Är maten giftig?

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 20 Comments

GMO

I måndags var jag på ett seminarium i Stockholm om gifter i maten. På scenen: En expert på bekämpningsmedel och kretslopp från LRF (Lantbrukares riksförbund), en expert om riskbedömning från Swetox, en forskare från Svenska Miljöinstitutet (IVL), en toxikolog, enhetschef från Livsmedelsverket (SLV), kemikaliexperten från Coop och jordbruksexpert på Naturskyddsföreningen. Alltså rätt mycket och breda kompetenser på scenen! Debattens moderator var Louise Ungerth som är chef Konsument & Miljö på Konsumentföreningen Stockholm (KfS).

Min tolkning av kvällens föredrag vill jag sammanfatta så här: 

LRF experten säger mer eller mindre att det spelar ingen roll om man odlar ekologiskt eller inte och att målet med vårt lantbruk är att man ska kunna odla stora mängder grödor som inte har ett nordiskt ursprung och pga det, är känsliga och mottagliga för infektioner, parasiter och olika sjukdomar. Prio ett ligger i att modifiera och skapa starkare sorter för att säkra vår matproduktion… Det tar tid och just nu, är bekämpningsmedel, konstgödsel och stråförkortningsmedel det enda verktygen lantbrukarna har… Experten säger att vi kan känna oss trygga eftersom alla bönder som är medlemmar i LRF och besprutar med alla dessa kemikalier på vår mat, måste ta ett “körkort” och för det, vara med på en 4-dagars utbildning, driven av själva LRF

Riskbedömningsexperten förklarar tydligt att det finns i stort sätt inget riktigt bra sätt att avgöra om kemikalierna som finns kvar i maten är skadliga eller inte. Han visar däremot studier från några ursprungsländer, där man odlar grönsaker och frukter (mest Sydamerika), att arbetarna på plantagerna blir sjuka, befolkningen som bor i närheten av odlingarna blir sjuka och att även de som tvättar arbetskläderna blir sjuka. Gravida kvinnor föder sjuka barn och även “friska” barn visar tydliga tecken på sämre utveckling av hjärnan/nervsystemet, sämre motorik, större utsättning till cancer och andra kroniska/auto immun sjukdomar… Han pratar om gränsvärden på rester av kemikalier i maten som något värde man har bara “uppskattat” utifrån det “vi tror att vi vet men inte är riktigt säkra på”. Inget gränsvärde har i stort sätt någon vetenskapligt källa… Man tror bara eftersom det inte finns några långsiktiga studier. Alltså framtiden kommer säkert med sina svar om detta säger han!

Forskare från Swetox berättar att det numera finns flera studier som är utförda av IVL om effekten av kemikalierester i maten men att dessa studier är beställda (och betalda) av livsmedelsindustrin och därefter inte publika… Utifrån det han vet kan det dras några slutsatser:

gifter

 

 

Kemikalierna som är vattenlösliga kan vi “kissa eller svetta bort” men är ändå otroligt farliga och stör vår hormonproduktion och våra vitala funktioner alltså immunförsvar, celldelningen, blodproduktion mm eftersom de flesta får det i sig genom kontinuerligt intag av besprutad mat.

Kemikalier som är fettlösliga däremot är jättesvåra att få bort och de ackumuleras i kroppsfettet. Mer kroppsfett => mer “lagrings utrymme” och desto äldre man blir desto högre värde. Högre värde => ökad risk av att cancer utvecklas.

 

Enhetschefen från Livsmedelsverket som oxå är toxikolog berättar om hur de kontrollerar gränsvärdena och avgör hur skadliga dessa kemikalier egentligen är. Tydligen är en del av kemikalierna jättefarliga, särskilt de som är hormonstörande och extra farliga för barn som får i sig mycket mer än oss vuxna eftersom dem äter mycket mer i relation till sin egen kroppsvikt. Grundregeln i toxikologin är att “det är inte ämnen som gör giften utan mängden” Alltså att, alla ämnen är giftiga om man får i sig tillräckligt mycket av det. SLV utgår från den där “guldregeln” för att bedöma om en paprika är ok att äta eller inte och bestämmer ett “maxvärde” på alla olika farliga kemikalier som “får finnas” i våra livsmedel. Hon erkänner att kontrollerna är otrolig svåra att utföra eftersom världsmarknaden har blivit så komplex, ofta med många olika underleverantörer och flera ursprungsländer för en endast produkt. Dessutom är det svårt att avgöra vad som händer i kroppen när alla dessa kemikalier blandas…

gifter2

Livsmedelsverket säger att det pågår ett “intensivt arbete” just nu men kan inte säga på vilket sätt, var, av vem, om vad, eller om det finns någon slags tidsplan.

