Kristianstadsdrama…

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 32 Comments

Kristianstadsbladet

I anslutning till en surdegsbrödkurs med YH elever från Österänggymnasiet i Kristianstad förra veckan tog jag en liten tur förbi den vackra stadens konditorier. Det var ganska sorgligt måste jag säga och ni som följer mig på Instagram, Twitter eller FB kunde läsa inlägget som uppkom ur det hela. Inlägget på Insta startade en hel del diskussioner bland Kristianstadsborna och bagarna som kände sig träffade i artikeln. Även om det hela kändes jobbigt i början tror jag att det är bra långsiktigt! Någonstans måste man först erkänna att det finns ett problem innan man kan börja jobba på lösningar. Bort med skyddslappar och låt oss ta tag i en konstruktiv diskussion om vad kvalité betyder inom hantverkskonditori och bageri branschen. Och detta, även i mindre städer.

Efter min intervju i Kristianstadsbladet om min kritik kom konditorerna till svar i samma tidning, vilket lite bekräftar min spontana känsla då jag besökte konditorierna:

Kristianstadsbladet svar

Ja… Vad ska jag säga? Skönt att dessa konditorer/bagare vågade uttala sig och jag tycker att deras reaktioner beskriver rätt bra klimatet som befinner sig i branschen just nu i landet. Flera saker vill jag reagera till utifrån det som står ovan:

Magnus Darin: <Ni gör det som kunde frågar efter> Njäää… Jag är lite trött på den typen av uttalande eftersom kunden, per definition vill ha kvalité. Speciellt när de besöker en anrikt gammaldags hantverkskonditori med vackra lokaler, mitt inne i stan OCH som inte glömmer heller att ta betalt! De som inte vill ha kvalité handlar billigt på Lidl, Citygross, ICA eller COOP. I min bedömning jämförde jag inte Kristianstads utbud vs Stockholms “lyxkonditorier” utan med andra mindre konditorier i småstäder, runt om i Sverige, de flesta riktigt bra… Vissa städer till och med mindre än Kristianstad!

Vad betyder det att man använder inte “rena mixer” utan istället “en slags mjölblandnig”… Ha ha… Rena mixer låter för mig som en oxymoron! Är inte en slags mjölblandning en mix? Kan en mix vara ren? Jag förstår inte!

Angående margarin i wienerbröd kan jag säga att det är dessvärre tvärtom, att inom hantverk är det knappt någon som inte kör med äkta smör!

Kenneth Jönsson: Jag var visst på ditt ställe, spenderade minst 15 minuter där inne och granskade det sorgliga utbudet. “Bevismaterial” skickade jag via mail.

Tord Johansson: Mitt Instagram kan absolut kännas som en “avrättning” även om själva orden känns lite väl starka… Ärligt så känner jag mig inte riktigt som en kollega eftersom jag inte känner igen mig i en verksamhet som utgår från att producera så billigt som möjligt, ta betalt som om det var fina råvaror som användes. Detta utan att ta ansvar över vad kunderna stoppar i sin mun… Som bagare/konditor har man ett stort ansvar! Man producerar LIVSmedel. Tänk på alla som skickar med sina barn en 20-lapp för att köpa ett wienerbröd. Under all kritik borde man veta precis vad det där wienerbrödet innehåller för ingredienser. Vaniljkräm som är färdigköpt innehåller en massa skit som har ingenting att göra på ett hantverksbageri/konditori. Non-temp choklad innehåller fett, jag lovar, som jag inte ens skulle ge till min elakast motståndare! Och margarin… Även om den innehåller lite smör gör det inte det hela bättre… Hantverksbageri/konditori branschen MÅSTE utveckla och förstå att det inte går att fortsätta så här, för, när hälften av det Svenska folket kommer att lida av multipla allergier, diabetes, övervikt, Alzheimer eller andra kroniska sjukdomar om 20 år, vad ska ni jobba med då? Kommer det finnas jobb för en femte generation Darins?

Jag säger inte att man ska mala eget mjöl. Det jag säger är att man ska leverera det man utlovar till kunderna: Kvalité! Kvalitétsråvaror kräver större kunskap. Vem kan tacka nej till det? Mjöler från mindre kvarnar utan tillsatser är svårare att baka med, men, vilken känsla man får när brödet blir fantastiskt! Gud vad man känner sig stolt. Gud vad man sover gott om nätterna!

