Hallon tartelette hälsar våren välkommen!

Tartelette aux framboises
Recept för 12 st
 
Crème pâtissière
30 g äggula
75 g ägg  
75 g socker, ordentligt mixat med stavmixer
20 g maizena 
20 g vetemjöl
500 g mjölk
25 g socker(socker i mjölken gör att den inte bränner i botten på kastrullen)
1/2 vaniljstång, märgen (men spara det andra till nappagen)
 
 
Mandelcrème
125 g ägg
100 g socker
125 g mandelmjöl eller riven mandel
125 g osaltat smör
20 g vetemjöl
50 g crème pâtissière
 
 
Pâte sablée
300 g vetemjöl
1 nypa salt
1 nypa bakpulver
150 g socker
150 g osaltat smör, kallt
60 g ägg
 
Pâte sablée: Lägg socker och smör i en skål. Sikta över mjöl, salt och bakpulver och blanda samman till en sandliknande massa. Tillsätt ägget utan att överarbeta degen. Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 2 timmar. Kavla degen tunt, cirka 3 mm. Tryck ut degen i små tartelettformar och gör små hål med en gaffel i botten på degen. Spritsa lite mandelcrème i botten på formen och grädda på 175° tills bottnarna är gyllenbruna.
Mördeg på franska blir pâte sablée!

Nappage
500 g vatten
1 apelsin, zest och saft
1 citron, zest och saft
1/2 vaniljstång, allt utom märgen
45 g fruktpektin
200 g socker
10 blad färsk mynta
10 svartpepparkorn
 
 Nappage: Blanda samman allting KALLT först. Koka därefter ihop det i en kastrull. Täck med lock och låt vila en halvtimme. Sila bort kryddorna. Täck med plast och ställ kallt.
500 g färska hallon, stora och söta (så gott det går i slutet av mars!)
 
Montage: Spritsa lite vaniljcrème i botten på varje mördegsform. Fyll på med hallon i rad. Pensla med nappagen på tarteletterna så att de blir glansiga.