Kemikalier expert från COOP säger att deras mål är att sälja säkra livsmedel. De jobbar konstant med kontroll i Sverige men oxå i ursprungsländerna. Försäljning av ekologiska produkter ligger på 8 % av allt livsmedelsförsäljning under 2014 vilket hon gladde sig över: Denna siffra innebär en höjning på 40% på bara 1 år. Hon själv äter bara ekologiskt.

Jordbruksexpert på Naturskyddsföreningen upplyser om att det är mycket vi inte vet, så man borde vara mera försiktigt med det som tillåts att bespruta eller tillsätta i våra livsmedel. Gränsvärdena har visat sig vara felaktigt uppskattade tidigare (exempel med bly i bensin där gränsvärdena låg 100 gånger högre för 30 år sedan än det vi vet är skadlig idag, eller det tillåts DDT, PCB etc…) och att lobbyn jobbar på/med EU parlamentet. Det är stora aktörer i livsmedelsindustrin som själva skriver lagstiftningar och bestämmer vilka gränsvärdet vi ska gå efter…

Hela rummet känner sig helt hjälplös över det som har precis sagt. Jag kan inte låta bli att tänka på det texten jag skrev i Le Bakbok: “Med Paris i bakspegeln”. Jag var orolig innan, och nu är jag livrädd…

-Vi ber våra bönder att odla fel sorters grödor vilket resulterar att de måste bespruta farliga kemikalier för att säkra skördarna.

-Omfattande studier finns men ägs av stora livsmedelsbolag vilket gör att vi få inte ta nytta av slutsatserna/resultaten.

-Livsmedelsverket utgår ifrån direktiv och gränsvärden de vet kan vara är fel och som inte garanterar publikhälsan. Arbetet pågår men de/vi vet ingenting om det. Under tiden insjuknar småbarn i akut leukemi och andra cancerformer. ADHD, Hyperaktivitet och autism sprids som aldrig förr. Flickor kommer in i puberteten tidigare än någonsin i svensk historia. Allergier av olika slags blir allt vanligare, även fler barn lider av multi-allergi.

-Livsmedelsverket utgår från gammal fakta om toxikologi om att ” det är inte ämne som gör giftet utan mängden”. Fakta som idag inte stämmer längre: Vi vet idag att detta är inte sant längre och att mikro-mängder gifter kan ha ett större påverkan på vår hormonproduktion och andra system, än större mängder. Så gränsvärden som ät ställda för att skydda oss och våra barn ifrån kemikalierna i maten kan slänga sig i väggen!

-Smarta människor på COOP äter mer eller mindre 100 % ekologiskt men gläds åt att deras försäljning av ekologiska produkter bara uppgår till 8%.

Hur känner ni inför alltför detta? Jag känner mig väldigt frustrerad och hjälplös… Ska ventilera lite nu med att baka ihop en deg på ekologiskt stenmalet dinkelmjöl, oraffinerade havssalt och filtrerat vatten… På så sätt kan jag åka i lugn och ro till Skellefteå i morgon när jag vet att det finns bra bröd, fri från kemikalier på bordet hemma medan jag är borta.

Sébastien BoudetÄr maten giftig?

Comments 20

 1. Vanessa Minguez

  Väldigt bra skriven! Texten är tydligt och man förstår vad som pågick i seminarium. Jag jobbade med klinisk forskning förut och vet väl vad händer när studierna “lyckas” inte få fram de önskade resultaten…det är bara att inte göra resultaten offentlig och komma undan med det happy ever after. Det finns ingen kontroll! Jag vet också att det kostar enorma summor att investera inom kvalitetsforskning men, det finns ingen annan lösning här. Vad är det meningen med att undvika det hårda arbete nu och vänta på konsekvenserna istället? Det kommer att bli en otroligt dyrt framtiden. Att Livsmedelsverket lutar sig bakåt och försöker lugna ner oss med fraser som “det pågår ett intensivt arbete” gör mig rasande… vad är det för arbete? vad har för planer då för att granska katastrofen? Det är vårans barn hälsa vi pratar om, det är FRAMTIDEN vi pratar om!

  1. Post
   Author
 2. Karin

  Skrämmande och svårt att veta vem som talar sanning. Tills de kommit överens så kör jag på så mycket ekologiskt jag bara kan (dvs plånboken tillåter) för jag vill inte att min son ska ha en massa gifter i kroppen.
  Bra skrivet!

