bocuse (2)

 

Vilka roliga dagar på Gastronord det har varit! Jag kan till och med säga att årets Gatronord mässa var den bästa någonsin! Det har visst med Bocuse d’or att göra att så många besökare tog sig ditt, men, det jag tycker var det bästa var att äntligen får se mindre företag, matproducenter och lantbrukare representerade på Sverige största matmässan! På bilden ovan ser ni mjöl från Björkaholm som kom till mig 🙂 Varför stå det på franska tror ni? Ja, det är faktiskt en fransman som heter Nico som driver kvarnen. Vi har alltså en fransk mjölnare i Småland  Värmland nu :)) Skit kul!

bocuse (1)

Jag gjorde 2 föreläsningar om surdegsbröd på franska exportrådets montern och som avslutning bjöd jag på en goodie bag. Det brukar vara en del skräp i goodie-bagserna annars… men inte i den!  Innehållet var följande: 1 påse stenmalet vetemjöl från Björkaholm, en linneduk att jäsa degen i, en påse med oraffinerat havssalt från Guérande och… En liten surdeg min själv klart 🙂 Allt som behövs för att baka världens godaste bröd! 

bocuse (3)

 

Et voila! Massor med små frö jag har nu planterat här och där! Hoppas att det gick bra för alla de som fick en surdeg min!

bocuse (4)

Moderatorn var bästa Anna Henning Moberg! Det är aldrig fel med en liten klunk Champagne, särskild när man ska snart prata framför massor med folk 🙂

bocuse (5)

En anna spännande och begåvade kvinna: Tabata Bonardi! Hon är köksmästare på Paul Bocuses nya restaurang Marguerite i Lyon. Restaurangvärlden behöver fler sådana kvinnor och det var fantastiskt roligt att få lära känna henne under mässan! Håll utsikt på henne för att jag är nästan säkert att hon ska komma tillbaka till Sverige snart 🙂 Flytta hit eller bara en gästspel… Svårt att säga, men vem vet?!

bocuse (7)

Här är andra fantastiska människor jag fick chansen att umgås lite med: Margit Richter, Patrik Johansson och monsieur Jens Linder som råkade komma förbi. Margit och jag (men också Björn Franzen och Stefan Ericsson) blev valda i 2010 av tidningen Gourmet (som firade 30 års jubileum) som dem som kommer att påverka mest mat och bröd branschen i det närmaste 30 år! Patrik är mer känd som Butter Viking och gör det berömda syrad smöret ”ljungfru smöret” som serveras på världens bästa restaurang: Noma. Aktuellt för paret är att de ska snart öppna ett mejeri i Kosta (småland) Spännande!

bocuseTRY SWEDISH!

Parallel med Gastronord vad det EM i gastronomisk matlagning: Bocuse d’or och i anslutning till det en hel del satsningar mer eller mindre kommersiella. Det hela var oavsett otroligt väl organiserade och alla som kom från utlandet blev riktigt imponerade! Sverige är så fantastiskt bra på så många sätt och jag känner mig otroligt stolt över att jag faktiskt har valt att bo här, i Sverige för 12 år sedan! Mitt önskemål är att vi skulle vara lite mindre ödmjuka bara och faktiskt inse hur bra vi är gentemot resten av världen och sluta se upp konstant på alla andra som vi gör. Hela världen titta på vilka otroliga saker vi har genomfört de senaste 10 år kring mat och jag lovar att Sverige är en förebild för många runt om hela världen! Så var stolt och njut nu!

Bocuseeurope 2014

Tommy tog guldet, ingen förväntade sig mindre än det av honom! Det var så himla väl förtjänat och odiskutabelt vinst!  Så skit i chipsarna Tommy och stort grattis för din fantastiskt prestation!