Gott nytt år 2013! Vi börjar med några crèpes…

sebastien 16 Comments

Så här började jag 2013! 
Den 1 st januari var jag redan på gång kl 05 och efter bara några timmar sömn var jag på Tv4 för att steka några pannkakor! Jag gjorde både vanliga “crèpes” och “galette”. Den första görs på vetemjöl, ägg, mjölk, socker, salt, smör och självklart en liten click surdeg medans den andra görs på bara bovetemjöl vatten och lite salt. 
I min familj brukar vi alltid börja middagen (eller lunchen) med några bovetemjöl “galette” med ost, skinka och ägg och sen äta crèpes till dessert. 
Kocken%20S%C3%A9bastien%20Boudet%20lagar%20pannkakor%20p%C3%A5%20franskt%20vis
Det man förstår i det avsnittet är att Per vill att jag ska blanda min smet… Tyvärr är jag inte riktigt redo för det 🙂 
Mer%20pannkaka%20med%20kocken%20S%C3%A9bastien%20Boudet
Har ni inte hört min pannkakorslängtansteorin… Då är det dags att göra det nu :))) 
Dags%20att%20smaka%20p%C3%A5%20S%C3%A9bastien%20Boudets%20pannkakor
Och sista inlägget med en hyllning till platsflaska chokladsås!! 
RECEPT TILL UNGEFÄR 20 PANNKAKOR
400 g vetemjöl

2 nypor havssalt

50 g strösocker
en liten klick surdeg för smakens skull (tänk på att det korta på hållbarheten till en dag bara)
50 g ljus öl (1⁄2 dl)

frön från 1 vaniljstång
eller 1⁄2 dl rom
eller några droppar apelsinblomsvatten
200 g ägg (ca 4 stycken)

400 g mjölk (4 dl)

150 g vatten (1 1⁄2 dl)
100 g smält smör + smör till stekning
DAG 1

1. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt surdeg, öl och eventuellt frön från vaniljstången. (Om du väljer att smaksätta med rom eller apelsinblomvatten ska detta blandas i först dag 2.)

2. Blanda ner äggen och häll sedan i vattnet, lite i taget. Rör tills du får en slät smet.
3. Häll i mjölken och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret. Vispa ordentligt.

4. Täck bunken med en bakduk och låt smeten vila i kylen under natten (egentligen räcker med bara några timmar :)).
DAG 2

1. Smeten har förmodligen tjocknat något. Kontrollera konsistensen, den ska vara ganska lös. Om den är för tjock kan du tillsätta lite extra mjölk.

2. Rör ner rom eller apelsinblomsvatten om du vill göra en sötare variant. Uteslut annars smaksättningen.

3. Slå på pannkaksautopiloten och grädda dina crêpes med en liten klick smör i pannan.

Här hittar ni en liten film som visar hur jag gör min smet steg för steg och hur jag gör en crèpe Suzette! 

Det har varit riktigt roligt att vara med på Nyhetsmorgon under hösten/vinter 2012/13 och kan med stor glädje berätta att jag kommer att fortsätta att medverka framåt till och med våren. Nästa gång är söndagen den 13 januari och jag kommer att ta tag i en riktigt stort svensk klassiker… En liten ledtråd: Lingon… 
Vi ses! 

sebastienGott nytt år 2013! Vi börjar med några crèpes…

Comments 16

 1. David

  Bonjour Sébastien!

  Voilá, mon petit-dejeuner: un croissant bakad på 100% dinkel och jäst på vildjäst.

  http://i45.tinypic.com/a5j62o.jpg

  Du som älskar surdegar och olika jäsmetoder, jag rekommenderar dig att experimentera med vildjäst. Jag gör en pouliche men istället för en smula jäst har jag lite (typ en matsked) vildjäst. Man slipper jästen helt!!

  God fortsättning!

  Mvh
  David

 2. Teresia

  Underbart med dina pannkakor. Måste testa att köpa bovetemjöl och göra riktiga galetter. Har ätit underbara galetter på Fårö ett par somrar i rad! Dags att göra egna, måste bara hitta bovetemjöl. Några tips?

  Till David: Varför inte några skedar surdeg istället för vildjästen? 🙂

 3. David

  Jättemånga anledningar! Nu under vinterhalvåret har vi så kallt hemma att surdegen har svårt att lyfta mina söta degar. Jag bakar inte jätteofta så det blir ofta att surdegen aldrig riktigt kommer igång, den blir allt för sur mellan baken och jag får slänga och mata den i onödan för att hålla den i trim.

