Brödmanifest version 3.0

Sébastien Boudet Brödmanifest, Läs och kommentera gärna! 3 Comments

BRÖDMANIFESTET
Bröd är ett av Nordens viktigaste livsmedel. Vi som bakar i Sverige som delar samma grundvärderingar vill tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som både är öppen för utveckling och nyskapande tankar men lika självklart visar djup respekt för tradition och kultur.

Stolta svenska bagare ska:

1. Förena förmågan att skapa välsmakande bakverk med modern kunskap om sundhet och välbefinnande.

2. Kunna stå för allt vi säljer och därför ha koll på varenda ingrediens och underingrediens våra bakverk innehåller.

3. Ta till vara på alla tillgångar som finns omkring oss, genom att när det är möjligt och i säsong främst baka på råvaror som blir särskilt utsökta i det nordiska klimatet och som framställs lokalt.

4. Utforska och sprida kännedom om inhemska lant- och kultursorter av spannmål och engagera råvaruleverantörer att hjälpa lantbrukarna låta dessa produkter nå bagare i hela landet.

5. Inspireras av och på ett inkluderande sätt ta ansvar för att vidareutveckla vår egen brödkulturella historia och mångfald.

6. Använda sig av leverantörer och lantbrukare som behandlar djuren med respekt, respekterar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan att använda farliga ämnen.

7. Vara ödmjuka för alla de naturliga processer som gör våra bröd smakrika, hälsosamma och mättande. Genom att använda naturliga råvaror och anpassa oss efter dem blir vårt yrke utmanande, komplext och otroligt fascinerande.

8. Visa skönheten i vårt hantverk. Riv väggarna som döljer bakbord och ugn – vi har ingenting att dölja!

9. Välja bort gentekniskt modifierade eller andra onaturliga råvaror som utmanar de naturliga processernas perfekta balans, natur, mångfald och kretslopp.

10. Förvalta vårt yrkesmässiga arv! Ta ansvar för hur vårt yrke, vår yrkeskunskap, vår passion, förmedlas till nästa och nästnästa generation av bagare. Visa elever och lärare vår kunskap genom att ta in praktikanter och lärlingar.

Hjälp oss att sprida vår vision genom att bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, kvarnar, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, lärare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt. Vi vill att det ska gagna och vara till glädje för hela Norden!

 

 

Sébastien BoudetBrödmanifest version 3.0

Comments 3

 1. Caroline Lindö

  Hej på er, Caroline på Brödlabbet i Lund här. Jag har läst manifestet och kommentarerna, härligt att se så många engagerade. Gick igång på ett inlägg om att det skulle vara bra att inleda med att formulera visionen och vilka som berörs av den. Här kommer ett förslag på ett lite annat upplägg men med samma andemening och i det stora samma innehåll. Jag har försökt formulera några grejer lite mer kort och koncist, jag tror på så få ord som möjligt.

  BRÖDMANIFEST
  Bröd är ett av våra viktigaste livsmedel. Vi bagare som delar samma grundvärderingar vill med detta manifest uttrycka vår vision av en framtida bageribransch som både är öppen för utveckling och nyskapande tankar men lika självklart visar djup respekt för tradition och kultur.

  Vi vill
  – Använda vår kunskap och passion för yrket till att baka goda och vackra bröd av naturliga råvaror
  – Ta ansvar för att våra bröd främjar våra kunders hälsa och välbefinnande
  – Värna vår natur och en biologisk mångfald
  – Återskapa en rik brödkultur
  – Förvalta, utveckla och föra vidare vårt yrkesmässiga arv

  Dit når vi genom att
  – Vara ödmjuka för alla de naturliga processer som gör våra bröd smakrika, hälsosamma och mättande. Genom att använda naturliga råvaror och anpassa oss efter dem blir vårt yrke utmanande, komplext och otroligt fascinerande.

  – Använda råvaror från bönder som behandlar djur med respekt, främjar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan skadliga ämnen.

  – Välja bort onaturliga och genetiskt modifierade råvaror som hotar människors hälsa och naturens balans, mångfald och kretslopp.

  – Ta till vara de tillgångar som finns omkring oss genom att handla lokalt och främst baka på råvaror som odlas i vårt närområde

  – Utforska och sprida kännedom om kulturspannmål som naturligt trivs i vår natur och klimat och engagera bönder och leverantörer att låta mjöl av kulturspannmål nå bagare i hela landet.

  – Visa skönheten och äktheten i vårt hantverk. Bort med väggarna mellan bageri och butik – vi har ingenting att dölja!

  – Ta ansvar för hur vårt yrke, vår hantverkskunskap och vår passion förmedlas till kommande generationer av bagare genom att öppna våra bagerier för praktikanter och lärlingar.

  Med detta manifest bjuder vi in er – konsumenter, mathantverkare, bönder, mjölnare, livsmedelsindustrier, handlare, forskare, lärare, politiker och myndigheter – till diskussion och samarbete om dagens och framtidens bageribransch.

  1. Dan Brown

   Hej alla.

   Jag är en engelsman som just nu håller på med en hantverksmässig bageriutbildning på Eldrimner i Jämtland.
   Jag har precis läst Brödmanifestet för den första gången, och det påminner mig av “The Real Bread Campaign” i Storbritannien och deras definition av “Real Bread” och en typ av “Bread Manifesto”. Det finns likadant problem i England som i Sverige angående industribröd, och kampanjen vill främja riktigt bröd och stöda små bagerier och mikrobagerier. Länken är nedan för de som är intresserad:

   http://www.sustainweb.org/realbread/what_is_real_bread/

   Jag gillar att Caroline har tagit bort ord “Norden” och “Sverige” för att jag tror detta gäller alla från alla länder. The Real Bread Campaign vill få lagstiftning från EU-parlamentet för att skydda riktigt bröd, utan tillsatser och sådant, och jag tror att vi måste alla arbeta tillsammans för att åstadkomma verklig förändring.

   Hur roligt skulle det bli om vi skulle kunna få ett skyddning av ord “surdeg” för bröd som använda bara riktiga surdegskulturer som hävningsmedel?

   Men tack Sébastien för att starta det här. Finns det något liknande i Frankrike?

 2. Fredrik Lønne

  “Naturlig” håndverksbaker fra Norge her, Rent mel i Posen Bakeri. Dette er fine greier. Har veldig sans for det du gjør og jobber for! Kjør på videre!

Leave a Reply