Brödmanifest på gång!

Sébastien Boudet Brödmanifest, Läs och kommentera gärna! 27 Comments

Ni som följer mig på Instagram (och här på bloggen) vet att vi är ett helt gäng som håller på att skriva en brödmanifest! Jus är det fler än 80 som anmälde sig för att blir delaktig i projektet vilket jag tycker är fantastiskt roligt! Brödmanifestet är ett ideellt projekt och vi kommer att behöva allas krafter, engagemang och kompetens för att komma fram till ett bra, inspirerande och tydligt text. Så jag säger: VARMT VÄLKOMMEN om du vill vara delaktig.

Jag har mailat alla som hade anmält sig och fick en massa med bra idéer och input. Samtidigt är det lite svårt för mig att hantera alla dessa mail och jag tror att vi ska ändra taktiker och hur vi kommunicerar med varandra.

Vi flyttar diskussionerna här istället så alla kan kommentera, ställa frågor eller komma med en klok idée 🙂 Vi har ingenting att dölja med andra ord!

Här är mailet jag har tidigare skickat:

Hej och stort tack för att du vill vara med att skriva brödmanifesten! 

Detta mail skickas nu till er som har skrivit ert mailadress på tisdagens instagramsinlägget (och några till som har inga val än att vara med!). Vill du inte vara på listan är det bara att höra av dig 🙂 
Brödmanifest är en offentligt text som ska samla alla som bakar och som har samma värderingar kring bakning i sverige. Målet med manifest är att  skicka ett tydligt budskap om hur VI ser att brödbranschen ska utveckla utifrån god hantverk, kvalitets råvaror som är gärna svenskt, etik, yrkestolhet etc…. Brödmanifesten ska innehålla en vision som hjälper, oss alla som har en relation till bröd, att veta vart vi ska. 
Det finns så mycket olika kompetenser samlat på en och samma plats här och för en o samma ändamål att det hela kommer att bli ruskigt bra! 
Vi måste dela oss helt enkelt för att kunna bli mera effektiva! 
För att ta projektet i mål behövs: 
-Det färdiga texten på manifesten så klart och för att den ska kunna vara tillgängligt för alla borde den vara ute på en hemsida. Texten ska kunna delas på det enklaste sätt… FB(sidan https://www.facebook.com/pages/Brödmanifest/1417591561871684 är startat), Twitter, Instagram.. Kanske inte det hela tillsammans men kanske punkt per punkt… Vad säger ni? 
-Då behövs en hemsida (domänen brodmanifest är köpt och hostas av One.com) men den måste formas.. Någon formgivare här ute? Webdesigner som kan ställa up och bygga sidan?  
-På hemsidan behövs ett ”jag skriver under” knapp… Lite som en petition… Kanske olika kategorier som till ex: Bagare, hemmabagare, Lärare, elev… etc
-En loggan som representera vår manifest.
Desto flera som ”skriver under” desto mera relevant blir manifestet. 
Ska vi börja med detta!? Vem gör vad?
Har jag missat ngt? 
Så här långt har jag kommit  🙂 Som ni ser är jag inte stenbeck och verkligen behöver ert hjälp för att skriva texten klart! Så nu kör vi! Tänk på allt fantastiskt vi kan göra tillsammans! 
Med vänlig hälsning, 
Sebastien Boudet 
Den fantastiska Robin Enström är på och har redan börjat skissa en logga (den på blogginlägget). Vad tycker ni om det? Är vi på rätt spår?
Tobias har putsat min ursprungliga text och jag lägger den i kommentarsfältet så ni kan säga vad ni tycker och eventuellt komplettera.
Sébastien BoudetBrödmanifest på gång!

Comments 27

 1. Post
  Author
  Sébastien Boudet

  Här kommer den senaste versionen putsade av Tobias:

  Bröd är ett av Nordens viktigaste livsmedel. Vi bagare i Sverige som delar samma grundvärderingar vill tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som både är öppen för nya innovativa tankar och utveckling men också visar djupt respekt för tradition och kultur.

  Stolta svenska bagare ska:

  1. Kunna stå för varje produkt vi säljer och därför har koll på varenda ingrediens och underingrediens de innehåller.

  2. Ta till vara på alla tillgångar som finns runt omkring oss, genom att främst välja kvalitativa nordiska råvaror och på så sätt stimulera vi det nordiska näringslivet på ett hållbart sätt.

  3. Baka på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten.

  4. Använda sig av lantbrukare som tar sitt ansvar, respekterar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan gifter, kemikalier eller andra farliga ämnen.