  1. Post
   Author
 3. Josef

  LRF har jag mycket svårt för. Man får bara höra att ekologiskt inte hjälper, “då måste jag ändå köra traktorn dubbelt så mycket”, och fnysningar, men aldrig några vettiga förklaringar eller djupdykningar. Det är bara pengar och kvantiteter det handlar om.

  Det ska mycket till för att jag ska ändra ställningstagande, men jag kämpar för att köpa eko och äkta råvaror så långt det bara är möjligt. Så länge som jag ser att människor som hanterar dem blir sjuka och diversiteten i kringliggande natur drabbas så kan jag inte annat än tro på att detta onaturliga sätt att hantera naturen på är bedrövligt.

  Tack för sammanfattningen Sébastien.

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Precis Josef. Man kan köpa ekologiskt av flera handledningar. Så klart gör de flesta det för sig själva men man kan göra det oxå för att de som producera ska inte förgifta sig själva och miljön. Vi lever alla på samma planet… Samma vatten, samma luft och samma jord!

 4. Kalle Sätterström

  Bra Sébastien att du ruskar om oss ibland. Själv köper jag mycket ekologiskt och när jag läser det du skriver blir jag än mer övertygad om att jag gör rätt. Har idag köpt tre kg Dinkel, stenmalet från Warbro kvarn. Nu blir det baka i helgen.

  1. Post
   Author
   1. Kalle Sätterström

    Hej Sébastien. Jajamen, kan bara hålla med. Har nu bakat med mjölet från Warbo kvarn och nu har jag några fina bilder på bloggen. Man kan nästan tro att jag gått på kurs hos dig. Men det har jag kvar. Men någon gång skall det bli av.

 5. Lina Pasqua

  Väldigt bra skrivet, S. Fy fan, säger jag bara. Tänk om en sån debatt/panel kunde få bästa sändningstid på TV – kan vi se till att det blir så?
  Alla dessa organisationer lever i sitt eget vakuum. Då är det lätt(are) att säga att man inte vet säkert, det finns ingen data, vi får ingen tillgång till studier, vi gör så gott vi kan, vi har en 4 dagars utbildning, vi har inga riktiga bevis…osv osv osv. Och så kan de här människorna, som säkert inte är dåliga människor och som kanske verkligen tror att de gör så gott de kan – ta på skygglapparna och gå hem och sova gott. Men helt plötsligt sitter de vid samma bord och måste lyssna på varandra. Det blir ju absurt!!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack Lina! En sådan debatt på tv har jag svårt att tänka mig… De skulle inte våga säga det de har att säga. På måndag satt alla sina masker innan de gick upp på scenen och presentera sina fina pdf till publiken som bestod mest av helt vanliga konsumenter. 80% var kvinnor och 3 av 4 var över 50 år.
   Det hela kändes precis som du beskriver… Tänk om de kunde sitta vid samma bord och prata med varandra…

 6. Butiksmedarbetare

  Tänk om ni visste mer om Copp än vad de visar.
  Utåt sett visar de upp ett fantastiskt ansikte om hur duktiga de är.
  På insidan pågår något helt annat.

  Det kastas otroliga mängder kött varje dag.

  Frukt och grönt kastas en hel del även det.

  Istället för att ta till vara på de här råvarorna i sina egna kök väljer man att köpa hem nya fräscha råvaror (så klart så billigt som möjligt och för det mesta från utlandet och knappast ekologiska. Fråga gärna var råvarorna i deras luncher kommer från)

  Jag trodde att de skulle vara ett lokomotiv vad gällde att visa alla andra men min bild är att de är bland de värsta på marknaden när man får se bakom kulisserna.

 7. Sandra

  Jag har länkat din artikel på Facebook, för jag hoppas att andra får läsa hur illa ställt det är egentligen. Från LRF:s och Livsmedelsverkets håll låter det väldigt slappt, som det brukar – som att man inte vill ta ställning och nästintill förnekar hur illa ställt det egentligen är. Nä – tur att man äter det mesta ekologiskt, så har man unnat sina barn det bästa.

 8. Eva Johansson

  I det här fallet litar jag mer på mitt sunda förnuft än på vetenskaplig forskning. Varför äta besprutad mat eller mat med olika tillsatser när det finns andra (och mindre riskfyllda) alternativ? Man behöver inte vara forskare för att förstå enkel logik. Varför skulle jag inte hellre vilja äta ett djur som fått leva i sin naturliga miljö, äta sin naturliga föda, få växa upp tillsammans med sin mamma än ett djur som är uppvuxen i en industri? Att det dessutom smakar gudomligt är ju bara en bonus… Det finns så mycket kärlek i mat som odlats och lagats med omsorg. Hur skulle något annat kunna vara bättre än det?

