Bagare: Ett yrke för idioter? Uppföljning…

Sébastien Boudet Läs och kommentera gärna! 4 Comments

Det var i februari förra året som jag skrev ett inlägg om hur man hade lyckas skapa ett korkat intagningssystem som gör att alla som hade valt fel inriktning i gymnasiet eller som redan hade en gymnasial nivå inte fick komma in på livsmedel eller en konditori och bageri utbildning. Ett system som enligt mig begränsa tillgång till smarta och engagerade framtida bagare och konditorer till landets alla fina bagerier! Den andra viktiga frågan som jag ställde för mer än 4 år sedan var, varför finns det inte 2 olika utbildningar för konditorer och bagare? Det är 2 helt olika yrke som, även om konditorer och bagare brukar jobba som ett team, kräver både yrke olika kvalitéer, temperament och kunskaper. Hur ligger vi till nu år 2014? Vad har förändrats? Finns det någon vilja att det ska förändras?

Idag är det brist på bra bagare och när jag säger bra bagare menar jag bagare som har lust och vill jobba, har kunskap om råvaror och är passionerade för yrket. Det handlar inte om jäst eller surdeg! Jag pratar PASSION här! Gymnasieskolor har jätte svårt att leverera “färdiga att anställda” passionerade studenter och jag har själv sett på olika intagningsprov att nivån mellan olika skolor är otroligt stort! Vissa är bättre än andra helt enkelt! Borde man inte ha ett jämnare undervisning så elever som kommer ut från vilken del som helst i Sverige får samma möjlighet att hitta ett jobb? Borde man inte uppgradera kunskapnivån på skolorna så den matchar arbetsmarknaden?

Jag är inte medlem i SBK (bageri förbundet) längre eftersom jag kände inte att det fanns någon vilja att bli bättre och att tänka nytt där… Ett förbund som skulle representera medlemmar lika, alltså Pågen, Skogaholm, Delicato och det lilla ekologiska stenugnsbageriet eller Kafé… Det rimmar illa för mig och kan inte fungera. Intresset att utveckla en starkare och mer nischad hantverksbageribransch kan inte ligga längst upp på dagordningen och istället lägger man resurser på ett brödinstitut som marknadsför brödindustri med lögn och ruttna undersökningar och tävlingar som krävs stora pengar som gynnar stora leverantörer genom PR i världsklass. Skolor känner sig övergivna och lärarna att de inte räcker till längre! Studenter slösar bort sin dyrbara tid och människor som vill komma in i branschen inte få göra det för att de är för välutbildade! Men gud vad frustrerande!

Räddningen kommer som tur det, och den kommer från 2 olika håll!

Den första är att konsumenterna håller på att vakna och börja inse att de är konstant kränkt när de handlar på stora livsmedelsbutiker. Tidningar som till ex Äkta Mat och Hunger har kommit till liv och genom att informera oss över det som pågår bakom kulisserna i våra livsmedel, hjälpte en hel del journalister att vakna och börja skriva, om hur de det hela påverkar så otroligt mycket vårt samhället. Dolda tillsatser, processerna som förändras livsmedels näringsalt och egenskaper, så kallade hjälpämne som döljer sig hit o ditt etc…

Den andra hållet är alla dessa bagerier som öppnar och som drivs av ett nytt sort bagare: De som inte har utbildat sig det konventionella sättet. Dessa människor är gamla kockar, sjuksköterskor, busförare, forskare, biologer, rymdforskare etc… Alla olika men med en och en samma dröm: Att starta ett eget bageri! Dessa nya bagare spelar inte på samma plan som dem andra övriga i branschen. De väljer sina råvaror noggrant lika mycket som sitt personal. De kompromissar inte och jobbar hårt för att få ihop helheten kring sin verksamhet. De är som frisk luft i ett rutet bransch.

Kommer detta att räcka för att ge tillbaka till brödet sitt status som världens bästa livsmedel? Brödet som har tagit oss så här långt! Det hoppas jag verkligen. Det jag vet däremot är att jag kommer aldrig sluta drömma om ett Sverige där alla har rätt till bra bröd, ett bröd bakat på rena ingredienser som bär våra värderingar och gör oss mäta, lyckliga och friska!

