Ödmjukhet? Vad är detta?

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 82 Comments

Alltså vad Jan Hedhs ställer till för mig med jämna mellanrum! Jag förstår inte att allt som har med honom att göra  kan vara så himla heligt! Det går inte ens att vara en aning kritisk mot honom och det börjar regna, om inte advokatbrev, brev från Jan Hedh himself, hatbrev eller krulliga kommentarer från hans fans, som ifrågasätter min ödmjukhet gentemot just honom! Som person är jag helt övertygad om att han är en super snäll gubbe och hur gosig han är som person är väl upp till var och en att avgöra, men på yrkessidan… Nu menar jag hans yrkesroll, där har man rätt att ha åsikter och tycka till! Har han valt att vara en offentligt person då får han vara beredd att ta lite ris… Inte bara ros. Oavsett vad man gör och hur bra man är på det,  finns det alltid människor som tycker precis tvärtom och det är bara att gilla läget, ifrågasätta sig själv om kritiken är relevant och sen följa sin väg som man själv tror att det blir bäst… Vill man inte hamna där? Då får man jobba i sitt lilla hörn och inte kalla på uppmärksamhet. Jag har gjort samma val och får både ris och ros.

Det är inte första gången som jag blir anklagad för att sakna ödmjukhet i olika sammanhang. De som känner mig på riktigt (alltså inte bara utifrån det de hör från andra o läser) upplever mig som ett ganska ödmjuk person, vilket låter motsägelsefullt med det intrycket till exempel Johannes får av mig!

Varför kommer min ödmjukhet fram bara för vissa? Jag har en teori 🙂

Så idag ska jag skriva och försöka definiera vad det där ordet betyder för mig och framförallt, om det är brist på ödmjukhet som egentligen är mitt problem! Eller, eftersom det tydligen är en del branschfolk som upplever mig “oödmjuk” kan det handla om vad definitionen av ödmjukhet är, framförallt vad det är i branschen?

Jag ska försöka förklara vad jag menar genom att berätta och beskriva bageri & konditori branschen som jag ser den i mina drömmar och kanske, lyckas tydliggöra varför jag är som jag är, säger det jag säger och gör det jag gör. Jag ska berätta om min vision, en vision baserat på den tuffaste men samtidigt den bästa löfte jag någonsin har gjort. Det löfte jag gav när jag var 15 år gammal till min gråtande mor  sommaren 1990, när jag berättade för henne att jag skulle bli bagare.

Löftet var att jag skulle ta den där skit bagare & konditor yrke och omvandla den till någonting fantastiskt, attraktivt, givande och hederligt. Ett yrke jag skulle vara stolt över och som sprider kärlek och godhet till mina medmänniskor! Jag kallar detta för löfte, kalla det för mission, korståg, intifadah eller vad du vill men den tanken har jag med mig, i mig, på mig varenda dag… Det där löftet sitter så hårt att jag fan svettas den!

Ja, min mun (och mina fingrar när jag skriver) är kopplat direkt till min hjärna: That’s a fact! Inget PK, inget filter! Det är så jag är, så jag har blivit uppfostrad och det som känns rätt för mig. Så nej, jag kommer inte att hålla käften för att “man ska vara ödmjuk” “man ska inte sticka ut“-principen. För det är inte den person jag är. Min integritet  är min polstjärna (inte tillsatsmjölet nu, jag menar stjärnan som visar norr!) då följer jag den drastiskt!

Jag tycker att vissa bagare och konditorer att tappat greppet på vad yrket handlar om och motarbetar visionen av ett bak-Sverige så fantastiskt som det skulle kunna vara! Ett bak-Sverige baserat på just: ÖDMJUKHET!  Men INTE en ödmjukhet gentemot idioterna som sprutar in en massa med kemikalier i sina bröd o bakverk. INTE en ödmjukhet gentemot mjöl, spannmål och brödsindustrin som på det girigaste sätt gjort bröd till rävgift. INTE en ödmjukhet gentemot nödiga självlysande gubbar som genom åren har drivit sitt lilla verksamhet. Undervisat, konsultat, skrivit prisbelönade böcker och föreläst mot sjuka summor samtidigt som de representerat industrin och sålt in den på skolor, bagerier och hemma hos Svenskarna. INTE en ödmjukhet som tillåter servering av grova lögner på ett silverfat!
Däremot säger jag JA till ödmjukhet som återspeglar våra fina värderingar som gör Sverige till en av de mest fantastiska land i världen. En ödmjukhet som gör att alla borde ha tillgång till ett ren, gott och nyttigt bröd man faktiskt kan vara stolt över att ställa på bordet! En ödmjukhet som visar respekt till hållbart landbruk som i sin tur gynnar miljön och djurens välmående. Denna vision laddad med fina värderingar skulle jag vilja servera på en skärbräda!

