Kött o bröd i världsklass!

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 8 Comments

enkorn (1)

 

Hej alla vänner! Här kan ni se min senaste bröd… Den är bakat på bara stenmalet fullkorns Enkorn. Enkorn (tritium Monococcum) är ett fantastisk sädesslag som har funnits i typ 10 000 år och som är på väg tillbaka på grund av dess egenskaper och smak. På 1900 tal har man sakta men säkert slutat odla Enkorn för “nyare” sorter som ger mera avkastning och har starkare och mera gluten. Jag ska inte göra någon biologi lektion här och ni som är intresserade kan säkert googla fram en massa med intressanta info. Det som är viktigt med Enkorn är att det är ett spannmål som är väldigt lätt att assimilera och, när man utsätter mjölet till långa surdegsjäsningar, kan även tålas av de som är känsliga mot gluten (INTE celiaki däremot). kviga (2)

Igår styckade jag en kviga… Det blir alltså kött för ett helt år för hela familjen 🙂 Kan säga att det är det bästa jag har gjort att börja köpa hela djuret från en bonde jag känner och som jag vet, ta hand om sina djur med respekt. Inga kraft foder, ett värdigt liv, ett slakt utan stress och ett lång hängning. Det är en sånt skillnad på smaken och, med en sådan kött behöver man inte använda nitrit eller annat konserveringsmedel! Hela familjen är engagerade i styckningen vilket gör att, ingen i vår familj  någonsin lämnar en köttbit i tallriken!

Jag försökte räkna ihop skillnaden med “vanligt köpt kött” i term av förpackning, transport och pris och där också är det ett gigantiskt skillnad! Bra mat är alltså inte bara godare: Den är också bättre för miljön och billigare. Jag vet att det bästa vore att inte äta kött, och det gör vi flera gånger i veckan. men om man ska äta kött, är det definitivt bättre att göra på det sättet.

kviga (1)

Jag vaccumförpackade det mesta, gjorde en massa med färs och idag ska avsluta med att göra 10 kg korvar 🙂 Snön kan komma nu… Mitt mjöl förråd är fullt av fantastiska stenmalda mjöler från hela landet, frysen är fullsmockad med grönsaker, frukter, bär och en massa med gott kött!

Sébastien BoudetKött o bröd i världsklass!

Comments 8

 1. Åsa

  Bakade din pavé så den blev klar 23:e och den gjorde succé till julen här! Fick Le Bakbok i julklapp, kan knappt vänta tills jag får baka något ur den! 🙂 Tack för två fantastiska böcker! God jul och god fortsättning!

 2. gizze

  Alltid lika kul att läsa om allt du gör Sebastien!

  Jag har idag testat min Ankarsrum Assistent för första gången, kul att se hur bröden då blir 🙂
  Har senaste tiden kört det mesta för hand…
  Men till större degar orkar inte min arm/ axel det…
  Önskar dig en fin kväll! / Gizze

 3. Thea

  Hej! Har precis köpt fullkornsmjöl på enkorn. Vad för recept har du använt till brödet ovan? Eller om du kan beskriva ungefär hur mycket surdeg, vilka mängder vatten och mjöl du använt och hur långa jäsningstider, samt avbakning i ugnen. Tack!

 4. Thomas

  Jag testade enkorn. 1/3 enkorn och resten vete. Jag följde Sebastien’s recept för Pavé men med enkorn istället för korn. Det blev helt fantastiskt. Mina barn tyckte det var set godaste brödet någonsin.

Leave a Reply