 

 

Sébastien BoudetBagare: Ett yrke för idioter? Uppföljning…

Comments 4

 1. Björn

  Hej
  Jag är inte helt säker på att jag håller med om att man ska skilja helt på bageri och konditori utbildningen. Men tycker däremot att skilja bageri och konditori utbildningen helt från restaurangutbildningen vore en bra början det känns lite konstigt att vi ska läsa samma livsmedelskunskap och livsmedelshygien som dom som utbildar sig till kockar, att vi ska läsa om tex olika fisksorter känns liksom lite irrelevant varför inte låta oss läsa mer om olika mjöl sorter och sådana råvaror vi faktiskt kommer att använda. Det tycker jag vore en bra början i alla fall.

  1. Post
   Author
 2. R

  Ibland har jag en sådan frustration över min utbildning, du förklarar det så bra, annars jag inte kunnat sätta fingret på vad jag känner. Pluggar till bagare och typ halv konditor i en mindre stad inte långt bort från Stockholm. Kan känna mig som det svarta fåret just pga. mitt driv, entusiasm och passion att vilja lära mig, och bli nonchalerad av läraren för jag tycker det är onödigt med 1 månads långt sommarlov när vi precis gått in i bageriet på riktigt efter vi fått laga mat och prova kallskänk och servering.. Ja, också bra, men jag vill baka, lära mig om allt inom bageri. Började i Januari och det är nu 2 veckor sen vi varit i bageriet på RIKTIGT. Och när sommarlovet är slut (enligt läraren är det inte sommarlov då vi ska läsa mycket och ha prov direkt efter.. men det hade jag kunnat göra efter praktisk lära i bageri också. Ännu bättre dessutom.) så har vi 3 veckor studier innan vi ska iväg på 3 månaders praktik. Det är en obehaglig känsla att känna att min vilja att lära mig mer inte tas på allvar. De gamla eleverna som är tillbaks har alla varit på olika stora industribagerier eller bake-off-ställen på stormarknader och vad jag hört om deras dagliga uppgifter gör mig ledsen inombords. Jag skulle aldrig acceptera det som de gjort, och samtidigt som vår lärare ska beklaga branschen nu så skickar han dit elever själv och vi får inte söka själva i vår stad, för han ska placera oss på de ställen skolan har kontrakt med?! Tur att jag är för kaxig och sagt att jag söker själv och väljer att leta nu i Stockholm för att jag tror och hoppas det finns mer passionerade bagerier här och personer som dig där. Vi som går vuxenutbildning, i alla fall jag, har ju faktist sökt för vi kommit på att vi verkligen vill jobba med detta, sådant är svårt när man är 15 och står inför gymnasieval ju. Allt mitt hopp är ju nu på att finna mig en bra praktikplats som faktist vill lära ut, för allt kan man lära sig tids nog med all denna passion och mitt positiva engagemang och energi jag bär på, men kvar har jag de här gnagande oron om jag är tillräcklig för dessa bagerier jag har som drömställen? Lite dumt då jag tänkt gå upp tidigt just imorgon och kontakta & besöka några av ställena, men kände för läsa lite på din grymma lugnande blogg innan jag lägger mig och att dela med mig till dig och alla andra läsare om hur det kan vara, men man får inte slås ner och jobba på hårt och framåt ändå. Den friska vinden jag ser mig som i skolans bageri ger sig inte minsann! 😉 Tack för ditt otroliga engagemang och allt hopp och inspiration du ger oss Sébastian, framtiden ser ljus ut tack vare eldsjälar som dig!

 3. Linda

  Hej!
  Verkligen mitt i prick. Jag är själv “egenlärd” och drev ett kondotori på egen hand några år. Skulle älska att få en utbildning men har varken tid eller lust att slänga bort år på att blanda färdiga mixer eller göra praktik på ica maxi. (Ja, okej, det var hårt men det är som du säger, det finns ingen passion)
  Nej, jag fortsätter helt klart att lära mig det jag kan (och, framför allt VILL) på egen hand och tackar för det finns människor som du, som brinner för det här!! Din kurs är inbokad!

Leave a Reply