För alldeles för många har yrket handlat om att förvandla SKIT till guld med ett skickligt handlag! Dåliga råvaror, ett magisk recept, gärna lite tillsatser, okänsliga maskiner och en massa med krusiduller och glitter serverat till alla som blir förblindade och tyst fascinerade: Superlativer som “förebild” , “guru”  eller “världens bästa” dyker helt plötsligt upp. Nu ska alla hålla tyst, man ska vara ödmjuk! medan“förebilderna” spinner och slår sig för bröstet  <Kolla på mig med min hög mössa och min industrisponsorspäckade kockrok à la Schumacher, kolla hur bra jag är, kolla vad jag kan göra med mina magiska fingrar> Men hallå! Kom ner till jorden igen! Du är bagare för fan, lär ungarna att BAKA och inspirera dem genom att ge dem relevanta kunskaper istället! Nu pratar vi om lättillgängliga kunskaper som skulle göra framtidens bagare värdefulla på den taskiga arbetsmarknaden, där vi har idag har elever som istället kommer ut från skolan och kan göra sockerrosetter…

Bagare och konditor är bland det mest jordnära yrken som finns! Man förvandlar mjöl, vatten, salt, socker, bär, kryddor etc till fantastiskt goda, näringsrika och hälsosamma bröd och bakverk. Allt detta kommer ifrån växtriket, jorden! Med andra ord tar man guld och gör allt i sin makt för att bevara den till det det är: GULD.

Idag om man tittar på hur undervisningen ser ut, mitt fantastiskt yrke till våra framtida bagare & konditorer, då ser man var fokus ligger. Istället för att lära de vad ett ägg, mjöl eller smör är och kommer ifrån. Lär de sig att göra sugarpaste blommor, choklad skulpturer och att blåsa socker till jävla svanar. INGEN kan få någon lönsamhet genom att göra sockerblommor eller skulpturer! Förebilderna ger (eller rättare sagt säljer in) till framtida konditorn och bagaren en syn på vårt yrke med paljetter, glamour och det hela täkt av en jävla massa med inbördes beundran. Utseende före innehåll, prestige före integritet, total kränkning av konsumenten: Bajs doppad i tempererad choklad… Det är vad det är!

Min bransch är som en stor balja fyllt med klarvatten. På botten: Ett fett lager skit… Det enda jag gör, i all ödmjukhet, är att röra lite med mina bagarfingrar… Vad händer då? Jo, skiten kommer upp! Men det är inte jag som stoppade den i baljan, den var redan där, längst ner i baljan!

Ännu ett Oödmjukt uttalande från min sida! Mina kort är på bordet i alla fall, vems tur är det att spela nu?

Sébastien BoudetÖdmjukhet? Vad är detta?

Comments 82

 1. Linda

  Det bästa jag läst på länge. Härligt att se att det faktiskt finns människor med självdistans och som inte är så jäkla uppblåsta att de nästan spricker. Ibland tvivlar man ju…

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Johannes Eder

  Hej Sebastien.
  Egentligen bryr jag mig inte så värst över att du namnger mig på din blogg. Men du kan ju kolla lite fakta först innan du skriver en massa trams.
  Jag är inte en tysk bagare utan en österrikisk. Och mitt bageri heter BROT AB och inget annat. Brot är det tyska ordet för bröd. Brott som du skriver är någonting helt annat.
  Ha det bra…och håll koll på fakta i framtiden. 🙂

  1. Günther

   Ja …vad ska man säga, Jag har min speciella uppfattning om den lilla franska skitstöveln.
   Redan min farfar sa ; en bra fransman är en… Jag har inte förstått honom riktig, tills jag träffade den ovannämnda .
   Jag har ingen uppfattning om vad han kan om Bageri för detta kan inte jag ,
   men han bör hålla sig ifrån Konditori ,för det kan han inte .
   Jag har all respekt för Artisant Bageri kundskap från Frankrike,
   Mina bästa vänner som Christian Vabret ,som driver en egen Bageriskola m.fl företräder också en kompromisslöst kvalitäts linje precis som jag och min kompanjon / Son .. Denna skulle den ovannämnda besöka ,och sedan stanna i sitt fädernes Land .

   1. Post
    Author
    Sébastien Boudet

    Mmmm, Monsieur Gunther Koerffer. Nu är det jag som inte vet vad jag ska säga! Du har satt ribban på det högsta nivån någonsin!
    Väldigt osmaklig av dig att dra in 2:a världskriget, din tysk farfar, och för gudskull VAD HAR MIN NATIONALITET ATT GÖRA MED ALLT DETTA? Läskigt för mig att få smaka på ditt grova språk och din tveksamma “humor”. Varför skrev du inte klart din mening? För att din fina farfar menade visst att: “En bra fransman är en död fransman” Eller hur?
    Jag förstår att du skulle gärna vilja ha mig död för att då skulle ni kunna fortsätta med er verksamhet i lugn o ro och utan ett spår av kritik.
    Det du kanske inte förstår är att du ger vatten på min kvarn med din kommentar och målar precis det jag beskriver i min inlägg. Patetiskt…
    Tycker mest synd om dig. Du skulle behöva mera kärlek i ditt liv och troligtvis knåda en deg för att ventilera. Det blir kul att komma till Ulricehamn snart och göra ett besök i ditt och Philips bageri!

