Sommaren närmar sig 🙂 |
Rabarber/jordgubb smulpaj
Recept:
Mördeg
80g ägg gula
160g råsocker
Vispa fluffigt
225g vetemjöl
5g bakpulver
Sikta ihop över ägg blandningen och blanda med en slikipot.
200g rums t° osaltad smör
2 nyppa fleur de sel
Blanda i smöret
Smuldeg
300g råsocker
200 osaltad smör
Vispa ihop i ett stort skål
175g vetemjöl
100g råg flingor
Blanda med fingrarna
Frukterna
500g färska jordgubbar delade i 2-3
500g rabarber skalade och tärnade (man kan pochera de i 1 liter vatten med lite citron saft och socker om man vill)
Metod:
Ta en stor gratäng form (vi tog porslin men det fungerar lika bra med rostfri eller plåt)
Bre smör i hela formen och tryck i mördegen fint med en liten kant.
Hel i alla frukter (se till att det rinner ingen saft i pajen annars blir den svampigt) och täck över med smuldegen tills du inte ser frukterna.
Baka i varmluft ugn 1 timme på 160° C och en timme till på 140°C
Servera med en god hemma gjord vaniljsås! Har du ingen bra recept, kan du får min:
Vanilj sås (crème anglaise)
5 dl mjölk
50g socker
1/2 vanilj stång (både inkråm och skal)
Koka i en kastrull
6 ägg gulor
150g socker
Vispa ihop tills det blir fluffigt och ljust gult
När mjölken börjar koka, hela i lite i ägget och sen tillbaka i kastrullen.
Koka med låg värme och en trä slev tills t° blir 85 °C
Sila och förvara i kylen direkt med plastfilm i kontakt.