så fantastiskt praktiskt (om man inte har en kylrum i sitt kök).

Häll det varma gelén i burkarna en och en men inte hela vägen upp. Lämna 1-2 cm till halsen på burken och stäng locket ordentligt direkt.

Vänd burken upp och ner och fortsätt tills allt gelé ligger fint i burkarna.

Låt burkarna vara upp och ner tills gelén har kallnat.

Et voila! Lycka till nu och tänk på att receptet fungerar jätte bra med svarta vinbär och krusbär!

Sébastien BoudetGelée på röda vinbär

Comments 10

 1. Post
  Author
 2. Karin

  Hej
  Nu blev ja glad diskuterat detta med pektin o alla ja pratat med säger att det inte går att göra utan…
  Funkar det på fler bär?
  Så…ut o leta efter koppar gryta!
  Tack, vilken födelsedags present jag fick ??

  Kram

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Karin,
   Man behöver absolut inte tillsätta pektin när man gör sylt! Det finns pektin helt naturligt i de flesta frukter! Det går bra även för frukter som körsbär eller aprikoser som innehåller väldigt lite pektin, då jag blanda en speciell äpple”saft” gjort på gröna äpple och som är naturligt rik på pektin.

 3. Peter

  Hej,
  Jag har sökt lite på nätet om kopparkastruller. Jag ser att alla vad jag kan se har rostfritt stål på insidan. Spelar det någon roll? För i så fall är ju inte bären i kontakt med kopparn. Jag kokade själv sylt på svarta vinbär förra veckan, (då utan kopparkastrull) det blev inte speciell tjock sylt. Vad är det som gör att just kopparkastrull “drar” ut pektinet bättre ur bären?

  1. Post
   Author
 4. Rebecca

  Kul med koppar kitteln, tyvärr så har jag ingen sån du har,men kokade i vanlig kastrull och behöver inte tillsätta något peketin och perfekt med citron istället för citronsyra….som vanligt en mycket uppskattad inspirationskälla

  1. Post
   Author
 5. Tobias Grönberg

  Bon jour! Härligt recept, älskar geléer! En grej som känns lite oklar bara: Silar du av vattnet som vinbären spruckit i, innan du kör allt i slowpressen (slowjuicern?), eller häller du i alltihop lite i taget?

  1. Post
   Author

Leave a Reply