    1. Günther

     Sebastien, båda följer vi vårt kall om än på olika sätt. Vi har även olika synsätt på hur branschen bäst ska utvecklas. Jag upplever att du helst vill nedvärdera andra medan jag helst vill lyfta fram de som är duktiga. Dina orättvisa attacker på Jan Hedh och Johannes (Brot) gjorde mig arg. Enligt Vårt telefonsamtal från igår ber jag om ursäkt även här. Jag borde inte använt de ord jag gjorde,dom var oacceptabel och oetiskt .Jag dela dock inte den tolkning du gjorde. Jag hoppas att du kan acceptera min ursäkt och att du i din tur kan be Jan och Johannes om ursäkt.

     1. Post
      Author
      Sébastien Boudet

      Ja, Gunther, det är tydligt att vi inte är överens om hur bageri/konditori branschen borde utveckla! Hur arg du blev kan inte motivera dessa rasistiska och kränkande ord du skrev i din kommentar. Jag skrev i mitt inlägg konstruktiva kritiker på hur fel jag tycker att flera “äldre herrar” har drivit och fortsätter driva min bransch.Du tydligen kände dig träffat. Du hade kunna skriva om DIN vision istället och hur du ser över det hela och kanske skaffa en dialog istället för dumförklara mig och ifrågasätta mina kompetenser som konditor. Jag är faktiskt utbildat inte bara som bagare (med en Brevet de Maitrise) men oxå som Pâtissier chocolatier confiseur glacier och är fortfarande, idag, den yngsta som har fått sitt Certifikat d’Apptitude Professionelle i Paris regionen genom tiderna. Jag har jobbat som konditor i flera restauranger runt om i världen, drivit flertal konditorier samt tagit över Magnus Johansson som chef pâtissier på Bern’s Salonger efter att han vann Os i konditori och började på Opera Källaren.
      Jag har kommunicerat med Johannes som jag kommer att träffa så fort jag är tillbakatill Stockholm och ser ingen anledning att be om ursäkt för vad jag skrev om Jan Hedh. Jag stå för vad jag tycker och jag kritiserade bara en del av hans yrkesroll på ett konstruktiv sätt och med all respekt för han som människa! Jag tror att Jan är vuxen tillräckligt för att förvara sig själv och är mer än välkommen att kommentera här och berätta hur han tänker om han känner för det.. Det är alltså ett öppet forum här där alla har rätt att uttrycka sig.

    2. Sveriges bagare & konditorer (Bageriförbundet)

     Efter diskussionen ovan har vår syn efterfrågats.

     Günthers inlägg var från honom som privatperson/enskild bagare och inget som Sveriges bagare & konditorer står bakom. Orden han använde är inte acceptabla. Det inser även Günther som bett Sebastien om ursäkt.

     1. Post
      Author
      Sébastien Boudet

      Förlåt men om vice ordförande från SBK hade velat uttrycka sig som privat person då hade han kunnat ringa till mig eller skriva till mig direkt, inte skriva rasistiska och kränkande ord på en publik öppet brödblogg.

    3. Eckhard

     Ja- här har vi problemet i sitt nötskal:
     Vad dessa sociala medier: Blogg ,Twitter, Face Bok mm kan ställa till: Där kan man vräka ur sig de grövsta anklagelser, kränkningar, falska påståenden, dödshot mm och ännu värre är det med foto som har tagits i smyg och visas.
     Vilka problem dessa medier utgör kan vi nästan läsa dagligen i tidningar och höra I TV.
     Fast det är ju faktiskt ett fantastiskt forum, men jag tror att vi människor (en del i alla fall) är inte mogna att hantera det.
     Och om en sak är jag övertygat om, om denne Günther hade suttit mittemot Sebastien så hade han aldrig sagt dessa ord.
     Ha en bra JUL

     1. Post
      Author
      Sébastien Boudet

      Ja, det är självklart att jag har störd och fortfarande stör med mina åsikter på “sociala medier”. Ni är ju mer än 50 tusen smarta engagerade som följer mig mer eller mindre via bloggen, instagram, Facebook och Twitter… Det är alltså ett gigantiskt kraft som jag försöker använda på ett ansvarsfullt sätt. Det är lite som du säger att inte alla är trimmat för dessa “nya” kommunikationsmetoder som till exempel Gunther men däremot håller jag inte med dig om att han hade inte sagt samma sak om vi hade suttit mitt emot varandra. Hans kommentar var mer än en klumpig grej man bara säger eller skriver…

   2. Stefan

    Ursäkta? Är det verkligen Günther Koerffer, vice ordförande i Sveriges Bagare och Konditorer, som skriver det här??? Hyllar sin farfar som hävdade att en bra fransman är en död fransman! Helt otroliga ord. “Den lilla franska skitstöveln” likaså. Extremt oprofessionellt, avgå genast!

   3. Robin

    Jag tycker att du som ändå skriver som en vuxen och normalbegåvad människa borde kunna tygla dina känslor och inte kasta skit oavsett om du tycker dig ha rätt till det.

    Speciellt inte när du skriver det då du dessutom har tid att väga dina ord!