  5. Visa djup respekt för alla de processer som gör naturen så perfekt och gör vårt dagliga arbete så utmanande, komplext men också otroligt fascinerande.

  6. Förena välsmakande bakverk med modern kunskap om sundhet och välbefinnande.

  7. Visa skönheten i vårt hantverk. Vi har ingenting att dölja och vill öppna upp våra bagerier. Bort med väggarna mellan bakbord och butik.

  8. Stödja lokala producenter genom att handla lokalt.

  9. Använda sig av hederliga kvalitativa och nyttiga råvaror producerade av människor som behandlar djuren med respekt.

  10. Inte använda genetiskt modifierade eller andra onaturliga råvaror (som kompromissar de naturliga processernas perfekta balans).

  (Den här är från matmanifestet (till det nya nordiska köket), skulle gärna ha med den också i lite liknande form på något vis.)

  11. Bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, fiskeri, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.

  1. Post
   Author
  2. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Ny version av manifestet efter alla kloka kommentarer på bloggen 🙂

   Bröd är ett av Nordens viktigaste livsmedel. Vi som baka i Sverige och som delar samma grundvärderingar vill tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som både är öppen för nya innovativa tankar och utveckling men också visar djupt respekt för tradition och kultur.

   Stolta svenska bagare vill:

   1. Kunna stå för varje produkt vi säljer och därför har koll på varenda ingrediens och underingrediens de innehåller.

   2. Ta till vara på alla tillgångar som finns runt omkring oss, genom att främst välja kvalitativa nordiska råvaror, att främja de kultur spannmållssorterna som vurmar för vår natur o klimat, och på så sätt stimulera vi det nordiska näringslivet på ett hållbart sätt.

   3. Baka på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten. Vi utforska i det fantastiska mångfald som vi har i Norden och engagera alla råvaruleverantörer i att hjälpa producenterna att arbeta fram rätt logistik så dessa produkter kan når bagarna i hela landet.

   4. Använda sig av lantbrukare som tar sitt ansvar, respekterar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan gifter, kemikalier eller andra farliga ämnen.

   5. Visa djup respekt för alla de naturliga processer som gör våra bröd smakrika, hälsosamma och mättande. Vi använder oss av naturliga råvaror och anpassa oss efter dem vilket gör vårt yrke utmanande, komplext men också otroligt fascinerande.

   6. Förena välsmakande bakverk med modern kunskap om sundhet och välbefinnande.

   7. Visa skönheten i vårt hantverk. Vi har ingenting att dölja och vill öppna upp våra bagerier. Bort med väggarna som döljer bakbord och ugn.

   8. Stödja lokala producenter genom att handla lokalt när det är möjligt och säsong.

   9. Använda sig av hederliga kvalitativa och nyttiga råvaror producerade av människor som behandlar djuren med respekt.

   10. Inte använda gentekniskt modifierade eller andra onaturliga råvaror som skulle kompromissar vår natur, mångfald, kretslopp etc…

   11. VI bär ansvaret för att hur vårt yrke, vår yrkeskunskap, vår passion, skall gå i arv till nästa och nästnästa generation av bagare. Därför bör vi ta vårt ansvar och ta elever och lärare under eller bredvid våra vingar som lärlingar eller liknande och visa dem och lära dem vårt hantverk. Det är vårt kulinariska och yrkesmässiga arv!

   12. Bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, kvarnar, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.

   Så här lång kommer jag ikväll…

 2. Joel Lindqvist

  Härligt att manifestet börjar ta form! Håller med om utbildningsplikt.
  Borde formulera något i stil med att VI bär ansvaret för att hur vårt yrke, vår yrkeskunskap, vår passion, skall gå i arv till nästa och nästnästa generation av bagare. Därför bör vi ta vårt ansvar och ta elever under våra vingar som lärlingar eller liknande och visa dem och lära dem vårt hantverk. Det är vårt kulinariska och yrkesmässiga arv!

  Hittat någon som har lust att snickra ihop hemsidan?
  Jag kan annars göra det.
  Lite ringrostig, men det löser sig nig!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Grymt att ha dig med Joel! Man skulle behöva göra en “under konstruktion” sida att börja med… Sen ska man tänka genom lite djupare på hur vi bygger up själva manifestsidan och hur alla som vill skriva under ska göra det.. Loggan är under arbete!

