Hej då Sverige Bagare och Konditorer AB

sebastien Läs och kommentera gärna!, Uncategorized 28 Comments

JAG HOPPAR AV!!!
Det är dags för mig att lämna bransch organisationen SBK (Svenska Bagare&Konditorer AB). Och jag har nu sagt upp min medlemskap!
Sverige är en av de endaste brödland där det finns bara en organisation som ska representera både hantverksbagare och de stora industribagerierna. Det är alltså inte klokt att Delicato, Pågen, det lilla vedeldade surdegsbageriet på landet och jag ska sitta vid samma bord och prata om hur ska framtiden ser ut i bageri/konditori branschen och det gör mig kräkfärdig att se i verkligheten hur går till! Delicato bollar och Fazermackor på bordet medans man diskutera utbildningreformer och framtiden av ursprungs spannmål, nej tack…
Organisationen vill inte ha med mig att göra och motarbetar mig kontinuerligt och bara det är ett klart tecken på att den styrs av industrin för industrin. Det är brödindustrin som betalar mest och, att förutom på ytan, det finns ingen riktigt vilja på att utveckla hantverket och hjälpa de små att hitta tillbaka till det riktiga bröd och bakverk. Industri använder sig av allt de hör och se under alla möte, träff och inspirations resor för att utveckla sina egna sortiment, sina försäljnings/marknadsförings strategi med andra ord: Hur kan vi lura  er, konsumenter, att köpa “skit” för så mycket så möjligt medan det hela ska kosta så lite så möjligt! (Ni missade väl inte Pågens senaste TV reklam med tomtenissar/bagare knådar degen med trähänder som är ett tydligt exempel på det jag säger)
Många av mina kollegor har till och med varit “indoktrinera” och tror att hantverket har massor att lära sig av industri… Jag säger bara: VAKNA! Det här är bara bullshit!
Jag hoppar av men kommer att fortsätta arbeta för min bransch genom att utbilda, undervisa, synas i media och själv klart baka det bästa bröd som bara går att baka med fantastiska mjöl malda av fantastiska spannmål och jäsa själv klart med surdeg för att det finns ingenting bättre än det! Ni som behöver hjälp (medlem eller inte) är fortfarande jätte välkomna att kontakta mig.
Bröd är livet, bröd är mitt liv och jag kommer att fortsätta göra allt i min makt för att Svenska folket egentligen förstår att dagens bröd som säljs runt om landet är inte bara dåligt och smaklös men också ohälsosamt och farligt i det långa loppet.
sebastienHej då Sverige Bagare och Konditorer AB

Comments 28

 1. Mikael

  Det är ju många gånger bra att kunna förändra inifrån (förbundet) men om läget är som du beskriver så verkar det dessvärre hopplöst.

  Fortsätt som du gör och försöka förändra, det går sakta men det går framåt. Men det uppskattas!!! Imorgon blir det Alvar och Ivar för min del! 🙂

  Trevlig helg och God Jul!

 2. Anders

  Strunt i dem Sebastien! Gör istället som småbryggarna i Sverige som inte platsade i “Sveriges Bryggerier”, och som då bildade “Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier”. Dra igång en förening för små hantverksbagerier istället för att käbbla med de stora som ändå inte är intresserade.

  Så här skriver man på sin hemsida:

  “Föreningen Sveriges Småbryggerier samlar svenska småbryggerier under ett tak och gör allt för att bryggerierna ska kunna fortsätta bidra med stor smak och variation till allas glädje. Varje dag – med varje brygd.
  Föreningen Sveriges Småbryggerier bildades i november 2008 av tolv bryggerier med gemensam syn på ölkultur och samarbete mellan kollegor. Idag består föreningen av 24 medlemsbryggerier från Östersund i norr till Malmö i söder.

 3. Anonymous

  Du får starta ett egen intresseorganisation för småbagare!!! Och sluta för allt i världen inte att göra macaronger – för de är så omtyckta här i min lilla butik Delikatessingen!

