Vilse i mandelmassadjunglen? Här kommer min lösning!

Sébastien Boudet Uncategorized 13 Comments

Idag är det ganska högtid att prata mandelmassa! Snart är det semmeldags och vad vore en surdegssemla utan riktigt bra mandelmassa?

Min Modo är “varför ska man köpa färdig när man kan egentligen göra det själv!” Det är alltid godare, billigare, roligare och sist men inte minst: Då kan man ha koll på råvarorna som används!

Så hur gör man mandelmassa då? Här kommer mitt recept:

Hela mandlar av 1 sort eller flera, 40 graders varmt vatten, och en eller fler goda socker…

Lägg mandlarna i en bunke och häll över varm vatten till dem täcks, och lite till… Ja, de kommer att dricka upp en hel del vatten så hellre för mycket än för lite vatten! Lägg på ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

mandelmassa

Här på bilden ser man mandlarna efter blötläggningen. Jag blandade 50/50 med Marconamandlar och Valenciamandlar. Den ena med skal på eftersom jag inte tycker om “vit” mandelmassa.

Nästa steg är att sila bort vattnet mandlarna inte drack upp (avrinningsvattnet kan sparas till att blötlägga en müsli till ex eller drickas upp. Alltså bara om nötterna är ekologiska, annars låter det korkat att stoppa i sig bekämpningsmedel och kemikalier). Väg mandlarna efter blötläggning (de väger nästan dubbelt så mycket som de gjorde före blötläggningen) och väg upp precis lika mycket socker som ska blandas i (på bilden är det cassonade socker som jag tycker är gott) eller mer, eller mindre… Hur mycket socker och vilken socker man har i massan är ju en smaksak. Har man lika mycket socker som mandel då kan man säga att mandelmassan är 50 % frukt. För den delen kan man också blanda i lite honung om man tycker det, eller inget socker alls om man inte tycker om socker (men då är det inte riktigt “mandelmassa” längre, lite mer av en mandel “kräm” typ 🙂 )

mandelmassa2

Nästa steg är att mixa det hela i en snabbhackare tills konsistensen blir ganska slät. Här igen är det en smaksak. Et voila!

mandelmassa3

Man har en fantastiskt god grund mandelmassa!

Nu har ni en hel värld av massa att utforska och känn er fria att experimentera. Det blir ALLTID gott oavsett vilka nötter eller socker man använder! Testa att göra samma men med valnötter eller hasselnötter eller pistach eller pekan… Haaaaaa! SÅ GOTT!

GLÖM INTE bara att squeeza i blandningen på slutet en ½ citronjuice eller en ½ passionfrukt för att få in lite syra och den där magiska nypa havssalt som väcker upp alla aromer!

En tips för just semmelfyllning är att grovhacka saltade/rostade goda mandlar och blanda in dem! Det är alltid bra med lite tuggmotstånd och crunch. Och självklart spädda ut massan med mjölk, eller grädde eller varför inte en mörk öl så mandelmassan blir len och krämig. Men det tar jag upp igen snart när jag lägger upp recept för min surdegssemla snart!

Sébastien BoudetVilse i mandelmassadjunglen? Här kommer min lösning!

Comments 13

 1. Post
  Author
 2. Henrik

  Hej Sébastien!

  Tack för ditt superrecept på mandelmassa och hur du gör.

  Jag försökte leta åt marsipanreceptet du nämnde, men hittar inget. Hur gör du marsipan? Får gärna berätta. : )

  Tack för ditt goda arbete. Tack för din intigritet & yrkesstolthet. Har tänkt att kommentera några poster här. Var träffar man dig lättast nu för tiden? Vore kul att träffas. : )

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Henrik!
   Marsipan är super lätt det med. Konceptet är likadant som mandelmassa förutom att man kokar sockret tillsammans med lite vatten till 146°C och häller den över i snabbhacken. Vill man ha vitt marsipan ska man använda skalade mandlar bara 🙂
   Tack snälla för dina fina ord! Tack själv för att följer mig sedan så många år och sprider synd förnuft omkring dig! Jag har en massa med roliga event framöver, hoppas att vi hinner ses snart!
   Ha det gott /S

  1. Post
   Author
 3. Anders

  Hej
  en enklarare mandelmassa är:
  2 dl mandelmjöl
  1,5-2 dl florsocker
  2-4 msk grädde
  1-2 riven bittermandel

  detta blir gott och inte så sött , rekommenderas.

  1. Post
   Author
 4. Sofia

  Hej- fantastiskt fina semlor, skulle så gärna vilja ge mig på det här med surdegssemlor. Låter så mycket lyxigare. MEN mitt problem är, har äggallergiker i familjen så receptet på surdegssemlorna funkar inte riktigt, men tänker att det kanske inte är så svårt att utesluta eller ersätta med någonting annat? Vad tror du ? 🙂

  1. Post
   Author
 5. Pingback: En liten semla… | brödpassion

 6. Mattias T

  Hej Sébastien.

  Undrar vart köper du dina mandlar?

  Hittar bara Marconamandlar I rostad variant finns tyvärr inte i vanliga butiker 🙁 inte i malmö i alla fall

 7. Magnus

  Hej! Har i dessa tider hittat din mandelmassa och tänkte prova att blanda i pistaschnötter, men ska jag lägga dessa i blöt också dagen innan? (Gäller det alla nötter om man vill blanda?)

Leave a Reply