    Att ha olika åsikter om en persons kunskap är inget skäl att säga att en bra fransman är en…

    Eftertanke efterfrågas!

   4. Robin

    Jag tycker att du som ändå skriver som en vuxen och normalbegåvad människa borde kunna tygla dina känslor och inte kasta skit oavsett om du tycker dig ha rätt till det.

    Speciellt inte när du skriver det då du dessutom har tid att väga dina ord!

    Att ha olika åsikter om en persons kunskap är inget skäl att säga att en bra fransman är en…

    Och hur du kan göra detta i din position är otroligt korkat och osmidigt!

    Hoppas att detta ger svallvågor!

  2. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Johannes! Sorry: Brot, brott… Bröd brödd… Är skit dåligt med dubbla konsonanter 🙂 Trodde att du var tysk eftersom ditt bageri heter bröd på Tyska.
   Nu har jag tagit bort de felaktiga “tramsarna”. Har du inget mer att säga än det? Tycker du att jag är helt fel ute med det jag skriver?

   1. Johannes Eder

    Jag tror säkert att du är en väldigt kunnig yrkesman. Känner inte dig egentligen.
    jag stör mig mest på din bulldozer mentalitet. Du skulle vinna större respekt bland yrkesfolket om du hade en annan…ja ödmukare..framtoning. Men alla är vi ju olika.
    Mycket du gör för branschen tycker jag verkligen om. Själv är jag i det närmaste besatt av mitt yrke..mitt företag att det nog ibland uppfattas som osunt av min personal bland annat.
    Jag älskar att leka med nya recept och produkter och konsulterar inte sällan din första bok. Krämen till våra Eclair au chokolat kommer därifrån.
    Lika ofta konsulterar jag Jan Hedhs böcker för även hos Jan hittar man härliga uppslag och idéer. Så alla visdomar i vårt yrke finns hos många olika personer och inte enbart hos dig.
    Själv har jag Österrikiskt bakgrund men i konditoryrket anser jag att vill man hitta nytänk och moderna idéer ska man titta i Frankrike för i Österrike fortsätter man med klassikerna utan att vilja tänka i nya banor.
    Det har jag alltid sagt.
    Titta gärna in hos oss när du är i närheten så bjuder jag på lite tapas patisserieer och vi kan prata vidare.
    Vänligen.. Johannes

    1. Post
     Author
 3. Martin Jonsson

  “Att kritisera råvaruleverantörer och yrkeskolleger på en Blogg tycker jag inte en riktig hantverkare skall ägna sig åt. Sköt du dina saker Sebastien och sluta kritisera kollegor och branschfolk.
  Som yrkesman vinner man ingenting på att kritisera andra på ett felaktigt sätt.” Taget ur Jan Hedhs svar.

  Vill man förändra något så måste man kritisera! Sveriges sätt att se på mat har förändrats väldigt mycket på en kort tid. Nu är det mycket mer fokus på närodlat, säsong och klimatsmart mat och det är ju på grund av att folk har sagt ifrån och vågat göra annorlunda än tidigare generationer. Det är väldigt mycket beundran av tidigare generationer inom bageri och konditoribranschen, kanske lite för mycket. De ska absolut ha respekt för det som de har åstadkommit men det betyder inte att man inte kan kritisera deras sätt eller välja att göra annorlunda.

  Sen ska man givetvis kunna kritisera råvaruleverantörer då bröd i princip har en huvudingrediens, två ifall man räknar med salt och det gör stor skillnad vad denna ingrediens består av och hur den är odlad.

  Jag tycker alla ska vara öppna för kritik, bagarmästarna är inga heliga präster som är ofelbara. Det är en relativt liten bransch och det är omöjligt att inte klampa på någras tår men sånt får man leva med!

  1. Post
   Author
 4. Elinor

  Tycker det är ett helt fantastiskt inlägg! Inte bara brinner du för din passion, men du står upp för din yrkesroll proffesionellt och helhjärtat och lyfter upp hjältarna i ditt arbete, nämligen rena, ärliga råvaror. Och det berör, i alla fall mig.
  Du har väckt ett rätt passivt vetande sinne hos mig till ett aktivt sinne som vill göra det bättre för min omgivning och de kommande generationerna.
  Detta hade inte gjorts om det hade hyssjat om hur brödindustrin har utvecklas, hur majoriteten arbetar och allt fått fortgå i det tysta. Sverige är fantastiskt på många sätt, men ibland när det kommer till känsliga ämnen som konstruktiv kritik blir det landetlagom och ingenting händer. Och där kommer du in och höjer rösten och jag kan bara säga att den nådde ut till mig. Tack!

  1. Post
   Author
 5. Christer Hammarberg

  Du gör helt rätt Sébastien forsätt var rakryggad. Det man tycker skall man stå för även om det blir obehaglig för vissa personer. Varför tycker vissa personer att det är fel att propagera för bra råvaror , är det så att deras intresse bara rör sig om att tjäna enkla pengar. Det är väl så att alla inte har råd att köpa deras varor och då kommer du som en räddande ängel och visar hur man kan baka bra bröd med rätta råvaror på ett enkelt sätt. Det kommer en generation efter oss som vi måste vara rädda om. Kämpa på Sébastien jag kommer att försöka att ge mitt bidrag till kampen genom att lära barnbarnen att baka bra bröd.

