Lite om allt men inte så mycket om bröd…

sebastien 17 Comments

Jag älskar den bilden på Damien och mig som fiskar… Inget med bröd att göra förutom att Laxöringen vi fick upp blev grillad och serverades med gott surdegsbröd dagen efter! 
Jag lyssnade på min god vän Lotta Lundgrens sommarprogram i P1 före veckan. Ni som inte gjorde det kan jag varmt rekommandera att ni gör det! Jag blev mycket inspirerade av Lottas program. Även om kärleksbristen kring maten har aldrig varit en problem hos mig men ändå, tyckte jag att hon tog upp en hel del intressanta ämne. 
Två av de sakerna jag gillade speciellt mycket var först när hon uppmuntrar alla att fiska upp en gös, döda den och tillaga den. Att döda ett djur och äta den har tagit hos där vi är idag vi människor och trots det, tror jag inte att så många skulle fortfarande kunna klara att göra det. Hur många skulle inte välja att blir vegetarianer om de behövde döda kossan som gör biffen eller strypa kycklingen som gör filén? 
Sen när hon berättar att nästan varje människa hon träffar säger till henne: Tyvärr, kan jag inte laga mat! 
Det är roligt för att händer mig ganska ofta med. Förutom att de säger till mig att de inte kan baka så klart! 
Min vanligaste svar till de är: Och jag kan inte cykla! 
De svarar: Jassa?? Är det möjligt? Vem kan inte cykla alltså? 
Precis! Alla kan baka och det handlar inte om man kan eller inte men mer om man vill eller inte! 
Bakning är precis som cykling! Alla kan i stort sätt cykla men om man vill vara bättre måste man träna och cykla mycket. Desto mer man cykla desto bättre man bli att just cykla. Och detta princip gäller faktiskt allt, inkluderat bakning 🙂 Så ingen dåliga ursäkter nu! Sätt på en deg och baka bröd om du verkligen vill men tror att du inte kan! 
Nyhetsmorgon… 
På söndag var jag med på Nyhetsmorgon. Det var faktiskt super kul och jag kommer att vara med lite här och där under hela hösten. Här kommer länk för er som hade bättre att göra än att titta på TV en söndag morgon 😉 
Det var mycket glädje i luften som ni se. Jag tycker att Jessica var outstanding och riktigt riktigt trevligt! Det blir kul att komma tillbaka den 9 september kl 08!  
Bonus för mig var att killarna från Chords var med under hela programmet och spelade 3 grymma låtar! 
Alltså förlåt ni alla men den där bild har absolut ingenting att göra här… Jag är ju en musik nörd det med 😉 
sebastienLite om allt men inte så mycket om bröd…

Comments 17

 1. Marre

  Hej,ja undra när du blandar mjöl med vatten-surdeg,hur länga knådar du den här?
  Ser när det har vilat 1 timma,är den fin elastisk,som du visar.
  Måste den inta knåda länge för att bliva sådär?

 2. Oskar

  Lundgren menar du nog 😉 Vilket otroligt fint pedalbord du hittat! Varje pedal-kedja börjar väl med ett surdegsbröd, för utan en bra start kan det ju aldrig sluta bra 🙂 Så bilden är helt klart berättigad här!

 3. Marie L

  Du är så himla underbar Sebastien!

  Jag visste att du skulle vara lika passionerad och fin i tv! Jag ser fram emot varje minut med dig i tv:rutan!

  Kram Marie <3

 4. sebastien Boudet

  Marre: Jag knådede bara några varv… Precis som det såg ut på TV. Man kan knåda mer om man vill men jag ville inte. Just nu smaska jag mig på en macka på det brödet jag knådade igår 🙂 Riktigt gott!

  Tack Oskar… Lundgren så klart… Förlåt Lotta att jag förstörde ditt namn under några timmar…

  Tack Marie 🙂 Du är för snäll!

  Henke: Det finns olika sätt att styra syran.
  En av de är att mata din surdeg och testa att baka med den när den är fortfarande inte surt (typ bara några timmar efter matningen). Smaka på den då och testa!

 5. Elisabeth

  Vilka inspirerande inslag! Jag har själv testat att baka bröd med surdeg ett par år, men nu känner jag efter att ha läst din blogg och kollat lite på dina filmer och det här programmet att det inte är så svårt utan att man bara behöver träna igen och igen för att baka bra bröd! Jag visste inte tidigare att mjölet har så stor betydelse. Här där jag bor på Åland finns Överängs kvarn. Har du testat det mjölet?
  Allt gott!

 6. Marre

  Tack för dit svar,vill det sega det bliver så elastiskt på grund av det bra mjöl eller hur?
  Vilken mjöl brukar du mest?
  undra om jag skall köpa från orga kvarn? eller vad tycker du om dom här:
  Wästgötarna och Stig in i Vetlanda?
  Vilken recept var det från tv4?

 7. Anonymous

  Hej!

  Jag köpte Wasa bröd råg/surdeg med 25% fullkorn och 6% fiber/kostfibrer… jag vill bara säga att det smakar som vilket annat skitbröd som helst som affärerna säljer…nä, nu ska jag börja baka själv i stället! =)

  /Anjela

 8. sebastien Boudet

  Oskar: Ja det blir det och framförallt bevara mjölens goda smak.

  Spännande Henke!

  Elisabeth: VAd kul att du blev inspirerade och vill sätta igång en deg 🙂
  Vad bra att du nämner Överängskvarn.. Jag har faktiskt bakat på deras mjöl för några år sedan när jag var på besök på Åland! Jag lägger de på min lista!

  Många frågor Marre…. jag hade min klassiskt recept på tv4 alltså 5 dl vatten och 750g mjöl och 23g havssalt och 100-200g surdeg…
  Orga är jätte bra, så är wästgötarna!

  Rikard: Jag tror att man hittar de på typ klas olsson…

  Anjela: Detta vad det bästa jag hört idag! Kör bara och lycka till!

 9. Babbis

  Även jag ställer mig bakom hyllningskören om vilken fantastisk inspiration du är Sebastien.
  Även jag har gett mig in på surdegsträsket och har en liten fråga:

  När jag startar min surdeg så har den en tendens att svälla upp väldigt mycket. Fösta gången svällde den så pass mycket att den rann över kanten.
  Nu är jag inne i mitt andra försök och den visar ännu en gång tendenser till att svälla väldigt mycket. Kan det vara så att det är för varmt där den är nu? (ligger i skåpet över kylen)

  /Babbis

 10. Marcus

  Vad glad man blir när degen blir bra! Har inte helt fått koll på glutenbildningen tidiagre. Såg ditt program och nu när jag gjorde ett nytt bröd kunde jag känna ett tillfälle då degen började streta emot på ett lite annorlunda sätt helt plötsligt, den skrek! Så jag formade den och den blev jättebra.
  Tack för att du delar med dig, Sébastien!

Leave a Reply