Världens bästa surdegsbröd på mindre än 6 minuter!

sebastien filmer 35 Comments

Här är filmen 🙂
Ja, det är så här att det tar inte mer än 5-6 minuter för att baka en super god surdegsbröd! Jag vet att för många känns det hur svårt och krångligt som helst men så är det inte!
Så nu är tidsbristen ingen ursäkt längre!
Happy baking och lycka till!
sebastienVärldens bästa surdegsbröd på mindre än 6 minuter!

Comments 35

 1. Hanna E

  Väldigt inspirerande. Jag har dock ett ganska litet kylskåp och får inte in en plastlåda där eftersom det ofta är fullt med mat.
  Finns det något annat sätt som jag kan skydda brödet?

  Hälsningar
  Hanna

  1. Bo Gustafsson

   Man kan slå dubbla plastkassar från snabbköpet runt jäskorgen, tar mindre plats och isolerar bra.
   När jag gör poolish eller gör en långjäsdeg så gör jag detsamma runt själva degbunken.
   Isoleringen är bara för att nedkylningen inte ska gå för fort, jäsningen ska hinna igång innan det hinner bli för kallt. Mikroorganismer gillar inte snabba temperaturförändringar, gäller även jäst.
   Utan isolering kan man låta degen jäsa i några timmar och därefter slänga in den i kylen men då måste man också komma ihåg att vara på plats och göra det.
   Med isolering är det bara “släng in och glöm” så det är mycket enkelt, bekvämt,snabbt och passar oss moderna människor bra.

 2. Stefan Solfors

  Hej och tack för inspiration!
  Jag bor i Frankrike sedan ett år tillbaka och hade tänkt återuppta bakningen, men jag hittar helt enkelt inte rågmjöl i en enda butik. Letar efter “farine de seigle” som jag förstått att det heter, men butikens mjölhyllor är fyllda med massor av olika sorters vetemjöl. För att starta och mata surdegen behöver man väl rågmjöl, eller hur?
  Hälsningar Stefan Solfors

 3. Sébastien

  Sebastien,
  Jag förstår inte, när jag gör samma, min deg är mycket mer klibba. Också, jag tyckte att det var bättre att tillsätta salt efter att knåda.
  Du vill inte komma till Malmö för att ge en kurs, vi behover din hjälp här!
  An andra fransk Sebastien, som lär sig att tala Svenska och att baka med din bok 🙂

 4. eckhard

  Andelen vete-rågmjöl är det detsamma som i receptet i din bok för Pavén? (500g vete och 250g råg)
  eller för ett kg ca 650g vete och 350g rågmjöl?
  Frågar Eckhard

 5. sebastien Boudet

  Breadnerd-Patrik: Tack 🙂

  Malin: Allt är möjligt och det där degen har inget “ouppnåelig”! Jag hade Warbro dunkel ljust 100% i filmen.

  Lfmat: Allt är bero på vad du menar med “hyfsat”. För att göra bra bröd behöver man bra mjöl… Och kungshörnen vanliga är ingen bra mjöl…

  Hanna: Det finns mindre lådor som inte tar så mycket plats. Annars kan man låta limpa jäsa i rumstemperatur tills den har blivit dubbelt så stort och sen stoppa den in i kylen med en fuktig duk på.

 6. sebastien Boudet

  Stefan: Jag vet att det är svårt att hitta rågmjöl i Frankrike och det är för att klimatet inte riktigt passar… Man hittar rågmjöl ändå på hälsokost butiker och ekologiska specerier.

  SveWi: Handknådning är bäst!

  Eckhard:Jag har bara en recept för bröd, det vet du 🙂 I filmen hade jag enbart dinkel ljust mjöl från Warbro. Annars räknade du rätt med proportionerna.

  Sebastien: Låt din deg “autolysa” 1-2 timmar får du se att den blir lika elastiskt och skön som min!

 7. Anonymous

  Nydelig film!

  Jeg vil gjerne bake dette brødet hver dag, men det er ikke aktuelt å bake det så lyst. Vil knådingen gå like bra med en grovere deig? f. eks. 30% fullkornsmjöl? Forestiller meg at den vil bli adskillig mer klissete…

  Glad for tips!

  Lucas

 8. IngridJ

  Jag har följt ditt recept och fick ett supergott (och vackert) bröd. Blandade durumvete, vanligt vete och lite råg. Möjligen hade jag önskat inte fullt så hård skorpa. Lite lägre temperatur efter ett tag, vad tror du om det?

  5-6 minuter, ja om man har en bra surdeg (vilket jag har) och den är uppfräschad för ett par timmar sen, och att jag redan vägt upp ingredienserna. Jäsningen under natten och bakningen på morgonen är ju inget krävande. Jag håller med om att det inte är svårt och tidskrävande, men man måste ha lite framförhållning.

 9. Erik H

  Fattar inte vad jag gör för fel. Det jäser knappt något alls trotts att jag ibland kör med fördeg. Surdegen är det liv i men inte överdrivet. Matar den dagen innan bak i övrigt 1-2ggr/vecka. I ungen blir de “dödbakta” och enligt min smak för sura.