  /Eva

 9. Andreas Ivarsson

  Intressant inlägg Sebastien, men jag håller inte med dig alls, undrar faktiskt om konspiratorikerna på Facebookgruppen Matfusket har skrivit inlägget, eller är det du? 😉
  Bilden med rubriken “Vad vet vi om dessa bekämpningsmedel och förekomst i människa” är väldigt förvillande. Att det finns lägre halter av bekämpningsmedel hos personer som äter ekologiskt är inte speciellt oväntat, men det säger inte heller något när det inte sätts i relation med något gränsvärde eller liknande.
  En annan sak jag tänker på är att besprutning av grödor i Sverige och i till exempel Sydamerika är inte samma sak. När det gäller exempelvis Sydamerika är det inte riktigt samma syn på bekämpningsmedel (exempelvis filmen Bananas lyfter fram skrämmande exempel), när det gäller till exempel bananer väljer jag alltid fairtrade (av hänsyn till arbetarna på plantagerna och min egen hälsa).
  Jag har pratat med många bönder som faktiskt har erfarenhet av bekämpningsmedel (till skillnad från dig och mig) på svenska åkrar, de brukar lyfta fram att vi kraftigt har minskat besprutningen i Sverige sedan 60-70-talet. En anledning är att bekämpningsmedel är väldigt dyrt och därför sprutar de flesta så sällan de kan, samt när det är optimala förutsättningar för det. När man läser din text (och Matfuskets texter) får man lätt uppfattningen om att svenska bönder helt besinningslöst öser ut bekämpningsmedel på sina grödor, vilket känns orimligt.

  Kanske stämmer precis allt du har skrivit (och jag har helt fel), men det vore intressant att veta om du kontrollerat dina slutsatser med källan du tolkat från.

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Andreas och vad kul att du kommer förbi bloggen. Här är det igen annan än jag som skriver själva blogginläggen 🙂 Så du kan glömma den typ av kommentarer på min sida. Det du tydligen inte verkar ha förstått är att i detta inlägg, mer eller mindre rapporterar jag från en seminarium. Det är inte så mycket som kommer från mig själv rakt av egentligen. Det jag ville göra var att sammanfatta det som jag har hört under den kvällen och göra det med mina egna ord. LRF, Livsmedelsverket och Swetox bl. a. jobbar på var sitt håll och följer sina egna respektive riktlinjer och tycker själva att de är så himla duktiga att säkerställa att maten vi äter är giftfri. Men när alla dessa “organisationer” hamnar på en och samma scen och när vi hör vad varandra säger, direkt efter varandra, förstår man att de “har olika koll” och att samarbete saknas… Det är MIN slutsats från det jag hörde den kvällen…
   Till det du skriver om bekämpningsmedel: Jag har oxå pratat med rätt många lantbrukare de senaste 15 år och det jag kan säga om det är att de som besprutar säger att de gör det på det sättet du beskriver och de som inte besprutar säger det exakta motsatsen… Vem ska man lita på? En bonde som besprutar kemikalier över sina fält och som mer eller mindre är fast i ett “system” eller den som väljer att inte besprutar och stimulerar mångfald och naturens egna processer?

 10. Romlen

  Hej Seb,
  Du skrev: Ska ventilera lite nu med att baka ihop en deg på ekologiskt stenmalet dinkelmjöl, oraffinerade havssalt och filtrerat vatten.

  Hoppas du inte använder det “klassiska” Brita-vattenfiltret, som är det sämsta som finns på marknaden. Vårt kranvatten innehåller rester från bekämpningsmedel och läkemedel, vilket Brita inte kan filtrera.
  Jag kan tipsa om ett filter som heter G1 och G4. G1 är för en person och G4 för den större familjen, men det finns en massa bra filter på marknaden.
  Om mjölet ska vara utan kemikalier, då ska också vattnet också vara det, men det vet du ju redan…

 11. Cabrini

  Tacka alla.

  Vi var friska innan 1980 och vi har inte mycket sjukdomar.
  Nu har vi många olika sjukdomar och allt detta kom från giftiga kemikalier i maten vi äter.
  Affärsmän bryr sig inte om människors hälsa.
  Jag bär ansvaret för att var och en av Världshälsoorganisationen och FAO (Mat and Agriculture Organization FN) och människorättsorganisation . De har fullt ansvar för dessa problem.

Leave a Reply