Så NEJ, Kristianstad bagarna. Ni borde inte gräva ner er för detta utan istället försöka komma ut från garderoben och blomma ut som bagare/konditorer och börja ta ert ansvar… Som bagare men framförallt som människa. Välkomna in i yrket som skickliga hantverksbagare – ett av de mest fantastiska yrken som finns på jorden!

Tack Lukas för att du vågade skriva dessa artiklar.

 

 

Sébastien BoudetKristianstadsdrama…

Comments 32

 1. Jenny

  Superbra! Viktiga frågor som du lyfter. Det finns så många som borde fundera på vad de erbjuder sina kunder och varför de bakar/lagar mat. Älskar att du rör om i grytan och tar tag i dessa viktiga frågor.

 2. Gurra

  Jag håller med dig i precis allt. Bor i denna stad sedan många år och har reagerat i det tysta på dessa “svävande” innehållsförteckningar. Många tar det inte på allvar med kemikalier och margarin. Man vill bara tjäna pengar och bryr sig inte om kvaliteten på riktigt. Skyller ifrån sig på att Kristianstadsborna inte vill ha bra råvaror, utan de är “lite dumma”… När det gäller bilar och kläder så finns det minsann kunskap 🙂

  1. Ben

   …men bilar och kläder är status – vad de stoppar i sig skiter de allra flesta i! Och det kan man inte bara skylla på bagarna och konditorerna som försöker överlever ekonomiskt. Bra att uppmärksamma deras fusk gång på gång – men skurken är i mina ögon framförallt kunden som inte bryr sig! Börja fråga – sluta köpa skräp – och betala för vad det är värt, då kommer det att gå fort att hitta bra produkter.
   Mycket är fel när folk tycker att 45kr är för dyrt för ett riktigt bröd (tänk lite smör, ost, kanske gurka – och du har en måltid för fyra stycken) – men betalar samma summa för en (1!) pappmugg med kaffe och aromsirap hos en helanonym kaffekedja… eller till hur många sådana bröd skulle den där nya snygga-måste-ha-telefonen räcka…?

 3. Anki

  Vad bra att du tar tag i detta! Ingen relation till Kristianstad, men jag tror det finns bagerier på andra orter i vårt land, som borde få “ett besök av dig” självklart vill jag som kund ha kvalitet och veta vad jag stoppar i mig…

 4. Anders

  Det är ju samma inom bryggerinäringen. Stora bryggerier som gör snabbproducerad pilsner. Olika metoder att minska ner dyrare malt och ersätta med korn. Minska på dyr humle. Gult som bubblar, men inget mer. Och så hantverksöl från mikrobryggerier och småproducenter. Med helmalt och rejäla humlegivor. Tyvärr är det många som fortfarande föredrar lättdrucket massproducerat framför dyrt och smakrikt. Kvantitet framför kvalitet. Det håller på att vända, men i volym är det “fusket” som dominerar fortfarande. Fortfarande är det många som inte förstår vitsen med att betala 50-100 kr för en liten öl på systembolaget istället för 10-15 kr.

 5. Matilda

  Först och främst Yh och gymnasie är två helt olika saker.
  YH= yrkeshögskola.

  Yrkeshögskolan i Kristianstad hyr lokal från Österängsgymnasiet men har inget att göra med gymnasiet. Så snälla du (och alla andra föreläsare) lär er vad vi på yrkeshögskolan är och vad vi heter. Gymnasiet är något man går i när man är tonåring… Yrkeshögskolan är till för vuxna som (oftast) flyttar till den nya staden för att plugga, när plugget är färdigt flytta tillbaka till hemorten/ ny stad/ där jobben finns.

  Kolla gärna statistik på hur många elever från yh som är från Kristianstad urprungligen så kanske du kan förstå varför eleverna inte har praktik i Kristianstad. …

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Njä Matilda… De flyttar till Kristianstad under året de pluggar där och om det fanns praktikplatser skulle de välja att stanna i Kristianstad i första hand… YH eleverna vill inte praktisera i Kristianstad för att de vill inte kavla med margarin.