  1. Post
   Author
 6. Agnes

  Men du är inte ödmjuk, inte någonstans. Absolut ska man kunna kritisera om det är något man inte tycker är rätt. Eller i alla fall ifrågasätta. Men det finns som alltid olika sätt att göra det på. Antingen på ett ödmjukt sätt (vilket du inte tycks bemästra) eller på ett respektlöst sätt och då gräver man ner sig själv istället. Det är beundransvärt att du tror på “din grej” men du måste kunna acceptera olikheter inom branschen också.
  Det roligaste med sig är ditt välkända förakt gentemot industri jäst. Men vad jag kan se i din senaste bakbok är jäst, jäst, jäst och återigen lite jäst. Det är synd att du beter dig så himla illa för du förstör bara för dig själv. Älskad av amatörbagare, men hur omtyckt är du egentligen av andra i din bransch? Det kan du ju fråga dig själv.

  1. Johan Feldt

   Jag tycker väldigt mycket om Sebastien. Och jag är i hans bransch!
   Det är väl tur att någon vågar säga vad han tycker och stå upp för det han tror på.
   Jag är så trött på allt snusk och fusk som försvaras av ¨mästarna¨, som sitter på sina smutsiga pedistaler.

   1. Post
    Author
  2. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Agnes: Jag försöker i alla fall och tro mig jag gör allt jag kan för att bli bättre med min språkfiness 🙂 Tänk på att jag kom till Sverige som 26 åring och att Svenska är mitt fjärde språk…
   Du har rätt i att jag tycker inte om industrijäst och önskar att den bara fanns tillgängligt för den storskaliga brödindustrin. Om du läser min bok ordentligt förstår du att jag förespråkar ekologiskt jäst, som är väldigt annorlunda från industrijästen. Le Bakbok är en bok för hela familjen och jag förutsätter att en 8 åring eller en nybörjare inte vill ge sig in i surdegsjäsning… Därför gjorde jag en stegprocess med recept för olika erfarenhetsnivå. Detta betyder inte att jag är inkonsekvent men att jag hoppas på att fler vill börja baka och, på sikt, ge sig in i surdegsjäsningen. Hur omtyckt jag är av mina kolegor, beror oftast på hur de jobbar… De som har integritet och jobbar med riktigt bra råvaror brukar tycka om det jag gör.. Pulverbagarna tycker inte om mig eller det jag gör, men det, kan jag definitivt leva med 🙂

 7. My

  Det är ju otroligt sorgligt att se dessa dystra kommentarer när någon försöker stå upp för det dem tror på och älskar! Det är så befriande skönt att någon vågar för det är ingen självklarhet för alla…tex mig själv… Jag önskar att jag hade vågat göra likadant men tydligen så får man inte bara “mästarfansen” efter sig och man skall orka med allt negativt obefogat…nej man kan även få “mästaren “själv efter sig om man försöker att lyckas för bra eller göra något äkta som kan trampa på en öm tå! Jag har nog sett vad alla behöver se av allas älskare “mästare” kanske har vi en där som inte är så ödmjuk? Men man ser det man vill se! Har själv har förmånen att träffa Sebastien och både yrkesmässigt och privat. En fantastisk människa! Sedan brukar det ju vara så att det är dem som känner sig träffade av texterna som brukar ha mest skit att kasta!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack my för dina fina o kloka ord! Har egentligen inte så mycket att tilläga för idag i den diskussionen… Det känns som att det mesta är redan sagt ovan. Det är rädslan som styr dem där mammutarna medan det är passion och integritet som styr oss. Tiden kommer att avslöja vem eller vad som vad rätt… Och vi får se vem det är som kan titta på sig själv i spegeln! Jag, precis som ni, följer mitt hjärta och mina magkänslor, och så länge, har de aldrig varit fel! Tillsatsfri kram till dig My!

 8. Surdegsgubben.se

  När jag får några år sedan började baka bröd mer frekvent ändrades min syn på råvarorna snabbt, på grund av Sebastien.

  Jag är på inget sätt en proffsbagare utan en glad amatör. Med tiden har jag fått upp ögonen mer och mer hur mycket tillsatser och ren skit som de flesta bagerier använder. Lönsamhet och billiga bröd står framför ren kvalitet och smak.

  Jag har till och med sett bageri som skryter om hur mycket tillsatser deras bröd har och vilken hög kvalitet det ger deras bröd. Hur sjukt är inte det?

  Jag testade manitoba cream under en period. Jag kände till Jan Hedh lite och om han rekommenderade supermjölet så måste det ju vara av god kvalitet, så tänkte jag. Men efter ett tag ramlade jag över en blogg (ej brodpassion) där ägaren beskrev mjölet lite mer som en bakmix. Då började jag kolla vad det innehöll och blev rätt störd.

  Sedan hittade jag Sebastiens blogg. Någon som lyfte fram stoltheten som borde finnas i detta hantverk, som nu mer är mer kemister och maskinskötare än bagare. Hur sjukt är inte det?

