Snack om mjöl!

sebastien Uncategorized 13 Comments

Så vackert! Så här ser det ut bakom en hantverkskvarn. Innan man kan göra mjölet måste säden skalas! 
Just nu är det mycket snack om årets mjöl. Saltå Kvarn har gått ut med att berätta för sina kunder att falltalet var så himla dåligt i år att de var tvungna att importera vårvete från Kazakstan för att “justera” det hela… Rätt eller fel kan jag inte avgöra eller javisst det där låter inte klok! Det vore intressant att höra varför de valde att göra så istället för att hitta ett lösning här, hemma! 
Hur har ni det med årets skörd ni alla ekobonde? Har ni också problem med falltal? 
Finns det tillräckligt med ekologiskt spannmål för att försörja oss som inte vill ha massor med skit i brödet? 
Är mjöl med låg falltal ett dåligt mjöl? Hur kan man justera? 
Flera av dessa frågor kan jag faktiskt svara själv på men det vore intressant om någon duktigt mjölnare kunde komma in och ge oss lite input! 
sebastienSnack om mjöl!

Comments 13

 1. Anonymous

  det blir god tillgång på kravodlat fodervete detta året. lågt falltal är ju så gott som omöjligt att blanda bort. gäller att benhårt särhålla partier som inte är mältskadat. kanske dags att mogningsgrad får styra när det ska skördas snarare än vattenhalt.

 2. Hannes

  väldigt intressanta frågor….
  Dock tycker jag att vi inte ska prata i termer av “dom” och “vi”. Har ekologiska bönder problem, får väl bagarna oxå det.
  Att mjölet till viss del är från kazakstan behöver ju inte per definition innebära att det är sämre kvalitet.
  Det är ju också viktigt att vara medveten om att ekologiskt inte garanterar kvalitet. Det handlar helt om vilken ambition odlaren har.
  Personligen tycker jag att det är tråkigt att inte Saltå kvarn håller fast vid biodynamiskt. Biodynamiskt ger en lägre skörd om man ser till det totala, men säsonger med en dålig årsmån ger biodynamiskt ett mycket jämnt skörderesultat.

 3. Jacob

  @sofia: Våga testa att krydda själv. Du vet ju vilka kryddor man använder till pepparkakor. Test att låta de dra i mjölken du använder till ganach, det har jag gjort i andra sammanhang och det blir suveränt.
  /Jacob

Leave a Reply