  2. Post
   Author
  1. Göran Österlind

   Tänker du göra besök för att diskutera hur man kränger vanliga djävla bakeoffbröd som konditorivara till fyrdubbla priset ska du nog bjuda in lite fler.

 6. Anders Hansson

  Vad är detta för desperat försök till uppmärksamhet från en d kändis?

  Hänga ut våra underbara konditorier i Kristianstad? Som om vi som lever där inte redan vet att konditorierna är helt underbara

  Usch vilken idioti

  1. Maria

   Anders ärligt talat, vad gör du på en d kändis blogg??? Konditorier som utger sig för att vara något annat än det de är – är det underbart? Men så klart, smaken är som baken – du kanske uppskattar vilseledande marknadsföring, margarin, mixer (eller var det mjölblandningar) och mjöl med tillsatser… En eloge till dig Sébastien som står upp och hjälper oss att få det vi förväntar oss på ett konditori, särskilt när vi betalar för det, tack!

  2. Anders

   Anders Hansson. När jag kom till Sverige på 70-talet var Sverige matmässigt ett u-land. Den fina svenska industrialismen och effektiviteten hade förpassat bröd något veckogammalt i plastpåse. Något som skulle kunna användas till kuddfyllning. Sverige har gått från ett jordbrukssamhälle där det handlade om att hålla hungerspöket borta till ett industrisamhälle med konserver och pulver. Någonstans missade Sverige ett mattåg. Sverige började se sig om i världen, tog in influenser utifrån. Först från Sydeuropa och sen Asien. Med EU-inträdet har Sveriges matscen förändrats radikalt. Sebastien och mina danska släktingar har svårt att se Bake off som en framgång, men med tanke var vi kom ifrån är det ett steg framåt. Nu är det dags för nästa steg. Sverige har en bit kvar till franska och danska bagerier (ja eller kontinentaleuropeiska överhuvudtaget). På den resan finns det de som febrilt hänger sig i nödbromsen, men tro mig, det blir bättre. Mycket bättre.

  3. Lena Arvidsson

   Instämmer helt och hållet med din kommentar Anders. Det finns en del underbara konditorier i Kristianstad och en del som hade kunnat förbättras men lång ifrån att alla skulle vara dåliga och ha ett “sorgligt” utbud.
   Man får anpassa sig efter kunderna helt enkelt, har ni som kommenterat “hurra vad bra!” etc någonsin drivit ett företag i ert liv ? Är det endast 5-10% som kräver kvalitet och är villiga att betala för detta då tros fan inte att man står och bakar dyra bakverk för 200kr/st som ändå inte säljer så det tänket fungerar inte överallt om man inte vill driva ett välgörenhetskonditori d.v.s.

 7. Post
  Author
  Sébastien Boudet

  Tack ni alla för all stöd! “D kändis med en stort D” som jag är, var absolut inte ute efter uppmärksamhet med detta… Eller visst att jag ville få lite uppmärksamhet men från de som fuskar, så de få veta att det går inte längre att fortsätta så där!

  1. Maria Arvidsson

   Hur mycket dyrare skulle det bli!? Kan du inte göra en jämförelse på t ex 10 wienerbröd bakade på rena råvaror och 1 surdegslimpa bakad på detsamma?
   Det skulle vara intressant att se hur lönsamt fusket är. Det anrika Ångbageriet i Sala, där jag bor, skippade nyligen smöret till sin smörkräm. Jag köpte en och höll på att sätta i halsen. Nåt kletigt, klabbigt, gud vet vad, satte sig fast i gommen….

   1. Gurra

    Jag är ingen bagare, men jag kan räkna. Smör kostar 60 kr kg. Margarin 40 kr kg. Enligt recept på nätet går det år 300 gr smör till 30 wienerbröd. Det är 10 gr per wienerbröd. 40 öre för margarin, 60 öre för smör, ger en skillnad på 20 öre per wienerbröd.
    Makalöst. Detta är dessutom konsumentpriser, ett bageri köper väl in det lite billigare. Men skillnaden är väl ungefär den samma.
    Fuskarna borde skämmas.