  Eller ett bröd som sägs bakas med kärlek, inte en hand har rört vid det. Allt är gjort i maskiner, kärlek?

  Jag är glad och tacksam att det finns en sådan person som Sebastien. Tack vare honom började jag se saker mer kritiskt och inte minst bli mer vaksam på bröds innehåll.

  Så behöver man vara ödmjuk mot folk som väljer att sälja skit? Nej jag tycker inte det.

  Med vänlig hälsning, Surdegsgubben.

  1. Post
   Author
 9. Matts Jegebäck

  Håller med dig Sebastien, stå på dig.
  Jag och flera i min omgivning lever i dag på surdegsbröd bakat på ekologiskt mjöl från Limabacka. En sak som fler borde tänka på är att det är mycket lättare att få fart på en surdeg, dvs få den att leva, med ekologiskt mjöl än med vanligt mjöl. Mikroorganismerna trivs bättre med ekologiskt mjöl. Vi människor fungerar likadant som dessa mikroorganismer och mår säkert lika bra av ekologiska matvaror.

  1. Post
   Author
 10. Cecilia K -son Janeröd

  Jag gillar dig Sebastien
  och beundrar dig för ditt mod, engagemang och ditt genuina intresse för gott äkta bröd. Det smittar och jag är en ganska nybakad stolt surdegsbagare som läst, lyssnat och lärt av dig och andra i branschen. Kämpa på, du behövs.

  1. Post
   Author
 11. Lars Linderoth

  Det roligaste är att vissa tar så illa upp för vad du står för. De gör det för att de själva vet om att de ägnar sig åt dåligheter, och vad är mer smärtsamt än att någon genomskådar lögnen man bygger sitt varumärke och ego på?
  Den som är klarsynt inser sitt felaktiga vägval och svänger om åt det hederliga hållet, låt oss hoppas att fler gör det i framtiden.

  1. Post
   Author
 12. Malin Sandell

  Go Sébastien! Underbart att du står på barrikaden och för fram hantverket och vikten av ett långsiktigt ekologiskt tänk. Ödmjuk eller inte? Har man, som du, torrt på fötterna och besitter stor kunskap så är det förvisso coolt att också vara ödmjuk. Samtidigt verkar det behövas ngn som vågar att inte vara ödmjuk när det kommer till bagaryrket och hantverket och hur det bör bedrivas hållbart och få det erkännandet det behöver för att få nya generationer bagare som kan leva på yrket! Som förälder till en liten tjej med brinnande intresse för bakning har vi med spänning följt Sveriges sockerbagare på Barnkanalen. Men som samma förälder i ett sockergalet samhälle hade jag ju hellre sett att de tävlat i och fått tips i det du brinner för; det ursprungliga hantverket med hälsosamma basvaror och kreativitet i det…istället för att bli “bländad” av svanskulpturer av socker. Så kör så det ryker Sébastian!

  1. Post
   Author
 13. Alice

  Du är en frisk fläkt i ett land med en mentalitet som är lite ängslig men samtidigt bakslug (det blev ett roligare ord än jag tänkt 🙂 ) och som har lite svårt för människor som är raka i sin kommunikation. Jag är halvfinsk och uppskattar ditt raka sätt och att du för fram hur uselt det svenska brödet är, det är som snask när det ska vara åtminstone någorlunda näringsrikt. Om jag vill ha ett bakverk eller bröd så ska det vara gjort på bra och äkta råvaror. Hur svårt kan det vara? Jag frågar när jag handlar över disk, ofta så vet ej försäljaren vilka ingredienserna är, speciellt när det gäller kakor och bakelser. Det betyder att jag avstår från att handla.
  Fortsätt på din väg, det är underbart med passionerade människor som har hjärtat med i sitt arbete!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 14. Tea Malmegård

  Det här är absolut det sjukaste jag läst. Men att folk blir arga är oftast för att de känner sig träffade. Du är en otroligt sund förebild för hela branschen både som bagare OCH konditor. Blir otroligt upprörd över de fruktansvärda orden som nämns framförallt de som handlar om ursprung. Det är 2014 och Sverige!!!!!! Du ska vara stolt över det du åstadkommit så här långt och jag är säker på att din revolution är far from over. Keep up the good work! Kram Tea

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 15. Cristoffer

  Vi är många som är trötta på allt “låtsatsbröd” på “bagerier” runt om i landet. Jag är jätteglad för det Sebastian gör och gjort för att få upp frågan om brödkvaliten här i landet. Ibland får man ta till “nya” metoder och göja sin röst för att lyfta frågor så Heja dig kära Boudet! Mvh Cristoffer, kock

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 16. Ylva

  Du är BÄST!! Älskar att läsa din blogg, följa dig på instagram och se dig i tv. Passionen du förmedlar smittar av sig. Du är rivig, ärlig och rak, det finns många i det här landet som inte klarar av det. Du har fått mig att börja tänka och ifrågasätta. Nu har jag bara ekologiskt i skafferiet och Jan Heds manitoba är slängt i soporna sedan länge.

