Stolt som en tupp… Eller nästan!!

sebastien Uncategorized 4 Comments

Ja! Stolt som en tupp är jag 🙂
På söndag kommer det att vara den 40:e gången på Nyhetsmorgon! Helt galet hur fort tiden går när första gången jag var där känns som typ igår!
Är fortfarande lite osäkert på vad jag ska göra på söndag och tänkte passa på och höra vad ni tycker alla där ute! Vad säger ni?
Stolt och stolt… Konditori/bageri branschen känner sig på frammarsch men egentligen inte riktigt som de tror faktiskt… Eller isf med 2 olika läge och hastighet. Ni som följer mig lite på Insta och Facebook kan inte ha missat SM unga konditor debatten som har gått i veckan om tillsatser och industrielle råvaror som används under olika tävlingar och som tydligen behövs för att, jag citera “få alla möjliga chanser att vinna”! Detta är ett otroligt viktigt debatt som många blev riktigt engagerade. Bra! Läs gärna och säg vad du tycker!
Konditori/bageri lärarna känner sig i kläm mellan en bransch, som tydligen vill inte lämna sina älskade tillsatser och dåliga råvaror och konsumenter som mer och mer vill veta vad det är dem köper. Jag tycker synd om er men samtidigt måste ni ta ett ställning mot tillsatser i skolor oavsett vad branschen tycker!
På onsdag vann grymma Håkan VM i viennoiseriekategorin och det gjorde han med smör, INTE margarin, vaniljkräm kokt på färska ägg och riktigt mjölk INTE pulver! Stort grattis till dig Håkan! Du gjorde en fantastisk prestation i Paris och är en förebild för många unga som nu ska skriva sig nu på en gymnasieutbildning för att bli konditor och bagare! Och gud vad jag tycker synd om dessa unga människor som, snart, kommer att möta en bransch som inte gör som dem lär och fuskar om och om till bekostnad av yrkesstolthet och allas hälsa.
Elever som tävlar: Våga baka med riktiga råvaror och bojkotta tävlingar som inte tillåter det eller ger minus poäng för det!
Jurymedlemmar: Ändra poängsättningen. Luft upp de som tävlar utan tillsatser för att de tar högre risker att misslyckas!
Branschen: Vaknar upp, ni såga grenen ni sitter på!
sebastienStolt som en tupp… Eller nästan!!

Comments 4

 1. fredentoft

  På tal om råvaror så gav jag mig ut på jakt efter bra salt att ha i mitt bak. Hos Mossagården stötte jag då på ett ekologiskt havssalt från Sicilien (http://www.mossagarden.se/index.php?id=385#385) som kostar 15kr för 1kg. På något sätt blir man lite misstänksam när de flesta andra man hittar är 5 till 10 gånger så dyra.
  Finns det anledning att vara misstänksam eller är det bara att “köra på”?

 2. Diana

  Hej Sébastien, jag har läst din bok och jag tyckte mycket om den!
  Ikväll tänkte jag starta mitt livs första surdeg som leder till min fråga… Det står att man ska lämna locket på glänt dag 1, dag 2 och så vidare men gäller det även när surdegen är färdig eller ska man stänga locket då? (Nybörjare)

  fredentoft: Just nu använder jag “Oraffinerat Atlanthavssalt” från Frankrike av danska märket Urtekram. Det kostar runt 30 kr för ett kg. Det står ingenting om att det är ekologiskt men Urtekrams produkter brukar vara ekologiska… Testa? Om du testar Mossgårdens salt så berätta gärna hur det var!

 3. sebastien Boudet

  Fredentoft: Tack för tipset! 15kr/kg är riktigt billigt!

  Diana: Riktigt kul att höra 🙂 Du ska stänga locket när du känner att surdegen är igång och bubblar fint och på glänt när du har friskat upp den med ljummet vatten o mjöl. Tänk på värme när du startar surdegen… Försök att hitta ett stället i ditt hem där det är varmt!
  Lycka till!

Leave a Reply