  Vildjästen har jag haft i snart två månader och den är alltid lika pigg. Tar en matsked när jag behöver, och in i kylen igen. Den lyfter både kanelbullar, croissanter, bröd och lussebullar sjukt bra (i november gjorde jag t.o.m. ett test med två parallella degar, en pouliche på jäst och en på vildjäst – den på vildjäst blev 1000 gånger bättre)!

  … dessutom ska jag ut och resa i några veckor så surdegen ligger i smulor i en burk (syns på bilden)!

 4. Teresia

  David: Tack för de många anledningarna. Har själv ingen som helst koll på surdeg och söta degar 🙂 Någon gång ska jag nog ta mig för att testa surdeg eller varför inte vildjäst i sötbröd.

 5. Anonymous

  Hej Sébastien,
  jag inledde året med att läsa i din kokbok som jag fick i julklapp av min pojkvän.
  Jag blev så glad när jag fick boken att jag blev tårögd! Ville bara säga till dig att boken är helt fantastisk och att jag har startat min första surdeg som ska provas i helgen.
  MVH
  Mariell

 6. Hanna

  Måste säga att ditt filosofiska förhållningssätt till mat och matlagning är väldigt trevligt.
  Bakade just din durumpavé och funderade lite på varför jag var kallsvettig när jag stoppade in brödet men efter att ha sett dig prata om pannkakor fattar jag. Jag hade i 48h tänkt på den här degen, gått och tittat, knådat lite grand, tryckt lite lätt med fingret, funderat på hur jag skulle snitta osv. Vi hade någon slags relation jag och den där degen. När det var dags att baka av var jag nervös och kände en sådan andakt. Såklart blev brödet fantastiskt gott.
  Aja det är trivsamt helt enkelt inte så stressat som saker tenderar att vara i vår värld.

 7. sebastien Boudet

  David: Vad kul att du är nöjd med din “vild” jäsningsmetoden och att det fungerar bra för dig. Min surdeg är frisk och mår bra året om och jag känner att det fungera jätte bra för mig. Pouliche metoden är framförallt för de som inte har en “redå surdeg” och det är framför allt ett väldigt unik smak man inte får annars. Nu för tiden gör jag min pouliche med ekologiskt jäst… Kommer att skriva om det snart här på bloggen!

 8. sebastien Boudet

  Teresia: Det finns bovetemjöl lite överallt. Risenta, Saltå eller Kung Markatta säljer.

  Mariell: Vad glad jag blir! Tack för dina fina ord och lycka till med dina surdegar!

  Hanna: Helt underbart att läsa dig! Längtan är huvud ingrediensen till njutning :))

 9. Anonymous

  Hej Sébastien,

  Till att börja med; tack för Sveriges bästa bakverk på ditt café! Alla jag har provat har varit himmelska. I julklapp fick jag också din kokbok, efter att ha tagit med min mamma till Petite France. Idag ska jag baka bröd, men tänkte att även en glutenkänslig gäst ska kunna äta det, så jag undrar nu om något av dina bröd kan bakas på bovete-/dinkelmjöl? Vilket är i så fall lämpligast och hur bör man tänka i mängdproportioner då?

  Tack på förhand,

  Elvira B.

 10. Jeanette

  Vad kul att du ska skriva om ekologisk jäst. Jag brukar baka med det, men gillar INTE svensk jäst, tycker att den tyska ekologiska ger ett mycket godare bröd, använder det främst till mitt vetebröd (kanelbullar osv) och gör då först en poolish. Sedan brukar jag använda Ölands lantvetemjöl, siktat (från Wästgötarna). Mycket godare kanelbullar nuförtiden.

  Dock trist att den svenska jästen inte är lika bra som den tyska. Tydligen beror detta på att den tyska har 4 olika jästkulturer i sin samt även en bakteriekultur jämfört med den svenska som tydligen bara har en jästkultur. Men jag har grannar som ofta kommer hit från Tyskland, så de brukar köpa hem till mig. Den tyska jästen funkar jättebra även när den varit fryst,

 11. Anonymous

  Salut Sebastian!

  Bon blog! J’ai lu votre blog un peu de temps maintenent et c’est trés inspirant!

  Mes crêpes ne sont jamais bonnes. Pouvez vous me partager quelques bonnes garnitures?

  Sincères salutation

 12. Linnéa

  Bonjour Sebastién!

  Mon anniversaire est le 16 février, et je veux une journée spéciale avec un petit déjeuner francais quand je me réveille dans le matin. j’adore le pain au levain et des crêpes. C’est pourquoi je vous demande. Comment je vais faire un petit déjeuner francais parfait?

  Beacoup de bisous
  /Linnéa

Leave a Reply