En confiture på hallon, citron och timjan är på gång i en koppar gryta.
I helgen (måndag för mig!) har jag gjort 4 olika confitures.
-Mûres jaunes des tourbières de l’Artique (Ja jag vet, det betyder Hjortron på Franska)
-Framboise rôties, citron et thym (Hallon, citron och timjan)
-Mûres (björnbär)
-Havtorn (vet inte hur man översätter på Franska! Någon vet kanske??) Passionsfrukt och apelsin.
Jag använder alltid min stenugn för första delen av kokningen (backvärmen). Jag blandar frukterna med sockret och låter de stå tillsammans under natten på 80-90 °C.
Det påverkar smaken och texturen otroligt mycket och det tar bort risken att sylten skulle brännas på botten av grytan.
På morgonen, flyttar jag grytan över till spisen och kokar sylten till 105°C… Et voila!
Min mamma är expert på sylt, och när jag säger expert menar jag riktig expert! Det är så himla svårt för att ibland reagerar samma frukt inte riktigt på samma sätt och så klart måste man anpassa varje metod till alla olika frukter.
Man kan inte använda samma sylt recept för röda vinbär som körsbär. Alla frukter har sina egna egenskaper när det gäller vattenhallt, mängd pektin och känslighet vid kokning. Det blir också skillnad om man gör sylt med färska eller soltorkade frukter.
Allt jag vet inom sylt tillverkning har jag har lärt mig av henne och det är otroligt kul att göra sylt med frukter hon har aldrig hört talas om, som Hjortron eller Havtorn!
Nästa gång jag åker ner till Frankrike ska jag ta med några burkar, bara för att höra vad hon tycker om de 🙂
Just det! Glöm inte att ”gilla” Brödpassion Facebook sidan för att kunna vara med tävlingen på torsdag! Länken hittar du HÄR