Den mystiska sädeslagen…
Oh la la la! Vad ni har kämpat! Vilken tävling… 
Det har kommit in 142 bidrag till höstens första tävling här på Brödpassion! Helt sjukt mycket… Vad roligt:) Jag spenderade 3 timmar igår kväll att läsa genom allas bidrag…pffff! 
Här kommer svaret till alla frågor: 

1- Vilken del av geten fick jag äta först när mina föräldrar slaktade den?
Svaret är testiklarna… Gott 🙂 

Ni hade så klart alla rätt på den fråga 🙂 

2- Citera 5 bra kvarnar i Sverige… Alltså ni vet, inga tillsatser…
Där fanns det en hel del rätta svar att plocka fram! Jag börjar att citera alla kvarnar som jag känner till och som maler underbart bra mjöl och inte tillsätter massor med skit i det! 



Orgakvarn i Skärblacka 

Tevekvarn på Järvsö

Levenekvarn (västergötarna) i Stora Levene

Ångstakvarn i Tandsbyn

Labanskvarn I Burgsvik (Gotland) 

Romakvarn i Hemse (Gotland)

Limabacka Kvarn  i Väröbacka

Warbrokvarn i Sköldinge 

Hällsta kvarn i Sala 


Björkaholm kvarn i Lysvik


Tunskvarn i Tun


Hällakvarn i Västerås


Ovansjö kvarn i Kungsgården 


Kumla kvarn i Linghem


Stöpafors i Lysvik


Kullens kvarn i Glanshammar


Saltåkvarn i Järna 


Lögens Kvarn i Lysekil 


Stocksbro Kvarn i Stora Skedvi 

Lyckebo kvarn i Värends Nöbbele


Där var min ”godkända” lista över det jag kallar för bra kvarnar… Har jag glömt en bra kvarn, skriv gärna på kommentar fältet vilken det är och då lägger jag den till min lista!    

Några nämnde stora industriella kvarnar som Strängnäs eller Nordmills… Tyvärr är de inte på min lista! 


3- Vad beskriver jag på bloggen som ”trädet som döljer hela skogen”?

Det är så här att för livsmedel behöver inte redovisas tillsatserna som inte uppfyller en funktion i slut produkten…

4- Vad ska man göra med Jästbolagets så kallade surdegsburkar för att göra mig glad?

Vända dem upp och ner! 

Bra där! Jag får varje dag 10 tal sms bilder av upp och ner vända surdegsburkar från hela landet… Fortsätt så här, det väcker uppmärksamhet och det känns jätte skönt att göra ”någonting” mot detta fusk faktiskt!

5- Vad heter dessa 6 olika sädesslag?

Här var det en svårt fråga 🙂 
Många kände igen Svartemmer vete längst upp.
Sen var det dinkel med spröt.
Och den vanligaste av alla: Den moderna vete. 
Sen en till sort Dinkel (Steiners Roter Tiroler)
Den fantastiskt vackra och goda Enkorn!
Och den svåraste av alla var: Vår-råg (Juuso)

Den sist nämnda är lite kontroversiellt eftersom vi är inte riktigt alla överens över vilket sädesslag den äntligen är… Vissa är bomb säkra att det är någon slags vilt eller primitiv vete och andra säger att det är ju råg…  
För säkerhets skull har jag inte räknat med den sista och lottade vinnaren bland alla de som hade de 5 första rätt! 

Och vinnaren är en av er 17 som svarade rätt på alla frågor (med undantag för den sista sädesslag) 

17 namn i ett skål och min lilla oskyldig 5-årig Hugo som plocka ett papper….. 
Nu när jag har skrivit klart inlägget har han lyckas gå och lagt sig 🙁 Det är ju skola i morgon! 
Vinnaren av surdegsbröd kursen och boken plockas fram i morgon kl 8 istället.. 
God natt till er alla!