  1. Post
   Author
 17. Joel Lindqvist

  Ja jävlar, vad ska man säga?
  Att han känner sig träffad för att han inte har rent mjöl i påsen?
  Att i en seriös diskussion plötsligt kasta in personangrepp och ren och skär rasism visar väl vilken jävla ynkrygg och korkskalle han är. Sedan långt innan jag lärde känna dig Sebastien, så älskade jag att du stod upp för det ekologiska och naturliga precis som jag. Du är en förebild för många människor! Låt inte ett särskrivande pucko röra dig i ryggen!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack för ditt stöd Joel! Du är en fantastiskt förebild och jag är så lycklig över att, via Dessertmästarna hundratusental andra svenskar få se hur begåvad du är! Jag tycker mest synd om Gunther och skulle fan vilja förstår hur man hamnar där som människa. Lycka till på tisdag med finalen och det kommer att blir grymt kul att få lära känna dig mer när programmet är slut!

   1. Günther

    Jag beundra din kämparglöd och entusiasm . Det tyder på att du är en hängiven yrkesman . Jag beklagar verkligen mitt ordval . Även jag är som du hängiven och kompromisslöst i kvalitetstänkande. Sedan över 16 år använder vi endast ekologiskt vete från Berte . Jag överreagerade på dina kommentarer vilka inte jag kände igen från mitt arbete. Tyvärr var jag inte heller medveten om din Meritlista som är imponerande. Som jag nämnde i vårt telefonsamtal är du välkommen hitt ,så vi båda kan hjälpas utvecklar vårt fantastiska yrke . I och med detta vill jag sluta Julefrid, och önskar en god sådan .

 18. Semmelmannen

  Det är sannerligen inte lätt att försöka göra sig hörd mot en hel industri som levt gott under årtionden på att leverera produkter som passar deras syften. Men det är en del av det allmänna klimatet i Sverige just nu tyvärr – kränktheten. Istället för att lyssna på vad en kritiker säger – kanske kan man lära sig något, kanske kan ens världsbild röra på sig om än bara litegrann – vänder man taggarna utåt och börjar kasta skit istället. Det verkar inte spela nån roll om man är politiker, lärare, polis eller bagarpamp.

  Är så tacksam för att vi har Sébastien i Sverige, det är som att ett fönster som öppnats och släpper in frisk luft. All den kunskap och entusiasm han sprider fungerar som små frön som sprider sig med vinden och det är alla våra andras uppgift att se till att de rotar sig, växer, pollineras och blommar. Det är så värdefullt att du lyckats få in foten innanför dörren i skolans värld, för som det är nu blir eleverna redan där indoktrinerade i industrisystemet. Och vad är makthavarna rädda för? Det är knappast så att industrin kommer gå under ändå.

  Det går nästan inte en dag utan att jag på något sätt använder mig av den hantverkskunskap och inställning till naturen och råvaror jag lärt mig av Sébastien. Men även nyfikenheten och glädjen som du har att få låna allt det naturligt vackra och goda naturen ger har jag gjort till en del av min egen vardag.

  Kul att se er här Tea och Joel, ni är så grymma. Undrar om ni gör goda semlor?

 19. Josefin

  Åhh! Jag blir så ledsen , jag som såg upp till dig Günther . Vuxna människa vi lever i ett demokratiskt samhälle där alla har rätt till sin åsikt. Man måste kunna diskutera , byta ord utan person angrepp. byter hjälte.. Heja Frankrike!!!!

 20. Evelina borneling

  Väl skrivet.
  Du inspirerar! Att vara en så offentlig person som Du är, kan inte vara lätt. Så länge du följer din passion….ja då borde det gå bra.
  Jag vill att mina barn ska lära sig grunden i mat och bakning, vilket innebär bra råvaror!
  Hälsosamt, godare och smakar bättre.
  Ordet ödmjuk är ett känsligt ord som vi alla värderar in olika i.
  Jag tror säkert du är ödmjuk.
  Viktigast tror jag är respekten, med den kommer nog ödmjukheten! Respektera andra
  Trist att läsa så många negativa inlägg när fokus borde vara på kärleken till god mat och bakning istället!
  Om alla rörde i sina egna grytor istället för att bry sig om alla andras…
  Tack för all inspiration, du har verkligen fått mig att känna glädje och kärlek för bakning av bröd mm

 21. Bullen

  Bra skrivet. Stå på dig och lär Gunter och andra lite av vad ordet ödmjukhet kan betyda och stå för. Han kanske kan bli förste konditor hos SD om dom skulle behöva en

 22. Björn källen

  Tänk om vi hade en Sebastien för alla typer av mat i Sverige. Villen härlig tanke. Jag har haft äran att träffa dig och baka ihop och du är verkligen ödmjuk inför det du älskar att göra.

  Fortsätt stå upp för oss alla precis som du gör. Du gör något som smittar av sig på alla som träffar dig och det sprider sig i hela Sverige och det är så härligt att själv få påverka sina barn, nära och kära.