 3. Benjamin

  Hej Sébastien,

  bra initiativ det här!
  Förslag: Ändra i punkt 10 till “gentekniskt” modifierade – för genetiskt förändrad (genom traditionell växtförädling) är nog nästan allt vi använder, även emmer, dinkel osv.

  Och kanske förtydliga och förenkla/sortera: punkter 2,3,9,och 10 handlar ju om en och samma sak, råvaror.

  1. Post
   Author
 4. Malin Holmström

  Suveränt jobbat Sebastien! Blev varm och glad över att läsa manifestet! Några synpunkter:
  -Punkt 5 förtydliga vad som menas med djup respekt annars kanske denna punkt är en sammanfattning av hela manifestet och ska vara med i inledningen isf en punkt
  -Punkt 9 handlar om djurhållning och känns inte relevant, ta bort
  -Ta bort fiskeri från punkt 11 så känns den bra
  -Loggan med knuten hand och två strån ger mig känslan av fattigdom, strid, elände och negativitet och känns för mig inte speglande det varma, frodiga, generösa och bestämda manifestet

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack malin för dina synpunkter! Tycker personligt att djurhållning är visst relevant eftersom, som lina skriver lägre ner att ägg, mjölk kommer ju ifrån djur…
   Fiskeri var bara ett exempel tagit ifrån matmanifest från 2004.
   Loggan ska vi knåda till ordentligt 🙂

 5. Rebecca Saari

  Hej
  Jag som inte är utbildad bagare el konditor, vill gärna lägga till bagare då det finns flertal som både bakar kommersiellt som privat
  Punkt 2 el 4) att lägga till att främja de gamla sorterna som vurmar för vår natur o klimat
  8) lägg gärna till i den mån som är möjlig, alla har inte lokal tillgång men måste transportas
  7) på denna kan man lägga till om att yrkeseleverna ska få sig en rätt bild på sin blivande yrke och få rättvis bild på produkter & ursprung för att bli stolta över sitt yrkesval
  Tack för detta och nu kämpar vi vidare

 6. Lina Pasqua

  Hej Sébastien och alla andra… Rakt och bra skrivet!

  – Punkten om djurhållning tycker jag är viktig eftersom ägg, mjölkprodukter och smör osv ofta ingår i bröd och bakverk, men detta kanske ska göras mer tydligt?
  – Jag saknar punkten om logistik och samverkan mellan producenter och leverantörer av Nordiska råvaror (som finns i din originaltext, Sébastien). Detta knyter ann lite till #11 ovan.
  – Det är kanske även där (#11) man kan få in något om oss ‘hemmabagare’ – att gemensamt samverka för att få ut riktigt bra lokala råvaror till konsumenten/hemmabagaren.
  🙂 L.

 7. Joel Lindqvist

  Härligt!
  Säg till när jag loggan är klar så lägger jag upp en “under konstruktion”-site med loggan medans vi arbetar på resten.

  Tycker verkligen att punkten om djurhållning är viktig. I ett biodynamiskt jordbruk är ju djuren ett måste!

  1. Post
   Author
 8. Elda Bonora

  Jag just fått reda på detta genom ett mail jag fått från “pain de martin” som jag följer.
  Det är jag tacksam för! Det är Martins förtjänst att jag blivit en (råg)surdegs älskande bagerska :-).
  Så jag är en sådan amatör bagare som kände att jag aldrig tidigare lyckades.

  Manifestet är angeläget !
  När det gäller innehållet är mycket redan kommenterat kring men min upplevelse är att det handlar om mer än just från “ax till fiber”.
  Punkt 5 – håller med föregående om att “djup respekt” bör förtydligas.
  Punkt 9 – om djurhållning känns mycket relevant och bör vara kvar
  Kommentar kring “fiskeri” – eftersom jag upplever att manifestet handlar om bredare frågor
  – etik – kvalité – hållbarhet – miljö så anser jag att även “fisk industri” bör speglas.

  Sedan de andra kommentarerna är mycket relevanta, jätte bra!

  -Loggan – Det är klart att det är en strid ! och bilden speglar det men…..

  Ett förslag – Bild på ett bröd/en limpa, som ligger i två öppna händer, i stället för dekalen kan vetet ritas liggande i kors med ordet “manifest” – inskriven i stjälkarna.
  I mitt inre speglar en sådan bild – utgivande, värme, frodighet

  Super att manifestet ha skapats!

  1. Post
   Author
 9. Oskar

  Jag kan tycka att det har sina fördelar att begränsat antal punkter och begränsa område vid ett inledande skede om inte annat för att kunna detaljera vad som menas så det inte uppstår tolkningsutrymme.
  Därför tycker jag att det inte är något fel att kanske stanna vid just surdegs beståndsdelarna. Det blir så mycket mer komplicerat när det även skall tas upp djurhållning.

