Svensk sommar när den är som bäst!

Sébastien Boudet Uncategorized 10 Comments

sommar 2014Vilken fantastisk sommar hemma i Sverige vi får alla i år! Jag tror faktiskt att det måste vara den allra varmaste sen jag flyttade hit! Det gäller att bada 3 gånger om dag medan mina degar jäser lugnt och fint 🙂

Trots lite semester är det en hel del bakning för mig ändå! Familjen har craving och eftersom alla gillar lite olika saker försöker jag att göra alla glada o lyckliga genom att baka en massa med kakor, desserter, glassar och bröd så klart! Jag har fått ganska många mail på senaste tiden som handlar om surdegsbeteende när det blir så här riktigt varmt. Många upplever att det är svårt att anpassa sig till det nya förhållandet med varmare temperatur och misslyckas totalt med jäsningen… Tråkigt. Ett tips är att fräscha upp surdegen med riktigt kallt vatten och när det är dags att blanda alla ingredienser in i degen, kontrollera att surdegen inte har blivit för sur genom att smaka på den. Om den är det, då ska man fräscha upp den igen. En annan tips är att minska på mängden surdeg i sitt recept och istället ha lite mera vatten för att kompensera eftersom surdegen är ganska mera flyttande än själva degen.

Måste påpeka att för er som inte ha någon surdeg som bubblar hemma är det perfekt att starta en just nu 🙂 Det går mycket fortare i alla fall!

macka

Jag kunde inte låta bli i morse att fota min lilla Hugos frukostmacka… Mjölkfralla med sesamfrö bakat av storebror, egen gjort bregott på valnötsolja, blåbärssylt gjort på de blåbär vi plockade i skogen… Några nyplockade hallon från trädgården på det där och Mmmm 🙂 Ibland undrar jag om barnen verkligen förstår hur bra de har det med allt gott vi har på vårt bord hemma. Det är lite läskigt faktiskt. Jag vill inte bli någon slags matdiktator som kämpar sig genom familjens matsedel för att servera nyttigt mat helt utan tillsatser till mina älskade. Jag önskar att de känner skillnaden, uppskattar och samtidigt bygger en bred smakbank i sina små hjärnor. Men när jag tittar på Hugo som tar en första tugga på sin macka och blundar och njuter och direkt efter, kastar en lycklig blick till mig då känner jag mig lugnare och all oro går upp i rök!

blåbär

På tal om blåbär, kolla vilka fina som finns i Järvafältet… Fantastiskt! Det kommer att bli en hel del plockning i veckan bland annat gula kantareller 🙂

Önskar er alla en fantastiskt fin fortsättning på sommaren!

 

Sébastien BoudetSvensk sommar när den är som bäst!

Comments 10

 1. Catarina Davidsson

  Vad glad jag blir att det är fler än jag som har problem med just surdegen de här varmaste dagarna. Bröden blir väldigt snabbt överjästa.
  Tack för tipset att minska på surdegen och använda kallt vatten.
  Normalt använder jag alltid kall degvätska just för att kunna kontrollera jäsningen bättre (även när jag använder russinjäst istället för surdeg).
  Ha en fortsatt skön sommar. // Catarina

  1. Post
   Author
 2. Eva Johansson

  Ja, man önskar att man åtminstone sår ett frö åt sina barn när man envist serverar tillsatsfri mat. Det är inte lätt att styra över tonårsbarn. Dottern köper eget=industribakat bröd i affären i protest mot mitt hembakade. Men det är bara att vara ihärdig. Som man sår får man skörda och en dag förstår de värdet av mat gjord av bra råvaror. Idag bjuds det på en tomatsoppa tillsammans med en fougasse fylld med paprika, tomat och fetaost. Enkelt och gott. Och jag fuskar lite och tinar fougasse från frysen, så vi kan ju kalla det snabbmat. Helt utan tillsatser. /Eva

  1. Post
   Author
 3. Bengt Göransson

  Bäste Sébastien!
  Jag är frankofil. Jag är hobbykock. Jag har till stora delar haft mitt yrkesliv i livsmedelsbranschen. Jag har precis läst Din bok. Ur allt detta reser sig frågan:
  Är Dina egna produkter inte tillräckligt konkurrenskraftiga (smak, näringsvärde, pris …) eller varför måste Du på många osakliga och på en del okunniga grunder tala illa om Dina konkurrenters produkter?
  Jag har med fakta i botten fullt stöd för mina påståenden att
  > svensken aldrig haft bättre livsmedel till sitt förfogande än idag
  > svensken aldrig haft mer att välja bland än i dag
  > svenskens problem inte är att livsmedel i sig skulle vara farliga
  > svenskens problem är att hen äter FÖR MYCKET, dvs fetman ökar!
  Med vänlig hälsning
  Bengt Göransson

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej Bengt! Lite konstigt kommentar du lämnar här… Har svårt att få ett begrep över det du vill säga!
   Vad menar du med “mina produkter”?
   Vad menar du med “mina konkurrenter”?
   Jag är jätte sugen på att få höra dessa “fakta i botten” som skulle göra mig till “okunnig” och “osaklig”.
   DU kanske borde skriva en bok… Eller?

   1. Bengt Göransson

    Hej igen Sébastien!
    Om Du inte kan svara på min fråga därför att Du inte förstår vad begreppen “mina produkter” och “mina konkurrenter” står för kommer vi nog inte längre. Dock vill jag, också med adress till Lina, be er läsa noggrant vad jag skrev. Jag skriver ” … osakliga och på en del okunniga grunder” vilket ingalunda är ett omdöme om personen Sébastien men en kritik av Dina utgångspunkter för reservationslösa påståenden, misstänkliggöranden etc. Jag skiljer på kritik av person och kritik av en persons argumentation.

    Med vänlig hälsning
    Bengt Göransson

    1. Post
     Author
     Sébastien Boudet

     Jag var mest nyfiken på vad är det du menar med mina produkter och konkurrenter… Jag har designat recept som alla kan baka själva… Det är alltså inte något produkt jag säljer! Det är en tankesätt och filosofi kring vad bak betyder för mig. Jag känner att jag har inga konkurrenter eftersom jag har ingenting att sälja. I all ödmjukhet talar jag inte illa om någon och något, jag bara berätta det jag vet till de som bryr sig.
     Jag har lika mycket rätt att konstruktiv kritisera livsmedelsindustrin som du har att kritisera mitt sätt att kritisera dem 🙂 Även om jag inte riktigt får grep över vad det är du tycker att jag gör fel…

 4. Lina

  Eva Johansson – jag är levande bevis på att goda vanor varar i längden! Hemlagat, hembakat, matlagning med hela familjen, allt detta kommer igen när man fått vara lite rebell och ‘njutit’ av formbröd, hushållsost å annat smaskigt… Nu lagar jag och min bror mat till våra föräldrar (när vi får haha) och jag lär min bonuspappa att baka surdegsbröd 🙂

  Bengt Göransson – du ställer din fråga till en person som är väldigt öppen med sin bakgrund som välutbildad yrkesbagare och kock, och som dessutom vuxit upp i en familj som är det samma. Du kallar honom för “okunnig”. Det vore trevligt om du vill dela din expertis inom livsmedelsbranschen (förutom att du är “frankofil” och “hobbykock”, det är nog de flesta som följer den här bloggen…), samt de fakta du nämner, främst ang. ditt påstående att “livsmedel i sig” inte är farliga. Det finns tyvärr gott om publicerad forskning som visar att färgämnen, konserveringsmedel och diverse andra tillsatser som används i väldigt många matvaror, är skadliga – framför allt för barn.

  1. Post
   Author

Leave a Reply