Surdegsbrödfusket fortsätter!

sebastien 15 Comments

Ni skojar vad? 
Jag väntade den 2:e april för att skriva detta inlägg för att ingen skulle tror att det var ett aprilskämt. 
Kolla vad jag hittade på en Hemköp i helgen!!! Riktigt surdegsbröd som bakades i dag till och med… Nej men vad f..! Först trodde jag att det var ett skämt men nej, det är alldeles sant. Bake off skit industribröd som bakas direkt från frysen in i en liten ugn bakom hyllan. Hur kan man lura sina kunder på det sättet alltså? Och kolla på priset: Över 80 kr/kg! 
Ni som har varit i Oslo har säkert hört talas om United Bakery som har flera butiker och bakar sk “hantverksfransktinspireratsurdegsbröd”. De har tydligen ett systerbolag som har kommit till Sverige och säljer sina bake off bröd via Hemköp och prisXtra… Problemet är att det är ett helt annat bröd än den man hittar i Oslo som säljs i Sverige. Jag gjorde lite research och det ser ut som att deras bröd tillverkas i USA och Poland, bakas, paketeras och sen skickas till Sverige frysta… Det skulle vara till och med på tal om ett produktionflytt till  Kina för visa delar av sortimentet. Det tänder på mina “hästlasagne” varningslampor när någonting som bröd som ska vara så enkelt som en blandning av mjöl vatten och salt ska produceras, grejas och trixas och transporteras på det sättet. 
Jag har jobbat de senaste månaderna på ett riktigt bra kvalitets märkning för mjöl, surdegsbröd och hantverksbröd och det är verkligen på tiden så man slipper dessa tragiska och patetiska syn in i butikerna! Jag återkommer med mer info om det snart. 
Nu är det Örebro som gäller för mig i veckan. Jag kommer att hålla kurs på Jeremias bageri i Wadköping så om ni är i krokarna onsdag eller torsdag är det bara att komma förbi och säga hej 🙂 
sebastienSurdegsbrödfusket fortsätter!

Comments 15

 1. Björn

  För jäkligt att man kan kapa ett begrepp sådär bara och köra samma vanliga skitbröd men tillsätta lite (antagligen) icke aktiv surdeg. Såg att flera knäckebrödstillverkare börjat med surdegsknäcke, med likväl hittade man jäst i innehållsförteckningen.

  http://www.leksands.se/1242.php

 2. Anonymous

  Det borde vara namnskyddat på samma sätt som tex falukorv, som måste innehålla en viss procent kött för att heta just falukorv. Surdegsbröd borde bara få heta det om det har bakats med levande surdeg!

  MickeW

 3. Henrik

  Var på MAXI i Karlskrona i förra veckan och handlade lite bröd från deras butiksbageri, då mitt surdegsbageri i stanhade semesterstängt för påsken. Där sålde de mörkt och ljust surdegsbröd, surdegs innehållet var torkad surdegskultur stod det på hyllkanten i innehållsförteckningen. Blev lite trött men bar tvungen och prova ett bröd, torrt mjöligt och smaklöst och livlöst. Dock kostade det inte i närheten av de bröd du så.. Ett Äkta vara märke för Surdegsbröd behövs så kunder inte blir lurade på detta vis! Fast visste folk vad som görs med vår mat i övrigt skulle de ha mardrömmar….

 4. sebastien Boudet

  Ja, det är inte bara United Bakery som försöker “surfa” på den otydligt begrepp surdeg och det är många för att inte säga nästan alla som fuskar! Nu det blev de för att jag rockade se deras skylt in i butiken…

 5. Magnus

  United har varit runt länge dom ger sig aldrig likaså har vi melkers chark som importerar sitt kött och mycket av charkvaror färdiga från Tyskland och andra länder sen har dom mage att ha varumärkesskydda det ursvenska ordet fäbod…när dom inte hat nånting med fäbod att göra.

 6. Rebecca/reebrook

  Var på affären Konsum/Coop igår och gick runt vid knäckebrödet och nu verkar det som nästan alla fabrikat bakar hårt bröd med surdeg, men jag kontrollrade tyvärr inte innehållet, bara gjort en reflektion, fler som sett detta och varit mer nogrann??

 7. Anna Demirian

  Hej Sebastien.
  Kolla vad jag har hittat…
  Nu är jag riktig förvirrad. Är det här ett första april skämt eller? Fick reklamblad från Ica kvantum där jag bor.(Bålsta) På sista sidan står det att de ska ha en pizza maskin i butiken.
  De introduserar världens första pizzaautomat. Denna pizza ugn som de kallar, lovar göra italienska pizzor på tre minuter. Allt från scratch alltså och man väljer vilken sorts man vill ha. Vilket skit koncept!
  Det kommer ut varma pizzor i kartong från den såkallade ugnen. Nu är det så här att jag bara har sett maskinen från reklambladet och inte i verkligheten.
  Det måste vara skämt. Vilken opersonlig service. Man är ju van att få sina mediciner, cigaretter och filmer, men maten hade jag aldrig trott. Man ersätter allt med maskiner.
  En sak ska ni veta Ica kvantum, jag kommer inte vara en av era kunder.
  Jag utmanar er alla att göra egen pizza. Det är faktiskt inte så svart.
  Mvh Anna Demirian
  Kitchenofanna.blogg.se

 8. Anonymous

  Jag känner att många av er kastar med sten i glashuset. Vem av er har aldrig någonsin köpt ett plastförpackat bröd eller ätit hos Mc.Donald? Lura inte dig själv!

  Klart att man ska sträva efter gott och sund mat…men hallo…skandinaviskt matkultur har vaknat till liv först de senaste 8-10 år. Hur vill ni ändra på ett kulturarv som har pågått i flera hundra år?

  Take it easy!

  Ni måste inse fakta att vi aldrig kommer lyckas med att ändra bröd industrins beteendet,det är kalla fakta. Samma som att vi vet att vi har alla världens resurser för att kunna stoppa svält i världen men man gör inte det. Det kalls för politik!

  Synd att det ska vara så…

  Hälsningar
  /C

 9. Anonymous

  Kan bara hålla med. Det är för jäkligt. Parallellen med falukorv är bra. Hur får man igenom ett sådant varumärkesskyddande?

  Undrar: Flera så kallade surdegsbrödrecept innehåller jäst. Jag har aldrig det hemma utan använder bara min surdegsgrund. Behöver jag ändra något i recepten om jag tar bort jästen eller är det bara jästiden som påverkas?

 10. Gizze

  Hej
  Ja så tråkigt med allt fusk överallt…Så glad att jag sen tre månander tillbaks bakar eget surdegsbröd…min rågsur är så fin, den bubblar i kylen t om 😉 Vetesur fick jag slänga häromdagen…den såg tråkigt ut och jag tyckte mig se en mögelprick 🙁

  Men sån känsla att baka Helt utan jäst (i början hade jag i några gram)

  Tack för bra inspiration!
  Hälsningar Gizze i Värmland

 11. Anonymous

  Inlägget saknar väl inte intresse, men hur vore det med lite språkvård. Jag menar inget avancerat, bara sådant som att stava rätt och skriva samman sammansatta ord

Leave a Reply