Ett blad vänds…

sebastien 15 Comments

Och en vinägerkruka måste flyttas! 
Idag har jag flyttat! 
Hej då Stora Essingen… Där har jag bott de senaste 10 åren och det känns lite sorgligt att lämna ön. Fast jag är absolut inte ledsen, tvärtom 🙂 Så fantastiskt roligt att flytta efter så många år på ett och samma stället. För mig nu är det Sollentuna som gäller… Hippie! (bor typ några tusen meter från Stockholmsläns endaste fullt fungerande väderkvarn!) 
Hela flyttet är i stort sätt klart… Det enda som finns kvar i lägenheten är min 18 liters rödvinsvinägerkruka!! 
När jag flyttade hemifrån (jag var 16 år då) fick jag en “mamma vinäger” av min mamma, det är ett slags tradition i min familj. Man stoppar “mamman” i en lerkruka och matar den med gott röd vin. Varje vecka kan man skörda fantastiskt rödvinvinäger och då slippa köpa “fabriks vinäger” i affärerna. I min familj gillar vi ursprung och det är självklart att min vinäger som jag kärleksfullt matade med goda Bourgogne och Saint- Emilion smakar helt fantastiskt! 
Det är ungefär som en surdeg men lite mindre komplicerad 🙂 Med vinägern behöver man inte vara så närvarande , även om det blir så klart bättre om man matar den regelbundet. 
Fullmånen ska det vara för flyttet av en vinägerkruka då innebär att jag måste vänta tills på måndag för att göra det 🙂 
På fredag ska jag till Grythyttan. Min bok “den franske bagaren” har tydligen blivit nominerade i flera kategorier, bland annat för årets bästa brödbok och bästa form av Måltidsakademin. Det finns också rykte som säger att den även är nominerad som Årets bästa bok “alla kategorier” :):):) Inte dåligt för en första bok tycker jag! Jag känner mig så stolt och otroligt privilegierade att ha fått den chansen från Bonnier Fakta att få skriva en bok och framförallt få skriva den precis som jag ville (och Justine, Hanna och Calle givetvis) . Igen TACK! 
Ni som följer mig på FB, Twitter eller Instagram vet redan att jag var på besök i Oskarshamn och bakade kanon fina surdegsbröd på Nilssons Konditoriet. P4 var där och det blev en roligt program 🙂 
Här kan du höra hur jag reagera när journalisten ta fram en påsebröd från Pågen och fråga vad jag tycker om den! 
Mer om min besök i nästa inlägg… Har inte hunnit framkalla bilderna ännu. 
sebastienEtt blad vänds…

Comments 15

 1. Suzesan

  Hoppas du och din familj ska trivas i Nya boendet. Ändå härligt med nytt.

  HÄFTIGT det med vinägern. Jaså det påverkar den att flytta den när det INTE är fullmåne??? Hihi. Kul idé. Så fint med en -mammavinäger-.

  Jag måste komma på nåt som mina barn kan ha hemma hos sig. När de är hemma någonstans. Just nu är de ute och “flänger” överallt.( Vill påpeka.. när jag skriver barn att de är 23 och 33…haha. Så att ingen tror att jag släppt dem vind för våg.)

  Kram
  /Susanne

 2. Teresia

  Spännande att flytta. Välkommen till oss förortsbor 🙂 Hoppas att rödvinsvinägern inte känner sig övergiven när den får bo ensam i lägenheten några dagar.

  Håller tummarna för att alla dina nomineringar resulterar i fina priser! Det är du värd!

 3. sebastien Boudet

  Saffron Sugar: Det hoppas jag 🙂 Surdegsburkarna vänds flitigt på både Coop och ICA maxi 🙂 Det saknas verkligen ett bra bageri runt om Norrviken!

  Anna: Då är vi nästan grannar! Tack så mycket… Som sagt, jag har inte så mycket kvar att flytta 🙂

  Susanne: Kanske en liten påse med en torkade surdegskultur skulle fungera 🙂 Det hade jag när jag var ung och reste jordensrunt 🙂

  Teresia; Ha ha… Det är lugnt, vinägern klarar sig!
  Tack tack… Det hoppas jag med!