 10. Emil O.

  Emil W: Sebastien har vad jag vet inte olika surdegar, han använder en blandsurdeg till alla sina bak. Skulle gissa att det är runt 50/50 vete/råg i hans surdeg. Själv brukar jag baka mest med bara rågsur då jag tycker den håller bättre. Sen kan man alltid ta sin surdegsgrund och använda den som starter för vilka surdegar som helst. Ta 1 msk rågsur och mata med vetemjöl inför vetebrödsbak t.ex.

  Erik H: Det låter som att din surdeg är för “sur”. Jag brukar mata min surdeg så att den är riktigt fast i konsistensen, typ som mezeyoghurt eller så. Det är en vanesak innan man får in känslan för hur en surdeg bör te sig. Sen handlar det om att baka när surdegen är riktigt aktiv, att den bubblar och har ökat i vikt. Är den inaktiv eller har gått för långt är det oftast bättre att vänta med baket och mata om surdegen.

 11. Marcus L

  Hej!
  Får inte riktigt till logistiken som jag vill.
  Min önskan är att kunna sätta o knåda degen på kvällen, forma den på morgonen innan jobbet och sen bara baka av den direkt när jag kommer hem 9-10 timmar senare. Jag vill inte använda jäst.
  Har provat att sätta och knåda en deg (150 surdeg, pigg men kall, 770g mjöl, 500g 30°C vatten, 20 salt) på kvällen och låtit den ligga kvar i bunken 30 min innan jag stjälpt upp den, lagt den i låda och vikt degen ett varv. Sen har den fått ligga i matkällaren 16° över natten. Men på morgonen har degen knappt jäst så den har fått framme 4 timmar (och då har den ändå inte dubblats i storlek) innan jag har format den o låtit den jäsa i 2 timmar till innan jag bakat av den.
  Brödet växer bra i ugnen och blir precis så som jag vill ha det, men det funkar inte tidsmässigt en vardag.
  Vad ska kan jag göra o vilket är att föredra?
  Öka mängden surdeg? Temperaturen på vattnet, eller låta den den jäsa i rumstemp över natten?
  Mvh Marcus

 12. Gitte/GittesGreenLiving

  Hej Sebastien,
  Har aldrig satt en surdeg från start förut men blev så inspirerad av ditt 6 minutersbröd som blev hur lyckat som helst! Nu har du fått mig helt såld på surdegsbakning och jag provar alla möjliga recept. De flesta går lite på känslan och några har jag misslyckats radikalt med 🙂 Hade ingen aning om att det var så stora skillnader på mjölsorter men efter att ha testat Saltås och Orgas så vet jag. Kommer aldrig köpa det gamla skräpet igen! Snart ska jag ge mig på sina kanelbullar och sedan Croissanterna och de där med choklad i. Jösses vad jag bakar! Nu är mitt problem mest vad jag ska göra av allt bröd…
  Än en gång TACK för att du delar med dig, det är samma nöje varje gång att titta på dina härliga videos 🙂
  Mvh Gitte

 13. Vasco

  Hej, jag provade receptet och tyvärr blev mitt bröd platt. Jag använde en surdegsmix av rågmjöl:vetemjöl: vatten 1:1:2(dL inte g) och vanlig mjöl från orga. Jag har svårt att tänka att degen har över jästat eftersom den har aldrig växt i kylskåpet även 2 dagar senare. Så, vad kan jag göra? Jäsa utanför kylskåpet före? Tillsätt mer mjöl? Eller? 🙂

 14. Emelie

  Hej! Åh, har blivit helt bak-hooked. Har hittat en gammal bil av vårt badrumsgolv i jämtländsk kalksten så nu har jag en baksten också. Undrar däremot vad du tror om min lösning på plastlådan. Har ingen stor och får inte plats, och vill faktiskt minimera plast kring maten dessutom. Så nu har jag tagit en stor platt skål i porslin att lägga jäskorgen i och ett pizzafat som lock till skålen som passar perfekt. Det blir helt enkelt en porslinslåda istället. Isolerar det för mycket tro?
  Tack för fina filmer!

 15. Anonymous

  Tack tack för detta underbart enkla recept som gav det godaste bröd familjen smakat. Går att variera i det oändliga, rågmjöl, fröer mm mm. Så många krångliga recept jag provat innan med dåligt resultat, så såg jag detta 6 min klipp. Är så enkelt och roligt att baka så nu måste jag ge bort till nära och kära. Du är bäst.

 16. Mattias

  Det är verkligen inte lätt att få samma konsistens på degen som i filmen. Antar att det bara är en fråga om rätt autolys-tid.. ska prova med uppåt 2h nästa gång. Är autolys-tiden på något sätt beroende av proportioner mellan ljust/grovt mjöl?

 17. Pingback: Baka eget bröd | AnnaKarins

 18. Pingback: Surdeg | Asta på vift…

 19. Alexandra

  Detta bröder blir fantastiskt! Tack för ett bra recept. Jag kör på grahamssurdeg och har minskat receptet med 1/4 för att få ett lite mindre bröd.

Leave a Reply