  Vad det gäller loggan sällar jag nog mig till att byta ut den knutna handen mot en tuva med jord där strån växer upp ifrån de två kupade händerna (tänker på den senare versionen på Facebook/Instagram)

  Inte minst för möjligheten att bryta ut delar av loggan för om det blir aktuellt använda sig till t ex tryck är det till en fördel att kunna identifiera vad det handlar om även om man inte använder hela loggan pga utrymme.
  – En knuten näve må vara revolutionsymbol men jag gillar mer känslan av något nytt (axstrå) växer fram från jorden än en symbol av strid.

  @Joel Lindqvist, Jag föreslår google form, för påskrivningslista senare.
  Alternativt om du har tänkt wordpress tycker jag YAWPP (Yet Another WordPress Petition Plugin) kan vara lämpligt att kolla på.
  Jag är gärna med och bollar/bygger lite.

  1. Post
   Author
 10. surdegsLotta

  Hej från ett litet surdegsbageri på Tjörn. Riktigt bra manifest! Precis så jobbar jag och min magkänsla säker att det är precis såhär bröd skall bakas, känner det på min kundkrets kommentarer med. Fortsätt så!

  1. Post
   Author
 11. Frida

  Hej! Jag är bara en flitig amatörhemmabagare med noll erfarenhet av bageribranschen. Men jag drömmer om ett litet hemmabageri brevid huset.
  Hur ser ni bagare på det här med att använda jäst? Det måste väl vara ok? Sen blir jag som både mjölk, kött och spannmålsproducent till att allt ska odlas giftfritt det måste formuleras på ett annat sätt. Så att det handlar om att odla med ansvar istället för att vara eko. Vi odlar med så lite medel som möjligt men har inte tagit steget fullt ut till eko. I våra bygder är det nästan omöjligt eftersom vi har gått om vildsvin som bökar upp vallarna o hade bökat upp ännu mer om vi varit eko pga mer ogräs ( som vildsvin älskar) i vallarna. Jag tycker inte man ska trycka ner de lantbrukare som inte valt ekospåret. Vi är inte så många bönder kvar o måste samarbeta istället för o trycka ner varandra. Orga e väl inte helt eko men bra mjöl ändå??
  Vänligen Frida

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Frida,
   Vad kul att du hör av dig och att, som amatör, du drömmer om att starta ett litet bageri på din gård!
   Brödmanifest är INTE gjort för att trycka ner med istället inspirera alla uppåt! Alla behöver inte vara “där vi sätter ribban” från början men istället, tack till texten och dess värderingar, ha en vision av vart dem är på väg och på vilket sätt vill dem ta sig ditt. Nu kan jag bara tala för mig själv men jag tror på ett ekologiskt lantbruk i Sverige, ett hållbart lantbruk som inte besprutar en massa med kemikalier och konstgödsel i åkrarna. Jag tror att manifestet ska peka uppåt och utan att “trycka ner” konventionella lantbrukarna lyfta upp dem som behandla jorden med respekt. Att driva ekologiskt lantbruk är inte ett spår man sitter fast i eller inte… Det är ett tufft val som kräver mera arbete, engagemang, yrkesstolhet och passion. Det är ett ansvarsfull livsfilosofi jag vill ge mitt stöd till! Vill man bli av med ogräset finns det alternativa lösningar annat än bekämpningsmedel bara man vill se dem. Annars kan man ta det enkla vägen och skylla på ogräs och vildsvin för att förvara ett oansvarig lantbruk. Jag vill gärna ha kvar en punkt som stödjer ett ansvarig lantbruk utan en massa med kemikalier. Jag är övertygad att det är bra för alla, inkluderat själva bönderna.

 12. Post
  Author
  Sébastien Boudet

  Ny version av manifestet efter alla kloka kommentarer på bloggen 🙂

  Bröd är ett av Nordens viktigaste livsmedel. Vi som baka i Sverige och som delar samma grundvärderingar vill tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som både är öppen för nya innovativa tankar och utveckling men också visar djupt respekt för tradition och kultur.

  Stolta svenska bagare vill:

  1. Kunna stå för varje produkt vi säljer och därför har koll på varenda ingrediens och underingrediens de innehåller.

  2. Ta till vara på alla tillgångar som finns runt omkring oss, genom att främst välja kvalitativa nordiska råvaror, att främja de kultur spannmållssorterna som vurmar för vår natur o klimat, och på så sätt stimulera vi det nordiska näringslivet på ett hållbart sätt.

