En vecka som surdegsbagare…

Sébastien Boudet Brödmanifest, Event, utbildning 2 Comments

norge

Så här började min vecka… En vikingagrav från bronstiden… I Norge… På en av de vackraste platser jag har någonsin varit!

norge (1)

Där hade jag en kurs med ett gäng Norska bagare om surdegsbröd och spannmåls kultursorterna. Här på bilden, en deg på 100% fullkorns dalavete.

norge (2)Vi bakade även på Enkorn! Vilket fantastiskt spannmål! Mjölet blir gult och doftar underbart!

dalavete

Här ser man skillnad på axen från en “vanlig dinkel” och Dalavete… Dalaveten blev 170 cm hög! Helt sjukt när man tänker på konventionell modern vete som ser ut som en engelsk gräsmatta…

 

norge (3)Det där brödet bakades på ett gammalt sorts dinkel och på 100% av kornet… Färgen blev helt sjukt mörkt! Och smaken… Alltså ännu sjukare!

norge levain

Jag kom hem till Sverige med min lilla levain ännu rikare av en resa och en massa med nya erfarenheter 🙂

green rabbit

Sen hade jag en kurs på det fantastiska bageriet Green Rabbit på Tegnergatan 17 i Stockholm. Så roligt att vara på den sidan av rutan 🙂 Alltså om ni inte har varit där kan jag kokhet varmt rekommendera den! Bageriet ägs av Mattias Dahlgren och Martin Berg med Den fantastiska Tina Fernlund (fd Rute bageri på Gotland bl.a) bakom degblandaren och stenugnen!

green rabbit (1)

Det blev en massa med gott bröd och en otroligt roligt blandning av underbara hemmabagare <3

bostället

Efter det åkte jag mot Linköping… Till Maspelösa. Där finns en av mina favorit vedugnsbageri: Bostället Vedugnsbageri som drivs av Karin Lorin. Där höll jag en kurs för ett gäng duktiga kockar och hemkunskapslärare från trakten…

bostället (2)

Det blev gott bröd där med 🙂 Enkla men otrolig goda ändå!

petrus

Så här kan min packning ser ut… Den kvällen hade jag en kurs med ett super skönt gäng hårdarbetande IT tjejer o killar som hade brödbakning som någons slags terapi 🙂 Jag tog dem på en resa ifrån ax till limpa på Södermalms bästa och passioneraste bageri: Petrus (Swedenborgsgatan 4 vid mariatorget)

gotland

Nästa morgon… Efter en blixtsnabb flyg var jag mitt i ramslöksskogen! Så fantastiskt vackert var det! Plockade en massa och hackade den tillsammans med olivolja, salt, peppar och en massa med citron! Så himla gott!

gotland (3)

Jag satt i jury för skol SM i matlagning. 6 tvåmanalag från hela landet som skulle tävla med var sin förrätt, varmrätt och dessert. Deltagarna var mellan 17-19 år gamla och super duktiga. Jag är inte så mycket för att sitta på ett tävlingsjury (förutom Dessertmästarna så klart :)) men det är otroligt viktigt för dessa fina unga killar o tjejer att få bra feed back och tips o råd! Globen vann…

gotland (1)

När jag ändå var på Gotland passade jag på att njuta av den fantastiskt vackra landskapet… Helt magiskt att gå på helt tomma stränder och efter några minuter känna en lätt sälta på sina läppar.

gotland (2)

Vad jag älskar havet!

brödhjärtat

Och så vad min vecka klart!

Sébastien BoudetEn vecka som surdegsbagare…

Comments 2

  1. Kalle Sätterström

    Hej Sébastien. Såg att du skall vara med på Nyhetsmorgon imorgon. Vad jag förstår kommer du att snacka mjöl. Skall bli intressant. Jag tycker det är svårt att få tag på bra mjöl. Har köpt mjöl från Warbro Kvarn men nu har affären slutat ta hem det för de säljer för lite av det. Trist. Verkar som afärerna i Dalarna inte förstår vitsen med bra mjöl.

  2. Post
    Author

Leave a Reply