 8. Helena

  Jag bor i Kristianstad och du har helt rätt. Till och med de “bästa” konditorierna i Kristianstad har tråkigt utbud och dyra produkter. Senast hade jag svårt att välja vad jag ville ha för inget såg så speciellt ut, man ska ju ha svårt att välja för att allt ser gott ut! Så ja, det finns kunder i Kriatianstad som kräver bättre kvalité, men jag får väl åka och fika på annan ort 🙂

 9. Marica Lundberg

  Jag håller med er alla, MEN
  Som ägare till ett lite bageri på mindre ort i snåla Småland är det tufft.
  Jag hade gärna velat baka på rent SMÖR, men vi har hård konkurans från Icas “egna” bagerier runt om i länet.
  Kunderna vi har är de som inte är lata utan orkar ta sig över gatan för att köpa HANTVERK.
  Vi står för att vi gör allt själva.Inte med maskin eller Bake OFF. Tyvärr kan vi inte ur ekonomi punkt använda alla de räraror vi vill. Men vi rä stålta över att kunna säga att mjölken till kringlorna kommer från bonden i byn samt att vi får äggen från äggproducenten i byn och att vi odlar de grönsaker vi kan under säsong till våra mackor.
  Har till och med serverat macka med egen skjuten älg och rådjur på.
  Men mjölen innehåller tillsatt antioxidanter. Frågade en mjölnare om ett mjöl han kunde leverera stadigt av, men de sket sig då det blev en dålig skörd.
  Så jag örstår alla, men jag är stålt över att kunna säga att vi bakar med vältränade muskler utan maskiner med känsla och kärlek för vårt yrke.

 10. Rickard

  Kmr också ifrån Kristianstad och ja, detta är ingen större nyhet att ett flertal inte lever upp till vad man betalar för. Fasad är det överlag (och bränt bryggkaffe).

  Jag tror att samtliga som köper vill ha kvalité samt att det som utlovas är 100% riktigt, annars hade inga cafén existerat och alla hade handlat valfritt 6-8 pack på maxi el liknande.

 11. Carina

  Bra Sebastian att du tar fighten ! Själv andvänder jag aldrig margarin då jag bakar, går jag ut och betalar dyra pengar vill jag att det ska vara ordentliga råvaror !

 12. Eva

  Jag fikar relativt ofta i Kristianstad och har fikat flera gånger på alla nämnda konditorier. Tycker tyvärr att många fik har tappat i kvalité under åren, både vad gäller kvalité och service. Många lever på sitt namn. Jag ogillar särskilt när bakverk är ändrade i innehåll utan att man informeras om det. Beställde en “tjillevipp” på ett ställe som visade sig innehålla sylt. Inte gott alls och inget som ska vara i originalreceptet. Flertalet gånger har jag på det fik som nog anses vara stans finaste (och dyraste) fått produkter som smakar ofräscht, haft en smak av kylskåp. Knappast dagsfärska, om ens från dagen innan.

  Nej, en allmän uppryckning bland caféerna i stan hade inte skadat!

 13. Johan

  Lysande kritik och de behöver höra allt och mer där till för de är bedrövliga. Går aldrig ut och fikar på stan längre utan lägger hellre pengarna på råvaror och bakar det själv hemma så jag vet vad jag får i mig. Fiken i Kristianstad är ett skämt! Konsument – Ställ krav!!!

 14. Sassa

  Det finns 1 bageri i Kristianstads kommun som använder äkta ingredienser och riktig surdeg. Jag kör en omväg varje vecka till Arkelstorp för att få njuta av deras olika sorters surdegsbröd och något annat smarrigt bakverk. BYNS BAGARE i Arkelstorp värt en omväg. Kolla in på Facebook.

 15. Pingback: Tillsammans kan vi… | brödpassion

 16. Emelie

  Herregud…..vad naiv jag har varit hela mitt liv…. Pinsamt, men jag måste erkänna att jag alltid trott att på konditorier jobbar professionellt folk, med högkvalitativa råvaror, därav priserna….. Så därför har jag besökt konditorier när jag velat “lyxa” till det ibland, och “unna” mig. Men då bakar jag alltså med bättre råvaror i mitt egna kök, även om de inte blir lika fina……

Leave a Reply