  3. Baka på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten. Vi utforska i det fantastiska mångfald som vi har i Norden och engagera alla råvaruleverantörer i att hjälpa producenterna att arbeta fram rätt logistik så dessa produkter kan når bagarna i hela landet.

  4. Använda sig av lantbrukare som tar sitt ansvar, respekterar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan gifter, kemikalier eller andra farliga ämnen.

  5. Visa djup respekt för alla de naturliga processer som gör våra bröd smakrika, hälsosamma och mättande. Vi använder oss av naturliga råvaror och anpassa oss efter dem vilket gör vårt yrke utmanande, komplext men också otroligt fascinerande.

  6. Förena välsmakande bakverk med modern kunskap om sundhet och välbefinnande.

  7. Visa skönheten i vårt hantverk. Vi har ingenting att dölja och vill öppna upp våra bagerier. Bort med väggarna som döljer bakbord och ugn.

  8. Stödja lokala producenter genom att handla lokalt när det är möjligt och säsong.

  9. Använda sig av hederliga kvalitativa och nyttiga råvaror producerade av människor som behandlar djuren med respekt.

  10. Inte använda gentekniskt modifierade eller andra onaturliga råvaror som skulle kompromissar vår natur, mångfald, kretslopp etc…

  11. VI bär ansvaret för att hur vårt yrke, vår yrkeskunskap, vår passion, skall gå i arv till nästa och nästnästa generation av bagare. Därför bör vi ta vårt ansvar och ta elever och lärare under eller bredvid våra vingar som lärlingar eller liknande och visa dem och lära dem vårt hantverk. Det är vårt kulinariska och yrkesmässiga arv!

  12. Bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, kvarnar, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.

  Så här lång kommer jag ikväll…

  1. Tobias Grönberg

   Här kommer en ny version, förhoppningsvis ännu lite vassare än den tidigare:

   Bröd är ett av Nordens viktigaste livsmedel. Vi som bakar i Sverige som delar samma grundvärderingar vill tillsammans uttrycka vår gemensamma vision av en framtida bageribransch som både är öppen för utveckling och nyskapande tankar men lika självklart visar djup respekt för tradition och kultur.

   Stolta svenska bagare ska:

   1. Förena förmågan att skapa välsmakande bakverk med modern kunskap om sundhet och välbefinnande.

   2. Kunna stå för varje produkt vi säljer och därför ha koll på varenda ingrediens och underingrediens de innehåller.

   3. Ta till vara på alla tillgångar som finns omkring oss, genom att främst baka på råvaror som blir särskilt utsökta i det nordiska klimatet.

   4. Stödja lokala producenter genom att handla lokalt när det är möjligt och i säsong.

   5. Utforska och sprida kännedom om kulturspannmålssorter som naturligt trivs i vår natur och klimat, och engagera råvaruleverantörer att hjälpa producenterna låta dessa produkter nå bagare i hela landet.

   6. Använda sig av leverantörer och lantbrukare som behandlar djuren med respekt, respekterar biologisk mångfald och använder sin kunskap till att odla utan gifter, kemikalier eller andra farliga ämnen.

   7. Vara ödmjuka för alla de naturliga processer som gör våra bröd smakrika, hälsosamma och mättande. Genom att använda naturliga råvaror och anpassa oss efter dem blir vårt yrke utmanande, komplext och otroligt fascinerande.

   8. Visa skönheten i vårt hantverk. Bort med väggarna som döljer bakbord och ugn – vi har ingenting att dölja!

   9. Välja bort gentekniskt modifierade eller andra onaturliga råvaror som kompromissar de naturliga processernas perfekta balans, natur, mångfald och kretslopp.

   10. Förvalta vårt kulinariska och yrkesmässiga arv! Ta ansvar för hur vårt yrke, vår yrkeskunskap, vår passion, förmedlas till nästa och nästnästa generation av bagare. Visa elever och lärare vår kunskap genom att ta in praktikanter och lärlingar.

   Hjälp oss att sprida vår vision genom att bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, kvarnar, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, lärare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt. Vi vill att det ska gagna och vara till glädje för hela Norden!

 13. Jacques Forest

  Hej Sebastien och alla,

  Finns där en kopia av manifesten på franska?
  Jag skulle vara jätte glad att översätte den till engelska om det behövs.

Leave a Reply