 4. Anonymous

  Extremt bra beslut! Fattar inte hur industrin ska få vara med o påverka vår framtid!
  Ser fram emot ditt besök till Burgården i Göteborg i februari:-)

 5. Margareta

  Om det är någon som bakar med kärleksfulla händer och värme så är det väl du! Här är din lilla video från 2010 -> http://youtu.be/O5y5HRRCmAs

  Och alla små bagerier som numera bakar “ursprungsbröd” kan väl gå ihop till en intresseorganisation, en sån där som småbryggerierna har! Tror nog att de blir fler än 24 st!

  Reklamfilmen från Pågens … milda tid så fånig! Mjöltomtar?

  Har bakat fina mandelskorpor (Cantuccini, Biscotti) med mjöl från Warbro kvarn och de blir finare och fylligare i smaken nu. Småkvarnars mjöl är gott! 🙂
  God Jul! från en bakande mormor Sollentuna

 6. Anonymous

  I min familj har vi nyligen börjat få upp intresset och blivit medvetna om alla farliga tillsatser och onödiga ämnen i maten. Vi kommer köpa “bra och ofarliga” produkter så långt det går från och med nu. Hoppas att allt fler blir informerade och medvetna. Glad att det finns sådana som du!!

 7. Catarina

  Jag håller på dig! Jag bakar allt vårt bröd sen tio år tillbaka, enbart med surdeg och ekologiskt mjöl från små kvarnar i min närhet. Jag säger bara det, livskvalitet.
  Jag håller på dig och hpppas att det arbete du gjort för med sig någon förändring. Annars får vi förändra från andra hållet, dvs vi konsumenter får börja baka själva och uppmuntrar därigenom de små kvarnarna som vågar satsa på ekologiskt mjöl.
  Ha de gott. Catarina

 8. Fredrik Olsson

  Dax att skapa en ny organisation kanske? Är nog många som vill tillbaka till rötterna i det yrke som vi alla älskar och värnar om och många kommer att följa dig. Men precis som i alla religioner, vi har en gemensam nämnare och ett gemensamt mål men på något sätt är det omöjligt att få allt att gå åt samma håll. Feliz Navidad från Barcelona 😉

 9. Lottas Bak&Form, surdegsbagare

  Jag håller med dej Sebastien, känner mej väldigt främmande inför att bli ihopsatt med jättebagerier, vi har helt olika uppfattningar om bakning och hur man behandlar bröd och framförallt säljer bröd. Är gärna med i mini-bageriernas klubb istället. “Surdegsbageriklubben” i sveriege kanske?
  Lotta på Lottas Bak&Form, surdegsbageri på Tjörn.

 10. Anonymous

  GE ej upp Sebastian du behövs!Även om du är motarbetad anar att det är DJ…..När du lämnar ger du dom den makt de vill ha o indirekt har, önskar du stannat…..fast det finns NYA vägar.
  Du är o ses som ett hot o vad du står för. Bröd ska bakas fort o sen finnas LÄÄÄNGE i butiken, Är det deras Vision!? Fast matbröd ska det ta LÅÅÅNG tid att baka o säljas direkt!!
  Behövs en brödrevolution!!!
  Vi som bakar med surdeg o levain o långa jästider vet hur riktigt bröd smakar. Ljusa energier från Soulbread

 11. Anonymous

  Hej, Stå på dig!! Och det som är så synd är att alla brödleverantörer verkar ha missat att det faktiskt finns MAAASSOR av oss kunder som skulle vilja kunna köpa riktigt bröd i butikerna oavsett vad det kostar – men det FINNS INTE! Hopplöst! Nu tvingas man baka själv, men har inte tid = ungarna får äta äckligt äckligt pågensbröd :-/

 12. Anna Karin

  Att välja spår är viktigt och något som innebär nåt nytt och bättre… så blir det när hjärtat är med! Lycka Till – ser fram emot en härlig fortsättning! Vårt Dagliga Bröd Giv Oss i Dag 🙂

 13. Teresia

  Stå på dig! Det stora brödupproret jäser i stugorna, i varje surdegsburk och i varje liten kvarn. Kanske vi skulle börja vänta limpor uppochner också, inte bara burkar med surdegssurrogat. Kram på dig och God Jul!!!

