Några inspirerande dagar på Brödlabbet!

sebastien 10 Comments

Välkommen till Stora Råby, strax utanför Lund! 
Som jag skrev sist var jag i Lund nu och hade en kurs för hemmabagare på Brödlabbet. 
Här få ni träffa Caroline, stolt grundare och ägare av Brödlabbet (och som för övrigt är grymt på att dreja som ni ser på bilden).
Som jag skrev förgår har Caroline ett riktigt ovanligt bakgrund för att vara bagare. Hon är från början doktorerat cell-molekylärtbiologiforskare och har spenderat det största delen av sitt liv bakom mikroskop, provrör och skuddat atmosfär… Men när beslutet kom att labbet hon jobbade på i Lund skulle läggas ner tog hon ett beslut som har förändra hennes liv: Hon skulle blir bagare och starta ett eget ekologiskt bageri där nere i Lund!!! 
Jag kontinuerligt klaga på att de flesta bagare i landet inte ha tillräckligt med kunskaper för att kunna praktisera bagareyrket som det ska och att branschen behöver flera pålästa och kompetenta bagare: Här har vi ett perfekt exempel! Caroline var alldeles för smart och väl utbildat för att bli bagare om man skulle tro på de som styr branschen och utbildningarna. Vill ni gissa om hon är en duktigt bagare?!? 
Carolines surdeg väntade på mig… 
Jag träffade Caroline för ganska exakt 2 år sedan. Hon var med en av mina surdegskurser i Stockholm. Ni kan tänka er hur stolt jag känner mig idag att få äran att låna hennes alldeles EGEN bageri under 2 dagar för att göra en surdegsbrödkurs för fina skånska hemmabagare! Vilken resa hon har gjort alltså!
 Jag gillar inte alls dessa spiral-formade rotting korgar (förutom att de är snygga) men med hjälp av linedukar blev det hela smärtfritt 🙂 Caroline hade ett speciell sort korg jag hade aldrig sett förut som var helt släta inuti. 
Duken viker sig och gör varje limpa helt unikt! 
När duken släpper fint är det ett bra tecken att jäsningen gick som den skulle! 
Tack ni alla underbara som var med på kursen! 
Och tack Caroline för dessa inspirerande dagar i Lund! Det var mitt första gång i Skåne (bortsätt från en boksignering jag gjorde före året) och jag blev så himla sugen på att se mer. Så det blir flera besök under våren kan jag lova! 
Ni som bor i Malmötrakten borde verkligen göra ett besök till Brödlabbet: Där hittar man bröd med själ!
Nu ska jag till Umeå och kolla läget lite. Har ni någon tips kanske på bagerier jag borde besöka är alla tips välkomna!
På söndag är det dags för att vara med nyhetsmorgon igen. Jag kommer att baka min miljösmart Earth Hour bakverk och lite bröd också 🙂 Kolla gärna på WWF hemsidan min recept på årets bakverk och du vill att jag ska rulla in ett stort stenugn mitt på Sergels Torg och baka massor med gott surdegsbröd i den som sen delas ut grattis till alla då är det bara att ta mitt utmaning: Du hittar den HÄR! 
sebastienNågra inspirerande dagar på Brödlabbet!

Comments 10

 1. Bagarbertan

  Hej
  Jag har anmält mig till kursen i Umeå i maj. Innan dess tycker jag att du ska hälsa på Nisse på Nisses Konditori i Holmsund( ngn mil nedström Umeälven mot havet) Han har också öppnat en brödbutik centralt i Umeå sedan några månader tillbaka. Testa hans “Mäster Erik”, ett härligt gott vetesurdegbröd. Vi ses på kursen i maj!! Magaretha //Bagarbertan

 2. David

  Hej Sébastien!

  Jag har följt dig i ett år och det blir bara roligare och roligare att läsa dina inlägg. Jag tycker att du blir mer folklig för varje dag, på ett väldigt positivt sätt.

  I början tyckte jag att du ibland kunde verka lite väl utdömande och nästan cynisk mot de som inte hade samma tillvägagångssätt som du, när det kanske snarare handlade om brist på resurser. Jag förstår mycket väl att det inte var ditt syfte, men du har blivit så mycket bättre på att förklara för människor som kanske inte fattar vad skillnaden är! Idag tycker jag att du har samma passion men försöker sprida den på ett annat sätt, vilket glädjer mig mycket. Istället för att säga att jäst är skit men ingen riktigt förstår varför så visar du hur man kan använda jäst på bästa sätt (5g + jästid istället för 50g t.ex.) och du låter folk jämföra och uppleva skillnaden. Riktigt bra!

  Jag skulle tycka det var så kul om du fortsätter på detta sätt och kunde skriva mer om hur vi vanliga konsumenter kan leva så gott som möjligt. Du är väldigt privilegierad som får jobba med de bästa råvarorna, vilket kan vara dyrt för många, men alla har ju inte närhet till grönsakshandlare eller lokala småproducenter.