  Marre: Och jag har svarat 🙂

 4. Suzesan

  Tack så bra idé. Mycket bra. Då har de alltid bröd(mat) hihi. Symboliskt. Tack. Båda gillar att baka. Min son hade tankar på att bli konditor. Nu blir han allt ANNAT än det haha. Men är proffs på kladdkaka och krabbelurer. Nu ska jag bara räkna ut hur man gör en sån Påse???!Måste kolla din bok om det är med där. Har ännu inte läst färdigt den. *host host* Annars kan du sälja såna så kan jag köpa. Ett Julklappstips. Tillverka och sälj till butik. I fina påsar. Jag vill ha mina signerade haha.

  Läste ditt svar här nere TACK!!och där är ju bevis på att man kan ha bageri med bra råvaror och få det att gå runt med RÅGe och RENT MJÖL i påsen haha.

  Haha explosiv = roligt…..jag är RÄTTVISEmärkt. Jag är lugn som en filbunke däremellan. Haha. Många stör sig på mitt lugn. ORKA bry mig;) Jag skrattar mest hela tiden. Gillar temperament.

  KÄMPA!

  Hoppas nu du vinner alla priserna. Då får dina “motståndare” börja om på ruta ett. Med allt ….bevisar du bara att du har rätt. Haha sanningen är ofta väldigt obekväm för vissa. Det hörs ju på frågorna du får tillexempel i intervjuer. Folk Är inte vana den NÄRHETEN att baka bröd med kärlek och med rätt råvaror. De vet att du har rätt men du vet Sebastien att erkänna det …när det inte var de som KOM på det först. Du “kryper under skinnet på dem”. Jag ser det på TV. Roligt.Haha. Way to go!

  Guuu’ vad många bokstäver det blev. Tangentbordets fel!!

  Kram
  /Susanne

 5. Alexandra

  Grattis till flytten! Det är alltid roligt att starta upp på nytt och hoppas att det även betyder att det öppnas brödbutik snart 🙂 tänkte köra min fråga här också, varför använder man havssalt och inte vanligt salt? Fick frågan av en kollega och min teori är att havssaltet dels smakar bättre men också att det inte innehåller några tillsatser, men hur ligger det till egentligen ?

 6. Anonymous

  kan du hjälpa mig,jag skall bruka en vaniljkräm recept,jag har gjort din,men nu skall jag ha vaniljkrämen mycket fast-tjock i konsistensen.
  Det skall den vara till det jag skall bruka den till.Vet du hur jag kan ändra på din recept?

 7. sophie

  Bienvenue à Sollentuna! J’espère qu’on va enfin pouvoir du vrai pain et pourquoi pas des bons croissants et pains au chocolat! Je connais plusieurs amateurs!

 8. sebastien Boudet

  Susanne: Vad roligt du är 🙂 Så klart ska du få dina böcker signerade! Vi får hitta på hur vi gör bara!
  Visst är det obekvämt med sanningen ibland med det är så att sanningen är ju sanningen och det spelar ingen roll om vart den kommer ifrån. Jag vet att flera stora och kända konditorer och bagare känner sig störda av mitt sätt att kommunicera om råvaror, baktekniker och kärleken jag stoppar i mitt bröd, det har många bekanta berättat för mig (om inte de själva!) Men det spelar ingen roll för att jag stå för mig och vet att jag har rätt! Det är inte jag som kom på att det ska vara bra råvaror i bröd eller att man ska autolysa en deg innan man ska knåda den… Ingen brydde sig om det när jag kom till Sverige för 10 år sedan men nu är det annorlunda! Många lyssna och testar. Resultatet är ett godare bröd och smaklökarna kan inte ljuga 🙂

  Alexandra: TAck 🙂 Nu är kartongerna upp packade och vinägerkrukan flyttat 🙂
  När det gäller salt: Läste du inte det jag skrev om salt i min bok?

  Cat: Inte att jag har några planer på att starta bageri här tyvärr…Men jag håller med dig att det skulle behövas en bra bageri!!

  Tack Örjan! Nu är vi flera kvarnfantaster i Sollentuna! Det kommer att malas som bara den snart 🙂 Som tur, både Göran och jag inte vann den stora priset 🙁 så du behöver inte ens välja 🙂

  Ha ha ha Sophie… MAlheureusement pour tout le monde, man hittar de bästa croissant i Sollentuna i mitt kök 🙂

 9. Alexandra

  Ha ha, jag kom ju på i helgen att svaret säkert skulle finnas där. Ska säga till kollegan att köpa ett ex också 🙂 däremot ska jag nog läsa det första kapitlet igen, den senaste tiden har det blivit mer kakor än bröd.

Leave a Reply