 14. annamironova

  Sebastien!

  Mycket bra handling av dig! SBK förtjänar inte hantverkare och visionärer som du.

  Jag är verkligen imponerad av hur mycket du har hunnit med det här året!

  Önskar dig God Jul och spännande, inspirerande och produktivt Nytt År!
  Själv hoppas jag på en dessertkurs näst år ;-).

  Anna.

 15. Suzesan

  GOdJul och Gott Nytt År Sebastien.

  Bry dig inte om dem. Om du kan. Du har redan vunnit så många svenska hjärtan genom din kamp.

  Var inne på din karta och tittade så jag tog rätt. För jag var i affären (CItygross) och hittade Saltå Kvarns sortiment. Inte på vanliga mjölhyllan med så många grejor så det hade väl fått en alldeles egen plats. Jag sprang på det av en slump. Så blev jag osäker men hade fått för mig att jag sett här hos dig i din blogg att de är godkända. BLEV så glad så jag direkt till deras bageri och sa ifrån att haha Jag helst ser att de bakar med det mjölet iallafall utan tillsatser. Så förklarade jag kort;) Bagaren hon skulle framföra det. Hon lyssnade. Ett steg i allafall jag ska på dem igen sen. NÄSTA år.

  Modiga Monsieur Sebastien B mot 2013.

  Nu ska jag “bara” ha ett nytt kök sen ska jag baka massor;)Det är svårt att “lägga kärlek” i bakningen när man utsrålar otrivsel med köket. Det kan ju bli att bullar och bröd inte trivs heller ju och de kanske visar det och börjar fåna sig.

  Likadant med att margarin har breddat ut sig i affärerna nu.

  Haha PÅGENS vad är det??Har glömt det. Vad säljer de??Skosulor??(behövs inte nåt svar på det för jag skojar)

  Flickan i kassan skulle också köpa det mjölet sen. Tack för allt jag lärt mig. GE DIG INTE.

  Tänk haha att de känner sig “hotade” av en enda person de där. Säger ju en hel del om dem.

  KÄNN DIG STOLT.

  Kram
  /Susanne

 16. Maria Räntilä

  Jag står på din sida. Fortsätt kämpa, så bakar vi i stugorna. Igår när jag fylde år fick jag äntligen boken du signerade efter kursen den 30/11. Vilken present! Den är underbar!!

 17. Mattalibanen

  Pågen gör skitbröd och det gör övriga industrin också.

  Jag misslyckades med mitt vörtbröd i år. Så (dumt nog) köpte vi en vört från just Pågen igår. Herregud vilket skämt! Vi tog en skiva var och gnällde. Det var det värsta skiten jag smakat på länge. Brödet var fjunlätt, svampigt och smaklöst. Så jag håller på och bakar annat bröd för fullt just nu. Får vara utan vört i år om vi inte orkar ta oss ut till något bageri. Pågens åkte ner i soptunnan. Så minnesnotering till mig själv att aldrig mer köpa industribröd även fast jag blir stressad över att det kommer saknas en viktig sak på julbordet. Då får det faktiskt vara så. Nästa år ska jag börja baka lite tidigare.

  Lycka till med din kamp och du är grym!

  /Mattalibanen

 18. Anonymous

  Hei!

  Litt “off the case”, men lurer på om du kan anbefale noen bakerier i København? Skal dit i juleferien..

  Takk for din flotte blog og inspirasjon!

  Casper

Leave a Reply