  Tack för all inspiration!
  Mvh

 23. Rehane

  Vi är många som Älskar och tror på det du gör! Ge aldrig upp, du är bland dem här “mjöldammen” men du är inte en av dem du är en krigare och en vinnare, du är våran förebild! Godnatt 😉

 24. Eva Johansson

  När jag läser det här så tänker jag på Galileo Galilei som var långt före sin tid och ansåg att han hade bevis på att solen stod i centrum och att jorden och de andra planeterna gick i en bana runt solen. Detta stred mot den dåvarande världsbilden att jorden stod i centrum och att allt annat kretsade runt oss. Det gick så långt att katolska kyrkan tvingade Galilei att ta tillbaka sitt påstående, annars skulle han ha dömts till döden. Han tog tillbaka sitt påstående men fick ändå tillbringa resten av sitt liv i husarrest. Det visade ju sig i efterhand att han hade rätt, det blev ett paradigmskifte och vår världsbild förändrades.

  Du är lite före din tid bara Sebastien. Jag tror att vi står inför ett paradigmskifte vad gäller mat/livsmedel. Det naturliga (och självklara!) börjar ta plats, utbudet på naturliga och bra råvaror blir större och större. Det känns verkligen som om det rör sig åt rätt håll nu.

  Men man får också ha en viss förståelse för att det väcker känslor när stolta (och duktiga) yrkesmän får kritik för det de gör och tror på. DET måste man ha en viss ödmjukhet inför tycker jag.

  Ha det gott!
  Hälsn. Eva

 25. Sara

  Hej
  Jag har verkligen ingenting med bagarbranschen att göra, jag vill bara säga att jag tycker Sebastien är bäst och att Sverige borde vara sjukt glada för att han har valt att komma hit och skaka om oss. Min dröm är typ att få äta smaka dina skapelser efter att ha läst så många recept och ideologier från dig!
  Ge inte upp Sebastien.

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack för stödet Sara! Och du har visst en hel del att göra med bagarbranschen eftersom du äter bröd och bakverk 🙂 Hoppas på att du får din dröm uppfylld snart och kan smaka på lite bröd från mig!
   Klart att jag ger inte upp och det är tack till er alla!

 26. Martin

  Så glad att jag gått kurser med dig och lär mig att baka hälsosamt samt att jag har fått lära mig att det inte behöver bli perfekt som hemmabagare. Jag förstår också, efter att ha lyssnat på dig, läst dina böcker m.m. att du har en enorm yrkesstolthet och den älskar jag! Det dina kunder köper ska vara perfekt. Perfektion i din värld är ett långjäst bröd där varje steg i processen från ax till limpa skett med minimal inverkan av bonde, mjölnare & bagare. Tack för att du sprider kunskapen kring varför! Den behövs!

  1. Post
   Author
 27. Madde

  Hej Sebastien!
  Har försökt komma i kontakt med dig på olika sätt men inget svar alls. Du brukar svara på kommentarer här så försöker igen och hoppas jag inte uppfattas som tjatig.Angående surdegskursen i Östersund i januari som jag inte kan gå på pga nya datum. Snälla hör av dig!!!
  Mvh
  Ett stort fan inom samma bransch.
  Madde

  1. Post
   Author
 28. Lars Björnström

  Hej Sebastien!

  Efter att ha läst all skit som kastats mot dig så vill jag bara skicka en hälsning och stöd till dig. Alla har rätt till sin åsikt och du är rätt ute i dina åsikter. Kämpa på du härliga tokiga fransman, utan sådan som dig skulle bageri/konditori Sverige vara lika grått och trist som vädret ute.. God Jul och sluta aldrig att tycka…

  1. Post
   Author
 29. Daniel

  Sebastian vad folk än säger så har jag dig som förebild i mina bak, samt några trevliga kollegor som du kanske känner. Du är en stor inspirations källa för mig.

 30. Olivier

  Du har skrivit
  “Bagare och konditor är bland de mest jordnära yrken som finns”. Då tänkte jag att det är på detta sätt som vi Fransmän förstår begreppet “ödmjukhet”. L’humilité, humble, de ord kommer ju från “humus”, jorden. Men jag undrar om det är den bild som våra Svenska bröder får. I ödmjuk hör man ju mjuk. Det talar om att vara doux, motsatsen till hård. Och jag undrar vad “öd-” står för. Det är kanske bara Ditt sätt att uttrycka Dig som Svenskar känner hårt och därför inte (öd)mjukt medan vi tänker mycket mer på om vårt hjärta är högmodigt eller inte. Amicales salutations.

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack Olivier! Bra språkanalys 🙂 Jag hittar inget perfekt fransk ord till det man kallar på Svenska för ödmjukhet… Humilité är det närmaste man kan komma men som du beskriver det så bra är det inte riktigt samma sak…

 31. Pingback: Världens enklaste bröd | What we eat

 32. Johan Markwall

  Det tråkigaste av allt för oss konsumenter i dag är att de bästa kockarna har slutat att laga mat för att bli direktörer och att de bästa bagarna har slutat att baka för att sitta i TV-soffan.

  Jag saknar dig, Sébastien…..

  mvh,

  Johan

Leave a Reply