  Skriv gärna om vilka val vi har i en vanlig mataffär. De smör som finns – Skånemejerier, Arla, Valio, Ålands Smör, ICA, etc. – vad ska vi välja och varför? Hur mycket kan vi kompromissa, utan att resultatet inte skiljer sig ifrån idealet? Är Bourbon-vaniljen som säljs på glasrör okej, eller ska vi isådana fall låta bli att göra vaniljkräm om vi inte har råd med Bora-vanilj? Istället för Valrhona, vad ska vi välja? Marabous mörka choklad, Lindt, Änglamark, ICAs egna etc.? I svenska mataffärer kan vi nästan aldrig hitta goda, svenska päron utan det är amerikanska Anjou och holländska conference som ofta gör en besviken. Men funkar dem ändå? Är Falksalt eller Maldon-salt big no-no eller funkar det istället för istället för oraffinerade salter från Camargue eller Guerande? Mycket frågor, men jag hoppas att du förstår vad jag är ute efter!

  En sista fråga: det är omöjligt för mig att hitta bra jäsställen nu under vintern. Ugnen är inte tillräcklig varm och framför allt är luften jättetorr ÖVERALLT vilket gör att ytan blir jättetorr vid jäsningar på 8-10 timmar. Att ställe en kastrull med varmt vatten under har inte funkat, den blir sval så snabbt och ångan når inte runt plåten. Har du tips på något hemgjort jässkåp? Funkar det att köpa en luftfuktare?

  Mvh

 3. sebastien Boudet

  Vad kul Margaretha att du ska vara med på kurs i Umeå! Under mitt kort besök i Umeå före veckan hann jag tyvärr inte åka och hälsa på Nisse men såg hans bröd på Duå in i stan’… Ska ta mig ditt i maj när jag är på plats. Ska ha en kurs på restaurangshögskolan då.

 4. Eckhard

  Hej David.
  Skulle bara upplysa dig om konsumentmakten:
  Hittar du inte sv. päron (under den sv. päronsäsongen förståss) i din livsmedelaffär så frågar efter dem, varje dag. Skicka hela din släkt och vänner till denna butik och låt dem fråga efter sv. päron.
  Jag garanterar att om några dagar finns päron i disken..

  Ang. torr luft: Skaffa en hygrometer och luftfuktare som man kan hänga på elementen eller elektriska och effektivare och dyrare.
  Så gjorde jag.
  Efter vad jag har läst mig till skall inomhusklimatet vara mellan
  50-60% relativ luftfuktighet.
  (svårt att uppnå)

  Tipps från en fd odlare och fd medlem i Äppelriket!

 5. sebastien Boudet

  Hej David och tack för din kommentar! Riktigt intressant att läsa dina punkter och åsikter.
  Jag vet att många har upplevt mig som cyniskt och arrogant här på bloggen ibland. Ni måste förstår att Bloggen är ju som en isberg och det ni ser alla är bara den delen som syns över vattenytan. Mycket som händer runt omkring mig kan jag inte skriva om och kan erkänna att ibland har frustrationen varit så tortyrerande att bloggen blev, lite av en “ventil”. Det är ingen ursäkt men i alla fall ett litet förklaring!
  Ämnena jag skriver om är otroligt viktiga, betydet allt för mig och jag har alltid prioriterat själva idéer framför hur jag skulle framföra de till er läsare. Konsekvensen av det gör att, så klart, personernas som “känner” mig bara genom bloggen kan uppleva mig som dryg och arrogant. Nu, tack till mina inlägg på TV4 har fått chansen att visa till alla den riktiga jag. Den passionerade och kompromisslös bagare jag är 🙂 Och jag är jätte glad för det!
  För att svara på din fråga: Testa att mata din surdeg med 40°C vatten och lägga burken i en vattenbad. Varje gång du koka vatten till kaffe eller te eller pasta kan du hälla lite ny varmvatten i vattenbadet och det borde hjälpa. När det gäller jäsningen: Använd plastlådor knappast större än dina korgar med tätt lock då slipper du torra kanter.
  Ha det bra! S

 6. David

  Sébastien: måste passa på att säga att jag har träffat dig en gång och uppfattade dig som extremt ödmjuk och passionerad. Den där lilla ventilen du beskriver gör mig själv väldigt frustrerad – jag vill veta mer, om dig, din passion och ditt yrke och framför allt dina kunskaper! Man blir lätt ivrig mer är otroligt tacksam för att den enorma kunskap du sprider.

  Ang. jäsning: nu har det gått mycket bättre, men jag syftade främst på stadiet där man slutjäser bullar/bakverk innan bakning. Bröd är inget problem, men bullar och croissanter torkar ofantligt mycket på ytan över natten. Eckhard, ska forska mer kring ditt tips. Att fylla badkaret med 10 cm varmt vatten och ha dörr/fönster stängt är jättebra (ca 65% luftfuktighet och 25 grader) men är nog inte så bra för väggar i längden.

Leave a Reply