Gör ditt eget bredbara smörblandning!

Sébastien Boudet filmer, Läs och kommentera gärna! 30 Comments

Så nu har jag kommit igång igen med videor… Jag blir så trött på att livsmedelsindustri lurar oss konsumenterna kontinuerligt och pga det säter igång en videoserie som heter: Gör det själv.

ko.lebakbok 2

När man gör själv kan man smaka det riktiga smaken av det man lagar och har totalt kontroll över kvalitet på råvarorna. Det finns smör och smör, rapsolja och rapsolja och godtrogna som vi är går vi ut med att självklart ett bredbart fett som består av rapsolja och smör är tillverkad med bra smör och bra rapsolja… Det är det företaget marknadsför sig som! Men tyvärr verkligen är helt annat! Det finns en till sak som inte många vet om som heter:Processer. Det är det mekanisk/fysiskt som pågår under tillverkningen av ett livsmedel och som har ett avgörande roll i hur ett produkt smakar och vilka näring den innehåller. Den beskrivs aldrig på innehållsförteckning likaså tillsatserna som inte har något funktion i slutprodukten (men ändå finns i slutprodukten) I den video går jag på lite extra på just Bregott men egentligen tycker jag ganska illa om alla mejeri/margarin företag som gör bredbara fetter…

En klok tjej skrev sist i en kommentar: Livsmedel… Medel för att leva… Det är kanske dags att tänka om hur vi tar fram vår mat!

Sébastien BoudetGör ditt eget bredbara smörblandning!

Comments 30

  1. Post
   Author
 1. Richard Koivusalo

  Hej Sébastien,

  Vilket mejeri har tillverkat smöret du baserar din smörblandning på? Finns det några märken/producenter du kan rekommendera? Vad är skillnaden i deras process jämfört med andra i sådant fall?

  Tack för det du gör!

  /Richard

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Detta är en riktigt bra fråga Richard. För den där filmen hade jag köpt Arlas ekosmör som tyvärr är saltad med bergsalt och antiklumpningsmedel… Det är svårt att hitta bra smör i butik och det enklaste annars är att göra den själv: Syrad eller inte… Det är en smaksak!
   Det är stor kvalitétskillnad på de olika smör som säljs och jag vet att det finns en hel del på gång för oss som vill ha kvalitétssmör. Det är alltså bara att gilla läget just nu och samtidigt försöka hjälpa de som vill satsa på bra smör genom att köpa deras produkter.

   1. Susanne

    Har du provat Änglamarks ekologiska smör?
    Det är från danska kor, helt annan syra och smak.
    Vet inte om de använder anti-klump i sitt salt men antagligen,

  1. Post
   Author
 2. Carro

  Härlig film! Kanonbra budskap! Jag har också eget smör i kylen nu och ny sats måste göras imorgon, gottgottigottgott! Ska testa nån ny spännande olja den här gången. Brukar bara köra med raps. Du inspirerar som alltid!

  Kraaaaam från Carro!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack Carro och kul att du gillade filmen! Det finns så himla många olika kombinationer med olja och smör och det är det som gör det hela så roligt. Bara raps kan smaka så olika från gång till gång, från olika delar av landet eller mognaden.

  1. Post
   Author
 3. Malin Holmström

  Perfekt! Vi i familjen är vana att använda smör direkt från kylen men gäster uppskattar inte hårt smör, nu har jag ett superbra alternativ! Ska också göra detta till provsmakning vid nästa marknadsförsäljning av bröd. Hur länga håller sig smörblandningen fräsch i kylen? (jag är tyvärr lite känslig för härsket-smak och även om man vänder ner oljan försiktigt så blir det ju lite luft iblandat med)
  Tack för inspiration!

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Hej malin,
   Jag stoppar smörblandningen i en tätt burk och har den inne i kylen. Har haft det i flera veckor utan någon slags tecken av härsketsmak… Man ska absolut undvika att vispa i smöret en massa luft.
   Tack för att du följer 🙂

 4. Lina

  Super, som alltid! Tack!
  Kan man inte köpa osaltat ekologiskt smör i Sverige – för att komma undan antiklumpmedlet? Letade sist jag var hemma, men hittade inte.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 5. Henrik

  Hej igen!
  Tycker också du är en stor inspirationskälla och jag tror du vet det. : ) Jag vill lägga till att jag är lite osäker på att ekologiska kor i Danmark har det tip top. Vet du något om det, Sebastièn? : )

  1. Post
   Author
   Sébastien Boudet

   Tack Henrik! Tyvärr tror jag inte att någon ko har det bra någonstans. Det vi vet är att på en ekogård har de det mycket bättre… Sen finns det gårdar där kossorna har det extra bra och om man vill ha gott smör och bra samvete gäller att ta sig ditt och ladda frysen 🙂

 6. Nettan

  Hej!
  Underbart med dina videor o mattips!
  Jag har dock ett problem med dina videor och det är att jag inte hör vad du säger, många gånger. Du pratar ibland lågt o ibland högt och dessutom är det ofta et störande ljus i bakgrunden (musik eller annat). Detta gör att jag, och många andra såsom folk med en liten hörselstörning, äldre, utlänningar som vill lära sig språket genom att använda ljusfiler, ADHD m fl (totalt ca 1 200 000 personer) har svårt att följa videor som dessa.

  I vanliga fall struntar jag bara i filmer o ljud jag inte kan höra, men det du har att säga är så väldigt intressant o viktigt, att jag (och andra) VILL höra vad du säger! Hela Sverige skulle behöva göra det! Tro mig… 🙂

  Vill du, eller andra ha råd, är det bästa man kan göra att:
  * Tala klart o tydligt med en o samma ljudnivå
  * Alltid visa ansiktet mot den du talar till
  * Aldrig ha bakgrundsljud på.

  (Tips bara) 🙂

  Jag och många med mig, skulle bli jätteglada om det går att höra allt du säger i dina videor!

  Tack för en toppensite!

  1. Post
   Author
 7. Emma

  Så enkelt & gott, detta ska jag absolut prova! Har precis satt en surdeg enl ditt recept, så det kommer passa bra till helgens bröd. Tack för inspirationen 🙂

 8. tina

  Nu ställer jag fram ett paket smör och i morgon skall det göras eget smör till brödet. Helt sanslöst att vi går och handlar något som kan göras så enkelt. Tusen TACK för din härliga inspiration!

 9. Mari-Ann

  Hej! Det ser lätt ut när du rör ihop olja och smör. Det smöret jag valde blev inte slätt och krämigt. Tillsammans med oljan blev det klumpar av smör i blandningen. Vad gör jag för fel?

  1. Post
   Author
  2. Peter

   Jag har också haft det problemet, även om både smör och oljan har varit framme länge. Men testa att bara röra ordentligt i smöret, innan du tar i oljan i små mängder åt gången. Detta fungerar utmärkt för mig :).

 10. Maja

  Hej! Undrar om du använder kallpressad rapsolja i din bredbara smörblandning.

  Gjorde din variant av lingongrova i julas och var ngt av det bästa jag har gjort, så tack för inspirationen

 11. Pingback: Kafferepet #23: Staten och individen

Leave a Reply